خواص خارقالعاده میوهها؛ راهی به سوی سلامت جنین
مراقبت از فرزند، پیش از تولد و در دورهی جنینی آغاز میشود. حالا چگونه میشود از جنینی که هنوز پا به دنیا نگذاشته است مراقبت کرد؟ علاوه بر انجام معاینات پزشکی مرتب و انجام آزمایشهای ضروری، یکی از راههایی که میتواند سلامت و رشد جنین را بهبود ببخشد، تغذیه مناسب است.
در این دوره مادران باردار باید توجه ویژهای به برنامه غذایی خود داشته باشند و تمام مواد معدنی و مغذی مورد نیاز جنین خود را در آن بگنجانند. مادران باردار باید از منابع متفاوت بهره بگیرند تا مطمئن شوند تمام نیازهای فرزندشان تأمین شده است.
این مواد غذایی از انواع گوشت، حبوبات، سبزیها، مکملها و میوهها و غیره تشکیل شده است که هر کدام ارزش غذایی و اهمیت خاص خود را دارد. البته مادران باردار باید به این موضوع توجه داشته باشند که مواد غذایی که مصرف میکنند ضرری برای جنینها نداشته باشد.
همانطور که گفتیم یکی از منابع غذایی که نیاز جنین را تأمین میکند، گروه میوهها است. میوهها بخش عمدهای از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز جنین را فراهم میکند. پس گنجاندن این گروه در برنامه غذایی مادران باردار بسیار مهم و حیاتی است.
با این حال باید به این موضوع توجه داشت که ممکن است بعضی از میوهها نیز برای سلامتی مادر و جنین مضر باشد. پس بهتر است مادران باردار درباره این میوهها نیز اطلاعات کافی داشته باشند. در این مقاله ما قصد داریم تا به معرفی انواع میوههای مفید و مضر در دوره بارداری بپردازیم.
مصرف میوه در دوران بارداری؛ ضامن سلامتی جنین
ویتامینها یکی از گروههای ضروری برای حفظ سلامت بدن هستند. مصرف این مواد غذایی توسط مادران باردار، علاوه بر تأمین نیازهای مادر، در رشد و سلامت جنین نیز تأثیر مستقیم دارد. میوههای تازه، علاوه بر اینکه منبع سرشاری از ویتامینها است، به دلیل داشتن فیبر بالا در هضم بهتر غذا و بهبود عملکرد سیستم گوارش مادران باردار مؤثر است.
میوهها و راز بهبود سلامت جنین
در این قسمت از مقاله بعضی از میوههای مفید در دوران بارداری را برای شما آوردهایم:
- مرکبات: یکی از انواع میوههای مفید برای مادر و جنین در دوران بارداری، مرکبات است. این گروه علاوه بر تأمین آب مورد نیاز بدن، سرشار از ویتامین C است. ویتامین C به جذب آهن کمک میکند و همچنین مانع از تخریب و آسیبهای سلولی میشود.
مرکبات سرشار از فولات است. این ویتامین به تشکیل گلبولهای سفید و گلبولهای قرمز در مغز استخوان کمک میکند. همچنین فولات باعث پیشگیری از بروز نقص لوله عصبی در دوران جنینی میشود.
- انبه: میوه انبه یکی از منابع سرشار از ویتامین A و ویتامین C است. کمبود ویتامین A در نوزاد در بدو تولد، ایمنی بدن او را کاهش میدهد و نوزاد را در برابر ابتلا به عفونتهای بعد از زایمان شکننده میکند؛ بنابراین برای آنکه بخشی از ویتامین A مورد نیاز بدن مادران باردار فراهم شود، به آنها توصیه میکنیم انبه بخورند.
- زردآلو: زردآلو یکی دیگر از انواع میوهها است که مصرف آن در دوران بارداری سودمند است. این میوه منبع غنی از ویتامینهای A،C و E است. زردآلو میتواند بخشی از آهن مورد نیاز بدن را تأمین کند. وجود آهن برای جلوگیری از کمخونی در جنین و مادر ضروری است. همچنین آهن موجود در مواد غذایی به ساخت پروتئینهای ضروری بدن کمک میکند.
پتاسیم یکی از مواد معدنی است که حضور آن در بدن برای کنترل فشار خون ضروری است. این ماده که در زردآلو یافت میشود خطر بروز سکته مغزی را کاهش میدهد.
علاوه بر این، زردآلو سرشار از فسفر است. فسفر در تشکیل استخوانها و ایجاد پروتئینهای ضروری برای رشد نقش دارد. حضور فسفر باعث بهبود عملکرد کلیهها و ضربان قلب میشود. همچنین این ماده معدنی باعث ترمیم سلولها و بازسازی بافتهای بدن است. ضمنا مقادیر سلیس موجود در زردآلو باعث تقویت استخوانها و بهبود عملکرد دستگاه گوارش و سیستم ایمنی مادر و جنین میشود.
- انار: مصرف انار میتواند بخش عمدهای از مواد مغذی مورد نیاز برای مادر و جنین را تأمین کند. انار سرشار از ویتامینهای گروه B است. این ویتامینها میتوانند مانع از بروز حالت تهوع در دوران بارداری شوند.
مصرف این میوه انرژی مورد نیاز مادران باردار را تأمین میکند. در انار ویتامین K نیز وجود دارد که برای حفظ سلامت استخوانها ضروری است. ویتامینهای C، نیاسین، تیامین، فولات، انواع مواد معدنی مانند فسفر، آهن، روی، کلسیم، انواع پروتئین و فیبر از دیگر مواد مغذی موجود در انار است که این میوه را به یک منبع ارزشمند برای سپریکردن دوران بارداری تبدیل میکند.
همچنین تحقیقات نشان داده که نوشیدن آب انار در دوران بارداری باعث حفظ سلامت جفت میشود؛ بنابراین به مادران باردار توصیه میکنیم تا از خواص این میوه فوقالعاده بهره ببرند.
- گلابی: گلابی منبعی سرشار از فیبر است. فیبر باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشود. یکی از مشکلاتی که مادران باردار معمولاً با آن دست و پنجه نرم میکنند، یبوست در دوران بارداری است. مصرف فیبر باعث میشود تا عمل هضم و گوارش مواد غذایی برای مادران باردار آسانتر شود. همچنین با بهبود تحرک رودهها کمک میکند تا آنها به یبوست دچار نشوند.
در گلابی منابع غنی از پتاسیم و فولات نیز وجود دارد. پتاسیم برای عملکرد قلب مادر و جنین بسیار مؤثر است.
- موز: میوه موز را معمولاً با منابع سرشار از پتاسیم آن میشناسند. علاوه بر پتاسیم در این میوه ویتامینهای C و B۶ و همچنین فیبر فراوان وجود دارد که برای سلامت مادر باردار و جنین او بسیار مفید است.
- انگور: انگور یکی از میوههای بسیار مفید و مقوی برای دوران بارداری است. این میوه سرشار از آنتیاکسیدانها است. آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند و از این جهت مانع از ایجاد سلولهای سرطانی میشوند. مصرف مواد غذای حاوی آنتیاکسیدانها از بروز عفونت ممانعت میکند.
انگور دارای پکتین است. پکتین نوعی فیبر محلول در آب است که باعث کاهش مشکلات روده و کاهش وزن میشود و گرسنگی را رفع میکند. در انگور ویتامینهایی مانند ویتامین C و K و فولات نیز یافت میشود.
- توت: تقریباً ۸۰ درصد از حجم توتها را آب تشکیل میدهد. این آب میتواند نیاز بدن مادر و جنین به آب را تأمین کند. همچنین گروه از میوهها سرشار از فیبر و کربوهیدراتهای سالم هستند و منابع غنی از آنتیاکسیدانها و ویتامین C را در خود جای دادهاند.
- آووکادو: آووکادو میوهای سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است. این نوع چربی انرژی مورد نیاز سلولها را تأمین میکند. این چربیهای غیراشباع از بروز نقص لوله عصبی جلوگیری میکند، همچنین سلولهای سازنده مغزی کودک را نیز تقویت میکند.
آووکادو حاوی ویتامینهای گروه B است. یکی از این ویتامینها فولیک اسید است که از بروز ناهنجاریهای جنینی پیشگیری میکند. این میوه مقادیر زیادی پتاسیم دارد که علاوه بر کاهش فشار، دردهای ناشی از گرفتگی پا را کاهش میدهد. میزان پتاسیم موجود در آووکادو تقریباً دو برابر پتاسیم موجود در موز است.
- میوه خشک: میوههای خشک تقریباً همان میزان ویتامین و مواد معدنی را دارد که میوههای تازه دارند. البته باید در نظر داشته باشید که این میوهها آب بسیار کمتر و قند به مراتب بیشتری نسبت به همان میزان از میوه تازه دارد.
نبود آب در این میوهها باعث میشود تا مصرف این میوههای خشک در بهبود فرایند گوارش تأثیر چندانی نداشته باشد. پس حتماً توجه داشته باشید که میوه خشک را جایگزین میوه تازه نکنید و آنها را در کنار هم مصرف کنید.
میزان تاثیرگذاری مصرف روزانه میوهها
مصرف پنج واحد از میوه و سبزیها در طول روز به مادران باردار توصیه میشود. این میوه میتواند تازه، منجمد، خشک یا کنسروی باشد. منظور از ۱ واحد میوه میزان یک فنجان از میوه خرد شده است.
چه میوههایی برای مصرف در دوران بارداری مضر هستند؟
همانطور که گفتیم، انتخاب رژیم غذایی در دوران بارداری باید با دقت مضاعفی انجام شود. چرا که علاوه بر سلامت مادر، سلامت جنین را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا میوههای ممنوعه در دوران بارداری را به شما معرفی کنیم.
آناناس: با وجود اینکه آناناس میوهای سرشار از ویتامین C است، اما خوردن آن در ۳ ماهه اولی ممکن است باعث بروز انقباضات شدید رحمی شود و خطر سقط جنین را در پی داشته باشد. از طرفی بروملین موجود در آناناس باعث تجزیه پروتئین میشود. این مسئله ممکن است باعث شل شدن دهانه رحم و زایمان زودرس شود.
موز: شاید تعجب کردهاید که موز را هم در میوههای مفید و هم در میوههای مضر ببینید؛ اما باید بدانید که مصرف موز در دوران بارداری باید با احتیاط بیشتری همراه باشد. مصرف این میوه برای مادران بارداری که حساسیت خاصی دارند و یا به دیابت مبتلا هستند، مضر است.
کیتیناز موجود در موز ممکن است باعث بروز حساسیت در مادران باردار شود؛ بنابراین خانمهای بارداری که به این ماده آلرژی دارند، نباید در این دوره موز مصرف کنند.
هندوانه: یکی دیگر از میوههایی که باید در دوران بارداری در مصرف آن احتیاط کرد، هندوانه است. مصرف بیش از اندازه هندوانه، میتواند باعث افزایش بیش از حد قند خون شود.
مفید یا مضر؛ انتخاب با شما است!
در این مقاله از میوههای مفید و مضر برای دوران بارداری نام بردیم و خواص آنها را یک به یک برای شما شرح دادیم. تنها موضوعی که باید در نظر داشته باشید این است که از مصرف بیش از حد میوهها خودداری کنید، چرا که هر چیز مفیدی در اثر سوء مصرف میتواند آسیبزا باشد.
همچنین سعی کنید تا خوردن میوههای تازه نسبت به میوههای خشک و یا کنسروی اولویت داشته باشد. برای اینکه مطالب بیشتری در خصوص تغذیه بارداری به دست آورید میتوانید مطالب غذاهای مفید برای رشد جنین و عرق کاسنی در بارداری را مطالعه کنید. امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و مطالب آن برایتان مفید واقع شده باشد.