طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی؛ طعم شیرین و خوشمزهای از گردو

برای طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی ، روشهای مختلفی وجود دارد. برای تهیه این شیرینی با کیک اسفنجی، مایه یکدستی از سفیدههای تخممرغ با کیک اسفنجی، روغن، پودر قند، پودر دارچین، وانیل و گردو تهیه کنید. سپس، سرکه را اضافه کنید و بعد از 20 دقیقه هم زدن و خنک شدن مواد، بیکینگپودر را بریزید. در نهایت، مایه شیرینی را با قیف روی سینی فر قرار دهید و 20 دقیقه بپزید. دستورهای تهیه این شیرینی با زرده تخممرغ و آرد برنج هم ساده است و در این مقاله به جزئیات تمام این موارد اشاره میکنیم:
در ادامه، جدول مشخصات غذایی شیرینی گردویی خانگی خوشمزه را با هم میبینیم:
شیرینی گردویی (با کیک اسفنجی) | |
تعداد نفرات | 20 عدد شیرینی |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت | 15 تا 20 دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
شیرینی گردویی خانگی؛ طعمی خوشمزه و پرطرفدار برای جشنها
شیرینی گردویی یا قرابیه، یکی از دسرهای محبوب و خوشمزه است که ریشهای عمیق در تاریخ آشپزی دارد. شبیه طرز تهیه شیرینی اسکار، ماده اصلی این شیرینی هم گردو است که طعمی غنی و دلپذیر به آن میبخشد و بهعنوان یک منبع عالی از چربیهای سالم، پروتئین و آنتیاکسیدانها شناخته میشود. پس اگر در میان انواع شیرینی عید یا انواع شیرینی برای دورهمی بهدنبال انتخابی سالم و مغذی هستید، روی شیرینی گردویی خوش طعم و خانگی حساب ویژهای باز کنید. در ادامه، یکی از رسپیهای متداول این شیرینی دلچسب را با هم میخوانیم:
مواد لازم برای تهیه شیرینی گردویی خانگی
مواد مورد نیاز را به صورت جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
سفیده تخممرغ | 5 عدد |
کیک اسفنجی | 120 گرم |
شکر یا پودر قند | 1.5 فنجان |
مغز گردوی خرد شده | 1 فنجان |
روغن مایع | ¼ فنجان |
سرکه سفید یا سرکه انگور | 1 قاشق غذاخوری |
پودر کاکائو | 1 قاشق چایخوری |
پودر دارچین | ¼ قاشق چایخوری |
وانیل | ¼ قاشق چایخوری |
بیکینگ پودر | ¼ قاشق چایخوری |
مراحل گامبهگام تهیه شیرینی گردویی
طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی را به صورت مراحل زیر پیش ببرید:
مرحله اول
کیک اسفنجی را به تکههای کوچکتر برش بزنید. سپس، نصف سفیدههای تخممرغ را همراه با تکههای کیک، گردوی خردشده، پودر قند و پودر کاکائو در میکسر بریزید و چند پالس بزنید تا مایه یکدستی حاصل شود.
مرحله دوم
حالا نصف دیگر سفیدهها را همراه با روغن مایع، پودر دارچین و وانیل اضافه کنید. مجددا مواد را چند پالس بزنید تا مایه چسبناکی ایجاد شود.
مرحله سوم
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی، مایه شیرینی را در قابلمهای مناسب بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. حالا مایه را به مدت 20 دقیقه با یک قاشق چوبی به صورت حرکات رفت و برگشتی هم بزنید.
نکته مهم: حرارت را زیاد نکنید تا سفیده پخته نشود.
مرحله چهارم
در ادامه، سرکه را اضافه کنید و کمی دیگر به هم زدن ادامه دهید. سپس، قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا خنک شود. فر را روشن کنید و اجازه دهید فضای داخل آن حدود 20 دقیقه با حرارت 200 درجه سانتیگراد گرم شود.
مرحله پنجم
وقتی مایه شیرینی خنکتر شد، بیکینگ پودر را اضافه کنید و در حد مخلوط شدن با بقیه مواد هم بزنید. حالا سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید.
مرحله ششم
مایه شیرینی را داخل قیف بدون ماسوره بریزید و به صورت دایرههای هماندازه، با حفظ فاصله روی سینی فر قرار دهید. روی شیرینی را با انگشت چرب، صاف کنید.
مرحله هفتم
حالا درجه فر را به 175 درجه سانتیگراد کاهش دهید و سینی را داخل آن بگذارید. پس از 15 تا 20 دقیقه شیرینیها آمادهاند، اما یک توقف 5 دقیقهای بعد از پخت در فر باعث میشود که دچار شوک دمایی نشوند.
پختن این شیرینی در منزل، لذتبخش است، اما حوصله زیادی میطلبد. بنابراین، اگر وقت کافی ندارید و حسابی سرتان شلوغ است، سری به اسنپ فود بزنید و انواع شیرینیهای خشک و تر را از طریق شیرینی فروشی آنلاین اسنپ فود سفارش دهید تا به بهترین شکل ممکن در زمان خود صرفهجویی کنید.
طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی با آرد برنج
برای آمادهسازی این شیرینی خوشمزه حدود 90 دقیقه باید حوصله کنید و بین 20 تا 25 دقیقه هم برای پخت شیرینی داخل فر زمان لازم است. در ادامه، مواد لازم و طرز تهیه را با هم میخوانیم:
مواد لازم برای این رسپی
مواد اولیه به صورت جدول زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
سفیده تخممرغ | 150 گرم |
پودر گردو | 150 گرم |
شکر | 300 گرم |
آرد برنج | ½ قاشق غذاخوری |
سرکه | 1 قاشق چایخوری |
پودر کاکائو | ½ قاشق چایخوری |
جوش شیرین | ¼ قاشق چایخوری |
وانیل | ¼ قاشق چایخوری |
دستور تهیه
در طرز تهیه شیرینی گردویی خوشمزه به این روش، شکر، پودر گردو و نیمی از سفیده تخممرغ را در میکسر بریزید و چند پالس بزنید. در ادامه، باقی سفیدهها را هم اضافه کنید و هم بزنید. حالا مواد را در ظرفی نچسب بریزید و به مدت ۴۵ دقیقه، بدون اینکه به جوش برسد، روی حرارت کاملا ملایم هم بزنید و در انتها پودر کاکائو را اضافه کنید. پس از خنک شدن، جوش شیرین، وانیل، سرکه و آرد برنج را در مخلوط بریزید و هم بزنید تا یکدست شود.
در ادامه، با قاشق یا قیف، مواد را با فاصله مناسب در سینی فر که کف آن کاغذ روغنی انداختهاید، قرار دهید. سینی را در فر از پیش گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه بگذارید تا شیرینیها بپزند و پف کنند. پس از پخت، فر را خاموش کنید و درب دستگاه را باز بگذارید. بعد از پنج دقیقه سینی را از فر خارج کنید تا از تغییر ناگهانی دما جلوگیری شود.
طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی با زرده تخم مرغ
در این رسپی، مانند طرز تهیه شیرینی مربایی، از زرده تخممرغ استفاده میشود و مواد اولیه سادهتر هستند. به ادامه مطلب، توجه کنید:
مواد لازم در این رسپی
مواد مورد نیاز را به صورت جدول زیر آماده کنید. با این مقدار مواد اولیه میتوانید 20 عدد شیرینی گردویی خوش طعم و خانگی بپزید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
زرده تخممرغ | 5 عدد |
مغز گردوی خرد شده | 1 فنجان |
شکر | 1 فنجان |
وانیل | ¼ قاشق چایخوری |
رنده پوست لیموترش | ¼ قاشق چایخوری |
دستور پخت
در طرز تهیه شیرینی گردویی ساده به این روش، ابتدا زرده تخممرغها را جدا کنید و با شکر یا پودر قند به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه با همزن برقی بزنید تا ترکیبی سفید و کشدار حاصل شود. سپس وانیل، گردوی خردشده و پوست لیمو رندهشده را اضافه کنید و مواد را بهخوبی هم بزنید. در ادامه، از مایه شیرینی به اندازه یک قاشق بردارید و در سینی فر که با کاغذ روغنی پوشاندهاید، بچینید. حالا سینی را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد قرار دهید و اجازه دهید شیرینیها به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طلایی و مغزپخت شوند.
طرز تهیه شیرینی گردویی پفکی
این روش مخصوص قنادیها است و شاید عطر هل این شیرینی شما را به یاد طرز تهیه شیرینی تسمه ای بیندازد. در ادامه، مواد لازم و دستور پخت را با هم میبینیم:
مواد لازم برای شیرینی گردویی پفکی
با این مقدار مواد اولیه، 20 عدد شیرینی گردویی پفکی درست کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
سفیده تخممرغ | 5 عدد |
مغز گردوی خرد شده | 2.5 فنجان |
شکر یا پودر قند | 2.5 فنجان |
جوهر لیمو | 1 قاشق چایخوری |
وانیل | 1 قاشق چایخوری سرخالی |
پودر هل | ½ قاشق چایخوری |
خلال پسته | به مقدار لازم |
دستور تهیه شیرینی گردویی پفکی
برای تهیه شیرینی گردویی خوش طعم پفکی، ابتدا سفیده تخممرغها و پودر قند را چند دقیقه با همزن بزنید تا ترکیبی سبک و ابری به دست آید. در ادامه، پودر هل، وانیل و جوهر لیمو را اضافه کنید و دو دقیقه دیگر هم بزنید تا عطرشان کاملاً آزاد شود. حالا گردوهای خردشده را به آرامی به مایه اضافه کنید و با حرکات دورانی هم بزنید تا بافت شیرینی حفظ شود. فر را روی ۱۵۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و مایه را با قاشق در فاصلههای مناسب روی سینی فر که با کاغذ روغنی پوشاندهاید، بریزید و مقداری خلال پسته روی هر کدام قرار دهید. پس از ۲۰ دقیقه، شیرینیهای طلایی و معطر شما آمادهاند.
طرز تهیه شیرینی گردویی خوشمزه بدون فر
شیرینی گردویی بدون فر، یک دسر ساده و خوشمزه است که با کمی خلاقیت میتوانید آن را در خانه درست کنید. برای شروع، یک قابلمه را با سهپایه فلزی و شعلهپخشکن آماده کنید و درب قابلمه را با دمکنی بپوشانید.
پس از گرم شدن قابلمه، مایه شیرینی را که به یکی از روشهای بالا تهیه کردهاید، بهصورت گرد یا با استفاده از قالب در سینی کوچکی که با کاغذ روغنی پوشاندهاید، بچینید. حالا سینی را به مدت ۲۰ دقیقه در قابلمه قرار دهید تا شیرینیها بپزند و برای طلایی شدن، آنها را برگردانید و ۵ تا ۱۰ دقیقه دیگر صبر کنید. به همین سادگی، شیرینیهای گردویی خوشعطر و طلایی شما بدون فر آماده میشوند! البته برای تهیه شیرینی ساده و کم هزینه بدون فر برای عید نوروز، گزینههای دیگری مثل شیرینی قایقی یا شیرینی مارمالادی و… هم وجود دارند که میتوانید جزئیات رسپی آنها را در همین مجله ببینید.
نکات طلایی برای پخت شیرینی گردویی خوشمزه
برای تهیه انواع شیرینی خشک مثل شیرینی گردویی، ریزهکاریهایی لازم است که حاصل کار شما را بهتر میکند. برای مثال، به موارد زیر توجه کنید:
- برای مخلوط کردن مواد، چرخگوشت نسبت به غذاساز اولویت دارد؛ زیرا نه تنها مواد له نمیشوند، بلکه بافتی یکدست و منسجم ایجاد میکند.
- برای تهیه این شیرینی، مایه را با حرارت ملایم و به آرامی گرم کنید و مدام هم بزنید تا پودر قند کاملاً حل شده و مایه تهنشین نشود.
- در رسپی اول، کیک اسفنجی کمچرب یا شیفون انتخاب کنید؛ اگر به این موارد دسترسی نداشتید، کیک یزدی، کیک کرهای یا حتی کیکهای سوپرمارکتی هم جایگزین مناسبی هستند.
- فرقی نمیکند که طرز تهیه شیرینی ناپلئونی را پیش ببرید یا شیرینی گردویی، در هر حال شیرینیها بعد از پخت باید در ظرف دربدار و در جای خشک و خنک نگهداری شوند.
- تخممرغها را از نیم ساعت قبل از یخچال بیرون بگذارید تا به دمای محیط برسند و بافت بهتری به شیرینی بدهند.
- غلظت مایه این شیرینی باید به گونهای باشد که به راحتی از قیف رد شود؛ بنابراین، اگر در رسپی اول، مایه غلیظ بود، کمی سفیده تخممرغ اضافه کنید و اگر رقیق بود، مقدار کیک را افزایش دهید.
- برخلاف طرز تهیه برشتوک، استفاده از قالب با اشکال مختلف برای تهیه شیرینی گردویی رایج نیست و معمولا این شیرینی با قاشق یا قیف به شکل گرد پخته میشود.
- فر را از قبل گرم کنید تا شیرینیها ترکهای زیبایی بخورند و بافتشان کامل شود. در این صورت، حاصل کار شما شبیه قنادیها خواهد شد.
- یادتان باشد که شیرینیها را با فاصله روی سینی بچینید تا بعد از پخت به هم نچسبند و شکل زیبای خود را حفظ کنند.
- این شیرینی به دلیل وجود گردو کالری بالایی دارد، پس اگر بهدنبال انتخاب های رژیمیتری هستید، طرز تهیه کوکی جو پرک را امتحان کنید.
- بهعنوان نکته پایانی، پس از پخت، شیرینیها را بهتدریج از فر خارج کنید؛ برای این منظور، درب فر را باز بگذارید تا گرمای آن کم شود و سپس سینی را بیرون بیاورید تا پف شیرینیها نخوابد و بافتشان حفظ شود.
چگونه شیرینی گردویی را تزئین کنیم؟
همین ابتدای کار بگوییم که برای تزئین این شیرینی مانند طرز تهیه تارت میوه ای، دست شما باز نیست در بیشتر موارد، روی شیرینی را قبل از قرار دادن در فر با انواع پودر و مغزهای خوراکی مثل پودر پسته یا پودر گردو تزئین میکنند. گاهی هم روی این شیرنی پودر قند میپاشند و البته بعضی افراد هم ترجیح میدهند شیرینی را به صورت ساده سرو کنند.
آیا برای پخت شیرینی گردویی در خانه آماده اید؟
اگر عاشق شیرینیهای خانگی با عطر و طعم بینظیر هستید، شیرینی گردویی گزینهای عالی برای شروع است! با رعایت نکات سادهای مثل استفاده از مواد تازه، حرارت ملایم و تزیین خلاقانه، میتوانید شیرینیهایی طلایی با عطر و بافتی عالی درست کنید. فراموش نکنید که صبر و حوصله کلید موفقیت است؛ از گرم کردن فر تا خارج کردن تدریجی شیرینیها پس از پخت، هر مرحله اهمیت خود را دارد و باید با دقت انجام شود.
سوالات متداول
چطور شیرینی گردویی را ترد و طلایی درست کنیم؟
برای ترد و طلایی شدن شیرینیها، فر را از قبل گرم کنید و دمای آن را روی ۱۵۰ تا ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید. همچنین، پس از پخت، شیرینیها را بهتدریج از فر خارج کنید تا بافت آنها حفظ شود.
جایگزین مناسب برای کیک اسفنجی در شیرینی گردویی چیست؟
اگر کیک اسفنجی کمچرب یا شیفون ندارید، میتوانید از کیک یزدی، کیک کرهای یا حتی کیکهای آماده سوپرمارکتی استفاده کنید؛ فقط دقت داشته باشید که کیکها خشک نباشند.
چطور از چسبیدن شیرینیهای گردویی به سینی فر جلوگیری کنیم؟
حتماً کف سینی را با کاغذ روغنی بپوشانید و شیرینیها را با فاصله مناسب بچینید. همچنین، پس از پخت، اجازه دهید شیرینیها کمی خنک شوند و سپس آنها را از سینی جدا کنید.