غذاهای سنتی ایرانی از اهمیت و ارزش ویژهای برخوردار هستند، به خصوص غذاهایی که با برنج ترکیب میشوند، مانند: لوبیا پلو، عدس پلو، کلم پلو، شِوید پلو، باقلی پلو و موارد مشابه دیگر. «کلم پلو شیرازی» یکی از آن غذاهای اصیل و سنتی محسوب میشود که برای بسیاری از ما شناخته شده است. البته کلم پلو را در شهرهای مختلف کشورمان به چندین روش طبخ میکنند ولی اصالتِ کلم پلو به شهر شیراز بر میگردد. به طور مثال در پخت کلم پلو معمولی از سبزی استفاده نمیشود. ولی یکی از مهم ترین موادی که در طبخ کلم پلو شیرازی باید به کار ببرید «سبزی مخصوص» است که از ترکیب چند نوع سبزی دیگر به دست میآید …
کلم پلو شیرازی اصیل |
|
تعداد نفرات | 5 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | 90 دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
تفاوت کلم پلو شیرازی با کلم پلو معمولی
مواد اصلی کلم پلو شیرازی از کلم قمری، سبزیجات، ادویههای متنوع، آبلیمو و پیاز تشکیل شده است. البته همان طور که احتمالا میدانید کلم پلو معمولی که در آن از گوشت چرخکرده، رب گوجه، کلم برگ، پیاز و ادویههای متنوع استفاده میشود. در واقع گوشت چرخکرده در برنج کلم پلو معمولی استفاده میشود، ولی در کلم پلو شیرازی فقط به عنوان کوفته ریزه استفاده خواهد شد. به واقع باید گفت که کلم پلو شیرازی مخلوطی از کلم قمری، برنج و سبزیجات است. در ادامه با طرز تهیه کلم پلو شیرازی بیشتر آشنا میشویم.
کلم پلو شیرازی خوشمزه و اصیل

احتمالا با خواندن مطلب بالا دلتان میخواهد که نوع شیرازی این غذا را درست کنید. بنابراین، مواد لازم که در ادامه آمده است را آماده کنید و برای تهیه آن دست به کار شوید.
مواد اولیه کلم پلو شیرازی
مواد اولیهای که برای تهیه کلم پلو شیرازی با کلم قمری نیاز دارید، را با دقت به قرار زیر از قبل آماده کنید تا پخت غذا برای شما راحتتر شود.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
کلم قمری | 500 گرم |
برنج | 3 یا 4 پیمانه |
سبزی مخصوص کلم پلو (ریحان، ترخون، تره، شوید) | 250 یا 300 گرم |
پیاز متوسط | 2 عدد |
آبلیمو | 2 قاشق غذاخوری |
زردچوبه و دارچین، نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
روغن مایع | به مقدار کافی |
مواد اولیه برای تهیه کوفته ریزه
مواد اولیه برای طبخ کوفته ریزه به شرح زیر هستند:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
گوشت چرخ کرده | 250 گرم |
آرد نخودچی | 2 یا 3 قاشق غذاخوری |
پیاز متوسط رنده شده | 1 عدد |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار کافی |
روغن | به مقدار کافی |
طرز تهیه کلم پلو شیرازی
برای آماده کردن و طبخ این غذای شیرازی خوشمزه، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: در تهیه مواد لازم برای پخت کلم پلو، دقت کنید که از کلم قمری تازه استفاده کنید. در واقع استفاده کردن از کلم در صورتی که مدتی در یخچال مانده و از طراوت و تازگی آن کاسته شده باشد، مناسب نبوده و باعث خواهد شد تا غذای شما، طعم لازم را نداشته باشد.
- مرحله دوم: ابتدا برنج را شسته و برای چند ساعت آن را در آب و نمک خیس کنید. خیس کردن برنج باعث خواهد شد تا ضمن آن آرسنیک و دیگر سموم آن خارج میشوند؛ بهتر دم کشیده و طعم بهتری نیز داشته باشد.
- مرحله سوم: اگر سبزیها خرد شده نیستند، آنها را تمیز کرده و سپس بشویید. سپس سبزیها را خرد کنید. پس از آن کلم را به صورت خلالی خرد کنید. دقت داشته باشید که اندازه خلالها نباید بسیار بزرگ باشد.
- مرحله چهارم: ابتدا در تابهای با اندازهی مناسب کلمها را با روغن سرخ کنید. لازم است که در حین سرخ شدن، حتما مقداری آبلیمو به کلمها اضافه کنید. برای سرخ کردن پیازها نیز از تابه جداگانهای استفاده کنید. مخلوط کردن کلم و پیاز با هم، مناسب نخواهد بود.
- مرحله پنجم: اکنون نوبت آن است که سبزیهای مخصوص کلم پلو را به تابهای که کلمها در آن قرار دارد، اضافه کنید.
- مرحله ششم: سپس پیازهایی را که در مرحله قبل سرخ شدهاند، به مواد دیگر اضافه کنید. بعد از گذشت کمی زمان؛ وقت آن خواهد بود که زردچوبه، نمک و فلفل را به میزان لازم به مواد دیگر اضافه کنید. بهتر است که نمک را به صورت مرحله به مرحله اضافه کرده و اجازه دهید تا در مراحل مختلف پخت، ذره ذره به غذا طعم بدهد.
- مرحله هفتم: ابتدا قابلمهای با اندازه مناسب برای غذایتان انتخاب کنید. سپس به میزان لازم آب را داخل آن بریزید تا جوش بیاید و به اندازهی نصف قاشق چایخوری زردچوبه به آب اضافه کنید و اجازه دهید تا به نقطه جوش برسد. سپس برنجی که از قبل خیس کرده بودید را در این قابلمه بریزید و بعد از مدت مشخصی آبکش کنید. برنج آبکش شده را با موادی که در تابه سرخ کردهاید(کلم، پیاز و سبزی) مخلوط کنید و داخل قابلمه بریزید. در قابلمه را بگذارید و بر روی درجه حرارت ملایم قرار دهید تا کلم پلو دم بکشد.
- مرحله هشتم: حداکثر 1 ساعت و 30 دقیقه طول میکشد تا کلم پلو دم بکشد. در این حین لازم است که هم زمان به تهیه مواد اولیه کوفته ریزه شروع کنید. گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده، آرد نخودچی، زردچوبه، فلفل و نمک را به خوبی با هم مخلوط کرده و به خوبی ورز دهید. پس از این که با ورز دادن، مواد به خوبی با هم مخلوط شدند، گوشت را به شکل کوفتههای کوچک به اندازه همان کله گنجشکی یا حتی کوچکتر دربیاورید و در آخر کوفتهها را با روغن در تابه سرخ کنید.
- مرحله نهم: بعد از سرخ کردن کوفتهها، آنها را نیز به قابلمهای که کلم پلو در آن دم میکشد، اضافه کنید. بعد از کمی دم کشیدن، کلم پلو شیرازی شما برای سرو کردن، کاملا آماده است.
نکات تهیه کلم پلو شیرازی
برای آن که خوشمزهترین کلم پلو شیرازی اصیل را آماده کنید، این نکات را حتما مد نظر قرار دهید:

- افرادی که علاقه چندانی به مصرف گوشت قرمز ندارند و بیشتر علاقهمند به خوردن سبزیجات هستند، میتوانند این غذا را بدون کوفته ریزه تهیه و سرو کنند.
- اگر چه تهیه این غذا به صورت اصیل با کلم قمری است؛ اما اگر مایل باشید، میتوانید این غذا را با کلم سفید نیز آماده کنید.
- چاشنی عالی همراه این غذا سالاد شیرازی است و توصیه میکنیم که حتما همراه با آن، از سالاد شیرازی با آبغوره استفاده کرده و ترکیب عالی طعمهای آنها را بچشید.
- میتوانید به جای آبلیمو از آب نارنج یا آبغوره در زمان سرخ کردن کلمها، استفاده کنید.
- میزان سبزیهای مصرفی در کلم پلو متفاوت است. هر میزان سبزی که میخواهید استفاده کنید؛ 50 درصد از آن ترخون و 50 درصد دیگر ترکیبی از ریحان، شوید، تره به میزان مساوی تقسیم شده باشد.
- برای خوش طعم کردن کلم پلو میتوانید از زعفران و زیره نیز در یک تناسب مشخص استفاده کنید.
- جدا از اینکه میتوانید از نان به عنوان تهدیگ استفاده کنید؛ خودِ برگ کلم یا کاهو را هم میتوانید به عنوان تهدیگ به کار ببرید که اتفاقا فوق العاده خوشمزه خواهد شد.
- اگر کلم قبل از پخت بوی زهمی میدهد میتوانید با استفاده از سرکه سفید کلمها را کمی بجوشانید تا بوی بدی نداشته باشند. این نکته را حتما در طرز تهیه لوبیا پلو نیز به کار بگیرید.
- کوفته ریزهها در کلم پلوی سنتی با برنج مخلوط هستند. در واقع مرسوم نیست که کوفتهها را در ظرف جداگانهای سرو کنند.
- اگر زمانی تصمیم گرفتید که کلم پلو درست کنید و سبزی تازه در دسترس نبود، از سبزی خشک هم میتوانید استفاده کنید. البته سبزی خشک به هیچ عنوان جای سبزی تازه را در تهیه این غذا نخواهد گرفت.
- به یاد داشته باشید که در تهیه کلم پلو معمولی که در تهران مرسوم است، از سبزی استفاده نمیشود.
- یک روش دیگر برای مخلوط کردن برنج و مواد کلم پلو این است که لایه به لایه مواد را داخل قابلمه بریزید. یعنی یک لایه برنج، یک لایه مواد کلم پلو و به همین ترتیب تا قابلمه پُر شود.
- افرادی که به گوشت سفید علاقه دارند، میتوانند به جای استفاده از کوفته ریزه، از فیله مرغ نیز در تهیه این غذای خوشمزه شیرازی استفاده کنند.
- در اصفهان و مشهد کلم پلو را به شیوه خودشان تهیه میکنند. به طور مثال در اصفهان کلم پلو را با گوشت مرغ درست کرده یا در مشهد برای تهیه کلم پلو از ترکیب سبزیهای دیگری استفاده میکنند و در کوفته ریزهها پودر لیمو عمانی میریزند.
- در برخی شهرها گوشت چرخ کرده را مخلوط برنج و مواد دیگر میکنند و به صورت کوفته در نمیآورند. همچنین از رب گوجه فرنگی به عنوان یک طعم دهنده استفاده میکنند.
- در اکثر رستورانهای شیراز کلم پلو به عنوان یک غذای محلی همراه با سالاد شیرازی سرو میشود.
- در کنار کلم پلو به هیچ عنوان سس سرو نمیشود.
- کلم یکی از مفیدترین صیفی جات است. خواص کلم آنقدر زیاد است که در یک مقاله جداگانه باید به آن بپردازیم. کاهش کلسترول خون، تقویت چشم و بینایی، کنترل دیابت و دیگر موارد مشابه تنها بخش کوچکی از خواص کلم هستند.
سفارش کلم پلو شیرازی اصیل از سرویس غذای اسنپ فود
سفارش غذا انلاین از اسنپ فود، یکی از بهترین روشهایی است که میتوانید غذای مورد علاقه خودتان را با زمان و کیفیت مناسب خریداری کرده، بدون آن که نیاز به مراجعه حضوری شما به محل رستورانها باشد. در غیر این صورت پیشنهاد میکنیم که این غذای شیرازی را در آشپزخانه منزل خود تهیه کرده و سبک آشپزیتان را در خصوص آن امتحان کنید.
کلم پلو با مرغ واقعا غذای اصلی و مورد علاقه تو فامیل ما بوده و طرز تهیشو نمیدونستم خودم. خیلی کامل و صریح توضیح داده بودین مرسی ازتون. مطالب درباره غذاها و شیرینی های شیرازیو بیشتر کنید مرسیییی
سلام دوست عزیز , خوشحالیم که از این مطلب استفاده بردید و امیدواریم براتون مفید و لذت بخش بوده باشه. اگر به دنبال مطالب درباره غذاهای محلی شیراز هستید پس مطالب زیر که درباره غذاهای محلی شیراز نوشته شده است رو هرگر از دست ندهید.
https://blog.snappfood.ir/غذاهای-محلی-شیراز/
نکات خیلی خوبی رو نوشته بودین مثل نسبت سبزی ها توی کلم پلو, مرسی ازتون من خودم استفاده بردم بعد سال ها کلم پلو درست کردن هنوزم جای یادگرفتن دارم.
سلام دوست عزیز ممنونیم که کامنت گذاشتید و خیلی خوشحالیم که از نکات ذکر شده استفاده کردید و براتون آموزنده واقع شده. امیدواریم از مطالب دیگه مربوط به غذا های شیرازی هم خوشتون بیاد مثل مطلب زیر که درباره طرز تهیه ترشی گلک شیرازی نوشته شده است.
ttps://blog.snappfood.ir/طرز-تهیه-ترشی-گلک-شیرازی/