طرز تهیه شامی لپه با 5 روش مختلف + تمام نکات لازم
شامی لپه، یک غذای نونی خوشمزه و پرطرفدار است که در نقاط مختلفی از ایران مثل تبریز، گیلان و… طبخ میشود و در هر منطقه، ریزهکاریهای خاص خود را دارد.
در طرز تهیه شامی لپه ، ابتدا گوشت و لپه خیسخورده را به صورت جداگانه بپزید. سپس لپهای را که پخته و کوبیدهشده با گوشت پخته و ریشریششده در غذاساز میکس کرده و تخممرغ، زعفران، نمک و ادویههای لازم را به آن اضافه کنید. این مایه را پس از ورز دادن، استراحت دهید و سپس در روغن سرخ کنید. البته طرز تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده و مرغ هم امکانپذیر است. اگر گوشت را حذف کنید، به دستور پخت شامی لپه گیاهی میرسید و اگر برنج اضافه کنید، طعمی شبیه شامی برنج خواهید داشت. جزئیات تمام این روشها را در این مقاله از اسنپ فود به صورت مرحله به مرحله آوردهایم. با ما همراه باشید.
شامی لپه |
|
تعداد نفرات | 5 تا 6 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | 1 ساعت |
میزان سختی | متوسط |
طرز تهیه شامی لپه تبریزی
یکی از اصیلترین روشهای تهیه شامی لپه، پخت این شامی همراه با گوشت لخم است. در روشهای قدیمی، پس از پختن گوشت و لپه، مواد شامی را آنقدر میکوبیدند تا حالتی منسجم و یکدست پیدا کند، اما امروزه، استفاده از دستگاههایی مثل غذاساز، کار آشپزی را راحتتر کرده است. این غذا، طعم فوقالعادهای دارد و میتوانید بهعنوان یک ناهار یا شام نونی لذیذ روی آن حساب کنید. در ادامه، مواد لازم را فراهم کرده و طبق دستورالعمل پیش بروید:
مواد لازم برای تهیه شامی لپه تبریزی
مواد مورد نیاز در طرز تهیه شامی لپه تبریز به صورت جدول زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
لپه | 400 گرم |
گوشت قرمز | 400 گرم |
پیاز | 1 عدد |
تخم مرغ | 4 عدد |
زعفران | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
مراحل تهیه شامی لپه تبریز
برای تهیه این شامی خوشطعم و پرطرفدار، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا پیاز را خرد کرده و در قابلمهای مناسب با مقداری روغن تفت دهید تا سبک شود. سپس، زردچوبه را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا عطر آن بلند شود.
- مرحله دوم: در ادامه، گوشت را هم داخل قابلمه بریزید و با پیاز و زردچوبه تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
- مرحله سوم: حالا مقداری آب اضافه کنید و اجازه دهید گوشت بپزد. در اواخر پخت، نمک گوشت را اندازه کنید. در انتهای پخت، گوشت باید بیشتر آب خود را کشیده باشد، پس مقدار آب را زیاد نریزید.
- مرحله چهارم: در همین فاصله، لپههایی را که از قبل خیساندهاید، به صورت جداگانه پخته و آبکش کنید. گوشت پختهشده را هم از قابلمه خارج کنید و وقتی سرد شد، آن را به صورت ریشریش درآورید.
- مرحله پنجم: لپه آبکششده را با گوشتکوب بکوبید تا حالت پوره پیدا کند. سپس، آن را همراه گوشت ریشریششده در غذاساز بریزید و چند پالس بزنید تا ترکیب یکدستی ایجاد شود.
نکته: اگر میخواهید طبق اصول سنتی پخت این غذا پیش بروید، لپه کوبیدهشده و گوشت ریشریش را با دست ورز دهید. در این صورت، گوشت ریشریش تا حدی در بافت شامی مشخص خواهد بود و ظاهری شبیه شامیهای سنتی و قدیمی پیدا خواهد کرد که خوردن آن واقعا لذتبخش است.
- مرحله ششم: در ادامه، تخممرغها، زعفران، نمک و ادویههای لازم را هم به مخلوط گوشت و لپه افزوده و کمی همه مواد را با هم ورز دهید.
- مرحله هفتم: اگر وقت کافی دارید، حداقل نیم ساعت به مایه شامی استراحت دهید تا مزهها کاملا به خورد هم بروند. سپس، در تابهای مناسب مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود.
- مرحله هشتم: در ادامه، مقداری از مایه شامی لپه را برداشته و با دست گرد و پهن کنید. سپس، وسط شامی را با انگشت سوراخ کرده و داخل روغن سرخ کنید.
- مرحله نهم: تمام مواد شامی را به همین ترتیب سرخ کرده و در ظرف مناسبی با دورچینهای دلخواه سرو کنید.
طرز تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده
استفاده از گوشت چرخکرده برای تهیه شامی لپه، مدت زمان پخت این غذا را کوتاهتر میکند. استفاده از آرد نخودچی هم باعث قوام بافت شامیها خواهد شد. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور پخت را با هم میبینیم:
مواد لازم برای تهیه شامی لپه
مواد مورد نیاز را مطابق جدول زیر فراهم کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
لپه پخته | 200 گرم |
گوشت چرخکرده | 200 گرم |
پیاز متوسط | 1 عدد |
تخممرغ | 1 عدد |
آرد نخودچی | 2 قاشق غذاخوری |
مرزه و شنبلیله خشک | از هر کدام 1 قاشق چایخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
مراحل دستور پخت شامی لپه
شامی لپه با گوشت چرخ کرده به شکل زیر تهیه میشود:
- مرحله اول: لپههایی را که از چند ساعت قبل خیساندهاید، با مقداری آب بپزید. سپس آنها را داخل غذاساز یا میکسر بریزید و چند پالس بزنید تا به حالت پوره درآیند.
- مرحله دوم: پیاز را شسته، پوست بگیرید و به صورت ریز رنده کنید. حالا آب پیاز را بگیرید و آن را همراه با گوشت چرخکرده، لپه پورهشده و آرد نخودچی در طرفی مناسب مخلوط کنید.
- مرحله سوم: در ادامه، نمک، فلفل، زردچوبه و سبزیجات خشک را اضافه کرده و تخممرغ را داخل ظرف بشکنید. حالا همه مواد را با دست ورز دهید تا حالت یکدستی پیدا کند.
- مرحله چهارم: روی ظرف را سلفون کشیده و آن را به مدت 1 ساعت داخل یخچال بگذارید تا استراحت کند.
- مرحله پنجم: پس از گذشت زمان لازم، مواد شامی را از یخچال خارج کنید. سپس، مواد را با دست یا قالب به شکلهای دلخواه درآورده و با مقداری روغن در تابه سرخ کنید.
طرز تهیه شامی لپه با مرغ
اگر خواستید بهجای گوشت قرمز از مرغ استفاده کنید، بهازای 1.5 لیوان لپه خشک، ¼ سینه مرغ نیاز است. همچنین، علاوه بر ادویههای لازم، 2 پیاز، 1 سیبزمینی، 3 تخممرغ و مقداری کره هم فراهم کنید. شامی لپه با مرغ به شکل زیر تهیه میشود:
- مرحله اول: ¼ سینه مرغ را با پیاز، هویج، فلفلدلمهای و افزودن مقداری نمک و ادویه آبپز کرده و مرغ پختهشده را بکوبید.
- مرحله دوم: لپه خیسخورده را با مقداری آب، 1 پیاز چهار قاچشده و مقداری نمک و ادویه به صورت جداگانه بپزید.
- مرحله سوم: در 10 دقیقه پایانی پخت لپه، سیبزمینی پوستگرفته را به صورت درشت خرد کرده و در قابلمه لپه بریزید.
- مرحله چهارم: سیبزمینی پختهشده را جدا کرده و رنده کنید. لپه پختهشده را هم آبکش کرده و در غذاساز چند پالس بزنید تا پوره شود.
- مرحله پنجم: حالا لپه پورهشده، سیبزمینی رندهشده و مرغ ریشریش را با هم مخلوط کرده و تخممرغها، نمک و ادویه را به آنها اضافه کنید. 2 قاشق آب مرغ و مقداری کره آبشده هم در مواد شامی بریزید.
- مرحله ششم: تمام مواد را خوب ورز داده و اجازه دهید برای نیم ساعت در دمای محیط بمانند و استراحت کنند.
- مرحله هفتم: در نهایت، از مواد شامی به اندازه یک نارنگی برداشته و در دست خود به صورت دلخواه شکل دهید. سپس، شامیها را داخل روغن سرخ کرده و در ظرفی مناسب با دورچین دلخواه تزئین کنید.
طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت
برای تهیه شامی لپه گیاهی، بهازای 1 پیمانه لپه، 1 تخممرغ، 1 عدد پیاز و 4 قاشق غذاخوری آرد نخودچی لازم است. همچنین اضافه کردن 1 مشت مرزه خشک هم عطر و بوی شامی شما را بهتر خواهد کرد. شامی لپه بدون گوشت به روش زیر تهیه میشود:
- مرحله اول: ابتدا لپهای را که از قبل خیساندهاید، با مقداری آب و نمک بپزید. سپس، آن را آبکش کرده و با چرخگوشت چرخ کنید.
- مرحله دوم: در ادامه، پیاز را به صورت ریز رنده کرده و با لپه مخلوط کنید. مخلوط این مواد را برای بار دوم چرخ کنید تا حالتی نرم و یکدست پیدا کنند.
- مرحله سوم: پس از اینکه مخلوط لپه خنک شد، تخممرغ، نمک، مرزه خشک و ادویهها را به آن اضافه کرده و خوب ورز دهید.
- مرحله چهارم: شامیها را با دست یا قالب به شکلهای دلخواه در آورده و در مقداری پودر سوخاری بغلطانید. سپس آنها را در روغن داغ با حرارت متوسط رو به بالا سرخ کنید.
طرز تهیه شامی لپه و برنج
اگر به دستور تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده و سیب زمینی، مقداری برنج نیم دانه اضافه کنید، به طعمی نسبتا متفاوت میرسید. بخصوص اینکه این شامی در نهایت داخل یک سس گوجهای میجوشد و بافت نرمتری پیدا میکند. در ادامه، مراحل طرز تهیه شامی لپه و برنج را با هم میبینیم:
- مرحله اول: ابتدا 1 پیمانه لپه و 1 پیمانه برنج نیم دانه را که از قبل خیساندهاید، به صورت جداگانه با مقداری آب بپزید.
- مرحله دوم: پس از اینکه این مواد سرد شدند، آنها را با چرخگوشت چرخ کنید. در ادامه، سیبزمینی و پیازی را که به صورت ریز رنده کرده و آب آنها را گرفتهاید، به این مخلوط بیفزایید.
- مرحله سوم: حالا 300 گرم گوشت چرخکرده را با نمک و بقیه ادویهها در مواد شامی بریزید و خوب با دست ورز دهید.
- مرحله چهارم: در ادامه، مقداری از مواد شامی را با دست یا قالب شکل داده و در روغن سرخ کنید.
- مرحله پنجم: در تابهای کوچک مقداری روغن ریخته و 2 قاشق غذاخوری رب گوجه را با آن تفت دهید تا رنگ باز کند. سپس مقداری آب اضافه کرده و پس از یک جوش مختصر، تابه را از روی حرارت بردارید.
- مرحله ششم: شامیهای سرخشده را در تابهای مناسب بچینید و سس را روی آنها بریزید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید شامیها کمی داخل سس بجوشند تا طعم سس به خورد آنها برود.
نکات کلیدی برای تهیه شامی لپه
رعایت نکات زیر کمک میکند که حرفه ایتر آشپزی کنید:
- برای سرخ کردن شامی لپه، از حرارت زیاد استفاده نکنید؛ در این صورت مغز شامی خام میماند و روی آن بیش از اندازه سرخ و برشته میشود. حرارت خیلی ملایم هم باعث میشود که بافت شامی روغن را به خود جذب کرده و وا برود.
- زمان استراحت مواد شامی را حذف نکنید تا شامیهای شما طعم و بافت بهتری داشته باشند.
- شاید شنیده باشید که به شامی لپه، شامی پوک هم می گویند. برای درست کردن شامیای که بافت پوکی داشته باشد، کافی است مقدار لپه را بیشتر از گوشت در نظر بگیرید و نیازی به افزودن جوش شیرین هم نخواهد بود.
- اگر مقداری از آب گوشت پختهشده را داخل مواد شامی بریزید، شامی خوشمزهتری خواهید داشت.
- دقت کنید که مقادیر گفته شده بخصوص در مورد لپه و گوشت را رعایت کنید. زیاد بودن مقدار گوشت باعث می شود که شامی لپه طعمی شبیه گوشت کوبیده آبگوشت پیدا کند.
- اگر در دستور تهیه شامی لپه از سیبزمینی استفاده کردید، آن را به صورت جداگانه رنده کرده و با بقیه مواد چرخ نکنید. زیرا سیبزمینی چرخشده، بافت لیزی به شامی میدهد که مطلوب نیست.
- بهتر است برای تهیه شامی لپه از گوشت گوسفند کمچرب استفاده کنید، زیرا گوشت گوساله این شامی را خشک خواهد کرد. البته در صورت استفاده از گوشت گوساله هم میتوان با اضافه کردن 2 قاشق غذاخوری کره آب کرده به مواد شامی، جلوی خشک شدن بافت شامی را گرفت.
- در صورت طرز تهیه شامی لپه با مرغ هم حتما 2 قاشق آب مرغ و مقداری کره به مواد شامی اضافه کنید تا خشک نشود.
- پیاز چهار قاچی را که برای پخت لپه استفاده کردهاید، دور بریزید و همراه لپه چرخ نکنید.
- شما میتوانید مایه شامی را به چند قسمت مساوی تقسیم کرده و در هر کدام، یک چاشنی یا سبزی متفاوت بریزید تا چند طعم مختلف شامی لپه داشته باشید.
- اگر روغن شامی حین سرخ کردن غذا کف کرد، آن را بگیرید و روغن جدید را جایگزین کنید.
- روغن داخل تابه باید در حدی باشد که موقع سرخ شدن شامیها، روی آنها را بپوشاند؛ بنابراین بهتر است از تابههای کوچک استفاده کنید.
- شما میتوانید برای پخت این شامی، از مرغ یا گوشت باقیمانده از غذاها استفاده کنید. البته به شرطی که این گوشتها با سس بخصوصی آغشته نشده باشند.
اصول نگهداری از شامی لپه
اگر مقداری از شامیهای لپه باقی ماند، آنها را در ظرفی دربدار ریخته و داخل یخچال بگذارید. بهتر است شامیها را حداکثر بین 3 تا 4 روز آینده مصرف کرده و بیشتر از این مقدار نگهداری نکنید.
روش جلوگیری از خراب شدن شامی لپه
باقیمانده شامی را در ظرفهایی تمیز و خشک بریزید و حتما آنها را در جایی خنک قرار دهید. دقت کنید که حتی شامی لپه بدون گوشت هم به خاطر وجود لپه و تخممرغ، ماندگاری زیادی ندارد و باید زودتر آن را مصرف کنید. اما پیش از استفاده، ظاهر شامیها را بررسی کنید تا آثاری از خرابی مانند بافت یا بوی غیرمعمول وجود نداشته باشد.
بهترین جایگزین ها در طرز تهیه شامی لپه
شما میتوانید در طرز تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده، بهجای آرد نخودچی از سیبزمینی استفاده کنید. در این صورت، سیبزمینی را آبپز کرده و بهصورت رنده ریز با گوشت چرخکرده، لپه کوبیدهشده و پیاز رندهشده مخلوط کنید؛ سپس تخممرغ و ادویهها را به مواد بیافزایید. این مدل شامی لپه در شهرهای شمالی ایران طرفداران زیادی دارد و در مواد آن مقداری تره و جعفری خردشده هم میریزند. همچنین میتوان برای تهیه شامی لپه، بهجای استفاده از لپه خالص، از نسب برابر لپه و نخود خیسخورده استفاده کرد.
خواص لپه
لپه غنی از فیبر است و به سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست کمک میکند. همچنین این ماده غذایی، آهن قابلتوجهی دارد و مصرف آن برای افرادی که از کم خونی رنج میبرند، بسیار مفید خواهد بود. علاوه بر اینها، لپه با جلوگیری از ایجاد پلاک در رگهای خونی، به سلامت قلب و عروق کمک میکند و به دلیل وجود پتاسیم، فشار خون را بهخوبی تنظیم خواهد کرد.
اسنپ فود، همراه همیشگی شما در دورهمی ها و مهمانی ها
طرز تهیه انواع شامی مثل شامی لپه، شامی ماسوله ای و… کار سخت و پیچیدهای نیست. اما اگر قرار باشد این غذای نونی را در کنار غذای اصلی در مهمانی که در پیش دارید سرو کنید، موضوع کمی متفاوت خواهد بود و فشار کار شما بیشتر میشود.
در این موارد، یک راه حل فوری و ساده، استفاده از خدمات اسنپ فود است. شما میتوانید این شامیهای ساده را خودتان تهیه کرده و غذای اصلی را از قسمت سفارش آنلاین غذا اسنپ فود سفارش دهید. با این کار، میز غذای شما رنگینتر شده و زمان و انرژی کمتری را صرف غذا درست کردن خواهید کرد.
سوالات متداول
برای تهیه شامی لپه از چه سبزیجاتی استفاده میشود؟
سبزیجات مورد استفاده در تهیه این غذا، دلخواه هستند و میتوانید بنا به ذائقه خود از سبزیجاتی مثل تره، جعفری، مرزه و.. به صورت خشک یا تازه استفاده کنید.
روشهای طرز تهیه شامی لپه چیست؟
میتوان این شامی خوشمزه را با گوشت لخم، گوشت چرخکرده، مرغ یا به صورت گیاهی تهیه کرد. همچنین میتوان موادی مثل سیب زمینی و برنج نیم دانه هم در تهیه آن به کار برد.
برای جلوگیری از وا رفتن شامی چه کنیم؟
آب پیاز رندهشده را بگیرید، مواد را خوب ورز دهید و صبر کنید تا روغن کاملا داغ شود.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402