طرز تهیه آش دوغ را به سبک شهرهای مختلف ایران دنبال کنید
در میان آش های سنتی ایرانی، آش دوغ یکی از معروفترینها محسوب میشود که طرز تهیه انواع آش دوغ در هر شهری با توجه به مواد اولیه استفاده شده، متفاوت خواهد بود. مواد اولیه اصلی در تهیه این آش، دوغ محلی، سبزیجات و حبوباتی مانند لپه، برنج و بلغور جو است.
در انواع طرز تهیه آش دوغ ، ابتدا باید حبوبات را بپزید و سپس سبزیجات خرد شده را به آن اضافه کنید. در ادامه، دوغ را به قابلمه بیفزایید و اجازه دهید تا آش آماده شود. در نهایت نیز نعناداغ، پیازداغ و سیرداغ را داخل آش بریزید.
این آش به اصلیترین ماده آن یعنی نوع دوغ بستگی دارد؛ برای مثال دوغهایی که در دشت مغان تهیه میشوند، به واسطه تغذیه خاص گوسفندان و میشها طعم خاصی دارند که در آن منطقه معروف است. در ادامه نحوه تهیه انواع آش دوغ با مراحل و مواد اولیه آمده است.
طرز تهیه آش دوغ اصیل
به هر شهری از ایران که سفر کنید، روش تهیه آش دوغ، تفاوتهای خاص خود را دارد. با این وجود، ما ابتدا روشی را برای درست کردن آش دوغ معرفی میکنیم که به عنوان روش معمول و اصیل تهیه آش دوغ شناخته میشود.
آش دوغ اصیل |
|
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آماده سازی | ۲۵ دقیقه |
زمان پخت | ۶۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ اصیل
برای درست کردن یک آش دوغ خوشمزه و ایرانی، در اولین گام باید مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۱ پیمانه و نیم |
نخود | ۱ پیمانه |
نعناداغ | ۲ قاشق غذاخوری |
سبزی آش (برگ چغندر یا اسفناج) | ۲۰۰ گرم |
دوغ محلی | ۱ لیتر و نیم |
آب | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
نمک، فلفل قرمز و زردچوبه | به مقدار لازم |
پیازداغ (برای تزیین) | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ اصیل
شما میتوانید این آش را با کمک فیلم یا با خواندن مراحل زیر تهیه کنید.
- مرحله اول: ابتدا برنج و نخود را به مدت چند ساعت خیس کنید تا برای پخت آماده شوند.
- مرحله دوم: نخود را به همراه آب جوش و روغن داخل قابلمه بریزید و ۲ ساعت زمان دهید تا پخته شود.
- مرحله سوم: بعد از این مدت، برنج و سپس سبزی خرد شده را به مواد اضافه کنید.
- مرحله چهارم: نمک، فلفل قرمز و زردچوبه را بیفزایید و درب قابلمه را ببندید تا مواد آش دوغ به خوبی پخته شوند.
- مرحله پنجم: پس از پخت مواد داخل قابلمه، دوغ محلی و سپس نعناداغ را اضافه کنید و مدتی زمان دهید تا آش به غلظت مناسب رسیده و آماده سرو شود.
- مرحله ششم: در نهایت آش را داخل ظرف بریزید و با نعناداغ و پیازداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش دوغ شیرازی
اولین آشی که به توضیح آن میپردازیم، آش دوغ شیرازی است. مواد لازم، جدول اطلاعات پخت و طرز تهیه آن در ادامه معرفی شده است.
آش دوغ شیرازی | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۵ تا ۵۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ شیرازی
طرز تهیه آش دوغ شیرازی ساده بوده؛ اما طعم فوقالعادهای دارد. شما میتوانید این آش را هم با گوشت و هم بدون گوشت تهیه کنید. تفاوت آش دوغ شیرازی با سایر انواع آش دوغ، به حبوبات به کار رفته در این آش مربوط میشود. معمولا از لپه در پخت این آش استفاده میکنند که البته در خود شیراز بِنه به کار میبرند. بِنه نوعی پسته کوهی است که معمولا در دسترس نیست، پس آن را حذف کرده و به جای بنه، لپه را جایگزین کردهایم.
به علاوه سبزی آش دوغ، به طور معمول نعناع و اسفناج است که بسته به منطقه تهیه آش، ممکن است سبزیهای معطر دیگری نیز به آن اضافه کنند. سبزی آش اهمیت زیادی در طعم غذا دارد و برای طبخ هر نوع آش، باید اطلاعات کاملی درباره سبزی آن داشته باشید؛ به طور مثال اینکه سبزی آش جو چیست؟ در پخت آش جو از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین برای تهیه انواع آش مانند آش رشته، شله قلمکار و… نیز باید در خصوص نوع سبزی، اطلاعات کاملی به دست آورید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۱ پیمانه و نیم |
لپه | ۱ پیمانه |
نعنا خشک | ۲ قاشق غذاخوری |
سبزی آش (شوید، ترخون و تره) | ۲۵۰ گرم |
دوغ محلی | ۱ لیتر و نیم |
آب | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
نمک | به مقدار لازم |
فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ شیرازی
مراحل تهیه این آش به شرح زیر است:
- مرحله اول: ابتدا یک الی دو ساعت قبل از پخت، لپه و برنج را خیس کنید. همچنین برگ اسفناج یا برگ چغندر را پاک کرده، شسته و اجازه دهید تا آب اضافی آن خارج شود.
- مرحله دوم: در گام بعدی، لپه و برنج را همراه با روغن و آب جوش در یک قابلمه ریخته و منتظر بمانید تا به مدت ۱ الی ۲ ساعت به خوبی پخته شوند. پس از سپری شدن این مدت زمان، اگر لپهها هنوز سفت بود، مجددا کمی آب جوش اضافه کرده و اجازه دهید تا نرم و پخته شوند.
- مرحله سوم: در مرحله بعد سبزی آش را به همراه نمک و فلفل سیاه اضافه کرده و هم بزنید تا رنگ سبزی از خامی درآید.
- مرحله چهارم: در یک تابه دیگر با کمی روغن، نعنا خشک را تفت داده و نعناداغ تهیه کنید. فلفل قرمز و زردچوبه را نیز در انتها به نعناداغ بیفزایید.
- مرحله پنجم: در نهایت دوغ ترش و نعناداغ را مخلوط کرده و به آش اضافه کنید. مواد آش را هم بزنید تا به خوبی غلیظ شود.
- مرحله ششم: پس از اینکه مطمئن شدید آش به غلظت مناسب رسیده است، حرارت را خاموش کرده و صبر کنید تا کمی از داغی آش کاسته شود. سپس آن را در یک ظرف مناسب ریخته و از نعناداغ برای تزیین آش استفاده کنید.
طرز تهیه آش دوغ لری
دومین مورد در طرز تهیه انواع آش دوغ ، آش دوغ لری است. اگر تمایل دارید تا این آش را امتحان کنید، ادامه این بخش را از دست ندهید.
آش دوغ لری | ||
تعداد نفرات | ۴ نفر | |
زمان آمادهسازی | ۴۵ دقیقه | |
زمان پخت | ۶۰ دقیقه | |
میزان سختی | متوسط | |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ لری
آش دوغ لری ممکن است کمی سخت باشد، اما به شما قول میدهیم که در انتها یکی از آشهای بسیار لذیذ را میچشید و طعم آن را هیچگاه از یاد نخواهید برد. در این نوع از طرز تهیه آش دوغ با گوشت، با یک غذای به مراتب مقویتر روبهرو هستید که به دلیل اضافه شدن گوشت، ارزش غذایی بالاتری دارد؛ درست مانند طرز تهیه آش شله قلمکار که یک غذای خوشمزه با گوشت و ارزش غذایی بالا است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
بلغور جو | نصف پیمانه |
نخود و لوبیا سفید | ۲۰۰ گرم |
گوشت چرخ کرده | ۲۰۰ گرم |
پیاز | ۲ عدد |
دوغ محلی | ۲ لیتر |
آلو ترش | ۴ تا 6 عدد |
اسفناج، تره، گشنیز، جعفری، شوید و برگ سیر | ۱۰۰ گرم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ لری
در ادامه طرز تهیه مرحله به مرحله آش لری را معرفی کردهایم:
- مرحله اول: در مرحله اول از تهیه آش لری، نخود و لوبیاهای خیس شده از شب قبل را بپزید.
- مرحله دوم: بعد از آنکه حبوبات به اندازه کافی پخته شدند، نوبت به اضافه کردن سبزیجات میرسد که سبزیجات را باید ساطوری کرده و به حبوبات اضافه کنید. منتظر بمانید تا حبوبات و سبزی در آب پخته شده و سبزی از رنگ سبز روشن خود، به رنگ تیره برسد.
- مرحله سوم: در مرحله بعد، گوشت را به همراه پیاز رنده شده و زردچوبه بهخوبی ورز دهید تا بافت گوشت منسجم شده و در آش متلاشی نشود.
- مرحله چهارم: حالا گوشت را به اندازه دلخواه قلقلی کرده و در یک تابه با روغن بهخوبی سرخ کنید. دقت داشته باشید که اطراف گوشتهای قلقلی شده سرخ شده، اما نسوزند.
- مرحله پنجم: در این مرحله، بلغور جو را به مدت ۱۰ دقیقه در ظرفی دیگر بجوشانید. آلو ترش و دوغ محلی را به آن اضافه کرده و بعد از پخته شدن، مواد را با آش مخلوط کنید.
- مرحله ششم: در نهایت گوشتهای قلقلی سرخ شده و مخلوط بلغور جو و دوغ را به آش اضافه کنید و منتظر بمانید تا آش شما به غلظت مناسب برسد. در این فاصله، یک پیاز را خرد کرده و در روغن سرخ کنید تا پیازداغ درست شود.
- مرحله هفتم: وقتی آش آماده شد، آن را در ظرف مناسب ریخته و با تزیین پیازداغ سرو کنید. نوش جان!
طرز تهیه آش دوغ کردستان
چه اهل کردستان باشید و چه اهل شهرهای دیگر ایران، باید این آش خوشمزه را حتما یک بار امتحان کنید.
آش دوغ کردستان | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۵ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ کردستان
تهیه آش دوغ کردستان بسیار راحت و آسان است. سبزی این آش شامل گشنیز، نعنا و تره بوده و به مدت زمان کوتاهی برای پخته شدن و به قوام رسیدن نیاز دارد. عطر عالی گشنیز و تره در این آش محلی، فوقالعاده بوده و حتما عاشق طعم آن خواهید شد.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
بلغور گندم | نصف پیمانه |
نخود | نصف پیمانه |
سبزی آش (گشنیز، نعنا و تره) | ۲۵۰ گرم |
دوغ محلی | ۳ لیوان |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
تخم مرغ | ۲ عدد |
برنج | ۱ پیمانه |
نعناداغ و پیازداغ (برای تزیین) | به مقدار دلخواه |
دستور پخت آش دوغ کردستان
در ادامه با طرز تهیه این آش خوشمزه کردستانی ما را همراهی کنید:
- مرحله اول: در مرحله اول از طرز تهیه آش دوغ کردستان، از شب قبل بلغور گندم را پخته و اجازه دهید که استراحت کند. نخود را نیز از شب قبل خیس کرده و کنار بگذارید.
- مرحله دوم: در یک قابلمه نسبتاً بزرگ که بر اساس تعداد افراد در نظر گرفته میشود، نخود از قبل خیس خورده و بلغور گندم را مخلوط کرده و منتظر بمانید تا به مدت ۲۰ دقیقه نیمپخت شوند.
- مرحله سوم: در گام بعدی، سبزیهای ساطوری شده را به قابلمه اضافه کنید و ۱ ساعت و نیم بپزید. در صورتی که در این مدت، آب قابلمه کم شد، مقداری آب سرد به آن اضافه کنید. این کار باعث میشود تا مواد در حال پخت شوک گرفته و زمان پخت آنها کاهش پیدا کند.
- مرحله چهارم: دوغ را در یک قابلمه دیگر ریخته، ۲ عدد تخم مرغ، نمک، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کنید و بهخوبی هم بزنید.
- مرحله پنجم: بعد از جوشیده شدن دوغ، مواد پخته شده شامل سبزی آش، بلغور گندم و نخود را به همراه برنج، به دوغ اضافه کنید. اجازه دهید تا آش به خوبی لعاب انداخته و جا بیفتد.
- مرحله ششم: در نهایت آش شما آماده است، آن را در ظرف موردنظر ریخته و در صورت تمایل با نعناداغ و پیازداغ تزیین کنید.
نکته: برنج و بلغور را میتوانید در صورت تمایل با هم استفاده کنید یا فقط یکی از آنها را در تهیه آش بهکار ببرید. همچنین این آش بدون تخم مرغ نیز قابل پخت است.
طرز تهیه آش دوغ اردبیل
بسیاری از افراد تنها به دنبال طرز تهیه آش دوغ اردبیل هستند، بنابراین در ادامه به سراغ پرطرفدارترین و آشناترین نوع آش دوغ میرویم.
آش دوغ اردبیل | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۴۰ دقیقه |
زمان پخت | ۵۰ دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ اردبیل
طرز تهیه آش دوغ اردبیل ممکن است کمی طولانی و زمانبر باشد، اما بدون شک لذیذ خواهد بود. البته اگر مواد اولیه این آش را در منزل نداشتید، میتوانید به راحتی با سفارش آنلاین غذا ، آش دوغ را در منزل نوش جان کنید. سبزی این آش دوغ شامل تره، شوید، اسفناج، گشنیز و سیر تازه است. بهتر است که قبل از دست به کار شدن برای طبخ این آش، گوشتهای قلقلی را آماده کنید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد | ۲ قاشق غذاخوری |
نخود | ۱ پیمانه |
سبزی آش (تره، شوید، اسفناج، گشنیز و سیر تازه) | ۳۰۰ گرم |
دوغ محلی | ۳ لیتر |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
تخم مرغ | ۱ عدد |
گوشت چرخ کرده | ۱۰۰ گرم |
دستور پخت آش دوغ اصل اردبیل
در طرز تهیه آش دوغ اردبیل این مراحل را دنبال کنید:
- مرحله اول: گوشت چرخ کرده را با یک قاشق غذاخوری آرد و کمی نمک مخلوط کنید. مواد را به خوبی ورز دهید، به اندازه یک فندق از گوشت برداشته و قلقلی کنید. سپس همه گوشت قلقلیها را در روغن سرخ کنید.
- مرحله دوم: نخودهایی که از شب قبل خیس کردید را به همراه آب در یک قابلمه بپزید.
- مرحله سوم: برنج را بشویید و در ظرفی جداگانه تخم مرغ، یک قاشق غذاخوری آرد و برنج را با یکدیگر مخلوط کنید تا یکدست شوند.
- مرحله چهارم: حالا دوغ را به ترکیب برنج، آرد و تخم مرغ اضافه کرده و روی حرارت قرار دهید. فراموش نکنید که در این مرحله باید این مخلوط را بهطور مداوم هم بزنید تا دوغ به جوش آمده و نبرد.
- مرحله پنجم: در ادامه، سبزی آش خرد شده را اضافه کرده و حرارت را کم کنید تا مخلوط برنج و سبزیها بهخوبی مغزپخت شوند.
- مرحله ششم: در گام بعدی از طرز تهیه آش دوغ محلی اردبیل ، نخود پخته شده را با کوفتههایی که از قبل آماده کردهاید، به محتویات قابلمه اضافه کنید. در نهایت نمک، فلفل و زردچوبه را داخل قابلمه ریخته و اجازه دهید تا آش شما بهخوبی جا بیفتد.
نکته: این آش دوغ را بدون تخم مرغ نیز میتوان طبخ کرد.
طرز تهیه آش دوغ سرعین
آش دوغ سرعین اردبیل نیز خوشمزه و پرطرفدار است. بنابراین، در این بخش از طرز تهیه انواع آش دوغ ، به سراغ مواد لازم و نحوه درست کردن آش دوغ سرعین میرویم:
آش دوغ سرعین | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۲۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۵ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ سرعین
طرز تهیه آش دوغ سرعین که یکی از شناخته شدهترین و معروفترین آشها محسوب میشود، به قدری راحت است که شما میتوانید در تمام مناسبتها و مهمانیهای خود آن را طبخ کنید. خوش طعمی این آش، بهدلیل دوغ چرب و محلی لذیذی است که در تهیه آن استفاده میکنند.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | نصف پیمانه |
نخود | ۱ پیمانه |
سبزی آش (تره، گشنیز و شوید) | نیم کیلو |
دوغ محلی | ۲ لیتر |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
تخم مرغ | ۱ عدد |
سیر تازه | ۲ تا 3 شاخه به دلخواه |
نعناداغ و پیازداغ (برای تزیین) | به مقدار دلخواه |
دستور پخت آش دوغ محلی سرعین
طرز تهیه آش سرعین شامل مراحل زیر است:
- مرحله اول: در ابتدا، نخودهای از شب قبل خیس خورده را در یک قابلمه مناسب بریزید ۲ لیوان آب اضافه کنید. نخودها باید با حرارت ملایم، نرم و پخته شوند.
- مرحله دوم: در گام بعدی، برنج را شسته و در قابلمه دیگری بریزید. تخم مرغ را به آن اضافه کرده و هم بزنید تا یکدست شوند.
- مرحله سوم: دوغ را به برنج و تخم مرغ اضافه کنید، هم بزنید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید.
- مرحله چهارم: بعد از به جوش آمدن دوغ، نخود پخته شده را داخل قابلمه بریزید.
- مرحله پنجم: سبزی آش را ساطوری کرده و به همراه نمک، فلفل و زردچوبه به قابلمه آش اضافه کنید. درب قابلمه را نیمه باز گذاشته و اجازه دهید تا آش با حرارت ملایم پخته شود.
- مرحله ششم: سیر را خرد کرده، در یک تابه به همراه روغن سرخ کنید و آن را به قابلمه آش بیفزایید.
- مرحله هفتم: در نهایت آش را با نعناداغ و پیازداغ تزیین و سرو کنید.
تهیه آش دوغ سرعین به پایان رسید و پیشنهاد میکنیم اگر به دنبال تهیه انواع آش هستید، مطلب طرز تهیه آش رشته خانگی را نیز در مجله اسنپ فود دنبال کرده و این غذای خوشمزه را هم به بهترین روش تهیه کنید.
طرز تهیه آش دوغ مازندران
طعم بینظیر آش دوغ مازندرانی سبب شد تا دستور پخت این آش را نیز به موارد قبلی اضافه کنیم.
آش دوغ مازندران | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ دقیقه |
زمان پخت | ۳۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ مازندران
طرز تهیه این آش به روش مازندرانی راحت و مواد آن در دسترس است. این غذای شمالی با اینکه یک آش محلی محسوب میشود، اما به دلیل مخلوط شدن محتویات آن با دوغ مازندران و آماده شدن آش بر روی آتش، عطر و طعم دیگری دارد.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۱ پیمانه |
نخود | ۱ پیمانه |
لوبیا سفید | ۱ پیمانه |
سبزی آش (اسفناج، جعفری و گشنیز) | نیم کیلو |
دوغ محلی | ۱ پیمانه |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
پیاز | ۲ عدد |
سیر | ۲ تا 3 شاخه به دلخواه |
نعنا خشک | ۲ قاشق غذاخوری |
آبغوره و سرکه | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ مازندران
طرز تهیه این آش را همراه با ما شروع کنید:
- مرحله اول: در طرز تهیه آش دوغ شمالی، ابتدا نخود و لوبیا خیس خورده از شب قبل را در قابلمه ریخته و نصف پارچ آب، نمک و روغن را به آن اضافه کنید. ۱ ساعت بعد از پخت حبوبات، برنج را نیز داخل قابلمه بریزید.
- مرحله دوم: سبزی آش شامل اسفناج، جعفری و گشنیز را ساطوری کرده و به قابلمه اضافه کنید. مواد را بهخوبی هم بزنید تا با یکدیگر ترکیب شوند.
- مرحله سوم: در مرحله بعد، یک لیوان دوغ را به همراه نمک، فلفل و زردچوبه، به مواد داخل قابلمه اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در ادامه پیاز و سیر را خرد کرده، در روغن سرخ کنید و نصف این ترکیب را به آش بیفزایید.
- مرحله پنجم: در مرحله آخر بعد از اینکه آش شما آماده شد، میزان دلخواهی از آبغوره و سرکه را بهعنوان چاشنی با آش مخلوط کنید.
- مرحله ششم: در نهایت آش را در ظرف مناسب ریخته و با مابقی سیرداغ و پیازداغ تزیین کنید. نوش جان!
طرز تهیه آش دوغ کرمانشاهی
اگر به نوع کرمانشاهی این آش علاقه دارید، ادامه این بخش را مطالعه کنید.
آش دوغ کرمانشاهی | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۲۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ کرمانشاهی
آش دوغ کرمانشاهی یکی از آشهای محلی است که آن را در استان کرمانشاه و در فصول سرد تهیه میکنند. به شما توصیه میکنیم که برای درست کردن آش کرمانشاهی، حتما از دوغ محلی ترش مزه استفاده کنید که غلظت زیادی داشته باشد.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۱ پیمانه |
لپه | نصف پیمانه |
سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج و گشنیز) | ۱ کیلو |
دوغ محلی | ۴ تا 5 لیتر |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
پیاز | ۲ عدد |
دستور پخت آش دوغ کرمانشاهی
طرز تهیه نوع کرمانشاهی این آش در متن زیر آمده است:
- مرحله اول: در مرحله اول از پخت این آش، سبزی آش شامل تره، جعفری، اسفناج و گشنیز را به شکل ساطوری خرد کرده و درون قابلمه بریزید.
- مرحله دوم: لپههای از شب قبل خیس خورده را نیز با یک لیوان آب به سبزیهای در حال پخت اضافه کنید.
- مرحله سوم: بعد از پخت لپه و سبزی آش، در یک قابلمه بزرگ دیگر ۵ لیتر دوغ ترش محلی را حرارت دهید تا به جوش آید. دوغ را بهطور مداوم هم بزنید تا بریده نشود.
- مرحله چهارم: حالا برنج از قبل خیس خورده را به دوغ در حال جوش اضافه کنید و بهخوبی هم بزنید.
- مرحله پنجم: در مرحله بعد، سبزیها و لپه پخته شده را به قابلمه برنج و دوغ در حال جوش اضافه کنید. نمک، فلفل و زردچوبه را هم بیفزایید و حرارت را کم کنید تا آش به آرامی پخته شده و قوام آید.
- مرحله ششم: بعد از پخته شدن برنج و به غلظت رسیدن آش، پیازهای خرد شده را در یک تابه با روغن تفت دهید و به آن کمی زردچوبه اضافه کنید.
- مرحله هفتم: نیمی از پیازداغ را به آش اضافه کرده و قسمت دیگر را برای تزیین کنار بگذارید.
- مرحله هشتم: پس از آماده شدن آش دوغ کرمانشاهی، آن را داخل ظرف سرو ریخته و با پیازداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش دوغ تبریز
در این بخش از طرز تهیه انواع آش دوغ، به اش دوغ تبریز میرسیم که مواد لازم و جدول اطلاعات پخت آن را در ادامه خواهیم دید.
آش دوغ تبریز | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۲۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۵ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد لازم برای تهیه آش دوغ تبریز
آش دوغ تبریز بسیار لذیذ است و اگر با دوغ محلی تهیه شود، طعم آن را هیچگاه فراموش نخواهید کرد. در ادامه با طرز تهیه آش دوغ ترکی با ما همراه باشید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۱ پیمانه |
نخود | ۲۵۰ گرم |
سبزی آش (تره، شوید و جعفری) | ۷۰۰ گرم تا 1 کیلو |
دوغ محلی | ۲ لیتر |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
سیر | ۲ عدد |
دستور پخت آش دوغ تبریزی
برای تهیه این آش مراحل زیر را انجام دهید:
- مرحله اول: در مرحله اول از طرز تهیه آش دوغ تبریز، نخود از شب قبل خیس خورده را در قابلمه ریخته و روی آن آب بریزید؛ دقت کنید که نخودها باید به خوبی مغز پخت شوند.
- مرحله دوم: در گام بعدی، نخودهای کاملا پخته شده را کنار گذاشته و برنج را با ۲ لیوان آب و نمک بپزید. بعد از آن برنج را آبکش کرده و به قابلمه نخود پخته شده اضافه کنید.
- مرحله سوم: سبزی آش شامل تره، شوید و جعفری را خرد کرده و داخل قابلمه بریزید.
- مرحله چهارم: درب قابلمه را نبندید و اجازه دهید تا سبزیها به خوبی پخته شده و رنگ آنها تغییر کند. بعد از اینکه آب غذا تبخیر شد و سبزیها پخته شدند، دوغ را کم کم به مخلوط اضافه کنید.
- مرحله پنجم: ۱۵ دقیقه بعد از اضافه کردن دوغ، نمک، فلفل و زردچوبه را نیز به آش بیفزایید.
- مرحله ششم: سیرها را به شکل نگینی خرد کرده و در روغن سرخ کنید. سیرداغ را در زمان سرو آش برای تزیین روی آن مورد استفاده قرار دهید.
طرز تهیه آش دوغ قزوین
قزوینیها هم آش دوغ را با روشی خاص تهیه میکنند که بسیار خوشمزه و مقوی است. برای یادگیری طرز تهیه آش دوغ قزوین، این بخش را دنبال کنید.
آش دوغ قزوین | |
تعداد نفرات | ۶ نفر |
زمان آمادهسازی | ۶۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد اولیه آش دوغ قزوین
ابتدا باید مواد اولیه موردنیاز برای تهیه این آش را آماده کنید که به شرح زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | یک و نیم پیمانه |
جو پوست کنده | ۲ پیمانه |
سبزی آش | ۵۰۰ گرم |
لوبیا | یک و نیم پیمانه |
نخود | یک و نیم پیمانه |
دوغ | ۱ لیتر |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
پیازداغ، سیرداغ و نعناداغ | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ قزوین
مراحل درست کردن آش دوغ قزوینی شامل موارد زیر است:
- مرحله اول: بلغور جو، نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کنید و لوبیا و نخود را در یک ظرف و بلغور را در ظرفی جداگانه بپزید.
- مرحله دوم: برنج را با آب داخل قابلمه ریخته و آن را بپزید تا نرم شود. پس از اینکه برنج پخته شد، حبوبات و بلغور جو را به آن اضافه کنید.
- مرحله سوم: سبزی را خرد کرده و داخل آش بریزید. منتظر بمانید تا سبزی پخته شده و تغییر رنگ دهد.
- مرحله چهارم: سیر و پیاز را خرد کرده و در روغن سرخ کنید. نعناداغ را نیز در تابهای دیگر سرخ کرده و دقت داشته باشید که نعنا نسوزد. حالا نیمی از سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ را داخل قابلمه بریزید.
- مرحله پنجم: در انتها دوغ را به قابلمه اضافه کرده و آش را بهخوبی هم بزنید. پس از چند دقیقه آش دوغ قزوینی شما آماده است؛ آن را داخل ظرف سرو ریخته و با مابقی سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش دوغ همدان
مردم همدان نیز مانند دیگر نقاط ایران، آش دوغ را با شیوه خاص خود تهیه میکنند که بسیار خوشمره و محبوب است.
آش دوغ همدان | |
تعداد نفرات | ۶ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ دقیقه |
زمان پخت | ۳ ساعت |
میزان سختی | کم |
مواد اولیه آش دوغ همدان
برای درست کردن آش دوغ همدانی به مواد اولیه زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | نصف پیمانه |
بلغور جو | ۱ پیمانه |
سبزی آش (برگ چغندر یا اسفناج) | ۵۰۰ گرم |
دوغ محلی | ۴ پیمانه |
پیازداغ | ۵ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ همدان
مطابق مراحل زیر، طرز تهیه آش دوغ همدان را دنبال کنید:
- مرحله اول: بلغور جو و نخود را از شب قبل خیس کنید و به صورت جداگانه بپزید تا کاملا نرم شوند.
- مرحله دوم: بلغور و نخود پخته شده را داخل یک قابلمه ریخته و دوغ را به آن اضافه کنید. مواد را به صورت مداوم هم بزنید تا دوغ نبرد.
- مرحله سوم: سبزی آش را خرد کرده و به همراه نمک و فلفل به قابلمه بیفزایید. درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا سبزی پخته شده و آش به قوام موردنظر برسند.
- مرحله چهارم: حالا آش آماده شده را داخل ظرف سرو ریخته و با پیازداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش دوغ ارومیه
در ارومیه آش دوغ را با دوغ محلی و ترکیب حبوبات و سبزیجات خاص این شهر تهیه میکنند که نتیجه نهایی، یک آش خوشمزه و محبوب است.
آش دوغ ارومیه | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۱۵ دقیقه |
زمان پخت | ۴۵ دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
مواد اولیه آش دوغ ارومیه
برای درست کردن آش دوغ ارومیه بهتر است از دوغ محلی استفاده کنید که نه خیلی ترش باشد نه خیلی شیرین! مواد اولیه این آش دوغ را مطابق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
دوغ | ۲ لیتر |
نخود | ۲۵۰ گرم |
سبزی آش (جعفری، تره، گشنیز و کمی اسفناج) | ۷۰۰ گرم |
سیر | ۲ حبه |
برنج | ۱ پیمانه |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ ارومیه
برای درست کردن آش دوغ ارومیه، مراحل زیر را پیش ببرید:
- مرحله اول: نخود را از شب قبل و برنج را از چند ساعت قبل از درست کردن آش، خیس کنید.
- مرحله دوم: برنج و نخود را به صورت جداگانه بپزید و پس از نرم شدن، با یکدیگر در یک قابلمه بریزید.
- مرحله سوم: سبزیها را خرد کرده و به قابلمه اضافه کنید. درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا سبزی هم پخته شود.
- مرحله چهارم: دوغ را به همراه نمک و فلفل سیاه داخل قابلمه ریخته و مرتب هم بزنید تا دوغ نبرد.
- مرحله پنجم: سیر را خرد کرده و در تابه به همراه مقداری روغن سرخ کنید. پس از اینکه آش به غلظت مناسب رسید، آن را داخل ظرف سرو ریخته و با سیرداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش جو دوغ بختیاری
در ادامه طرز تهیه انواع آش دوغ ، به آش دوغ بختیاری میرسیم که طعم و عطر آن بسیار محبوب و مشهور است. برای آشنایی با روش تهیه آش دوغ به سبک بختیاریها، ادامه این بخش را دنبال کنید.
آش دوغ بختیاری | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ دقیقه |
زمان پخت | ۶۰ دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
مواد اولیه آش دوغ بختیاری
در روش تهیه آش دوغ بختیاری، مواد اولیه زیر را مورد استفاده قرار دهید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
دوغ | ۱ پیمانه |
بلغور جو | ۱ پیمانه |
عدس | ۱ پیمانه |
لوبیا قرمز | ۱ پیمانه |
نخود | ۱ پیمانه |
سیر | ۴ حبه |
پیاز | ۱ عدد |
سبزی آش (تره، گشنیز و شوید) | ۵۰۰ گرم |
نعنا خشک | ۲ قاشق چایخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ بختیاری
بختیاریها آش دوغ را مطابق مراحل زیر و با دوغ محلی خوشمزه تهیه میکنند:
- مرحله اول: نخود، لوبیا و عدس را به مدت چند ساعت خیس کنید و بپزید تا نرم شوند؛ سپس حبوبات پخته شده را آبکش کنید.
- مرحله دوم: بلغور جو را همراه آب داخل یک قابلمه مناسب ریخته و زمانی که نیمپز شد، حبوبات پخته شده و سبزی آش خرد شده را به آن اضافه کنید.
- مرحله سوم: پس از پخته شدن سبزیجات و بلغور، دوغ محلی، فلفل و نمک را داخل قابلمه بریزید و بهطور مرتب هم بزنید.
- مرحله چهارم: پس از خرد کردن سیر و پیاز، آنها را در یک تابه سرخ کنید تا سیرداغ و پیازداغ آماده شوند. به همین روش نعناداغ را هم درست کنید، فقط دقت داشته باشید که نعنا به سرعت میسوزد.
- مرحله پنجم: نیمی از پیازداغ، سیرداغ و نعناداغ را نگه داشته و مابقی را به همراه کمی زردچوبه، داخل آش دوغ بریزید.
- مرحله ششم: زمانی که آش به غلظت مناسب رسید، آن را داخل ظرف سرو ریخته و با سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ تزیین کنید.
نکته: استفاده از لوبیا قرمز و نخود در طرز تهیه این آش دوغ، اختیاری است.
طرز تهیه آش دوغ با رشته
طرز تهیه آش دوغ با رشته ، روشی دیگر از تهیه آش دوغ است که در این مطلب به آن میپردازیم. استفاده از رشته برای تهیه آش دوغ، بیشتر در شهرهای ملایر و نهاوند مرسوم است.
آش دوغ با رشته | |
تعداد نفرات | ۴ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ دقیقه |
زمان پخت | ۴۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد اولیه آش دوغ با رشته
برای درست کردن آش دوغ با رشته، ابتدا مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
رشته آش | ۱ بسته |
دوغ | ۱ لیتر |
عدس | ۱ پیمانه |
اسفناج | نیم کیلو |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
نعناداغ، پیازداغ و سیرداغ | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ با رشته
این آش مطابق مراحل زیر تهیه میشود:
- مرحله اول: عدس را به همراه آب داخل یک قابلمه ریخته و روی شعله بگذارید. وقتی عدسها نیمپز شدند، اسفناج خرد شده را اضافه کنید.
- مرحله دوم: زمانی که عدس و اسفناج پخته و نرم شدند، رشته آش را داخل قابلمه بریزید. پس از ۵ دقیقه، دوغ را هم اضافه کنید و هم بزنید.
- مرحله سوم: نیمی از سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ را به همراه نمک و فلفل داخل قابلمه ریخته و مجددا هم بزنید.
- مرحله چهارم: وقتی آش پخته و آماده شد، آن را داخل ظرف سرو بریزید و با مابقی سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش دوغ بدون تخم مرغ و ساده
نحوه درست كردن آش دوغ را میتوان به شکلی ساده دنبال کرد تا یک غذای خوشمزه با مواد اولیه محدود داشته باشید. برای طرز تهیه آش دوغ بدون تخم مرغ و آرد، ادامه این بخش را دنبال کنید.
آش دوغ بدون تخم مرغ | |
تعداد نفرات | ۵ نفر |
زمان آمادهسازی | ۱۵ دقیقه |
زمان پخت | ۶۰ دقیقه |
میزان سختی | کم |
مواد اولیه آش دوغ بدون تخم مرغ
برای درست کردن این آش دوغ ساده و مقوی، در اولین گام، مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود پخته | نصف پیمانه |
برنج نیمدانه | ۱ پیمانه |
دوغ ترش محلی | ۱ لیتر |
سبزی آش (گشنیز، جعفری، شوید و برگ سیر تازه) | ۵۰۰ گرم |
نمک | به مقدار لازم |
دستور پخت آش دوغ بدون تخم مرغ
این آش دوغ با روشی ساده و مطابق مراحل زیر آماده میشود:
- مرحله اول: نخود خیس خورده را با مقداری آب روی شعله گاز قرار دهید تا کاملا پخته و آماده شود.
- مرحله دوم: برنج نیمدانه را به همراه آب و نمک داخل قابلمه بریزید تا پخته شده و آب برنج کشیده شود.
- مرحله سوم: سبزی ساطوری و دوغ را داخل قابلمه بریزید و هم بزنید تا آش به غلظت مناسب برسد.
- مرحله چهارم: زمانی که آش دوغ غلیظ شد، نخود پخته شده را اضافه کنید و کمی دیگر هم بزنید. ۵ دقیقه بعد، آش دوغ آماده سرو است و میتوانید آن را داخل ظرف سرو نهایی بریزید.
نکات مهم در طرز تهیه انواع آش دوغ
برای آنکه آش شما طعمی عالی و بینقص داشته باشد، باید در تهیه آن نکاتی را رعایت کنید که در ادامه این بخش معرفی کردهایم:
- در صورتی که مایل باشید، میتوانید به جای برنج در پخت این آش از بلغور استفاده کنید که هم طعم خوبی داشته و هم ارزش غذایی قابل توجهی دارد. از آنجایی که برنج را در هر نوع غذای دیگری نیز میتوان به کار برد و همیشه در سفره ما جای دارد، بهتر است که در پخت این آش، بلغور را امتحان کنید.
- اگر تصمیم به استفاده از برنج در پخت آش دارید، بهتر است به جای برنج دانه بلند، از برنج خردشده یا نیمدانه استفاده کنید.
- اگر آش بیش از حد غلیظ شد، باید مقدار مناسبی دوغ به آن اضافه کرده و اجازه دهید تا کمی دیگر بجوشد و قل بخورد. به یاد داشته باشید که این آش در مقایسه با انواع دیگر آش، همچون آش رشته، باید رقیقتر باشد.
- رنگ اصیل این آش به دلیل استفاده از دوغ باید سفید باشد، پس بهتر است که ادویههای رنگی را در حجم کمتری استفاده کنید تا در نهایت همان رنگ سفید آش دیده شود.
روش نگهداری آش دوغ
پس از آشنایی با روشهای تهیه آش دوغ، نحوه نگهداری آن نیز اهمیت دارد. سعی کنید آش دوغ را به میزان لازم برای اعضای خانواده خود درست کرده و آن را به صورت تازه مصرف کنید. اگر مقداری از آش باقی ماند، آن را در ظرفی دربدار ریخته و داخل یخچال بگذارید.
جلوگیری از خراب شدن آش دوغ
برای جلوگیری از خراب شدن آش دوغ، ریختن آن در ظرف دربسته و قرار دادن در یخچال مهم است. بهطور کلی غذاهای آبکی مانند آش دوغ را نباید به مدت طولانی در یخچال نگهداری کرد و باید آن را در کمتر از ۵ روز مصرف کنید.
خواص آش دوغ
آش دوغ از جمله آشهای سنتی ایرانی است که علاوه بر طعم و مزه عالی، خواص بسیاری دارد. ماده اصلی مشترک در طرز تهیه انواع آش دوغ، همان دوغ محلی است که سرشار از کلسیم بوده و برای تقویت استخوانها و جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان بسیار ضروری است.
از سوی دیگر استفاده از بلغور جو و حبوباتی مانند لوبیا، این آش را به منبع مواد معدنی همچون منیزیم و آهن تبدیل میکند که آهن برای ساخت سلولهای خونی و درمان کمخونی مفید است. در نهایت، وجود سبزیجات نیز ارزش غذایی این آش را افزایش میدهد. پس فراموش نکنید که مصرف انواع آش دوغ در سلامت و تقویت بدن تاثیرگذار است.
رژیم لاغری با آش دوغ
از آنجایی که در تهیه این آش از دوغ استفاده میشود و طعم آن کمی ترش مزه است، شما میتوانید از رژیم لاغری با آش دوغ استفاده کنید.
به این صورت کافی است که این آش را در برخی از وعدههای غذایی خود، جایگزین غذای اصلی کنید تا رفته رفته، به کاهش وزن شما کمک کرده و اثرگذاری دوغ ترش در کم کردن وزن را تجربه کنید. البته بهتر است که برای کم کردن کالری این آش، در پخت آن از دوغ کم چرب استفاده شود.
آش دوغ، غذایی دوست داشتنی و مقوی
در این مطلب طرز تهیه آش دوغ در شهرهای معروف ایران را برای شما شرح دادیم. شما تابهحال کدام یک از دستورالعملهای پخت این آش خوشمزه را امتحان کرده و چه نظری درباره آن دارید؟ نظرات و تجربیات خود در زمینه پخت آش دوغ را با ما و دیگر کاربران وبسایت اسنپ فود به بحث و اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
مواد اولیه اصلی در تهیه آش دوغ کدامند؟
مواد اولیه اصلی این غذا شامل دوغ محلی، سبزی، برنج و حبوباتی مانند لپه، نخود، لوبیا و بلغور جو است. در تهیه این آش از پیازداغ، سیرداغ یا نعناداغ هم استفاده میشود.
در کدام شهرهای ایرانی آش دوغ تهیه میشود؟
در شهرهای مختلف ایران همچون شیراز، کردستان، اردبیل، مازندران، تبریز، کرمانشاه، قزوین، همدان، ارومیه و… آش دوغ را با روشهای محلی تهیه میکنند.
آش دوغ را پس از پخت چگونه باید نگهداری کرد؟
آش دوغ را باید در ظرف دربسته و درون یخچال قرار داد تا خراب نشود. در ضمن این آش را باید در کمتر از ۵ روز مصرف کنید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402