طرز تهیه نخود آب با 7 دستور ساده و کاربردی
نخود آب غذایی سنتی و بسیار مقوی است که بسیار راحت تهیه میشود. برای طرز تهیه نخود آب با گوشت، گوشت را با پیاز و ادویه تفت دهید. سپس نخود و بلغور گندم خیسخورده از شب قبل را همراه مقداری آب و آب قلم با آن ترکیب کنید. در اواخر پخت هم تکههای سیبزمینی، دارچین و نمک را به غذا بیفزایید. در صورت استفاده نکردن از گوشت کافی است پیاز را با ادویه تفت دهید و نخود خیسخورده و مقداری آب را به آن اضافه کنید تا نخود با حرارت ملایم بپزد. البته پخت این غذا روشهای دیگری هم دارد که در این مقاله از اسنپفود بهطور مفصل درباره آنها صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
در ادامه جدول مشخصات غذایی نخود آب را با هم میبینیم:
نخود آب |
|
تعداد نفرات | 2 نفر |
زمان آمادهسازی | با در نظر گرفتن زمان خیساندن نخود و بلغور، کمی بیشتر از 24 ساعت |
زمان پخت غذا | حدود 4 ساعت |
میزان سختی | کم |
طرز تهیه نخود آب با قلم و گوشت
یکی از روشهای متداول پخت نخود آب، پختن نخود همراه گوشت و قلم است. البته این روش کمی زمانبر خواهد بود، زیرا عصاره قلم باید بهطور کامل خارج شود و گوشت هم باید کاملا همراه نخود بپزد. نخود آب با گوشت غذایی مقوی و کامل است؛ بنابراین بهتر است در سبد غذایی هفتگی خود جایی برای آن در نظر بگیرید. در ادامه مواد لازم و مراحل پخت آن را با هم مرور میکنیم:
مواد لازم برای تهیه نخود اب با گوشت و قلم
مواد اولیه را مطابق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | 1 پیمانه |
گوشت گوسفند | 400 گرم |
قلم | 1 تکه |
بلغور گندم | 4 قاشق غذاخوری |
پیاز | 2 عدد |
سیبزمینی | 2 عدد |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، زیره و دارچین | به مقدار لازم |
روغن زیتون | به مقدار لازم |
مراحل دستور تهیه نخود آب با قلم و گوشت
برای تهیه این غذای مقوی مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: نخود و بلغور را بشویید و همراه مقداری آب داخل کاسهای مناسب بریزید. آب باید یک بند انگشت بالاتر از سطح مواد قرار گیرد.
- مرحله دوم: 24 ساعت صبر کنید. در طول این مدت چند بار آب کاسه را عوض کنید تا نفخ مواد کاملا از بین برود و آماده پخت شوند. قلم را هم با مقداری آب بپزید و عصاره آن را از صافی رد کنید.
- مرحله سوم: حالا گوشت را بشویید و بهصورت تکههای مکعبی خرد کنید. پیاز را هم پس از شستن و پوست گرفتن، بهصورت نگینی برش دهید.
- مرحله چهارم: پیاز را همراه با روغن زیتون در قابلمهای مناسب تفت دهید و وقتی سبک شد، گوشت را به آن اضافه کنید.
- مرحله پنجم: سپس فلفل، زیره و زردچوبه را به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید و پس از کمی تفت دادن، آب قلم را داخل قابلمه بریزید.
- مرحله ششم: در ادامه نخود و بلغور خیسخورده را همراه با 2 تا 3 لیوان آب به محتویات قابلمه اضافه کنید. در ابتدا حرارت را زیاد کنید تا آب بجوشد. سپس اجازه دهید نخود آب 3 تا 4 ساعت با حرارت ملایمتر بپزد.
- مرحله هفتم: حالا سیبزمینیهایی را که شسته و پوست کندهاید، بهصورت تکههای کوچکتر برش بزنید و در قابلمه بریزید.
- مرحله هشتم: کمی بعد پودر دارچین و نمک را هم داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید حدود یک ساعت دیگر قابلمه روی حرارت ملایم بماند تا غذا کاملا جا بیفتد.
طرز تهیه نخود آب با آب قلم
استفاده از آب قلم یا آب گوشت این غذا را بسیار خوشمزهتر میکند؛ ضمن اینکه خاصیت قلم گاو ، ارزش غذایی نخود آب را افزایش میدهد. کافی است مواد لازم را آماده کنید و مراحل دستور پخت را انجام دهید.
مواد لازم برای تهیه نخود آب با آب قلم
مواد اولیه تهیه این غذای مفید به شرح جدول زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | 1 پیمانه |
آب قلم | 1 پیمانه |
بلغور گندم | 4/1پیمانه |
پیاز | 1 عدد |
سیر | 2 حبه |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
مراحل طرز تهیه نخود آب با آب قلم
اگر میخواهید نخود اب را با آب قلم تهیه کنید، نخود و بلغور گندم را از شب قبل بخیسانید و بعد طبق دستور زیر پیش بروید:
- مرحله اول: پیازهای نگینیشده را در قابلمهای مناسب با مقداری روغن تفت دهید. سپس بلغور خیسخورده را به پیاز بیفزایید و چند دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید.
- مرحله دوم: در ادامه زردچوبه و فلفل را هم اضافه کنید و کمی بعد، سیر پوست کنده، نخود و آب قلم را هم در قابلمه بریزید.
- مرحله سوم: حالا پس از اضافه کردن مقداری آب جوش به مواد داخل قابلمه، اجازه دهید نخود آب با حرارت ملایم به مدت 4 تا 5 ساعت بپزد.
- مرحله چهارم: درنهایت نمک غذا را اضافه و آن را داخل کاسههای کوچک سرو کنید.
طرز تهیه نخود آب بدون گوشت
نخود آب بدون گوشت هم بسیار لذیذ و مقوی است؛ درواقع یکی از سادهترین دستورهای پخت نخود آب همین رسپی است. البته این غذا برای جا افتادن نیاز به زمان طولانی دارد و نباید در سرو آن عجله کنید. در ادامه مواد لازم و مراحل دستور تهیه را با هم میبینیم:
مواد لازم برای تهیه نخود آب بدون گوشت
مواد اولیه برای طرز تهیه نخود آب بدون گوشت بسیار ساده و شامل موارد زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | 1 کیلوگرم |
پیاز | 1 عدد |
زیره | 1 قاشق مرباخوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
روغن بادام یا روغن مایع | 1 قاشق غذاخوری |
مراحل دستور تهیه نخود آب بدون گوشت
برای تهیه این غذای ساده و خوشطعم، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: پیاز نگینیشده را داخل قابلمهای مناسب با مقداری روغن تفت دهید و فلفل و زیره را به آن اضافه کنید.
- مرحله دوم: حالا نخودی را که از شب قبل خیساندهاید، در قابلمه بریزید و مقداری آب هم اضافه کنید.
- مرحله سوم: پس از اینکه آب شروع به جوشیدن کرد، حرارت زیر قابلمه را کم کنید و اجازه دهید نخود آب با حرارت ملایم در زمان طولانی به آرامی بپزد.
نکته: میتوانید پخت این مدل نخود آب را تا زمان له شدن نخودها ادامه دهید تا درنهایت شکلی شبیه حلیم پیدا کند.
طرز تهیه نخود آب اصفهانی
اصفهانیها برای پخت نخود آب روش مخصوص به خود را دارند و برای لعاب دادن به این غذا از آرد گندم سبوسدار استفاده میکنند. در ادامه مواد لازم و مراحل این رسپی را با هم مرور میکنیم:
مواد لازم برای درست کردن نخود آب به روش اصفهانی
مواد مورد نیاز در این دستور پخت شامل موارد زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | 400 گرم |
پیاز متوسط | 3 عدد |
آرد گندم سبوسدار | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | 75 گرم |
مراحل طرز تهیه نخود آب اصفهانی
نحوه پخت نخود آب اصفهانی به ترتیب زیر است:
- مرحله اول: ابتدا پیازهایی را که شسته و پوست گرفتهاید، بهصورت نگینی خرد کنید و در قابلمهای مناسب با روغن تفت دهید.
- مرحله دوم: پس از اینکه پیاز سبک و طلایی شد، نخود آبکششده را به آن اضافه کنید و همراه با مقداری فلفل و زردچوبه چند دقیقه تفت دهید.
- مرحله سوم: حالا 3 یا 4 لیوان آب به مواد درون قابلمه اضافه کنید و وقتی آب شروع به قل زدن کرد، حرارت زیر قابلمه را پایین بیاورید تا نخودها به آرامی بپزند.
- مرحله چهارم: در آخرین مرحله از طرز تهیه نخود آب اصفهانی، آرد گندم را در نصف لیوان آب سرد حل کنید و داخل قابلمه بریزید و یک ربع بعد، قابلمه را از روی حرارت بردارید.
طرز تهیه نخود آب بندری
این روش تهیه نخود آب با استفاده از زودپز انجام میشود؛ بنابراین غذای شما زودتر آماده خواهد شد. در ادامه مواد لازم و مراحل طرز تهیه نخود آب جاافتاده بندری را با هم میبینیم. توجه کنید که در این دستور پخت نیازی به استفاده از روغن نیست.
مواد لازم برای تهیه نخود اب بندری
مواد مورد نیاز را مطابق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | 1 پیمانه |
جو پرک | 1 قاشق غذاخوری |
سرکه | 3 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | به مقدار لازم |
آویشن | به مقدار لازم |
مراحل طرز تهیه نخود آب به روش بندری
برای درست کردن نخود آب به سبک بندری، طبق روش زیر پیش بروید:
- مرحله اول: در این روش نخود خیسخورده از شب قبل را همراه با مقداری آب در زودپز بریزید. مقدار آب باید 2 بند انگشت بالاتر از نخود باشد.
- مرحله دوم: فلفل سیاه، زردچوبه و سرکه را هم اضافه کنید و اجازه دهید نخود داخل زودپز به مدت یک ساعت بپزد.
- مرحله سوم: بعد از یک ساعت، درب زودپز را بردارید و نخودها را امتحان کنید. اگر هنوز هم سفت بودند، برای نیم ساعت دیگر به پخت آنها ادامه دهید.
- مرحله چهارم: در ادامه جو پرک را همراه نمک داخل زودپز بریزید و اجازه دهید 20 دقیقه دیگر همه مواد به خوبی با هم بپزند و نخود آب جا بیفتد.
- مرحله پنجم: درنهایت نخود آب را داخل کاسههایی مناسب بکشید و همراه با مقداری سرکه و آویشن سرو کنید.
طرز تهیه نخود آب در شیشه
این روش تهیه نخود آب نوعی عصارهگیری از نخود و گوشت است و غذایی مقوی برای بیمارانی که دچار ضعف بنیه هستند، محسوب میشود. برای تهیه آن، مواد لازم را فراهم کنید و مطابق دستور پخت زیر پیش بروید.
مواد لازم برای تهیه نخود آب داخل شیشه
مواد اولیه برای تهیه این عصاره خوشطعم شامل موارد زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
نخود | 1 پیمانه |
گوشت | 300 گرم |
پیاز | 1 عدد |
گوجهفرنگی | 1 عدد |
روغن | 1 قاشق غذاخوری |
نمک و زردچوبه | به مقدار لازم |
آب | به مقدار لازم |
مراحل طرز تهیه نخود آب در شیشه
نحوه پخت نخود آب و گوشت داخل شیشه به ترتیب زیر است:
- مرحله اول: ابتدا در قابلمهای مناسب مقداری آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بجوشد.
- مرحله دوم: در این فاصله گوشت را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید و همراه با پیاز خردشده و روغن داخل شیشه بریزید و کمی نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید.
- مرحله سوم: در این مرحله پس از اضافه کردن نخود و گوجهفرنگی خردشده به مواد قبلی، شیشه را بهصورت لایهلایه پر کنید تا مواد تمام شوند.
- مرحله چهارم: درنهایت 4 تا 5 قاشق غذاخوری آب به محتویات شیشه بیفزایید و درب آن را محکم ببندید.
- مرحله پنجم: شیشه را داخل قابلمه آب جوش قرار دهید و حرارت شعله را کم کنید. گوشت و نخود باید بهطور کامل پخته و له شوند.
طرز تهیه آب نخود برای سرفه
سادهترین شکل تهیه آب نخود یا همان نخود آب این است که مقداری نخود خیسخورده را داخل آب پخته و میل کنید. این روش هیچ افزودنی دیگری ندارد و یکی از بهترین داروهای طبیعی برای رفع سرفه، تنگی نفس، سرماخوردگی و عفونتهای ریوی است. البته میتوانید نخود را در آب خودش له و سپس آن را میل کنید.
نکات مهم در طرز تهیه نخود آب
هرچند تهیه نخود آب ساده است، اما نکات ریزی هم وجود دارد که در صورت رعایت آنها، غذای بهتری تهیه خواهید کرد. برای مثال در زمان پخت این غذا، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- توجه کنید که در طرز تهیه نخود آب اصفهانی، نخودها نباید له شوند؛ بلکه باید با حفظ شکل ظاهری، کاملا مغزپخت شده باشند.
- شما میتوانید نخود آب را با چاشنی آبغوره یا سرکه سرو کنید.
- نمک را در مراحل پایانی پخت نخود آب به آن اضافه کنید تا باعث سفت شدن و دیرپز شدن نخود نشود.
- اگر دوست دارید در طرز تهیه نخود آب، شکل ظاهری نخودها بهتر حفظ شود، از نخودهای درشتتر استفاده کنید.
- اضافه کردن بلغور گندم به نخود آب باعث لعاب بیشتر غذا میشود و ارزش غذایی آن را بالاتر میبرد.
- اگر نخود را از شب قبل خیس نکردید، چند دقیقه آن را با مقداری آب بجوشانید و آبکش کنید. با این روش نفخ نخود تا حد زیادی از بین خواهد رفت.
درنهایت اینکه اگر طعم نخود را در غذا دوست دارید، طرز دمپخت گوشت و نخود را هم در همین مجله ببینید تا ایدههای بیشتری برای پختوپز نخود در آشپزی ایرانی داشته باشید.
اصول نگهداری از نخود آب
باقیمانده نخود آب را داخل ظرفی شیشهای و دربدار بریزید و در یخچال بگذارید. دقت کنید که ماندگاری این غذا حتی در یخچال بسیار محدود است و باید آن را طی یکی دو روز بعد از پخت مجددا گرم و مصرف کنید.
روش جلوگیری از خراب شدن نخود آب
از قرار دادن نخود آب در محیط آشپزخانه برای مدت طولانی خودداری کنید. ضمن اینکه پیش از گرم کردن مجدد غذا، رنگ و لعاب آن را بررسی کنید تا آثار خرابی مثل بوی ترشیدگی یا بافت غیرمعمول نداشته باشد.
بهترین جایگزین ها در طرز تهیه نخود آب
شما میتوانید برای تنظیم چاشنی خوراک نخود آب، بهجای سیر از پودر سیر استفاده کنید. همچنین میتوان آب لیموترش تازه را جایگزین چاشنیهایی مثل سرکه یا آبغوره کرد.
خواص نخود آب
نخود آب مقادیر فراوانی آهن و اسید فولیک دارد، به همین دلیل برای رفع کمخونی میتوان از آن استفاده کرد. همچنین این غذا سرشار از ویتامین B است و کمک زیادی به رفع خستگی میکند. علاوه بر اینها نخود آب غذایی شناختهشده برای تقویت نیروی جنسی و درمان ناباروری است و از آنجا که برای التیام سرفه و عفونتهای ریوی هم بسیار مفید است، مصرف آن به بیماران کرونایی توصیه میشود. فیبر موجود در این غذا نیز بهخوبی رودهها را پاکسازی میکند و جلوی یبوست مزاج را میگیرد.
با سفارش آنلاین غذا از اسنپ فود در زمان خود صرفه جویی کنید…
همانطور که دیدید انواع روشهای طرز تهیه نخود آب بسیار ساده اما زمانبر است. از طرف دیگر نمیتوان و نباید از خواص فوقالعاده این غذای مقوی صرفنظر کرد. بنابراین اگر پرمشغله هستید و زمان کافی برای آشپزیهای طولانیمدت ندارید، روی اسنپفود حساب کنید. شما میتوانید نخود آب خوشمزه و جاافتاده را که غذایی سنتی است، با سفارش آنلاین غذا از اسنپفود خریداری کنید و بهراحتی درب منزل خود تحویل بگیرید. امیدواریم خرید اینترنتی خوب و رضایتبخشی داشته باشید.
سوالات متداول
در طرز تهیه نخود آب اصفهانی از چه موادی استفاده میشود؟
نخود، پیاز، آرد گندم سبوسدار، ادویه و روغن
نخود آب چه خواصی دارد؟
مصرف این غذا برای پاکسازی رودهها، رفع خستگی، درمان سینه درد، درمان ناباروری و رفع کمخونی مفید است.
چه موادی لعاب نخود آب را بیشتر میکنند؟
بلغور گندم و آرد گندم سبوسدار
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402