طرز تهیه شیرینی برنجی (نان برنجی) اصیل ایرانی

نان برنجی یا شیرینی برنجی نوعی شیرینی اصیل ایرانی با ریشه کرمانشاهی است که البته در کل ایران محبوب است. این شیرینی در تمام طول سال طالب دارد ولی پای ثابت سفره‌های هفت سین و جشن نوروز است. شیرین برنجی با شیرینی ملایم و خمیر بسیار نرمش، کاملاً در دهان ذوب می‌شود. از آنجایی که با آرد برنج تهیه می‌شود، جزو شیرینی‌های بدون گلوتن محسوب می‌شود.

نان برنجی در عین خوشمزگی طرز تهیه بسیار آسانی دارد. دوست دارید خودتان در منزل شیرینی برنجی درست کنید؟ خوشحال می‌شویم اگر با ما در اسنپ فود همراه شوید.

طرز تهیه شیرینی برنجی اصیل ایرانی

شیرینی برنجی با کره و روغن جامد کرمانشاهی عطر و طعم بی‌نظیری خواهد داشت. شاید روغن کرمانشاهی در دسترس‌تان نباشد ولی به طور حتم کره دارید؛ پس شروع کنید.

راستی در میان این دستور پخت پیشنهاد می کنیم با طرز تهیه شیرینی آرد نخودچی هم آشنا شوید!

مواد لازم برای پیشبردن طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی

  • آرد برنج 300 گرم
  • پودر شکر 250 گرم
  • کره 220 گرم
  • تخم مرغ بزرگ دو عدد
  • گلاب یک قاشق غذاخوری
  • هل ساییده پنج عدد
  • سیاه دانه (تخم خرفه) یک قاشق غذاخوری
  • پودر قند یا شکر آیسینگ کمی

مراحل تهیه شیرینی برنجی

  1. کره و شکر را داخل کاسه‌ای متوسط مخلوط کنید و با کمک همزن برای حدود سه تا پنج دقیقه هم بزنید تا کرم رنگ شده و پف کند.
  2. تخم مرغ‌ها را اضافه کنید و به هم زدن ادامه بدهید. در این حالت خمیر شیرینی از حالت رقیق خارج شده و کمی سفت می‌شود.
  3. گلاب و آرد و هل را هم به خمیر اضافه کنید. در این حالت هنوز هم خمیر به حدی سفت نشده است که بتوانید با آن شیرینی برنجی درست کنید. برای همین لازم است برای حداقل شش ساعت آن را در یخچال بگذارید.
  4. هنگامی که برای پخت نان برنجی آماده شدید، فر را در دمای 160 درجه سانتی‌گراد روشن کنید تا گرم شود. داخل سینی فر کاغذ روغنی بگذارید.
  5. توپک‌های کوچکی از خمیر به اندازه گردو درست کنید و کمی فشار دهید تا پهن شوند. سپس آن‌ها را روی سینی فر با فاصله دو سانتی متری بچینید.
  6. به دلیل وجود کره در خمیر شیرینی برنجی، این خمیر زود نرم می‌شود و به دستتان می‌چسبد برای همین هر چند دقیقه یک‌بار به دستتان پودر قند بزنید.
  7. اگر دوست دارید با استفاده از چاقو، قاشق یا مُهرهای مخصوص روی شیرین طرح بیندازید. کمی تخم خرفه روی هر کدام آن بپاشید و برای مدت 20 دقیقه در فر بگذارید تا دور آن طلایی شود.
  8. شیرین برنجی به دلیل وجود کره خیلی سریع فرم خود را از دست می‌دهد برای همین اگر می‌خواهید روی آن طرح بیندازید، قبل از گذاشتن شیرینی‌ها در فر، حتماً آن‌ها را برای 20 دقیقه در یخچال بگذارید تا خوب سفت شود.

 طرز تهیه شیرینی برنجی بدون کره

اصل شیرینی برنجی با کره و روغن جامد است چون فرم گرفت خمیر به همین دو ماده بستگی دارد. ولی وقتی برای طرز تهیه نان برنجی دنبال مطلب می‌گشتم به این دستور پخت رسیدم که شیرینی برنجی با روغن مایع درست شده بود. خودم این روش را امتحان نکردم ولی نظراتی مثبت که زیرش نوشته شده بود، باعث شد این طرز تهیه را هم به این مطلب اضافه کنم. طرز تهیه شیرینی برنجی شمالی نیز به همین صورت است و تفاوت زیادی ندارد پس با یادگیری این طرز تهی یک تیر و چند نشان زده‌اید.

مواد لازم برای طرز تهیه شیرینی برنجی در توستر یا فر

  • آرد برنج 320 گرم (دو پیمانه)
  • شکر دانه ریز قنادی 120 گرم (سه چهارم پیمانه)
  • روغن مایع 110 گرم (نصف پیمانه)
  • زرده تخم مرغ یک عدد
  • گلاب 50 گرم (یک چهارم پیمانه)
  • سیاه دانه (تخم خرفه) یکی یا دو قاشق غذاخوری

درصورتی‌که مواد اولیه برای طرز تهیه شیرینی برنجی را در خانه ندارید، می‌توانید آن‌ها را به‌صورت آنلاین و به‌صرفه سفارش دهید و دم در منزل تحویل بگیرید:

سفارش از سوپرمارکت آنلاین اسنپ فود

مراحل تهیه نان برنجی بدون کره

  • در یک کاسه بزرگ، روغن و شکر را با همزن برقی حدود یک تا دو دقیقه با هم مخلوط کنید.
  • زرده تخم مرغ را اضافه کنید و برای 20 تا 30 ثانیه دیگر مخلوط کنید.
  • آرد برنج را الک کنید و در سه مرحله به این ترکیب اضافه کنید.
  • در انتها گلاب را اضافه کنید و حدود 10 تا 15 دقیقه دیگر هم بزنید.
  • خمیر شیرینی را به شکل توپ در بیاورید و در یک کیسه پلاستیکی بگذارید و سپس برای یک شب در یخچال قرار دهید.
  • هنگام پخت شیرینی، فر را در دمای 170 درجه سانتی‌گراد گرم کنید. کف سینی فر را هم کاغذ روغنی بگذارید.
  • خمیر شیرینی را از یخچال بیرون بیاورید و توپک‌های کوچک اندازه گردو از خمیر جدا کنید. خمیر را کف دستتان خوب ورز دهید و تمام ترک‌های روی سطح آن را صاف کنید. سپس با کف دست کمی خمیر را پهن کنید و روی سینی فر بچینید.
  • با استفاده از مهر‌های مخصوص قنادی یا یک قاشق کوچک چای‌خوری روی سطح شیرینی‌ها طرح بیندازید و سیاه دانه بپاشید.
  • سینی را برای 20 تا 25 دقیقه در فر بگذارید تا لبه‌های نان برنجی طلایی رنگ شود.
  • سپس از فر بیرون بیاورید و بگذارید تا کاملاً خنک شوند و نوش جان کنید.

فوت و فن‌های تکمیلی طرز تهیه شیرینی برنجی در مایکروفر

  • برای تهیه شیرینی برنجی از آرد برنج بسیار نرم استفاده کنید. در حقیقت آرد برنج باید چندین بار آسیاب شده باشد تا کاملاً پودر شود. حتماً قبل از استفاده آن را الک کنید.
  • مقدار مواد اولیه را کاملاً دقیق اندازه بگیرید تا شیرینی با کیفیتی داشته باشید.
  • اگر دوست دارید نان برنجی طعم‌دار درست کنید می‌توانید کمی زعفران داخل آن بریزید.
  • کره که داخل شیرین برنجی استفاده می‌کنید، ابتدا ذوب کنید. کف روی آن را با ملاقه بردارید. کمی که خنک شد داخل یخچال بگذارید تا سفت و سرد شود. نیم ساعت قبل از استفاده از یخچال بیرون بیاورید تا به دمای محیط برسد.
  • اگر می‌خواهید شیرینی برنجی بدون کره درست کنید، دقت کنید که شاید بافت نهایی آن به تردی نوع کره‌ای نشود.
  • در بعضی از مناطق شمالی وسط خمیر شیرینی کمی گردو و نارگیل می‌گذارند که به آن نان برنجی میان پر می‌گویند.
  • در بعضی دستور‌ها کمی بیکینگ پودر هم داخل شیرینی می‌ریزند تا شیرینی خوب پف کند.
  • اگر فر ندارید می‌توانید شیرینی را در تابه یا قابلمه درست کنید.
  • اگر شیرینی مدت زمان زیادی در فر بماند، خشک می‌شود. پس بلافاصله بعد از طلایی شدن اطراف آن، از فر خارج کنید. نگران نرم بودن اولیه شیرینی نباشید. بعد از سرد شدن کاملاً ترد می‌شود.
  • بعد از اینکه سینی شیرینی‌ها را از فر خارج کردید، بگذارید تا شیرینی‌ها خوب سرد شوند. سپس آن‌ها را از سینی بردارید. تا قبل از سرد شدن به آن‌ها دست نزنید چون شیرینی‌ها خراب می‌شوند.
  • دمای ذکر شده برای پخت شیرینی برنجی مربوط به فر گازی است. دقت کنید که اگر فر برقی دارید، دمای آن باید 20 درجه کمتر از دمای گفته شده در مطلب باشد.
  • این شیرینی را برای یک ماه می‌توانید در ظرف دربسته و در یخچال نگه دارید.
  • برای روی نان برنجی به طور سنتی از تخم خرفه استفاده می‌شود ولی می‌توانید به دلخواه آن را با پودر پسته، نارگیل، گردو، کنجد یا خلال پسته، بادام و حتی با گل محمدی خشک شده تزیین کنید.

یادگیری طرز تهیه شیرینی برنجی با پیمانه بدون فر هم یک چالش دیگر برای تهیه‌ی این شیرینی خوشمزه است که در این مقاله زمانی را برای اختصاص دادن به آن نداشتیم اما می‌تواند بسیار جذاب و لذیذ باشد. در دستور تهیه‌های معروف، طرز تهیه شیرنی برنجی با فر یا طرز تهیه شیرنی برنجی بدون فر تفاوت زیادی ندارد و تنها چند قلق کوچک دارد.

در پایان اگر علاقه مندید با طرز تهیه دیگر انواع شیرینی آشنا شوید پیشنهاد می کنیم طرز تهیه شیرینی کشمشی را هم از دست ندهید!

سوالات متداول

طرز تهیه شیرینی برنجی به روش کرمانشاهی به چه صورت است؟

کره و شکر را داخل کاسه‌ای به کمک همزن پنج دقیقه هم بزنید تا کرم رنگ و پف کند. تخم مرغ را هم اضافه کنید و دوباره هم بزنید. گلاب و آرد و هل را هم به خمیر اضافه کنید. لازم است خمیر شیرینی را برای شش ساعت در یخچال قراردهید تا سفت و آماده پخت شود.

فر را در دمای 160 درجه سانتی‌گراد روشن کنید تا گرم شود. داخل سینی فر کاغذ روغنی بگذارید. توپک‌های کوچکی از خمیر به اندازه گردو درست کنید و کمی فشار دهید تا پهن شوند. سپس آن‌ها را روی سینی فر با فاصله دو سانتی متری بچینید و مدت بیست دقیقه در فر قرار دهید.

شیرین برنجی به دلیل وجود کره خیلی سریع فرم خود را از دست می‌دهد برای همین اگر می‌خواهید روی آن طرح بیندازید، قبل از گذاشتن شیرینی‌ها در فر، حتماً آن‌ها را برای 20 دقیقه در یخچال بگذارید تا خوب سفت شود.

شیرین برنجی به دلیل وجود کره خیلی سریع فرم خود را از دست می‌دهد برای همین اگر می‌خواهید روی آن طرح بیندازید، قبل از گذاشتن شیرینی‌ها در فر، حتماً آن‌ها را برای 20 دقیقه در یخچال بگذارید تا خوب سفت شود.

برای روی نان برنجی به طور سنتی از تخم خرفه استفاده می‌شود ولی می‌توانید به دلخواه آن را با پودر پسته، نارگیل، گردو، کنجد یا خلال پسته، بادام و حتی با گل محمدی خشک شده تزیین کنید.

نظرات کاربران

پرنیا
03.اسفند.1401

واقعا لذت بردم مرسی، این دستورالعمل هارو برای شیرینی های کلاسیک ایرانی رو بیشتر کنید.

یارا س
03.اسفند.1401

نون برنجی پر رو خیلی توضیح ندادین ولی خیلی خوبه، توش چیزای مختلفی میزارن بعضی جاها خیلی خوشمزه میشه.