خواص ماهی شیر چیست؟
ماهی شیر از جمله بهترین و باکیفیتترین ماهیان آبهای شور جنوب کشور و همچنین دیگر نواحی جهان بوده که به دلیل ارزش اقتصادی خود، برای ماهیگیران از اهمیت ویژهای برخوردار است. این ماهی دریازی همچنین دارای ارزش غذایی بالایی بوده و سرشار از مواد مغذی مختلف مانند ویتامینها، پروتئینها و چربیهای سالم است. علاوهبر آن، گوشت ماهیشیر عمدتا کمتیغ و کمچربی بوده که باعث شده در کنار بوی زهم کم و طعم بسیار مطلوب، در آشپزی ایرانی و بینالمللی محبوبیت زیادی داشته باشد. با توجه به این توضیحات، ما در این مطلب از اسنپ فود تصمیم داریم درباره خواص ماهی شیر جنوب و همچنین انواع این ماهی صحبت کنیم.
ماهی شیر چیست؟
ماهی شیر که با نام شیر ماهی نیز شناخته میشود، از انواع ماهی جنوب با صید تجاری بوده که در آبهای گرم، نیمه گرمسیری و همچنین سطحی و کمعمق زندگی میکند. زیستگاه این ماهی گسترده بوده، بهطوری که میتوان این ماهی را در منطقه وسیعی از آبهای شور جنوب شرقی آسیا، استرالیا، نواحی شمالی اقیانوس هند، سواحل شرقی آفریقا، خاورمیانه، دریای عمان، خلیج فارس و همچنین مدیترانه یافت.
ماهی شیر جنوب درست مانند دیگر ماهیان سرده خطخطیهای اسپانیاییک، گوشتخوار و چابک بوده و غالبا از میگو، خرچنگ، ماهی مرکب و هچنین ماهیهای کوچکتر مانند ساردین، ماهی خال خالی، ماهی قزل آلا و ماهی آزاد تغذیه میکند. شیرماهی دارای اسکلت استخوانی بوده و طول عمر آن ممکن است به ۱۵ سال هم برسد. این ماهی از جمله ماهیان درشت، با بدنی دوکیشکل و کشیده بوده، که طول آن حتی میتواند به یک متر هم برسد. همچنین رنگ بدن آن نقرهای براق مایل به آبی بوده و ممکن است وزنی بیش از ۲۰ کیلوگرم نیز داشته باشد. از دیگر ویژگیهای بارز این ماهی سنگینوزن میتوان به چشمان درشت، باله دمی بزرگ، داسیشکل و دوشاخه و همچنین، فلسهای بسیار ریز و درخشان آن اشاره کرد.
حجم گوشت ماهی شیر بالا بوده و در آن استخوان و تیغ کمی وجود دارد. بافت گوشت ماهیشیر نرم، یکنواخت و کمچربی بوده و رنگ آن سفید مایل به صورتی روشن است. ناگفته نماند که طبع ماهیشیر سرد و معتدل بوده و طعم گوشت آن را میتوان ملایم و تا اندازهای شیرین درنظر گرفت. نهایتا تمام این ویژگیهای مطلوب باعث شدهاند تا ماهیشیر را بتوان در طبخ بسیاری از غذاهای دریایی و به شکلهای گوناگون از جمله سرخکرده و قلیه ماهی مصرف کرد.
فواید ماهی شیر جنوب
جدا از طعم بسیار مطبوع و لذیذ گوشت شیر ماهی جنوب ، این ماهی دارای مجموعهای از ویتامینها (مانند ویتامین E، D، A، B12 و B5) و مواد معدنی (مانند فسفر، آهن، کلسیم و سلنیوم) بوده و سرشار از چربیهای سالم (اسید چرب ضروری امگا ۳) و پروتئین است. با توجه به این ترکیبات ارزشمند و مغذی، مصرف منظم و بهقاعده ماهی شیر برای بدن خواص بسیاری دارد که کمی جلوتر به آنها میپردازیم. در واقع، پیش از بررسی خواص ماهی شیر، ذکر این نکته خالی از لطف نیست که اگر تمایل دارید برای وعده غذایی پیشرو، این غذای دریایی بسیار لذیذ و مقوی را میل کنید، میتوانید آن را از طریق سرویس غذای اسنپ فود سفارش داده و از طعم و مزه فوقالعاده دلچسب آن لذت ببرید.
خواص ماهی شیر برای کمخونی
شیر ماهی منبع غنی از آهن و ویتامین B12 بوده، که هر دو نقشی کلیدی در تولید هموگلوبین، بهبود روند خونسازی و جلوگیری از کمخونی دارند. بنابراین مصرف منظم ماهیشیر میتواند به افزایش تولید گلبولهای قرمز کمک کرده و علائم خستگی و ضعف ناشی از کمخونی را کاهش دهد.
خواص ماهی شیر برای زنان باردار
اسید چرب ضروری امگا ۳ که در ماهی شیر به مقدار زیاد وجود دارد، به رشد مغز و سیستم عصبی جنین کمک موثری میکند. علاوهبر آن، ویتامین D و مجموعه پروتئینهای باکیفیت موجود در این ماهی، برای تقویت استخوانها و رشد سالم جنین مفید بوده و حتی قادر است خطر نقصهای مادرزادی را تا اندازهای کاهش دهد.
خواص ماهی شیر برای مشکلات قاعدگی
اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در گوشت باکیفیت شیر ماهی میتوانند التهاب و به دنبال آن، دردهای آزاردهنده ناشی از دورههای قاعدگی را کاهش دهند. از طرف دیگر، وجود مواد معدنی مانند منابع منیزیم، به تنظیم هورمونها در بدن کمک کرده و در بهبود علائم PMS موثر هستند.
خواص ماهی شیر برای استخوان و دندانها
شیرماهی دارای مقادیر بالایی از ویتامین D و ماده معدنی کلسیم بوده که به تقویت و حفظ سلامت استخوانها و دندانها کمک شایانی میکنند. بدیهی است که مصرف منظم این ماهی میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش داده و به تسکین دردهای مفصلی نیز کمک کند.
خواص ماهی شیر برای قلب و عروق
اسیدهای چرب امگا ۳ در شیر ماهی باعث کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید در خون میشوند. از این رو، مصرف این غذای دریایی با بهبود سلامت رگها و کاهش التهاب، خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی و همچنین فشار خون بالا را کاهش میدهد. البته، بهبود سلامت قلب و عروق، نهتنها از فواید ماهی شیر است، بلکه از خواص ماهی سنگسر، سکن، سالمون و دیگر ماهیها نیز بهشمار میرود.
خواص ماهی شیر در بهبود عملکرد مغز و اعصاب
امگا ۳ و ویتامین B6 موجود در گوشت شیر ماهی، به تقویت عملکرد مغز و کاهش التهاب در اعصاب کمک میکنند. علاوهبر آن، مصرف این ماهی در کاهش علائم افسردگی، میگرن و استرسهای عصبی موثر بوده و باعث بهبود خلقوخو میشوند.
خواص ماهی شیر برای کبد
شیر ماهی را میتوان منبع سالمی از چربیهای غیر اشباع دانست؛ از این رو، مصرف منظم ماهی شیر میتواند به تنظیم سوخت و ساز یا متابولیسم چربی در کبد کمک کرده و با کاهش تجمع چربیهای زائد در آن، روند بهبودی از بیماری کبد چرب را تسریع کند.
خواص ماهی شیر برای تقویت حافظه
گوشت ماهیشیر با داشتن امگا ۳ فراوان و همچنین فسفر و مجموعهای از آنتیاکسیدانها، باعث تقویت حافظه و افزایش عملکرد شناختی مغز میشود. از این رو، بدیهی است که مصرف منظم شیر ماهی میتواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در سنین بالا موثر باشد.
خواص ماهی شیر برای تقویت سیستم ایمنی
وجود مجموعهای از آنتیاکسیدانها و مواد معدنی مانند سلنیوم، به همراه اسیدهای چرب ضروری در گوشت ماهی شیر، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک زیادی میکند؛ این رویه میتواند خطر ابتلا به بیماریهای التهابی و حتی برخی سرطانها را کاهش دهد. البته تقویت سیستم ایمنی از خواص ماهی کیلکا، سالمون، سکن، سنگسر و دیگر ماهیان نیز بوده و شما میتوانید با مصرف آنها، از بدن خود در برابر عفونتها و بیماریها محافظت کنید.
خواص ماهی شیر برای پوست
اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین E موجود در گوشت ماهیشیر، از خشکی و بیآبی پوست جلوگیری کرده و به حفظ رطوبت و شادابی آن کمک شایانی میکنند. این ترکیبات مغذی همچنین، باعث روشنتر شدن پوست شده و با کاهش خطوط ریز و چینوچروک، در حفظ ظاهر جوان آن موثر هستند.
خواص ماهی شیر برای مو
امگا ۳ و مجموعه پروتئینهای باکیفیت موجود در گوشت ماهی شیر به تقویت ریشه یا فولیکولهای مو کمک قابلتوجهی میکنند. همچنین وجود مواد معدنی مانند روی (زینک) و سلنیوم نیز باعث جلوگیری از ریزش مو شده و طبیعتا، در بهبود سلامت کلی مو تاثیرگذار هستند.
خواص ماهی شیر برای غده تیروئید
میدانیم ید از جمله عناصر حیاتی برای عملکرد صحیح غده تیروئید و حفظ سلامت آن است؛ این در حالی است که مقادیر مناسب ید در گوشت نرم و یکپارچه ماهیشیر وجود دارد. از این رو، مصرف شیر ماهی به تنظیم ترشح هورمونهای تیروئیدی و متابولیسم بدن کمک کرده و در پیشگیری از اختلالات غده تیروئید موثر است.
خواص ماهی شیر برای کاهش وزن و لاغری
مصرف گوشت ماهی شیر به دلیل آنکه دارای مقدار زیادی پروتئین باکیفیت و چربیهای ضروری و سالم است، باعث افزایش احساس سیری و کاهش میل به غذا میشود. بدیهی است این خاصیت شیر ماهی به افراد کمک میکند تا بدون نیاز به رژیمهای سخت و برنامههای غذایی بهخصوص، وزن خود را مدیریت کرده و راحتتر به اندام ایدهآل خود برسند.
خواص ماهی شیر برای افسردگی
گوشت شیر ماهی به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین D، میتواند به بهبود خلقوخو کمک کرده و نقش موثری در کاهش علائم افسردگی ایفا کند. در حقیقت، این ترکیبات مغذی در تنظیم انتقالدهندههای عصبی مرتبط با شادی موثر بوده و باعث ارتقای روحیه و خلق و خوی فرد میشوند.
خواص ماهی شیر برای چشم
ویتامین A و اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در شیر ماهی، برای سلامت چشمها بسیار مفید هستند. به بیان بهتر، این مواد مغذی در پیشگیری از خشکی چشم موثر بوده و به کاهش خطر دژنراسیون ماکولا و نهایتا، بهبود بینایی کمک قابلتوجهی میکنند. البته شما میتوانید با استفاده از خواص ماهی سکن، سنگسر و دیگر ماهیان دریایی نیز، برای بهبود سلامت بینایی خود قدم موثری بردارید.
انواع ماهی شیر
دانستیم ماهیشیر یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین انواع ماهیهای دریایی بوده، که به دلیل گوشت نرم و لطیف، طعم فوقالعاده عالی و ارزش غذایی بالا، در آشپزی بسیار مورداستفاده قرار میگیرد. البته این در حالی است که شیر ماهی دارای انواع گوناگونی بوده، که هر کدام ویژگیهای منحصربهفرد و طعم لذیذ مخصوص به خود را دارند. پیش از بررسی انواع شیر ماهی، لازم به ذکر است که اگر تصمیم دارید از این ماهیها برای طبخ غذاهای خود استفاده کنید، میتوانید باکیفیتترین، مرغوبترین و تازهترین آنها را از طریق سوپر پروتئینی آنلاین اسنپ فود سفارش داده و در کسری از زمان، درب منزل دریافت کنید.
ماهی شیر نیزهای
از رایجترین انواع شیر ماهی بهحساب آمده، که دارای بدنی کشیده، باریک و دوکیشکل (درست شبیه به نیزه) است. طول این ماهی بین ۵۰ سانتیمتر تا ۱ متر متغیر بوده و رنگ بدن آن، نقرهای براق (تا حدودی مایل به آبی) است که البته خطوط افقی تیرهرنگ روی آن قرار دارد. گوشت ماهیشیر نیزهای سفید و کمچربی بوده و با طعم خوشایند خود، برای طبخ به روشهای مختلف مناسب است.
ماهی شیر پولکدار
طول این ماهی بین نیممتر تا ۱۰۰ سانتیمتر بوده و دارای بدنی کشیده و دوکی است. در این ماهی برخلاف ماهی شیر نیزهای، به جای خطوط افقی تیره، لکههای تیرهرنگی روی پوست نقرهای ماهی وجود دارد. علاوهبر آن، بدن ماهیشیر پولکدار، پوشیده از فلسهای ریز و درخشان بوده و به دلیل همین براق بودن، بسیار زیبا بهنظر میرسند. گوشت این ماهی نیز کمچربی و روشن بوده و بسیار لطیف و خوشمزه است.
ماهی شیر بندر
این نوع ماهیشیر دارای بدنی کشیده، دوکی و البته استوانهای شکل است. ماهی شیر بندر همچنین در مناطق ساحلی و بنادر بیشتر یافت شده و طول بدن آن، بین ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر است. رنگ پوست این ماهی نیز نقرهای براق بوده، که روی آن لکههایی به رنگ تیره قرار دارد. علاوهبر آن، گوشت سفیدرنگ و کمچرب شیر ماهی بندر، قدری قوام داشته و محکمتر بوده، و مزه دلچسب و لذیذی دارد.
ماهی شیر اقیانوسی
با اینکه این ماهی نیز دارای بدنی دوکیشکل و کشیده است، اما نسبت به برخی دیگر از انواع ماهی شیر، بدنی بزرگتر و قدرتمندتر دارد. در حقیقت، این ماهی دارای طول بدن بین ۶۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر بوده و در آبهای عمیقتر و دورتر از ساحل یافت میشود. این ماهی نیز خطوط افقی تیرهرنگ روی بدن نقرهای خود داشته و از آنجا که گوشت سفید آن قدری بیشتر چربی دارد، از طعم و مزه لذیذتری نیز برخوردار است.
ماهی شیر اصل
شیر اصل یا ماهی شیر اصلی ، دارای بدنی کشیده، باریک و دوکیشکل بوده و روی بدن نقرهایرنگ آن، نوارهای عمودی کمرنگ مشاهده میشود. طول بدن این ماهی که در آبهای خلیج فارس بهوفور یافت میشود، بین ۱ تا ۲ متر بوده و گوشت سفید و کمچرب آن، دارای طعمی ملایم و تقریبا شیرین است.
ماهی شیر سلیمانی
ماهیشیر سلیمانی از دیگر انواع شیر ماهی بوده، که در آبهای خلیج فارس و دریای عمان صید میشود. این ماهی دارای بدنی درخشان و براق بوده و گوشتی نرم، لطیف، کمتیغ و لذیذ دارد. کیفیت بالای گوشت شیر ماهی سلیمان، این ماهی را به یکی از گزینههای محبوب برای طبخ انواع غذاهای دریایی تبدیل کرده است.
ماهی شیر دم سبز
این نوع شیر ماهی بدنی باریک و کشیده داشته و همانطور که از نامش مشخص میشود، دارای دمی سبز رنگ است. از این رو، ماهی شیر دم سبز که معمولا در آبهای عمیق صید میشود، به دلیل رنگ خاص دم خود بهراحتی از سایر انواع شیر ماهی تشخیص داده خواهد شد. این ماهی نیز دارای طعم و مزهای مطبوع بوده و در آشپزی بسیار مورداستفاده قرار میگیرد.
ماهی شیر دم سیاه
همانطور که انتظار دارید، ماهیشیر دم سیاه نیز با دم تیرهرنگ خود از دیگر انواع شیرماهی جنوب شناسایی میشود. این ماهی نیز دارای بدنی استوانهای شکل و باریک بوده و رنگ فلسهای آن نقرهای است. علاوهبر آن، بافت گوشت ماهیشیر دم سیاه تقریبا محکم بوده و به دلیل کیفیت بالا و طعم مطلوب، طبخ آن بهصورت گریل یا کبابی بسیار محبوب است.
ماهی شیر دم زرد
ماهیشیر دم زرد نیز دارای بدنی براق و درخشان بوده و به دلیل دم زردرنگ خود، از دیگر انواع شناخته میشود. این ماهی همچنین از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و به دلیل طعم ملایم و گوشت نرم خود، برای تهیه انواع خوراکهای دریایی بهصورت سرخشده و بخارپز، مورد استفاده قرار میگیرد.
ماهی شیر قبادی
ماهیشیر قبادی یکی دیگر از انواع شیر ماهی است که البته در برخی مناطق جنوب، به این نام خوانده میشود. فرم بدن ماهیشیر قبادی، کشیده، باریک و تقریبا دوکیشکل بوده و گوشت آن نیز با رنگ سفید مایل به صورتی و طعم فوقالعاده خوشمزه خود، برای طبخ به روشهای مختلف ایدهآل است.
روشهای پخت ماهی شیر
همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، ماهیشیر حجم گوشت بالایی داشته و در واقع، دور ریز کمی دارد. همچنین گوشت نرم، یکپارچه و سفیدرنگ آن، بوی زهم و استخوان کمی داشته و به دلیل طعم لذیذ خود، در بین انواع ماهی جنوب جایگاه ویژهای دارد. از آنجا که شیر ماهی، از انواع ماهیهای گوشتی و بزرگ محسوب میشود، آسانترین و بهترین شیوه پخت آن، سرخ کردن است.
همچنین شما میتوانید آن را بهصورت برشزده یا فیلهشده، در طرز تهیه ماهی شیر استفاده کرده یا اینکه آن را کباب کنید. علاوهبر آن، میتوانید بهعنوان غذای اصلی در مهمانیها، از ماهیشیر برای تهیه قلیه ماهی، ماهی سوخاری یا شکمپر استفاده کنید. در هر صورت، یادتان باشد از آنجا که طبع ماهیشیر سرد و تر است، همراه با آن از مواد غذایی با طبع گرم استفاده کرده یا اینکه بعد از صرف آن، مقداری چای دارچینی، چای زنجیبیلی یا خرما میل کنید، تا از سردی معده و سرگیجه جلوگیری شود.
همچنین لازم به ذکر است که برای مرینیت ماهی با استفاده از ادویههای گوناگون میتوانید از سرویس عطاری آنلاین اسنپ فود استفاده کنید. به عبارتی، شما برای مزه دار کردن ماهی، به ادویههای مختلفی از قبیل پودر سیر، پودر پیاز، پودر دارچین، پودر زنجبیل، فلفل سیاه، پاپریکا یا حتی راحتتر از آن، به ادویههای مخصوص ماهی نیاز خواهید داشت، که میتوانید خالصترین و باکیفیتترین آنها را از طریق عطاری آنلاین اسنپ فود تهیه کنید.
ماهی شیر را در رژیم غذایی خود قرار دهید…
ماهیشیر را میتوان یکی از محبوبترین انواع ماهی جنوب دانست که با ترکیبات مغذی خود، خواص بسیاری برای تقویت و حفظ سلامت بدن دارد. همانطور که میدانید، مصرف در حد اعتدال شیر ماهی به بهبود عملکرد قلب و مغز کمک کرده و باعث تقویت پوست، مو و سیستم ایمنی و جلوگیری از برخی بیماریها میشود. در نهایت، شما میتوانید با تهیه هر کدام از انواع ماهی شیر از سرویس آنلاین پروتئین اسنپ فود، نهتنها به وعدههای غذایی خود تنوع ببخشید، بلکه غذاهایی سالم و مقوی برای خود و خانوادهتان درست کنید.