وقتی صحبت از فصل بهار به میان میآید، احتمالا اولین چیزی که به ذهن اکثر ما خطور میکند تصاویر میوه های فصل بهار مثل چغاله بادام و گوجه سبز و همچنین شادابی طبیعت است. به قدری این فصل و میوههای خوشرنگ و خوشعطرش را دوست داریم که حتی میتوان انشا در مورد میوه های فصل بهار نوشت. در واقع تمام میوهها از جمله میوههای فصل بهار و تابستان برای بدن ضروری بوده و ویتامینها و مواد معدنی ضروری را برای آن فراهم میکنند. در واقع با تغییر آب و هوا، بدن ما به مواد مغذی متنوعی نیاز پیدا میکند و این میوههای فصلی هستند که در مقابله با گرمای تابستان یا سرمای زمستان به ما کمک میکنند. در این بین تصمیم داریم بین میوههای فصلی، به معرفی میوه بهار پرداخته و منحصرا خواص میوه های بهاری را از نظر بگذرانیم.
معرفی میوه بهار به همراه جدول مواد مغذی
امروزه به دلیل ایجاد شرایط مناسب رشد، بیشتر میوهها را در تمام فصول میبینیم. به عبارتی میوهها از نقاط مختلف جهان به کشورهای گوناگون فرستاده شده و میتوان بیشتر میوهها را در طول سال، صرفنظر از اینکه فصل مناسبی برای آنها باشد در فروشگاهها ببینیم. اما اگرچه اکثر اوقات میوهها در دسترس هستند، اما بهار فصلی است که ما را با تنوع بیشتری از میوههای رنگارنگ و مفید آشنا میکند. اما چه نوع میوههایی را میتوان در این فصل پیدا کرد؟ برای یافتن پاسخ، با آموزش میوه های فصل بهار همراه ما باشید.
تمشک

به منظور معرفی انواع میوه های بهاری ابتدا به سراغ تمشک میرویم، میوهای که به غایت خوشمزه و خوشعطر است. این میوه مقوی به انواع مختلفی از جمله سیاه، قرمز، بنفش و طلایی وجود داشته و البته رایجترین آن همان تمشک قرمز است. این میوه ماندگاری کوتاهی داشته و در اواخر فصل بهار و ابتدای تابستان، میتوان آن را برداشت کرد. البته این زمان ممکن است با توجه به شرایط گوناگون اندکی متغیر باشد. تمشک همچنانکه بسیار لذیذ است، کم کالری بوده و غنی از مواد مغذی مختلف است. برای مثال یک فنجان تمشک با وزن تقریبی 123 گرم، حاوی مواد زیر میباشد:
کالری | 64 |
کربوهیدرات | 14.7 گرم |
فیبر | 8 گرم |
پروتئین | 1.5 گرم |
چربی | 0.8 گرم |
ویتامین C | 54 درصد |
ویتامین K | 12 درصد |
آهن | 5 درصد |
پتاسیم | 5 درصد |
فسفر | 4 درصد |
از فواید تمشک میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سرشار از آنتیاکسیدان، ترکیبات گیاهی که از آسیب سلولی محافظت میکنند میباشد. آنتیاکسیدانها ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن را کاهش دهند.
- محتوای فیبر و تانن بالای تمشک ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد.
- تمشک کربوهیدرات کمی داشته و در عوض فیبر بالایی دارد و برای هر کسی که مراقب میزان کربوهیدرات بدن خود است، انتخابی هوشمندانه است.
- حاوی ترکیبات مفیدی است که ممکن است با سرطانهای مختلف از جمله سرطان روده بزرگ، سینه و کبد مبارزه کند.
- تمشک دارای خواص ضدالتهابی بوده که ممکن است علائم آرتریت را کاهش دهد.
- تمشک میتواند بعنوان میوه لاغری عمل کرده و برای کاهش وزن به کار رود. زیرا یک فنجان (123 گرم) تمشک تنها 64 کالری و 8 گرم فیبر دارد. علاوهبراین، تمشک بیش از 85٪ از آب تشکیل شده است. این موارد باعث میشود تا تمشک یک غذای سیرکننده باشد.
طالبی

از دیگر میوه های نوبرانه فصل بهار، طالبی میباشد که ویژگی بارز آن عطر خوشایند و آبدار بودن آن است. طالبی یک میانوعده باطراوت و غنی از مواد مغذی است که میتواند برای سلامتی فرد مفید باشد. این میوه که در میان کودکان و بزرگسالان محبوب است میتواند برای تهیه دسر تابستانی سالم و آسان، گزینه عالی باشد. همچنین با محتوای بالای آبی که دارد به جلوگیری از کم آبی بدن کمک کرده و آن را به خوبی هیدراته میکند. طالبی همچنین حاوی انواع ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است. اما اگر درباره خرید طالبی نسبت به دیگر میوه های فصل بهار و تابستان دچار تردید هستید، فواید این میوه را در بخش زیر مطالعه کرده تا متوجه خواص آن شوید:
کالری | 60 |
سدیم | 28 میلیگرم |
کربوهیدرات | 14.4 گرم |
فیبر | 1.6 گرم |
پروتئین | 1.5 گرم |
ویتامین C | 65 میلیگرم |
ویتامین A | 299.1 میکروگرم |
پتاسیم | 472.6 میلیگرم |
از خواص طالبی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- طالبی حاوی طیف وسیعی از آنتیاکسیدانها از جمله سلنیوم، بتاکاروتن، ویتامین سی، لوتئین، زآگزانتین و کولین میباشد.
- لوتئین و زآگزانتین برای فیلتر کردن پرتوهای مضر نور موثر بوده و نقش محافظتی در سلامت چشمها ایفا میکند. بنابراین ممکن است به جلوگیری از آسیب ناشی از دژنراسیون ماکولا (AMD) کمک نماید.
- فیبر، پتاسیم، ویتامین C و کولین موجود در طالبی همگی از سلامت قلب حمایت میکنند.
- بتا کاروتن طالبی به پیشگیری از ابتلا به آسم کمک میکند.
- مصرف غذاهای غنی از پتاسیم مانند طالبی در کاهش فشار خون موثر هستند.
- بتاکاروتن و توکوفرول موجود در طالبی به جلوگیری از آسیب سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو کمک میکند.
- مصرف طالبی خطر ابتلا به سرطان ریه، پروستات و سایر انواع سرطان را کاهش میدهد.
- فیبر و آب طالبی میتوانند به جلوگیری از یبوست، ترویج منظم و سلامت دستگاه گوارش کمک نمایند.
- طالبی با محتوای آب و الکترولیت بالایی که دارد، انتخاب خوبی برای افزایش هیدراتاسیون در ماههای گرم تابستان یا بعد از ورزش است.
- ویتامین A موجود در طالبی به رشد و نگهداری همه بافتهای بدن، از جمله بافتهای پوست و مو کمک میکند.
- ویتامین C طالبی بدن را قادر میسازد تا کلاژن تولید کند و ساختار سلولها، پوست و مو را بهبود بخشد.
زردآلو

مگر میشود به معرفی میوه بهار بپردازیم اما زردآلو را از قلم بیندازیم. زردآلو (Prunus armeniaca) میوهای خوشرنگ بوده که به آلو ارمنی نیز معروف است. این میوه بسیار مغذی بوده و فواید بسیاری برای سلامتی بدن، از جمله بهبود هضم و سلامت چشم دارد. همچنین بطور طبیعی سرشار از آب بوده که برای هیدراته ماندن بدن مهم است. همانطور که میدانید هیدراتاسیون مناسب برای چندین جنبه سلامتی، از جمله فشار خون و ضربان قلب حیاتی است. در ادامه، مواد مغذی 2 عدد زردآلو تازه با 70 گرم وزن را مشاهده میکنیم:
کالری | 34 |
کربوهیدرات | 8 گرم |
پروتئین | 1 گرم |
فیبر | 1.5 گرم |
ویتامین A | 8% |
ویتامین C | 8% |
ویتامین E | 4% |
پتاسیم | 4% |
از خواص زردآلو میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- این میوه منبع مناسبی از بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین بوده که همگی آنتیاکسیدانهای قوی هستند که به مبارزه با رادیکالهای آزاد در بدن میپردازند. البته مبارزه با رادیکالهای آزاد، از خواص آلو و بسیاری دیگر از میوهها میباشد و تنها مختص زردآلو نیست.
- کالری و چربی کمی دارد و بعنوان یکی از میوههای نوبرانه فصل بهار، منبع عالی ویتامینهای A و C میباشد.
- حاوی آنتیاکسیدانهای متعددی است که مهم ترین آنها فلاونوئیدها است. این ترکیبات به محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو، که با بسیاری از بیماریهای مزمن مرتبط است، میپردازد.
- به دلیل وجود بتاکاروتن و ویتامینهای C و E، از چشمها در برابر آسیبهای متعدد محافظت میکند.
- بطور طبیعی سرشار از آنتیاکسیدان بوده که از آسیبهای محیطی ناشی از نور خورشید، آلودگی و دود سیگار محافظت میکند. همچنین با کاهش خطر چین و چروک و آفتاب سوختگی، برای پوست مفید میباشد.
- منبع خوبی از فیبر محلول بوده که باکتریهای سالم روده را تغذیه کرده و به دنبال آن سلامت دستگاه گوارش را تقویت میکند.
- پتاسیم به سیگنالدهی عصبی، انقباضات ماهیچهای و تعادل مایعات بدن کمک میکند. بنابراین خوردن غذاهای غنی از پتاسیم مانند زردآلو، به جلوگیری از فشار خون بالا و کاهش خطر سکته مغزی میانجامد.
هلو

در لیست معرفی میوه بهار، نوبت به یکی از خوشمزهترین میوهها میرسد. هلو میوهای با مجموعهای عظیم از فواید سلامتی است، برای مثال موجب بهبود عمل هضم شده و پوست را صافتر میکند. علاوهبرآن باعث تسکین آلرژی شده و غنی از آنتیاکسیدانهای متعدد، ترکیبات گیاهی و مواد معدنی است. برای مثال، یک هلو با اندازه متوسط و وزن تقریبی 150 گرم، تقریبا شامل مواد مغذی زیر است:
کالری | 58 |
پروتئین | 1 گرم |
چربی | کمتر از 1 گرم |
کربوهیدرات | 14 گرم |
فیبر | 2 گرم |
پتاسیم | 8% |
نیاسین | 6% |
مس | 5% |
برای میوه هلو میتوان خواص زیر را برشمرد:
- هلو حاوی فیبر بوده که به هضم راحتتر مواد غذایی و کاهش مشکلات مربوط به آن میشود.
- عوامل خطرناک و مسبب بیماریهای قلبی مانند فشار خون بالا، سطح تری گلیسیرید و کلسترول بالا را کاهش میدهد.
- اثرات محافظتی و آنتیاکسیدانی دارد که به حفظ سلامت پوست کمک مینماید.
- ترکیبات گیاهی مفیدی را ارائه میدهد که در برابر سرطانهای مختلف محافظت ایجاد میکند. البته این ویژگی از خواص لیمو ترش و بسیاری دیگر از میوههای تازه میباشد.
- به کاهش پاسخ سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیتزا کمک کرده و علائم آلرژی را مرتفع مینماید.
توت فرنگی

طرفداران توت فرنگی در دنیا بسیار بوده و شاید دلیل این محبوبیت به خاطر طعم شیرین، عطر خوشایند، فواید بسیار و صدالبته سهولت خوردن باشد. این میوه منبع عالی ویتامین C و منگنز بوده و همچنین حاوی مقادیر مناسبی فولات و پتاسیم میباشد. توت فرنگی سرشار از آنتیاکسیدانها و ترکیبات گیاهی است که برای سلامت قلب و کنترل قند خون مفید میباشد. این میوه دوستداشتنی عمدتا از آب و کربوهیدرات تشکیل شده و مقادیر جزئی حاوی چربی و پروتئین است. برای دقیقتر متوجه شدن این مواد مغذی، توت فرنگی با وزن 100 گرم را درنظر بگیرید.
کالری | 32 |
آب | 91% |
پروتئین | 0.7 گرم |
کربوهیدرات | 7.7 گرم |
فیبر | 2 گرم |
شکر | 4.9 گرم |
فیبر | 2 گرم |
از دیگر فواید توت فرنگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توت فرنگی دارای شاخص گلیسمی یا GI پایینی در حد 40 است. این بدان معناست که توت فرنگی منجر به افزایش سطح قند خون نشده و برای افراد مبتلا به دیابت بیخطر است.
- فولات یکی از ویتامینهای موجود در توت فرنگی است که برای رشد طبیعی بافت و عملکرد سلولی مهم است. همچنین برای زنان باردار و افراد مسنتر ضروری میباشد.
- پتاسیم توت فرنگی در بسیاری از عملکردهای ضروری بدن، مانند تنظیم فشار خون نقش دارد.
سیب

در لیست معرفی میوه بهار، به جرات میتوان گفت که سیب، میوه لاغری و حفظ سلامتی بدن است. این میوه با بیش از 7000 رقم، جای تعجب نیست که پرمصرفترین میوه در سطح جهان باشد. از انواع قرمز شیرین تا انواع سبز تند موردعلاقه بسیاری از افراد بوده و در میانوعدهها مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا از سیب در دستورالعملهایی مانند پای، کلوچه، کوکی، مربا، سالاد یا اسموتی استفاده میشود.
سیب علاوه بر تطبیقپذیری با انواع رسپیها و ایجاد رنگها و طعمهای متعدد در غذاها، میوهای فوق العاده سالم با مزایای تحقیقاتی بسیار است. این میوه مواد مغذی زیادی را برای بدن فراهم میکند. برای روشن شدن این موضوع، یک سیب متوسط با وزن 200 گرم را در نظر بگیرید:
کالری | 104 |
کربوهیدرات | 28 گرم |
فیبر | 5 گرم |
ویتامین C | 10% |
مس | 6% |
پتاسیم | 5% |
ویتامین K | 4% |
از خواص اعجابانگیز سیب میتوان به مواردی که در لیست زیر آمده است اشاره کرد:
- منبع خوبی از فیبر و ویتامین C بوده و حاوی آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین E و پلیفنولهایی است که به فواید سلامتی این میوه کمک موثری میکنند.
- سیبها به دلیل محتوای فیبر و آب زیادشان، سیرکننده بوده و پلیفنولهای آن اثرات ضدچاقی دارند.
- سیب از راههای مختلفی سلامت قلب را افزایش میدهد. برای مثال، سرشار از فیبر محلول بوده که به کاهش سطح کلسترول خون کمک کرده و همچنین دارای پلیفنول بوده که با کاهش فشار خون و خطر ابتلا به سکته مرتبط است.
- خوردن سیب با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 ارتباط دارد.
- نوع فیبر موجود در سیب، باکتریهای دوستدار روده را بهبود میبخشد، به همین دلیل تصور میشود که این میوه به محافظت در برابر بیماریهای مزمن نیز کمک شایانی میکند.
- فیبر و محتوای آنتیاکسیدانی سیب با کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مرتبط میباشد.
- سیب حاوی آنتیاکسیدان کوئرستین و ترکیبات ضدالتهابی است که منجر به تنظیم پاسخهای ایمنی و محافظت در برابر آسم میشود.
- اثرات آنتیاکسیدانی کورستین، از مغز و اعصاب در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کرده و از آسیبهایی که میتواند منجر به بیماریهای مغزی تحلیلبرنده مانند بیماری آلزایمر یا زوال عقل شود، جلوگیری مینماید.
گیلاس

گیلاس یکی از محبوبترین میوهها بوده و دلیل خوبی هم دارد. این میوه نه تنها خوشمزه است، بلکه حاوی ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی با اثرات قوی برای سلامتی است. این میوه در رنگها و طعمهای مختلف وجود داشته و به دو دسته اصلی گیلاس ترش و شیرین تقسیم میشود. البته همه انواع گیلاس بسیار مغذی بوده و سرشار از فیبر و آنتیاکسیدانها میباشد. به عبارتی یک فنجان گیلاس شیرین، خام و بدون هسته با وزن تقریبی 154 گرم، مواد مغذی زیر را دربردارد:
کالری | 97 |
پروتئین | 2 گرم |
کربوهیدرات | 25 گرم |
فیبر | 3 گرم |
ویتامین C | 18% |
پتاسیم | 10% |
مس | 5% |
منگنز | 5% |
از خواص گیلاس میتوان به مواردی که در بخش زیر آمده است اشاره نمود:
- این میوه محتوای آنتیاکسیدانی بالایی داشته و به مبارزه با استرس اکسیداتیو، وضعیتی که با چندین بیماری مزمن و پیری زودرس مرتبط است، میپردازد.
- گیلاس از پلیفنول که از مواد شیمیایی گیاهی است غنی بوده و به مبارزه با آسیب سلولی پرداخته و سبب کاهش التهاب و ارتقای سلامت کلی جسم میشود.
- در برابر بسیاری از بیماریهای مزمن، از جمله بیماری قلبی، دیابت، زوال ذهنی و برخی سرطانها از بدن محافظت میکند.
- حاوی رنگدانههای کاروتنوئیدی مانند بتاکاروتن و ویتامین C بوده که هر دو دارای خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی میباشند.
- گیلاس باعث تسریع ریکاوری عضلات، کاهش درد عضلانی ناشی از ورزشهای شدید و جلوگیری از کاهش قدرت در ورزشکارانی مانند دوچرخهسواران و دوندگان ماراتن میشود.
- به دلیل اثرات ضد التهابی قوی، گیلاس ممکن است علائم آرتریت و نقرس را کاهش دهد.
وقت چیدن نوبرانه های بهار روی میز است…
همانطور که مشاهده کردید تنها برخی از میوه های بهاری در جدول مواد مغذی، دارای میزان قند بالا بودند، در واقع درصد آب و فیبر این میوهها به قدری بالاتر است که بر مضرات قند میچربد. اکنون که به معرفی میوه بهاری پرداختیم خوب میدانیم که فصلی بودن میوهها دلیلی قانعکنندهای دارد. آنها مواد مغذی و ویتامینهای مورد نیاز بدن ما را در فصول مربوطه تامین میکنند. بعنوان مثال، آبرسانی در ماههای گرمتر و آنتیاکسیدانها در ماههای سردتر را فراهم میکنند. این میوهها بدن ما را برای زمان پیش رو آماده کرده و آنچه را که در حال حاضر نیاز داریم تامین میکنند. بنابراین همیشه آنها را در برنامه غذایی روزانه خود قرار داده و از طعمهای غنی میوههای بهاری لذت ببرید. بدین منظور اسنپفود با امکان سفارش آنلاین میوه در خدمت شماست.
نظرات کاربران