آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
  • میگو پفکی
    طرز تهیه میگو پفکی آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
طرز تهیه آش برنج همدان
آموزش آشپزی
5/5 - (1 امتیاز)
بدون نظر

طرز تهیه آش برنج همدان به شیوه های مختلف + نکات طلایی تهیه

مینا اسماعیل بیگی 20 فروردین 1403 11 دقیقه

آش برنج همدان غذای سنتی استان همدان به‌شمار می‌آید که هم دستور پخت آسانی دارد و هم بسیار مقوی است؛ بنابراین برای مواقعی که دچار بیماری‌هایی مثل سرماخوردگی می‌شوید، انتخاب بسیار مناسبی خواهد بود.

نحوه درست کردن آش برنج همدان در میان افراد متفاوت است و در اصیل‌ترین روش آن از گوشت گوسفندی استفاده می‌شود. در طرز تهیه آش برنج همدان ، باید ابتدا باید گوشت، پیاز، برگ بو، فلفل و زردچوبه را با کمی آب روی حرارت قرار دهید و پس از پخت کامل گوشت، آن را ریش‌ریش کنید. سپس عدس و برنج را بپزید و سبزی‌های خردشده و پیاز را به آن بیفزایید. نمک، فلفل و زردچوبه را هم داخل ظرف این ترکیبات بریزید و اجازه دهید تا برای دقایقی دیگر روی حرارت باقی بمانند. زمانی که سبزی‌ها پخته شدند، گوشت ریش‌ریش را اضافه کرده و اجازه دهید تا آش باز هم روی حرارت باقی بماند تا کاملا مراحل پختش تکمیل شود. سپس آن را از روی حرارت بردارید و با ماست مخلوط کنید. درنهایت آش را درون ظروف مورد نظر خود بریزید و تزئین آن را با گردو انجام دهید.

آش برنج همدان

تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده‌سازی 100 دقیقه
زمان پخت غذا 20 دقیقه
میزان سختی کم

طرز تهیه آش برنج همدان با گوشت گوسفند

این روش طرز تهیه آش برنج همدان بهتر است با گوشت گوسفند تازه باشد تا طعم نهایی آن بهتر شود. برای درست کردن این غذا به ماست هم نیاز دارید؛ به همین دلیل معمولا رنگ آن کاملا سفید است. از آن‌جایی که مواد به‌کار رفته برای درست کردن آش همگی مقوی هستند، این غذا انتخابی عالی برای فصول سرد سال خواهد بود. در ادامه جدول مواد لازم و مراحل پخت این آش را برای شما آورده‌ایم:

طرز تهیه آش برنج همدان با گوشت گوسفند

مواد لازم برای تهیه آش برنج همدان با گوشت گوسفند

مواد اولیه مورد نیاز برای طرز تهیه آش برنج همدان با گوشت را در جدول زیر ببینید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
فلفل سیاه 1 قاشق چای‌خوری
عدس 3/1 پیمانه
ماست 200 گرم
زردچوبه 1 قاشق چای‌خوری
پیاز 2 عدد
گوشت گوسفند 150 گرم
برگ بو 1 عدد
نمک 1 قاشق چای‌خوری
برنج 2/1 پیمانه
سبزی آش 100 گرم

دستور پخت آش برنج همدان با گوشت گوسفند

پس از آماده‌سازی مواد اولیه باید مراحل زیر را برای طرز تهیه آش برنج همدان انجام دهید:

  • مرحله اول: گوشت، 1 عدد پیاز، کمی آب، برگ بو، فلفل و زردچوبه را در داخل قابلمه‌ای بریزید و آن را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.
  • مرحله دوم: پس از پخت کامل گوشت آن را ریش‌ریش کنید و کنار بگذارید.
  • مرحله سوم: عدس و برنج را در قابلمه‌های جداگانه بپزید.
  • مرحله چهارم: زمانی که برنج به مقدار کافی پخت، عدس، سبزی و پیاز خردشده را به آن اضافه کنید.
  • مرحله پنجم: نمک، فلفل و زردچوبه را هم داخل ترکیبات بریزید.
  • مرحله ششم: زمانی که حس کردید سبزی آش پخته شده است، گوشت ریش‌ریش شده را به آن اضافه کرده و اجازه دهید برای دقایقی دیگر روی حرارت باقی بماند. در طی این مدت آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
  • مرحله هفتم: زمانی که آش کاملا جا افتاد، آن را از روی حرارت بردارید و ماست را با آن مخلوط کنید.
  • مرحله هشتم: اکنون آش شما آماده سرو است و می‌توانید تزئین روی آن را با گردو انجام دهید.

طرز تهیه آش برنج و عدس با آب قلم

یکی دیگر از روش‌های درست کردن آش برنج با عدس و آب قلم است. در این روش طرز تهیه دیگر خبری از گوشت گوسفندی نیست و به جای آن از 2 لیوان آب قلم استفاده می‌شود که یا در حین پخت آش تهیه یا از قبل آماده کرده‌اید. سبزی آش برای پخت آن نیز شامل 200 گرم گشنیز است که همراه با یک پیمانه برنج، 4/1 پیمانه عدس و کمی ماست برای سرو غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد. مراحل پخت آش با این روش را می‌توانید در ادامه ببنیید:

طرز تهیه آش برنج و عدس با آب قلم

  • مرحله اول: برنج را 1 تا 2 ساعت خیس کنید.
  • مرحله دوم: آب قلم را به برنج اضافه کرده و آن را برای مدت زمان مشخصی روی حرارت قرار دهید.
  • مرحله سوم: پس از چند جوش عدس و گشنیز خردشده و کمی نمک را هم به قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله چهارم: اجازه دهید تا همه مواد روی حرارت با دمای مشخص کاملا پخته شوند.
  • مرحله پنجم: پس از پخت نهایی نیز آش را در ظرف مورد نظر خود بریزید و آن را همراه با ماست یا آب‌غوره طعم‌دار کنید.

طرز تهیه آش برنج با حبوبات

برخی سرآشپزان برای درست کردن آش برنج از حبوبات دیگر مانند نخود و لوبیا هم استفاده می‌کنند. در این روش کشک محلی و ترش همراه با نعناع یا پونه کوهی، طعم نهایی آش را به‌طور کامل تغییر می‌دهد. در ادامه مواد مورد نیاز و مراحل طرز تهیه آش برنج با حبوبات را برای شما آورده‌ایم:

طرز تهیه آش برنج با حبوبات

مواد لازم برای تهیه آش برنج با حبوبات

طرز تهیه آش برنج همدان با استفاده از مواد موجود در جدول زیر انجام خواهد شد:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
نخود و لوبیا چیتی 1 لیوان
عدس ریز 1 لیوان
برنج نیم‌دانه 1 لیوان
سبزی آش 150 گرم
نعناع خشک یا پونه کوهی 1 قاشق مرباخوری
کشک محلی و ترش به مقدار
پیاز 1 عدد
پودر پیاز 1 قاشق مرباخوری

دستور پخت آش برنج همدان با حبوبات

پس از آماده کردن مواد بالا باید مراحل زیر را برای طرز تهیه آش برنج همدان انجام دهید:

  • مرحله اول: حبوبات را بشویید و در آب بخیسانید.
  • مرحله دوم: سبزی آش را پس از شستن، خرد کنید.
  • مرحله سوم: پیاز را به‌صورت خلالی درآورید و با روغن تفت دهید تا طلایی شود.
  • مرحله چهارم: زردچوبه، نعناع، پونه کوهی و فلفل را به پیاز اضافه کنید.
  • مرحله پنجم: برنج و عدس را داخل ظرف پیازها بریزید.
  • مرحله ششم: چند لیوان آب را هم به این مواد اضافه کنید.
  • مرحله هفتم: اجازه دهید تا عدس و برنج کاملا نرم شوند.
  • مرحله هشتم: نخود و لوبیایی را که از قبل پخته‌اید، داخل قابلمه بریزید.
  • مرحله نهم: نمک و پودر پیاز را به این تابه اضافه کنید.

نکته: در صورت نیاز به آب بیشتر می‌توانید در این مرحله مقداری آب داخل قابلمه بریزید.

  • مرحله دهم: 5 دقیقه آخر پخت آش، کشک ترش را با کمی آب رقیق کرده و به آن اضافه کنید.
  • مرجله یازدهم: اکنون آش شما آماده سرو و میل کردن است.

طرز تهیه آش برنج با گوشت قلقلی

اگر می‌خواهید از گوشت در آش برنج استفاده کنید، می‌توانید آن را به‌صورت قلقلی هم درآورید و درون غذای خود بریزید. طرز پخت و موادی که در این مدل از آش برنج استفاده می‌شوند، نسبت به نمونه‌های قبلی کمی متفاوت‌تر هستند و پخت این غذا را باید با استفاده از مواد اولیه‌ موجود در جدول زیر و مراحلی که در ادامه می‌گوییم، انجام دهید.

طرز تهیه آش برنج با گوشت قلقلی

 مواد لازم برای تهیه آش برنج همدان با گوشت قلقلی

برای طرز تهیه آش برنج همدان با گوشت قلقلی باید مواد زیر را با نسبت‌های گفته‌شده آماده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 100 گرم
پیاز 3 عدد
عدس 80 گرم
نخود فرنگی 150 گرم
اسفناج 0.5 کیلو
کره 25 گرم
آب مرغ 1.5 پیمانه
گوشت چرخ‌کرده 200 گرم
نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
روغن به مقدار لازم
آب 7 پیمانه

دستور پخت آش برنج با گوشت قلقلی

پس از آماده کردن مواد اولیه، مراحل زیر را برای درست کردن آش طی کنید:

  • مرحله اول: برنج را با آب سرد بشویید و برای یک ساعت خیس کنید.
  • مرحله دوم:عدس را هم برای مدت زمان یک ساعت بخیسانید.
  • مرحله سوم: دو عدد از پیازها را به شکل نگینی و یکی را با رنده ریز رنده کنید.
  • مرحله چهارم: درون قابلمه‌ای کمی کره بریزید و آن را روی حرارت بگذارید.
  • مرحله پنجم: پیازهای نگینی را به قابلمه حاوی کره اضافه کرده و آن‌ها را تا زمان شفاف شدن تفت دهید.
  • مرحله ششم: کمی نمک، فلفل و زردچوبه را هم روی پیازها بریزید و آن‌ها را مخلوط کنید.
  • مرحله هفتم: اسفناج‌ها را به پیاز اضافه کرده و برای 2 تا 3 دقیقه آن‌ها را با هم تفت دهید.
  • مرحله هشتم: برنج خیس‌خورده و سپس نخود فرنگی و عدس را هم داخل این ترکیب بریزید.
  • مرحله نهم: بعد از کمی تفت دادن این ترکیبات، آب مرغ را با کمی آب اضافی دیگر به مواد داخل قابلمه بیفزایید و شعله زیر آن را زیاد کنید تا جوش بیاید.
  • مرحله دهم: گوشت چرخ‌کرده را در ظرفی دیگر قرار دهید و آن را با پیازی که رنده شده و آب آن گرفته شده است، مخلوط کنید. همچنین مقداری نمک، فلفل و زردچوبه هم در آن بریزید.
  • مرحله یازدهم: گوشت چرخ‌کرده را با دست ورز دهید و آن‌ها را قلقلی کنید. سپس درون ظرفی دربسته داخل یخچال قرار دهید تا کمی استراحت کنند.
  • مرحله دوازدهم: قلقلی‌ها را درون روغن سرخ کنید.
  • مرحله سیزدهم: پس از به جوش آمدن آش درون قابلمه، قلقلی‌ها را به آن اضافه و شعله را کم کنید. درب قابلمه را نیمه‌باز بگذارید تا آش کاملا بپزد.
  • مرحله چهاردم: پس از اتمام مراحل پخت، آش را درون کاسه سرو و میل کنید.

طرز تهیه آش برنج با مرغ

ترکیب آش برنج با مرغ هم طعم جذابی دارد. این روش پخت هم تقریبا شبیه به مدلی است که با گوشت گوسفند تهیه می‌شود و در ابتدای متن به آن اشاره شد. تنها تفاوت این است که به جای گوشت ریش‌ریش باید مرغ را جایگزین کنید. بنابراین مراحل طرز تهیه آش برنج با مرغ به شکل زیر خواهد بود:

طرز تهیه آش برنج با مرغ

  • مرحله اول: مرغ را به روشی که خودتان در نظر دارید، بپزید و آن را ریش‌ریش کنید.
  • مرحله دوم: عدس و برنج را هم پس از پختن همراه با سبزی و پیاز خردشده در قابلمه‌ای بریزید و هم بزنید.
  • مرحله سوم: نمک، فلفل و زردچوبه را در این مرحله به مواد داخل قابلمه اضافه کرده و اجازه دهید تا روی حرارت باقی بمانند.
  • مرحله چهارم: پس از پخت کامل سبزی آش، مرغ ریش‌ریش را به آن‌ها اضافه کنید.
  • مرحله پنجم: اجازه دهید آش روی حرارت باقی بماند و در طی این مدت آن را مرتب هم بزنید.
  • مرحله ششم: پس از جا افتادن آش، آن را از روی حرارت بردارید و با ماست مخلوط کنید.
  • مرحله هفتم: اکنون آش شما آماده سرو است.

طرز تهیه آش برنج و لپه

می‌توان در طرز تهیه آش برنج همدان از لپه هم استفاده کرد. طعم نهایی این مدل نسبت به نمونه اصلی آن کمی متفاوت است؛ زیرا در آن از ماست استفاده نمی‌شود و با اضافه کردن آب‌غوره طعم ترشی خواهد داشت. مواد اولیه مورد نیاز و مراحل پخت آش با لپه را می‌توانید در ادامه ببینید.

طرز تهیه آش برنج و لپه

مواد لازم برای تهیه آش برنج و لپه همدان

برای طرز تهیه آش برنج و لپه باید مواد اولیه داخل جدول زیر را آماده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 1 لیوان
لپه 2 استکان
سبزی آش 1 کیلوگرم
پیاز 2 عدد
نعناع خشک 3 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم

دستور پخت آش برنج و لپه همدان

پس از آماده کردن این مواد، مراحل زیر را برای درست کردن غذا انجام دهید:

  • مرحله اول: در قابلمه‌ای کمی روغن بریزید و پیازهایی را که از قبل خرد کرده‌اید، داخل آن تفت دهید.
  • مرحله دوم: زمانی که پیازها سبک و طلایی شدند، باید کمی زردچوبه یا زعفران را اضافه کنید تا طعم خامی‌ آن‌ها کاملا از بین برود.
  • مرحله سوم: برنج و لپه را بشویید و آن‌ها را هم در قابلمه حاوی مواد بریزید.
  • مرحله چهارم: پس از تفت دادن همه مواد، کمی آب جوش به قابلمه اضافه کرده و اجازه دهید برای مدت زمان 45 دقیقه تا یک ساعت روی حرارت باقی بماند.
  • مرحله پنجم: در طول مدت پخت آش باید آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
  • مرحله ششم: سبزی آش را که از قبل پخته شده است، به قابلمه اضافه کنید و آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا پخت کامل آن انجام شود. در ده دقیقه پایانی پخت آش درون آن آب‌غوره بریزید و بعد از کامل شدن مراحل پخت آن را از روی حرارت بردارید.
  • مرحله هفتم: پیاز خردشده را درون تابه‌ای دیگر تفت دهید.
  • مرحله هشتم: زردچوبه، نعناع و نمک را هم به پیازها اضافه کنید.
  • مرحله نهم: درنهایت نیز این مواد را روی آشی که درون ظرف، سرو کرده‌اید، بریزید. حال غذای شما آماده میل کردن است.

طرز تهیه آش برنج بدون گوشت

یکی از روش‌های درست کردن آش برنج همدان بدون استفاده از گوشت است. در این طرز تهیه به جای گوشت از شلغم استفاده می‌شود؛ درنتیجه فواید آن برای بدن بسیار زیاد است. این مدل از طرز تهیه آش برای کسانی که رژیم گیاه‌خواری داشته یا به هر دلیل تمایلی به استفاده از گوشت در پخت آش ندارند، بهترین انتخاب است. مواد اولیه مورد نیاز و مراحل طرز تهیه این آش را در ادامه ببینید:

طرز تهیه آش برنج بدون گوشت

مواد لازم برای تهیه آش برنج بدون گوشت

جدول زیر شامل کلیه موادی است که برای درست کردن این غذا به آن‌ها نیاز دارید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 1 پیمانه
عدس 1 پیمانه
پیاز 1 عدد
شلغم 1 عدد
سبزی آش خردشده 300 گرم
کشک به مقدار لازم
نعناع 2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و فلفل قرمز به مقدار لازم

دستور پخت آش برنج همدان بدون گوشت

مراحل طرز تهیه آش برنج بدون گوشت را می‌توانید در اینجا ببینید:

  • مرحله اول: پیاز را پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. سپس آن را در قابلمه‌ای با کمی روغن و زردچوبه تفت دهید.
  • مرحله دوم: ادویه‌ها و عدس را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله سوم: کمی آب درون قابلمه بریزید و حرارت شعله را بالا ببرید. زمانی که آب به جوش آمد، شعله را کم کنید تا مواد داخل قابلمه کاملا پخته شوند.
  • مرحله چهارم: شلغم را بشویید و به‌صورت کاملا ریز رنده یا به شکل مکعبی خرد کنید و به مواد درون قابلمه بیفزایید.
  • مرحله پنجم: زمانی که حس کردید مواد داخل قابلمه پخته شده‌اند، سبزی را درون آن بریزید.
  • مرحله ششم: در این مرحله نمک را بر اساس آنچه که با ذائقه‌ خود شما تناسب دارد، به قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله هفتم: کمی کشک را درون آش بریزید و زمانی که جا افتاد و غلیظ شد، آن را سرو کنید.
  • مرحله هشتم: تزئین آش را هم با کمی پیاز داغ انجام دهید.

نکات لازم در طرز تهیه آش برنج همدان

آش برنج همدان را با رعایت مواردی که در بالا گفتیم، می‌توانید به راحتی آماده کنید. اما نکاتی هم وجود دارند که توجه به آن‌ها در حین پخت لازم و ضروری است. این موارد را می‌توانید در ادامه ببینید:

نکات لازم در طرز تهیه آش برنج همدان

  • برای پخت این آش نیازی به خیساندن عدس ندارید؛ اما اگر آن را برای یک ساعت خیس کنید، مرحله پخت سریع‌تر انجام می‌شود.
  • در صورت تمایل می‌توانید از دوغی استفاده کنید که چندان ترش نباشد.

اصول نگهداری از آش برنج همدان

آش برنج را اگر بدون گوشت یا مرغ بپزید، چندان در معرض خراب شدن نیست؛ اما در هر صورت بهتر است که باقی‌مانده آن را پس از خنک شدن درون ظرفی دربسته داخل یخچال بگذارید.

روش جلوگیری از خراب شدن آش برنج همدان

برای جلوگیری از خراب شدن آش برنج حتما محیط خنک و خشک را برای آن انتخاب کنید. هرگونه تغییر در بو و مزه غذا نشان‌دهنده خرابی آن است.

بهترین جایگزین ها برای تهیه آش برنج همدان

در طرز تهیه آش برنج همدان به جای برنج درسته می‌توانید از خرده برنج یا اصطلاحا برنج نیم‌دانه استفاده کنید. برای پخت این آش می‌توانید به جای ماست، دوغ گازدار به‌کار ببرید تا طعم آن بهتر شود. این امکان نیز برای شما وجود دارد که در پروسه پخت آش از اسفناج به جای سبزی آش استفاده کنید.

آش برنج همدان را حتما امتحان کنید…

در بالا طرز تهیه آش برنج به چند روش مختلف را توضیح داده و نکات تهیه و نگهداری آن را برای شما گفتیم. پیشنهاد می‌کنیم این آش را برای اهل خانه تهیه کرده و طعم آن را امتحان کنید. البته، اگر احساس می‌کنید که برخی از اعضای خانواده طعم این آش را دوست ندارند و مجبور هستید چند نوع غذا تهیه کنید، از سفارش آنلاین غذا اسنپ فود کمک بگیرید.

به این منظور، این آش را برای خودتان و افرادی که آن را دوست دارند، آماده کرده و دیگر انواع سوپ و آش یا غذاهای موردعلاقه اعضای خانواده را از اسنپ فود سفارش دهید.

سوالات متداول

در طرز تهیه آش برنج همدان، سبزی آش شامل چه مواردی است؟

در سبزی مخصوص این آش از اسفناج یا برگ چغندر، تره، گشنیز، جعفری و شوید استفاده می‌شود.

برای درست کردن آش برنج همدان می‌شود از سبزی فریزری هم استفاده کرد؟

بله؛ اما بهتر است در تهیه غذا از مواد اولیه تازه استفاده کنید.

برچسب :
اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود