لبنیات

طرز تهیه سس بشامل

سس بشامل، یک سس سفید همه کاره است که اصالتی فرانسوی دارد. در طرز تهیه سس بشامل، آرد را الک کنید و کمی تفت دهید. سپس، کره را در تابه ذوب کنید و آرد تفت داده شده را به آن بیفزایید. در ادامه، شیر سرد را به تدریج اضافه کنید و مواد را هم بزنید. وقتی مواد غلیظ تر شدند، نمک و ادویه‌ها را داخل سس بریزید. پس از چند دقیقه، تابه را از روی حرارت بردارید و خامه را اضافه کنید.

در ادامه، جدول مشخصات غذایی سس بشامل را با هم می‌بینیم:

سس بشامل
زمان آماده سازی 5 دقیقه
زمان پخت سس 15 دقیقه
میزان سختی کم

سس بشامل چیست؟

سس بشامل چیست؟

سس بشامل نوعی سس فرانسوی با طعمی بسیار لذیذ است. جالب است بدانید که این سس سفید خامه‌ای برای اولین بار در سال 1533 میلادی توسط همسر هنری دوم به فرانسه معرفی شد و پس از آن، به افتخار مشاور اعظم لوئی چهاردهم که لویی دو بشامل نام داشت، به این نام خوانده شد و این یک اشتباه تاریخی است که تصور شود لوئی دو بشامل، ابداع کننده این سس بوده است.

سس بشامل یکی از 5 سس مادری است که در غذاهای فرانسوی به کار می‌رود. برای مثال سس بشامل برای پاستا، لازانیا و… کاربرد زیادی دارد و به آن‌ها بافت نرم و لطیفی می‌بخشد.

طرز تهیه سس بشامل

خیلی وقت‌ها در کنار طرز تهیه لازانیا، مقداری هم سس بشامل بین لایه‌ها یا روی لازانیا استفاده می‌کنند. طعم این سس، سازگاری خوبی با طعم لازانیا دارد و آن را خوشمزه‌تر می‌کند. به‌علاوه، استفاده از این سس برای انواع سوفله، خوراک سبزیجات، ماکارونی و… هم کاربرد دارد. برای مثال، سس بشامل، می‌تواند پایه انواع سس برای پاستا باشد. شما می‌توانید با اضافه کردن قارچ یا انواع سبزیجات به این سس، مزه‌های جدید و متفاوتی ایجاد کنید و آن را روی پاستا بریزید. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه سس بشامل را با هم می‌بینیم:

مواد لازم برای تهیه سس بشامل

مواد لازم برای تهیه سس بشامل

مواد اولیه را مطابق جدول زیر آماده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
شیر 1 لیوان
آرد سفید 2 قاشق غذاخوری
خامه صبحانه 2 قاشق غذاخوری
کره 50 گرم
نمک، فلفل سیاه، جوز هندی و پودر پاپریکا به مقدار لازم

فراموش نکنید که تهیه یک سس حرفه‌ای، نیازمند استفاده از مواد اولیه و ادویه‌های باکیفیت است. بخصوص جوز هندی که عطر و مزه اصیلی به این سس می‌دهد. شما می‌توانید انواع ادویه‌های تازه و باکیفیت را به راحتی از طریق سرویس عطاری آنلاین اسنپ فود تهیه کنید و آن‌ها را درب منزل خود تحویل بگیرید.

مراحل دستور تهیه سس بشامل

طرز تهیه سس بشامل با شیر را مطابق مراحل زیر پیش ببرید:

مرحله اول

چند دقیقه قبل از شروع کار، کره را از یخچال خارج کنید، اما اجازه دهید شیر داخل یخچال بماند. سپس، آرد را 3 بار الک کنید و بدون هیچ افزودنی در تابه‌ای مناسب برای چند دقیقه تفت دهید تا حالت خامی آن گرفته شود و کمی تغییر رنگ دهد.

تفت دادن آرد برای تهیه سس بشامل

مرحله دوم

حالا  کره را در تابه‌ای مناسب بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا ذوب شود. سپس، آرد را به تابه بیفزایید و آن را با قاشق چوبی در کره تفت دهید. تفت دادن آرد را تا جایی ادامه دهید که مخلوط، حالت خمیری یکدستی پیدا کند.

آب شدن کره و افزودن آرد برای تهیه سس بشامل

مرحله سوم

در این مرحله از طرز تهیه ی سس بشامل، شیر سرد را اضافه کنید و به آرامی مواد را هم بزنید. دقت کنید که هیچ گلوله باز نشده‌ای از آرد باقی نماند. مواد سس بشامل را تا جایی هم بزنید که مخلوط، کمی سفت و غلیظ‌تر شود.

اضافه کردن شیر به مخلوط کره و روغن برای تهیه سس بشامل

مرحله چهارم

حالا نمک، فلفل سیاه، پودر پاپریکا و جوز هندی را اضافه کنید و کمی از سس بچشید. پس از تنظیم ادویه‌ها با توجه به ذائقه خود، حرارت شعله را کمتر کنید و اجازه دهید سس بشامل چند دقیقه دیگر روی حرارت بماند.

اضافه کردن ادویه به مخلوط برای تهیه سس بشامل

مرحله پنجم

در آخرین مرحله از طرز تهیه سس بشامل، تابه را از روی حرارت بردارید و خامه را اضافه کنید. سپس، مواد را مخلوط کنید و تابه را کنار بگذارید تا کمی از حرارت بیفتد.

اضافه کردن خامه و برداشتن از روی حرارت در تهیه سس بشامل

چند نکته مهم و خواندنی در طرز تهیه سس بشامل

مراحل طرز تهیه سس بشامل به نظر خیلی ساده می‌آیند، اما همین مراحل ساده، ریزه‌کاری‌های زیادی دارند که اگر آن‌ها را به درستی رعایت کنید، حاصل کار شما یک سس بشامل فرانسوی به سبک آشپزهای حرفه‌ای خواهد بود. به نکات زیر توجه کنید:

  • در طرز تهیه سس بشامل، آرد را بیش از حد تفت ندهید. این کار، رنگ آرد را تیره می‌کند و رنگ سفید سس را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • برای تهیه سس بشامل با قارچ، قارچ‌ها را به صورت ورقه‌های نازک برش بزنید و در روغن تفت دهید. در ادامه، وقتی سس به غلظت لازم رسید، قارچ‌های تفت‌خورده و ادویه‌ها را به آن اضافه کنید و پس از چند دقیقه از روی حرارت بردارید.
  • برای تهیه سس بشامل بدون خامه، همین مراحل را انجام دهید و خامه را حذف کنید. وجود خامه، کالری سس بشامل را بالا می‌برد، اما آن را خوشمزه‌تر می‌کند.
  • الک کردن آرد را در دستور سس بشامل حذف نکنید. این کار باعث می‌شود که با زحمت کمتری به بافت یکنواخت سس برسید و آرد حالت گلوله گلوله پیدا نکند.
  • حتما باید شیر مورد استفاده در تهیه سس بشامل سرد باشد. اضافه کردن شیر گرم باعث گلوله شدن آرد می‌شود و بافت بدی به سس می‌دهد.
  • غلظت مطلوب این سس، غلظتی در حد ماست یا فرنی است و نباید بیش از اندازه شل یا سفت باشد.
  • بلافاصله بعد از اینکه سس بشامل از حرارت افتاد، آن را برای مزه‌دار کردن غذا استفاده کنید و آن را در محیط آشپزخانه رها نکنید.
  • به یاد داشته باشید که بشامل از انواع سس با شیر است. بنابراین، ماندگاری کوتاهی دارد و غذاهای آماده شده با این سس هم باید در عرض چند روز مصرف شوند.
  • اگر مقداری سسی که آماده کرده‌اید زیاد است، باقیمانده آن را در ظرفی درب‌دار بریزید و در یخچال بگذارید. البته قرار دادن این سس در یخچال، بافت آن را سفت‌تر می‌کند و کیفیت اولیه آن را کاهش خواهد داد.
  • برای آماده کردن مجدد سس بشاملی که در یخچال قرار داده‌اید، آن را با مقداری شیر ولرم کمی هم بزنید تا بافت روان خود را پیدا کند.
  • می‌توانید برای مزه‌دار کردن سس بشامل فرانسوی از انواع ادویه‌های دلخواه خود مانند پودر سیر، آویشن و… استفاده کنید و نسخه واحدی برای این کار وجود ندارد.
  • بعضی آشپزها در آخرین مرحله طرز تهیه سس بشامل فرانسوی، کمی پنیر پیتزا داخل مواد می‌ریزند. این کار، بافت غلیظ و کش‌داری به سس می‌دهد و آن را خوشمزه‌تر می‌کند.
  • طرز تهیه سس بشامل بدون شیر هم به همین ترتیب است و کافی است به‌جای شیر از آب استفاده کنید.
  • بهتر است اضافه کردن شیر یا آب به مخلوط آرد و کره در چند مرحله صورت گیرد تا آرد حالت گلوله گلوله پیدا نکند.
  • گیاهخواران می‌توانند در دستور سس بشامل به‌جای شیر از انواع شیرهای گیاهی استفاده کنند.
  • شما می‌توانید با افزودن مقداری جعفری خرد شده به سس بشامل، عطر و طعم متفاوتی به آن بدهید.
  • دستور سس بشامل با ماست هم فرقی با مراحل بالا ندارد. فقط 2 پیمانه ماست غلیظ را جایگزین شیر و خامه کنید و آن را کم کم به مخلوط آرد و کره بیفزایید. اضافه کردن نمک و ادویه‌ها در آخر کار هم فراموش نشود.
  • کره طعم بهتری به سس بشامل می‌دهد، اما اگر کره در دسترس نبود، روغن مایع خانگی را جایگزین آن کنید.
  • اگر در آخر کار احساس کردید که سس شما بیش از اندازه غلیظ شده، کمی شیر به آن اضافه کنید.
  • اگر در طرز تهیه سس بشامل از شیر پرچرب استفاده کرده‌اید، خامه را حذف کنید، زیرا چربی سس با چربی شیر و کره تأمین می‌شود.

برای سس بشامل از چه آردی استفاده کنیم؟

طرز تهیه سس بشامل

برای این منظور از آرد گندم سفید یا آرد شیرینی‌پزی استفاده کنید. البته گاهی از آردهای دیگری مثل آرد برنج یا آرد گندم کامل هم استفاده می‌شود، اما باید بدانید که نوع آرد، تأثیر زیادی در بافت و طعم سس دارد و استفاده از آردهای دیگر، قوام سس را تغییر می‌دهند. بنابراین بیشتر آشپزها، درست کردن سس بشامل با آرد گندم سفید یا آرد شیرینی پزی را ترجیح می‌دهند.

سس بشامل با آرد برنج

برای طرز تهیه سس بشامل با آرد برنج هم باید به ترتیب دستور همین مقاله عمل کنید. البته بعضی معتقدند که سس بشامل با آرد برنج، چندان مطلوب نیست و احتمالا شما را به یاد عطر و بوی فرنی بیندازد!

سس بشامل با نشاسته ذرت

طرز تهیه سس بشامل با نشاسته ذرت هم دقیقا شبیه دستور سس بشامل با آرد گندم است. البته نشاسته ذرت، پس از پخته شدن بی‌رنگ می‌ماند و طعم و بوی خنثی دارد. ضمنا بافت آن از آرد ذرت نرم‌تر و لطیف‌تر است و خیلی از آشپزها معتقدند که بافت سبک نشاسته ذرت در طرز تهیه سس بشامل باعث می‌شود که هنگام ترکیب با مواد دیگر گلوله گلوله نشود.

برای درست کردن یک سس بشامل خانگی و خوش طعم، آماده اید؟…

همان‌طور که دیدید طرز تهیه سس بشامل کار سختی نیست و در کمتر از نیم ساعت می‌توانید این سس خوش‌طعم را در خانه آماده کنید. مطمئن باشید که با وجود سس بشامل، عطر و مزه غذاهایی مثل گراتن و پاستا به‌مراتب لذیذتر و دلپذیرتر می‌شود.

سوالات متداول

اگر سس بشامل بیش از اندازه غلیظ شد، چه کنیم؟

در این صورت کمی شیر به سس اضافه کنید.

ادویه سس بشامل چیست؟

به طور معمول از نمک، فلفل سیاه، جوز هندی و پودر پاپریکا استفاده می‌شود، اما اضافه کردن ادویه‌های دیگری مثل فلفل سفید و پودر سیر هم مانعی ندارد.

سس بشامل با ماست چطور درست می‌شود؟

برای تهیه سس به این روش باید به‌جای شیر و خامه از ماست استفاده کنید. 2 پیمانه ماست به ازای 2 قاشق غذاخوری آرد سفید کافی است.

سس بشامل با چه آردی درست میشه؟

بهتر است در این مورد از آرد گندم یا آرد شیرینی‌پزی استفاده کنید.

نوشته های مرتبط

دکمه بازگشت به بالا