سنت قهوه در مراسم عزاداری (از یزدی تا عربی)

سنت قهوه در مراسم عزاداری
5/5 - (4 امتیاز)

سرو قهوه در مراسم عزاداری شاید در نگاه اول برای بسیاری عجیب باشد؛ زیرا ما عادت داریم قهوه را در کافه‌ها ببینیم و می‌توان گفت هنوز هم، در مقایسه با چای، یک نوشیدنی معمول نیست، چه برسد به این که پای آن به مراسم عزاداری باز شود. با این وجود، جالب است بدانید سنت قهوه در مراسم عزاداری یک رسم قدیمی است و به امروز و دیروز ختم نمی‌شود. البته قهوه‌ای که در مراسم عزاداری سرو می‌شود با همه‌ی قهوه‌های مرسومی که می‌شناسیم تفاوت دارد. اگر شما نیز علاقه مند هستید که در این باره بدانید، حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

قهوه، نوشیدنی مخصوص سوگواری

قهوه، نوشیدنی مخصوص سوگواری

برای بسیاری از ما قهوه یک نوشیدنی معمول نیست و هنوز هم شنیدن پرسش «قهوه یا چای؟» که برای پذیرایی پرسیده می‌شود همه‌جاگیر نشده است. با این اوصاف برخوردن به رسم سرو قهوه در مراسم سوگواری می‌تواند جالب باشد.

نباید فراموش کرد که عمر مصرف قهوه در ایران بیش از قدمت مصرف چای سیاه است، اما مصرف چای سیاه با قدمتی نزدیک به یک قرن راحت توانست دیگر نوشیدنی‌های سنتی ایرانی را کنار بزند. با این‌ همه شما هنوز هم می‌توانید رسم قهوه‌خوری را در بسیاری از مراسم روزمره‌ی ایرانی پیدا کنید و مراسم سوگواری یکی از آن‌ها به شمار می‌آید.

کافی است در ایام عزاداری به جنوب کشور سری بزنید تا عطر قهوه به مشامتان بخورد و این رسم را از نزدیک لمس کنید. اگر هم گذارتان به یزد بیفتد، خواهید دید که این رسم همچنان پای ثابت مراسم عزاداری است و یزدی‌ها نیز با سرو قهوه در مراسم عزاداری از عزاداران پذیرایی می‌کنند. اگر ساکن تهران هستید و گذارتان به جنوب کشور یا یزد نمی‌افتد، جای نگرانی نیست؛ چون برای دیدن این رسم و نوشیدن این قهوه راه درازی ندارید؛ کافی است سری به محله‌های دماوند بزنید که با قهوه در مراسم عزاداری از شما پذیرایی کنند.

تفاوت سنت قهوه در مراسم عزاداری با دیگر قهوه‌ها

تفاوت سنت قهوه در مراسم عزاداری با دیگر قهوه‌ها

قهوه روش‌های مختلفی برای دم‌کردن دارد. روش‌های معمول آن را همه می‌شناسند؛ از قهوه فرانسه گرفته تا قهوه اسپرس، ترک و … . طرز تهیه قهوه در مراسم عزاداری اصلاً پیچیده نیست؛ شاید به طرز تهیه قهوه ترک شبیه باشد، اما از بسیاری جهات متفاوت است. به طور نمونه، جالب است بدانید که سنت قهوه در مراسم عزاداری بین یزدی‌ها، مراحل تهیه نزدیک به 6 ساعت دارد. این قهوه ظرف مخصوص خود را برای آماده‌کردن دارد که به آن «گم‌گم» می‌گویند. سرو قهوه در مراسم عزاداری هم در ظرف خاصی انجام می‌شود که در مناطق جنوبی کشور به آن دله می‌گویند. دله جزو نمادهای شهرهای جنوب ایران است و شما می‌توانید آن را در بسیاری از میدان‌های شهرهایی مانند اهواز، آبادان، شادگان، خرمشهر و … مشاهده کنید. ساکنان جنوب کشور به این قهوه «دله قهوه» می‌گویند.

ظرف سرو قهوه در مراسم عزاداری هم خاص است؛ این ظرف که در بسیاری از نقاط جای خود را به لیوان‌های کاغذی امروزی داده، در اصل، فنجانی است بدون دسته، در اندازه‌ای شبیه به فنجان‌های اسپرسوخوری معمولی. عرب‌ها و ساکنان جنوبی ایران به این ظرف «فنیان» می‌گویند.

طرز تهیه دله قهوه برای مراسم عزاداری

طرز تهیه دله قهوه برای مراسم عزاداری

طرز تهیه دله قهوه یا همان قهوه عربی آداب خاصی دارد؛ از رست قهوه تا آماده‌شدن آن. دانه‌ی رست‌نشده‌ی قهوه را روی آتش زغال برشته می‌کنند؛ میزان رست قهوه باید لایت یا مدیوم باشد؛ سپس آن را در هاون می‌کوبند تا نرم نرم شود. سپس آب را به‌اندازه‌ی هر نفر یک فنجان، در گم‌گم و روی آتش زغال جوش می‌آورند. وقتی آب جوش آمد به‌مدت ۳۰ ثانیه آن را از روی شعله برمی‌دارند که خنک شود. سپس قهوه را به‌اندازه‌ی یک قاشق غذاخوری برای هر نفر روی آن می‌ریزند که بیست دقیقه خوب جوش بخورد و دم بکشد. سپس آن را درون دله می‌ریزند و اجازه می‌دهند تقریباً‌ ۱۰ دقیقه سرد شود و سپس آن را سرو می‌کنند. دقت داشته باشید که در زمان آماده شدن قهوه، نباید آن را هم زد.

جنوبی‌ها و عرب‌ها معمولاً به دله قهوه ادویه‌هایی مانند هل، دارچین، میخک یا زعفران اضافه می‌کنند.

روش ایرانی‌تری هم برای طرز تهیه این قهوه برای مراسم عزاداری وجود دارد. در این روش بعد از جوش‌آمدن آب، به‌مدت ۳۰ ثانیه آن را از روی شعله برمی‌دارند و سپس قهوه را به آن اضافه می‌کنند. همچنین پس از افزودن قهوه، نزدیک به دمای جوش، وقتی فوم قهوه شروع به بالاآمدن کرد، قهوه را از روی شعله برمی‌دارند که خنک شود؛ سپس دوباره این کار را تکرار می‌کنند.

تهیه قهوه عزاداری به همین سادگی است و اگر به نوشیدنی‌های برپایه قهوه علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما طرز تهیه قهوه اسپرسو را در مجله اسنپ فود دنبال کرده و روش آماده کردن این قهوه خوش عطر را نیز بیاموزید.

آداب سرو قهوه در مراسم عربی

آداب سرو قهوه نیز بخشی از سنت قهوه در مراسم عزاداری است. در مراسم ختم و عزاداری یک نفر مسئول پذیرایی با قهوه است. او دله را در دست چپ می‌گیرد و فنجان را در دست راست و نکته اینجاست که باید قهوه را با دست راست به میهمان تعارف کند. میهمان هم باید قهوه را با دست راست بگیرد. بعد از خوردن قهوه، اگر میهمان دیگر قهوه میل ندارد، باید با تکان‌دادن دست چپ آن را نشان دهد. کسی که مسئول سرو قهوه در مراسم عزاداری است قهوه را از سمت راست عزاداران میان آن‌ها پخش می‌کند.

قهوه یزدی

یکی از نقاط ایران که قهوه‌ی خاص و آداب خاص خودش را دارد یزد است و این قهوه را هم با نام قهوه یزدی می‌شناسند. تفاوت عمده‌ی قهوه یزدی و دله قهوه که درواقع هر دو در مراسم ختم و عزاداری سرو می‌شود در زمان تهیه آن است؛ دله یزدی زمان بسیار طولانی‌تری برای آماده‌شدن نیاز دارد.

طرز تهیه قهوه یزدی

طرز تهیه قهوه یزدی

برای تهیه قهوه یزدی، پودر قهوه ترک را با آب، هل، گلاب و از همه‌ مهم‌تر نبات در ظرف مسی می‌ریزند. نبات مهر یزدی‌بودن این قهوه است! سپس کتری یا دیگ مسی را روی شعله‌ی بسیار کم قرار می‌دهند و اجازه می‌دهند برای ۶ ساعت دم شود. به‌این ترتیب عطر و بوی این قهوه تمامی محل را خواهد گرفت. قهوه‌ای که برای تهیه قهوه یزدی استفاده می‌شود لایت یا مدیوم‌رست است، اما قهوه‌ای که به دست می‌آيد و در مراسم عزاداری سرو می‌شود معمولاً قهوه‌ی بسیار غلیظی است و برای سرو آن از فنجان‌هایی در اندازه‌ی فنجان اسپرسوخوری استفاده می‌شود.

یزدی‌ها این قهوه را در مراسم‌های دیگر هم استفاده می‌کنند و به‌قول خودشان برای «پرسه یا روضه» کاربرد دارد.

سفارش آنلاین قهوه از اسنپ فود

در مورد سنت قهوه در مراسم عزاداری با شما صحبت کرده و شما را با آداب و رسوم قهوه در این مراسمات آشنا کردیم. حال، اگر شما نیز برای دورهمی‌های معمولی یا حتی مراسم‌های خاص خود، نیاز به سفارش آنلاین قهوه دارید؛ پیشنهاد می‌کنیم که از سفارش آنلاین کافی شاپ اسنپ فود استفاده کرده و بهترین قهوه مورد نظر خود را در حجم لازم، در محل آدرس تحویل بگیرید.

نظرات کاربران

alireza fd
12.دی.1401

خدایی عجب کشور و فرهنگی داریم ولی هیچی در موردش نمیدونیم

    Snappfood
    12.دی.1401

    حق با شماست دوست عزیز، فرهنگ و تاریخ ایران شگفت‌انگیزه، اگر به مطالب مربوط به قهوه علاقه دارید پیشنهاد میکنم این مقاله که درباره اسپرسو دبل نوشته شده است رو از دست ندهید.
    https://blog.snappfood.ir/طرز-تهیه-اسپرسو-دبل/

faeze farahani
12.دی.1401

چقد اسم هاای باحال و جذابی دارن تو فرهنگ های جنوب. بی نقص بود مرسی

علی رضا ریاضی
09.خرداد.1402

سلام مطالب هاتون قشنگ و دقیق بود چه خوبه رسم و رسوم ها رو از یاد نبریم و تکرار کنیم در یزد خیلی وقت بخاطره گرانی ها دیگه خیلی کمتر کمتر این رسم دله یزدی قهوه سزو کردن تو مراسم عزاداری انجام میدن البته هنوز بعضی از ختم های شخصی مردم یزد بجای چای ، قهوه سرو میکنن دله یزدی از یاد نبریم رسم خوبی بود

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام شهر یزد و بقیه شهرهای جنوبی ما مراسم ها و رسم های قشنگی دارن که دله یزدی قهوه یکی از رسم های که در پرسه روضه مراسم ختم استفاده میکنن بله بدلیل شرایط افتصادی متاسفانه دله یزدی سرو کردن قهوه در مراسم ها سخت شده

هوشمند
09.خرداد.1402

سلام تو خرمشهر با این گرونی ها هنوز هم دله قهوه سرو میکنن من فنیان میفروشم

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام چه خوبه که خرمشهر دله قهوه و سرو قهوه در مراسم هنوز دارند در فروش فنیان موفق باشید

ماه بانو
09.خرداد.1402

سلام چه خوبه توضیح دادید من اینارو نمیدونستم وقتی مقاله شما رو خوندم به دوست آبادانی دارم تا دیدمش در مورد سرو دله قهوه و آداب سرو قهوه باهاش حرف زدم خیلی خوشحال شد تعجب کرده بود بهش گفتم از سایت اسنپ فود یاد گرفتم

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام دوست گرامی ممنون که کامنت گذاشتید خوشحالم که مطالب های ما در مورد قهوه و سرو قهوه و دله قهوه یزدی و دله قهوه مورد پسندتون قرار گرفته اگر مشتاق یادگیری غذاها ی سنتی و محلی هم هستید پیشنهاد میدم سایت غذا اسنپ فود هم ببینید https://blog.snappfood.ir/category/cuisine/local-foods/

ghomasaye
09.خرداد.1402

سلام من متوجه نشدم گم‌گم چی هستش چه کاربردی برای درست کردن قهوه داره دله قهوه بدون این نمیشه درست کردد

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام برای درست کردن دله قهوه و قهوه مراسم عزادری از ظرف مخصوص استفاده میکن قهوه داخل گم گم که مثل مشک میمونه میریزن و قهوه تکان میدن

گرشا
09.خرداد.1402

سلام من قهوه خیلی گذاشتم جوش زد انقدر تلخ تلخ شده نتونستم بخورم

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام قهوه بهتره 30 دقیقه با حرارات ملایم جوش بخوره تا قهوه تلخ نشه

ابوذر
10.خرداد.1402

سلام خسته نباشید خیلی جالب که در اسنپ فود اموزش درست کردن قهوه و سنت ها و رسم و اداب قهوه خوری در شهرهای مختلف را دیدم دله قهوه یزدی و دله قهوه عربی شناختم قبل اینکه این آموزش ها ببینم فکر میکردم فقط اسنپ فود میشه از خرید غذا و میوه و نوشیدنی ها را کرد فقط این سایت https://snappfood.ir/ از اسنپ فود بلد بودم این سایت دوستم بهم معروفی کرد https://blog.snappfood.ir/ اموزش های خوب مفیدی داره

    snappfoodadmin
    10.خرداد.1402

    سلام دوست گرامی ممنون که کامنت گذاشتید خوشحالم که مطالب های ما در مورد قهوه و سرو قهوه و دله قهوه یزدی و دله قهوه مورد پسندتون قرار گرفته اگر مشتاق یادگیری غذاها ی سنتی و محلی و انواع کیک و شیرینی سنتی محلی هم هستید پیشنهاد میدم سایت غذا اسنپ فود هم ببینید اگر بصورت اماده دنبال غذا و نویشیدنی هستید سایت https://snappfood.ir/ https://blog.snappfood

jamiel joshanie
29.خرداد.1402

واقعا نمیدونستم قهوه کاربرد عزاداری داره قهوه دله. دله قهوه ، قهوه یزدی تازه فهمیدم تو مراسم های غم عزاداری سرو میکنن عجب تو گرونی قهوه میدن

    snappfoodadmin
    29.خرداد.1402

    سلام قهوه یک نوشیدنی بسیار محبوب هستش که در شهر یزد و خرمشهر قهوه دله ،دله قهوه عربی و یزدی در مراسمات عزادرای به روش های سنتی سرو میشود ممنون که قهوه دله و دله قهوه مطالعه کردید