راز طرز تهیه نان سنگک خانگی و ساده به روش نانوایی ها
نان سنگک یکی از نانهای سنتی ایران است که در مقایسه با دیگر انواع نان نیز کیفیت به مراتب بالاتری دارد. جالب است بدانید که تاریخچه نان سنگک در ایران به زمان ساسانی بر میگردد. طرز تهیه نان سنگک به همراه کنجد و سبزیجات نیز ممکن است و میتوان طعم بهتری به آن داد. همچنین لازم به ذکر است که این نان به نسبت سایر نانها کالری کمتری دارد و همچنین به دلیل بافت آن، خیلی زود باعث احساس سیری خواهد شد. نون سنگک خانگی را میتوانید به راحتی در فر درست کنید و اگر علاقهمند به دنبال کردن طرز تهیه این نوع نان در منزل هستید، این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
نان سنگک |
|
تعداد نفرات | 3 نفر |
زمان آماده سازی | 90 دقیقه |
زمان پخت | 20 دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
طرز تهیه نان سنگک خانگی برشته
تنوع نان اصیل ایرانی در کشور ما بسیار زیاد است. همچنین نانواییها نیز همیشه در دسترس هستند و میتوان انواع نان را با کیفیت مرغوب تهیه کرد. اما درست کردن این نوع نان در خانه کار جذابی است که شاید تمایل داشته باشید تا آن را یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه سنگک خانگی
در ادامه مواد لازم برای تهیه نان سنگک آورده شده است:
مواد اولیه | میزان لازم |
آرد | 2 پیمانه |
خمیر مایه | نصف قاشق چای خوری |
آب ولرم | 2 پیمانه |
کره | به مقدار لازم |
کنجد | به مقدار لازم |
نمک | به مقدار لازم |
مراحل تهیه نان سنگک خانگی
تهیه سنگک به نسبت باقی نانها ممکن است کمی دشوارتر باشد. در ادامه آموزش مرحله به مرحله طرز تهیه این نان را برای شما عزیزان آوردهایم تا به راحتی بتوانید از آن استفاده کرده و نان سنگک را به بهترین شکل تهیه کنید.
- مرحله اول: پیش از هر چیزی لازم است که برای تهیه مایه خمیر ترش، به اندازه یک سوم از حجم آرد را به همراه خمیر مایه مخلوط کنید.
- مرحله دوم: سپس یک پیمانه آب ولرم را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- مرحله سوم: پس از این نیز یک نایلون روی ظرف کشیده و اجازه دهید به مدت 24 ساعت در دمای محیط استراحت کند. توجه داشته باشید که آب حتماً باید ولرم باشد. حدود 45 درجه سانتی گراد دمای مناسبی است.
- مرحله چهارم: در ادامه باید آرد، یک پیمانه آب ولرم و نمک را با هم در یک ظرف مناسب مخلوط کنید. مخلوط کردن را تا زمانی که یک ترکیب یکدست حاصل شود، ادامه دهید. حال باید خمیر مایه را که 24 ساعت استراحت کرده به این ترکیب اضافه کنید.
- مرحله پنجم: در ادامه همه مواد را خوب هم بزنید و ورز دهید.
- مرحله ششم: بعد از این روی خمیر را سلفون بکشید و اجازه دهید یک ساعت دیگر استراحت کند. لازم به ذکر است که خمیر باید در یخچال باشد.
- مرحله هفتم: برای اینکه نان سنگک را بتوانید به خوبی و مانند نانوایی سنگک تهیه کنید باید از سنگ ریزه استفاده کنید. برای این کار تعدادی سنگ ریزه را شسته و داخل سینی فر قرار دهید.
- مرحله هشتم: در ادامه فر را روی 180 درجه سانتی گراد تنظیم کرده و سینی را داخل فر قرار دهید تا سنگها داغ شوند.
- مرحله نهم: حال باید خمیر را روی یک سطح صاف پهن کنید. توجه داشته باشید که حتماً یک ظرف آب در کنار دست قرار دهید تا خمیر به دستتان نچسبد. پس از آن که خمیر را روی سطح مناسب پهن کردید باید آن را روی سنگهای داغ شده قرار داده و سطح خمیر را کنجدپاشی کنید. اما توجه داشته باشید که پیش از این کار روی سنگ را با کره و یا روغن کمی چرب کنید تا نان به آن نچسبد.
- مرحله یازدهم: حال سینی را داخل فر گذاشته تا نان پخته شود.
- مرحله دوازدهم: پس از آن که یک طرف نان پخته و طلایی شد باید نان را پشت و رو کرده تا طرف دیگر نیز طلایی شود.
- مرحله سیزدهم: در آخر سینی را از فر در آورده و پس از آن که سنگها کمی خنک شد، نان را از آن جدا کنید.
طرز تهیه نان سنگک در خانه بدون فر
در بالا طرز تهیه نان سنگک در فر را دیدیم؛ اما در صورتی که به فر دسترسی نداشته باشید، میتوانید طرز تهیه این نان خوشمزه و مفید را بدون فر امتحان کنید. در این صورت کار شما کمی سخت خواهد شد، اما خبر خوب این است که هنوز نباید از پخت نان سنگک در خانه بدون فر، ناامید شوید. تنها کافی است که در یک تابه با سایز مناسب، مقداری سنگریزه ریخته و بگذارید روی حرارت تا داغ شود. (به طور مثال تابه دو طرف برای این کار، بسیار مناسب است.)
پس از آن که خمیر را روی سنگریزههای داغ قرار دادید، باید درب تابه را گذاشته و کاری کنید تا همان شرایط فر را به خود بگیرد. به این منظور حتما حرارت را نیز در سطح متوسط و کم قرار دهید تا پیش از پخته شدن نان، سطح رویی آن نسوزد یا ته نگیرد.
طرز تهیه نان سنگک سبوس دار
اگر بخواهید نان سنگک شما از ارزش غذایی بالاتری برخوردار باشد، کافی است که به جای آرد معمولی نانوایی، از آرد سبوسدار در تهیه این نان استفاده کنید. به این شکل میتوانید نان سنگک سبوسدار آماده کرده و از عطم عالی و خواص آن لذت ببرید.
در طرز تهیه نان تافتون نیز میتوانید به همین صورت به جای استفاده از آرد نانوایی معمولی از آرد سبوسدار استفاده کرده و نان خوشمزه خانگی خود را با ارزش غذایی بیشتری همراه سازید.
نکاتی در مورد طرز تهیه نان سنگک
برای آن که بهترین طرز تهیه سنگک خانگی بدون سنگ را تجربه کنید، این موارد را در نظر داشته باشید:
- لازم است که برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به دست خود، یک کاسه آب نزدیک داشته و مرتب دست خود را با آب مرطوب کنید. با این همه اگر مشاهده کردید که خمیر بیش از اندازه سفت شده، مقداری آب روی آن بپاشید و ورز دهید تا خمیر کمی نرم شود.
- علاوه بر کنجد نیز میتوانید از سبزیجات برای طعمدار کردن نان استفاده کنید. به طور مثال زیره، سیاه دانه و مغز تخمه انتخاب مناسبی است.
- زمانی که نان پخته شد و سینی را از فر خارج کردید، حتماً اجازه دهید نان و سنگها سرد شود و سپس آنها را جدا کنید.
- در طرز تهیه نان سنگک، در صورتی که فر روی 180 درجه سانتی گراد تنظیم شده باشد، زمان لازم برای پخت نان 20 دقیقه خواهد بود.
- روی نان باید کاملا برشته و پخته باشد و اثری از سوختگی مشاهده نشود. زیرا که سوختگی نان به عنوان یک ریسک فاکتور در ابتلا به سرطانهای مختلف، محسوب شده و باید از خوردن این بخشها خودداری کرد. توصیه میکنیم که در خصوص نان لواش خانگی یا هر نوع نان دیگری نیز به همین جلوگیری از سوختن نان، دقت داشته باشید.
جدول ارزش غذایی نان سنگک
طرز تهیه نان سنگک را برای شما توضیح دادیم و حالا میتوانید جدول ارزش غذایی سنگک، را مشاهده میکنید:
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 259 کالری |
کربوهیدرات | 55.10 گرم |
پروتئین | 8.70 گرم |
چربی | 0.41 گرم |
آب | 32 گرم |
فیبر | 1.3 گرم |
قند | – |
کلسترول | – |
کلسیم | 57 میلی گرم |
آهن | 2.35 میلی گرم |
خواص نان سنگک
نان سنگ خواص قابل توجهی دارد. همانطور که در جدول ارزش غذایی این نان مشاهده کردید، فاقد قند و کلسترول است. این مورد نیز باعث میشود برای افراد مبتلا به دیابت و چربی خون، نان مناسبی باشد. همچنین این نان دارای خاصیت سیرکنندگی بوده و با توجه به فوایدش در دسته بندی مواد غذایی سالم و مقوی جای میگیرد. لازم به ذکر است که نان سنگ علاوه بر آن چه گفته شد به هضم غذا کمک کرده و یبوست را نیز درمان میکند.
همچنین سنگک اگر با کنجد نیز درست شود، ازرش غذایی بیشتری دارد. کنجد دارای کلسیم، پتاسیم، ویتامین B6، منیزیم، ویتامین A و اسیدهای چرب ضروری برای بدن است.
لذت پخت نان سنگک در خانه را تجربه کنید
همانطور که خواندید، طرز تهیه نان سنگک پیچیدگی خاصی ندارد و با داشتن مواد اولیه آن میتوانید این نان سنتی را در منزل تهیه کرده و نوش جان کنید. اگر هم وقت کافی یا مواد اولیه این نان یا هر نان دیگری را در اختیار نداشته باشید، اسنپ فود در خدمت شما است. به این منظور، وارد قسمت نانوایی آنلاین میشوید و نان موردنظر خود را آنلاین سفارش میدهید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402