تهیه انواع ترشی و شور

طرز تهیه زیتون شور و سرکه ای در خانه

اگر به‌دنبال یادگرفتن طرز تهیه زیتون شور هستید اما نمی‌دانید از کجا شروع کنید، این مطلب دقیقا همان چیزی است که نیاز دارید. زیتون شور یکی از خوشمزه‌ترین و سالم‌ترین چاشنی‌هایی است که به‌راحتی می‌توانید آن را در خانه تهیه کنید. در این مقاله، طرز تهیه زیتون شور کارخانه ای در خانه را با سه روش آسان به شما آموزش می‌دهیم. با کمک این روش‌ها می‌توانید طعمی منحصر‌به‌فرد به میز غذای خود اضافه کنید. با ما همراه باشید تا از انتخاب مواد اولیه تا مراحل آماده‌سازی را به‌طور کامل یاد بگیرید.

1. مواد اولیه برای تهیه زیتون شور خانگی

در روش اول، به غیر از زیتون به مواد ساده به مقدار زیر نیاز دارید:

مواد مورد نیاز مقدار لازم
زیتون 2 کیلوگرم
سرکه 1 پیمانه
نمک 4 قاشق غذاخوری و مقداری برای گرفتن تلخی

یکی از نکاتی که باید بدانید این است که تلخی زیتون در این روش به‌طور کامل برطرف نمی‌شود. این روش برای کسانی که از طعم اندک تلخی بدشان نمی‌آید یا به‌دنبال خاصیت آن هستند، مناسب است.

بیشتر بخوانید: تشخیص روغن زیتون اصل 

طرز تهیه زیتون شور خانگی

طرز تهیه زیتون شور خانگی

با طی‌کردن مراحلی که در ادامه آورده‌ایم، زیتون‌های شور خانگی شما سالم، خوش‌طعم و کاملا طبیعی خواهند بود. به یاد داشته باشید طرز تهیه زیتون شور با هسته یا بی‌هسته تفاوتی با یکدیگر ندارد و خودتان باتوجه به سلیقه‌تان می‌توانید هسته را در بیاورید یا بگذارید بماند.

تلخی‌زدایی زیتون‌ها

در طرز تهیه زیتون شور با نمک ابتدا روی هرکدام از زیتون‌های سالم یک خراش به کمک چاقو ایجاد کنید یا با ضربه آرام روی پوست، آن را بشکنید. زیتون‌های شکسته را داخل یک ظرف بزرگ بریزید و روی آن‌ها به اندازه دو برابر حجم زیتون‌ها، آب سرد اضافه کنید. به مدت ۷ تا ۱۰ روز، هر روز آب زیتون‌ها را عوض کنید تا تلخی زیتون کم شود. اگر متوجه گندیدگی زیتون‌ها شدید، کمی نمک به آب اضافه کنید تا از خراب‌شدن آن‌ها جلوگیری شود. برای اینک درباره گرفتن تلخی زیتون بیشتر اطلاعات کسب کنید، خواندن مقاله آن در بلاگ اسنپ فود را از دست ندهید.

خیساندن زیتون‌ها در آب‌نمک غلیظ

برای این مرحله، آب‌نمک غلیظ ۱۰ تا ۱۲ درصدی تهیه کنید. (برای این کار بهتر است از سنگ نمک یا نمک یددار استفاده کنید و آب را ابتدا بجوشانید و سپس سرد کنید.) زیتون‌ها را به‌مدت سه هفته در این آب‌نمک قرار دهید. از آنجا که زیتون‌ها روی سطح آب می‌آیند، بهتر است با استفاده از یک توری پلاستیکی یا یک آبکش، آن‌ها را کاملا زیر آب نگه دارید تا از پوسیدگی آن‌ها جلوگیری کنید.

در هفته اول و دوم، اگر احساس کردید غلظت آب‌نمک کم شده است، کمی نمک به ظرف اضافه کنید تا به غلظت مناسب برسد. به‌غیر از آب‌نمک، برای گرفتن تلخی زیتون می‌توانید از جوش شیرین هم استفاده کنید. در طرز تهیه زیتون شور با جوش شیرین فقط کافی است به‌جای نمک از جوش شیرین استفاده کنید.

آماده‌سازی نهایی زیتون‌ها

بعد از سه هفته، زیتون‌ها را از آب‌نمک خارج کنید و به مدت ۴۸ ساعت در آب خالص قرار دهید. در این مدت، چندبار آب را عوض کنید تا زیتون‌ها طعم متعادلی پیدا کنند. پس از این مرحله، زیتون‌ها را در یک ظرف شیشه‌ای تمیز قرار دهید و روی آن‌ها ترکیبی از ۳ درصد آب‌نمک و ۳ درصد سرکه بریزید. این ترکیب باعث حفظ طعم و ماندگاری بیشتر زیتون‌ها می‌شود.

2. طرز تهیه زیتون شور با سود سوزآور

تهیه زیتون با سود سوزآور

در طرز تهیه زیتون شور با سود به‌جای استفاده از آب معمولی، از محلول رقیق‌شده سود سوزآور (هیدروکسید سدیم) استفاده می‌شود. این روش تلخی زیتون را سریع‌تر از بین می‌برد؛ اما به دقت و شست‌وشوی کامل نیاز دارد تا زیتون‌ها کاملا ایمن و آماده مصرف شوند.

آماده‌سازی زیتون‌ها

زیتون‌های تازه را بشویید؛ سپس به اندازه‌ای آب اضافه کنید که سطح آب حدود ۱۵ سانتی‌متر بالاتر از زیتون‌ها باشد. برای هر کیلوگرم زیتون، ۲۰ تا ۳۰ گرم سود سوزآور به آب اضافه کنید، مخلوط را به‌خوبی هم بزنید تا سود کاملا حل و آب یک‌دست شود.

تلخی‌زدایی با محلول سود سوزآور

بعد از ۷ تا ۸ ساعت، رنگ محلول به قهوه‌ای تیره تغییر می‌کند. چند دانه زیتون را از محلول خارج کنید، بشویید و مزه آن را امتحان کنید. اگر هنوز تلخی حس کردید، زیتون‌ها را برای چند ساعت دیگر در همان محلول نگه دارید؛ اما اگر تلخی از بین رفته بود، زیتون‌ها را از محلول خارج کنید و با آب به‌خوبی بشویید.

خیساندن زیتون‌ها در آب خالص

زیتون‌های شسته‌شده را برای ۱ تا ۲ روز در آب خالص قرار دهید. در این مدت، چندین بار آب را عوض کنید. این کار را ادامه دهید تا زمانی که رنگ آب دیگر تغییر نکند؛ زیرا این شفافیت نشان می‌دهد سود سوزآور به‌طور کامل از زیتون‌ها خارج شده است.

خنثی‌سازی اثر هیدروکسید سدیم با سرکه

برای اطمینان از پاک‌شدن کامل سود سوزآور، زیتون‌ها را به مدت ۲۴ ساعت در ترکیبی از ۱۰ لیتر آب و ۱ لیتر سرکه قرار دهید. این مرحله کمک می‌کند تا اثر باقی‌مانده سود کاملا خنثی شود.

نگهداری زیتون شور

بعد از گذشت ۲۴ ساعت، زیتون‌ها را از محلول آب و سرکه خارج کنید و در آب‌نمک ۴ درصد قرار دهید. برای تهیه آب‌نمک، آب جوشیده و سردشده را با نمک ترکیب کنید. سپس زیتون‌ها را در ظرف شیشه‌ای دردار بریزید و آب‌نمک را به آن‌ها اضافه کنید.

3. مواد اولیه برای تهیه زیتون سرکه ای

طرز تهیه زیتون سرکه ای

یکی دیگر از راه‌های گرفتن تلخی زیتون، استفاده از سرکه در ترکیبات است. در این روش که برای زیتون سیاه هم کاربردی است باید به‌جز سرکه مواد زیر را هم آماده کنید.

مواد اولیه مقدار لازم
زیتون 2 کیلوگرم
سیر 5 بوته
گلپر 2 قاشق غذاخوری
ترخون خشک 150 گرم
نعنا خشک 150 گرم
گشنیز خشک 150 گرم
نمک، فلفل سبز یا پودر فلفل و سرکه به مقدار لازم

طرز تهیه زیتون سرکه ای

در طرز تهیه زیتون سرکه ‌ای مراحل زیر را باید دنبال کنید:

آماده‌سازی زیتون‌ها

طرز تهیه زیتون شور سیاه با زیتون سبز تفاوت چندانی ندارد. برای شروع، پس از تمیزکردن زیتون‌ها، برای تلخی‌زدایی، آن‌ها را داخل یک لگن بریزید و به آن‌ها آب خالص اضافه کنید. زیتون‌ها باید به مدت ۷ تا ۱۰ روز در آب بمانند. در این مدت، روزی دوبار آب لگن را عوض کنید تا تلخی زیتون‌ها کاملا از بین برود.

آماده‌سازی سرکه و مواد طعم‌دهنده

سرکه را داخل یک قابلمه بریزید و اجازه دهید تا یک‌بار بجوشد. توجه داشته باشید که در طرز تهیه زیتون شور با سرکه نیازی به جوشیدن طولانی نیست؛ همین که سرکه یک جوش یا قل بخورد کافی است؛ سپس، سرکه را کنار بگذارید تا کاملا سرد شود. حالا، سیر را پوست بگیرید و خرد یا رنده کنید. سبزی‌های معطر مانند گلپر، ترخون، نعنا و گشنیز را هم در اندازه‌های دلخواه خرد کنید و به مخلوط بیفزایید.

ترکیب زیتون‌ها و سرکه

یک بطری شیشه‌ای تمیز و خشک برای این کار انتخاب کنید. (خشک‌بودن بطری بسیار مهم است؛ زیرا رطوبت می‌تواند باعث کپک‌زدن زیتون‌ها شود.) حالا لایه‌به‌لایه مواد را داخل بطری بچینید:

  1. زیتون
  2. سیر خردشده
  3. سبزی‌های معطر
  4. مقداری نمک و فلفل

این روند را ادامه دهید تا مواد تمام شوند. در نهایت، سرکه سردشده را روی مواد داخل بطری بریزید. سرکه باید کاملا روی زیتون‌ها را بپوشاند. بطری را محکم ببندید و به مدت یک هفته در جای خنک نگهداری کنید. پس از این مدت، زیتون سرکه‌ای خوشمزه شما آماده است.

تهیه زیتون شور خانگی هنر دستان شماست

زیتون شور و زیتون سرکه‌ای از خوشمزه‌ترین و محبوب‌ترین چاشنی‌ها هستند که به‌راحتی می‌توانید آن‌ها را در خانه تهیه کنید. در این مقاله، سه روش متفاوت برای تهیه زیتون شور و سرکه‌ای توضیح داده شد. هر روش مراحل مشخص و ساده‌ای دارد که شامل تلخی‌زدایی، طعم‌دهی و نگهداری اصولی است.

با انتخاب هر یک از این روش‌ها می‌توانید زیتون‌هایی سالم، خوش‌طعم و طبیعی تهیه کنید و از خوردن آن‌ها در کنار غذاهای مختلف لذت ببرید. شما چه روش‌هایی را برای آماده‌کردن زیتون‌ها سراغ دارید؟ همین‌جا در کامنت‌های برای ما بنویسید.

 

سوالات متداول

روش‌های طبیعی و غیرطبیعی برای تهیه زیتون شور چیست؟

روش‌های طبیعی شامل استفاده از آب‌نمک ساده و سرکه است؛ اما در روش‌های غیرطبیعی از موادی مانند سود سوزآور برای تسریع تلخی‌زدایی استفاده می‌شود.

چگونه از کپک‌زدن زیتون شور و سرکه‌ای جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از کپک‌زدن، باید ظرف‌های مورد استفاده را کاملا تمیز و خشک کنید. همچنین مطمئن شوید که زیتون‌ها کاملا در آب‌نمک یا سرکه غوطه‌ور باشند و هیچ بخشی از آن‌ها در معرض هوا قرار نگیرد. استفاده از آب جوشیده و سردشده و سرکه باکیفیت نیز می‌تواند به حفظ سلامت زیتون‌ها کمک کند.

مدت‌زمان نگهداری زیتون شور یا سرکه‌ای چقدر است؟

زیتون شور و سرکه‌ای در صورتی که در ظروف شیشه‌ای دردار و در محیط خنک (مانند یخچال) نگهداری شوند، می‌توانند برای چندین ماه سالم بمانند.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا