گیپا کرمانی، غذایی مخصوص دوستداران شکمبه
کرمان، یکی از شهرهای جنوب شرقی ایران و پایتخت استان کرمان است. این شهر زیبا که در قلب ایران قرار گرفته است با موقعیت جغرافیایی خاص خود گرشگران زیادی را به خود جذب میکند.
این موقعیت جغرافیایی خاص کرمان، برای علاقهمندان به سفر و گردشگری جذابیت فراوانی دارد. از دیدنیهای کرمان میتوان به بازار و کاروانسرای لوت، حمام گنجعلی خان، خانه هرندی، مسجد گنجعلی خان و گبند جبلیه اشاره کرد.
علاوه بر طبیعت زیبا و جاذبههای تاریخی ، غذای سنتی کرمان نیز بسیار معروف است. به عنوان نمونه، زیره پلو، اشکنه کرمانی، کله جوش، آش اوماج و گیپا لرستانی از جمله غذاهای سنتی هستند که میتوان در کرمان تجربه کرد. این غذاها با استفاده از مواد تازه و شیوه آمادهسازی خاصشان، عطر و طعم منحصر به فردی دارند.
اگر دوست دارید این غذای خوشمزه و سنتی کرمانی را در منزل درست کنید تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
گیپا کرمانی، غذایی مخصوص دوستداران شکمبه
همانطور که گفتیم به دلیل موقعیت جغرافیایی کرمان، زیباییهای طبیعی، مکانهای تاریخی و غذای محلی کرمان، این شهریکی از بهترین مقصدهای موجود برای سفر و گردشگری در ایران است. بنابراین، اگر به دنبال تجربهای متفاوت و لذت بخش هستید، کرمان را در لیست سفرهای خود قرار دهید.
غذاهای مجلسی کرمان که به محبوبیت این شهر افزوده شما را به یک رستورانگردی مفصل در این شهر دعوت میکند.اگر به کرمان سفر کرده باشید، حتماً با انواع غذاهای ساده و محلی کرمان با طعمهای منحصر به فرد آن آشنا هستید.
یکی از این غذاها، غذای معروف کرمان، گیپه لرستان یا گیپا کرمان است که البته در لرستان نیز به عنوان یک غذای محلی طرفداران خود را دارد. گیپا یا دلمه سیرابی، یک نوع غذای سنتی است که با ترکیبی از آب گوشت گاو یا گوسفند، لپه، سبزی آشی، برنج و ادویههای مختلف تهیه میشود. این غذا محبوبیت زیادی در بین مردم کرمان دارد.
از دیگر غذاهای محبوب این شهر میتوان به کشک کدو کرمانی اشاره کرد که این غذا نیز طرفداران زیادی در بین گردشگران دارد. اگر دوست دارید طرز تهیه انواع غذاهای کرمانی را یاد بگیرید با درست کردن گیپا میتوانید این کار را آغاز کنید.
در ادامه طرز تهیه گیپا کرمانی که یکی از غذاهای اعیانی این شهر محسوب میشود را برایتان توضیح خواهیم داد.
200 کالری | میزان کالری در هر 100 گرم |
30 دقیقه | مدت زمان آماده سازی |
4 ساعت | مدت زمان پخت |
4 نفر | تعداد نفرات |
طرز تهیه گیپا کرمانی
ابتدا مواد اولیه را طبق لیست زیر تهیه کنید:
مقدار مورد نیاز | مواد لازم |
1 عدد | شکمبه گوسفند |
1 فنجان | لپه |
250 گرم | برنج |
نصف فنجان | زغفران |
1 قاشق | زیره |
250 گرم | گوشت چرخ کرده |
به مقدار لازم | ادویه شامل نمک و فلفل |
3 قاشق | پیاز داغ |
مرحله اول:
ابتدا شکمبه گوسفند را پاک کرده و به شکل مستطیل خورد کنید. لپه و برنج را نیز از قبل بخیسانید. بهتر است در این مرحله پیاز داغ را آماده کرده و زعفران خود را نیز دم کنید.
مرحله دوم:
لپه، برنج، زعفران، گوشت چرخ کرده، زیره، پیاز داغ و ادویهها را با هم مخلوط کنید، شکمبه پاک شده را به شکل مستطیل برش بزنید و از مخلوط درون شکمبه بریزید. سپس با یک نخ دور آن را ببنیدید.
مرحله سوم:
با سوزن چند سوراخ درون شکمبه ایجاد کنید، این کار باعث میشود تا شکمبه شما هنگام پخت باد نکند.
شکمبهها را درون قابلمه بگذارید و تا جایی که روی شکمبهها پر شود روی آن آب بریزید.
قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و 4 ساعت اجازه دهید به آرامی پخته شود و آب آن کاملا جذب شود. بعد از گذشت 4 ساعت غذای شما آماده سرو است. نوش جان.
گیپا کرمانی و خواص آن
شکمبه گوسفند یکی از مهمترین قسمتهای گوشت گوسفند است که در بسیاری از کشورها، به عنوان یک منبع غذایی با ارزش به شمار میآید. این قسمت دارای مزه و طعم خوبی است و برای سلامتی بدن نیز بسیار مفید است چرا که شکمبه گوسفند دارای پروتئین، ویتامین B، آهن و روی است که به سلامت بدن کمک ویژهای میکند.
همچنین مصرف شکمبه گوسفند به عنوان یک منبع پروتئین برای بدن بسیار مفید است و به کاهش خطر بیماریهای قلبی، کاهش وزن و افزایش عملکرد مغزی کمک میکند. این قسمت گوشت گوسفند دارای چربیهای اشباع نشده است که به عنوان چربیهای سالم برای بدن شناخته میشوند. برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند، مصرف شکمبه گوسفند به عنوان یک منبع پروتئین بسیار مفید است.
خوردن شکمبه گوسفند و طبخ آن به روش کرمانی باعث شده تا این غذا طرفداران زیادی از سرتاسر ایران داشته باشد. در بسیاری از رستورانهای کرمان، شکمبه گوسفند به عنوان یک غذای لذیذ و محبوب قرار دارد. همچنین، این غذا در خانههای ایرانی نیز به عنوان سوغاتی و غذای محلی کرمان مصرف میشود، به جرئت میتوان گفت عطر و طعم این غذا فراموش نشدنی است.
طرفداران بینالمللی گیپا
گیپا، گیپه یا دلمه سیرابی از غذاهای سنتی کرمان، لرستان و یزد به شمار میآید. مخلوط درون شکمبه این غذا در استان یزد به شکل متفاوتتری آماده میشود. مخلوط درون شکمبه به سبک یزدیها شامل ماش، برنج، عدس و پیاز داغ است و خبری از گوشت چرخ کرده یا لپه و برنج نیست.
نکته جالب این است که بدانید این غذا با کمی تغییر در کشورهای دیگر نیز طبخ شده و طرفداران زیادی دارد. به طور مثال در غذای ملی اسکاتلند که هگیس نام دارد، شکمبه پایه اصلی این غذا است اما مخلوط درون شکمبه کمی متفاوتتر از مخلوط درون گیپا است. اسکاتلندیها برای مخلوط درون شکمبه به جای استفاده از گوشت چرخ کرده و لپه از سبزیجات و دل و جگر گوسفند استفاده میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله طرز تهیه گیپا کرمانی را به شما آموزش دادیم. این غذای خوشمزه و مفید در سال 1399 در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشورمان به ثبت رسیده است. اگر شما هم از دوستداران سیرابی هستید این غذا کاملا مناسب شماست.
اگر به کرمان سفر کردهاید یا از بومیهای این شهر زیبا هستید و شرایط بیرون رفتن را ندارید یا برای دورهمیهایتان به غذای آماده احتیاج دارید با سفارش آنلاین غذا کرمان، در منزل و محل اقامتتان به راحتی و در کوتاهترین زمان ممکن میتوانید غذای خوشمزه و با کیفیت دریافت کنید.
امیدواریم که خواندن این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402