به دنیای ته چین ها خوش آمدید
غذاهای ایرانی به دلیل طعم دلپذیر و بینظیرشان در تمام دنیا مشهور هستند. برنج در بیشتر غذاهای ایرانی نقش اصلی را بازی میکند. ته چین ها هم یکی از انواع غذاهای ایرانی هستند که پایه اصلی آن برنج است. ته چین را میتوان به نوعی کیک برنج هم دانست. این غذای با وجود اینکه طرز تهیه آسانی دارد، جزء غذاهای مجلسی در میزهای ما ایرانیان خودنمایی میکند. انواع ته چین برای ذائقههای مختلف وجود دارد. از ته چین ساده و زعفرانی گرفته تا ته چین مرغ و اسفناج. مواد اصلی برای تهیه انواع ته چین، برنج، ماست، تخم مرغ، زعفران، نمک و فلفل است؛ اما مواد داخلی آن میتواند به سلیقه شما تغییر کند. اگر دوست دارید با طرز تهیه انواع ته چین آشنا شوید، این مطلب را از دست ندهید.
ته چین ساده
برای یاد گرفتن طرز تهیه انواع ته چین اول با ته چین ساده شروع کنید. ته چین ساده پایه تمام ته چین ها است و در عین سادگی خوشمزه و مجلسی است.
مواد لازم برای تهیه ته چین ساده مناسب برای چهار نفر
- برنج سه پیمانه
- تخم مرغ متوسط دو عدد (بهتر است فقط از زرده یا از یک سفیده و دو زرده استفاده کنید(
- ماست چکیده پنج قاشق غذاخوری یا ماست پرچرب یک پیمانه که لازم است چکیده شود
- زعفران دم کرده به مقدار دلخواه
- روغن دو قاشق غذاخوری
- آب به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
- زرشک و خلال پسته برای تزیین (به دلخواه)
روش پخت ته چین ساده
ابتدا لازم است تا برنج را آبکشی کنید. برای این کار برنج را خوب شسته و با مقدار کافی آب و نمک داخل قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید. وقتی آب برنج جوشیده چند دقیقه صبر کنید. بعد یک دانه برنج را از آب بیرون بیاورید و با انگشتتان تست کنید. اگر اطراف برنج نرم شده ولی داخل برنج کمی سفت است، زمان آبکشی برنج رسیده است. برنجها را داخل یک آبکش بریزید و کاملاً با آب سرد بشویید.

در یک کاسه بزرگ تخم مرغ، ماست چکیده و روغن را کاملاً با هم مخلوط کنید تا یکدست شود. سپس زعفران دم شده را به آن اضافه کنید. اینکه چه مقدار زعفران اضافه میکنید، بستگی به سلیقه و ذائقه خودتان دارد. در این مرحله اگر دوست دارید فلفل و نمک را هم به عنوان طعم دهنده اضافه کنید.
سپس برنجها را با مخلوط تخم مرغ و ماست ترکیب کنید و خوب هم بزنید. همه برنجها باید با این مخلوط ترکیب شوند.
یک قابلمه متوسط نچسب انتخاب کنید. ته آن را کمی چرب کنید. مواد ته چین را داخل قابلمه بریزید و با پشت قاشق یا کفگیر آنها را به کف قابلمه فشار دهید. سعی کنید سطح رویی ته چین صاف و یکدست شود.
قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید. وقتی که صدای روغن داغ شده را شنیدید و بوی برنج به مشامتان رسید حرارت را کم کنید و اجازه دهید ته چین برای یک ساعت روی شعله ملایم بپزد. سپس گاز را خاموش کنید و بگذارید تا کمی سرد شود.
ته چین را در ظرف سروتان برگردانید. برای تزیین هم کمی زرشک و پسته را تفت دهید و روی ته چین بریزید.
اگر دوست داشتید میتوانید ته چین را در فر یا آون توستر بپزید.
ته چین مرغ
ته چین مرغ یکی دیگر از انواع ته چین است که طرفداران بسیاری دارد. برای تهیه این ته چین، از همان مواد ته چین ساده استفاده میشود که مرغ به آن اضافه شده است.

مواد لازم برای تهیه ته چین مرغ
- برنج سه پیمانه
- تخم مرغ متوسط دو عدد (بهتر است فقط از زرده یا از یک سفیده و دو زرده استفاده کنید)
- ماست چکیده پنج قاشق غذاخوری (ماست پرچرب یک پیمانه که باید آب اضافه آن را بگیرید)
- سینه مرغ پخته و ریش ریش شده
- زعفران دم کرده به مقدار دلخواه
- روغن یا کره دو قاشق غذاخوری
- آب به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
- زرشک و خلال پسته برای تزیین (به دلخواه)
طرز تهیه ته چین مرغ
ابتدا مثل مرحله قبل برنج را آبکش کنید. در یک کاسه بزرگ تخم مرغ، ماست، روغن، زعفران دم کرده، کمی نمک و فلفل را خوب با هم ترکیب کنید تا یکدست شود. سپس برنج آبکش شده را به آن اضافه کنید.
یک قابلمه متوسط نچسب یا قالب مخصوص فر را با روغن کمی چرب کنید. نیمی از برنج را کف قابلمه یا قالب بریزید و با پشت قاشق کاملاً فشار دهید تا سفت شود. مرغهای پخته ریشریش شده را روی برنج بریزید و خوب پخش کنید تا همه سطح برنج با مرغ پوشیده شود. فقط کمی لبهها را خالی بگذارید. سپس بقیه برنجها روی مرغ بریزد و مجدد فشار دهید. سعی کنید روی برنج کاملاً صاف و یکدست شود.

سپس ته چین را برای پخت روی گاز یا داخل فر به مدت یک ساعت قرار دهید. بعد از پخته شدن کمی صبر کنید تا سرد شود سپس داخل ظرف سروتان برگردانید و با زرشک و خلال پسته تزیین کنید.
البته اگر تمرکز شما روی ته چین مرغ است پیشنهاد می کنیم مقاله طرز تهیه ته چین مرغ را از دست ندهید.
ته چین گوشت
ته چین گوشت یکی از انواع ته چین برای کسانی است که گوشت قرمز را به همه چیز ترجیح میدهند. تهیه آن هم مانند ته چین مرغ است. فقط به جای مرغ در این ته چین از گوشت استفاده میشود.
مواد لازم برای تهیه ته چین گوشت
- برنج سه پیمانه
- تخم مرغ متوسط دو عدد (بهتر است فقط از زرده یا از یک سفیده و دو زرده استفاده کنید)
- ماست چکیده پنج قاشق غذاخوری (ماست پرچرب یک پیمانه که باید آب اضافه آن را بگیرید)
- گوشت پخته
- زعفران دم کرده به مقدار دلخواه
- روغن یا کره دو قاشق غذاخوری
- آب به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ته چین گوشت
ابتدا گوشت را به اندازههای خورشتی یا کوچکتر خرد کنید و همراه با پیاز تفت دهید. وقتی تغییر رنگ داد با کمی آب، زردچوبه و فلفل و سیر بپزید. معمولاً حدود دو ساعت زمان میبرد تا گوشت خوب پخته شود. بعد از پخته شدن بگذارید سرد شود.

تخم مرغ، ماست چکیده، روغن، زعفران دم کرده، نمک و فلفل را در ظرفی تا حد یکدست شدن مخلوط کنید و برنج آبکش شده را به آن اضافه کنید.
قابلمه نچسب یا قالب فر را خوب چرب کنید. نیمی از برنج را کف ظرف بریزد و خوب فشار دهید. گوشتها را روی برنج پخش کنید. کمی از حاشیه ظرف را خالی بگذارید. میتوانید از گوشت تکهای، گوشت ریش شده، گوشت چرخ کرده تفت داده یا گوشت قلقلی استفاده کنید. بقیه برنجها را روی گوشت بریزید و خوب فشار دهید. سپس ته چین گوشت را برای یک ساعت بپزید.
برای اینکه ته چین گوشت شما خوش طعمتر شود میتوانید گوشت پخته را از شب قبل در ماست بخوابانید.
ته چین ماهی
یکی از انواع ته چین های متفاوت که به خصوص برای جنوبیها دلچسب است، ته چین ماهی است. با توجه به ارزش غذایی ماهی و طعم دلچسب آن، این ته چین گزینه مناسبی برای کسانی است دنبال غذاهایی با سلامت بیشتر هستند.
مواد لازم برای تهیه ته چین ماهی
- برنج سه پیمانه
- تخم مرغ متوسط دو عدد (بهتر است فقط از زرده یا از یک سفیده و دو زرده استفاده کنید)
- ماست چکیده پنج قاشق غذاخوری (ماست پرچرب یک پیمانه که باید آب اضافه آن را بگیرید)
- روغن زیتون نصف پیمانه
- آب نارنج دو قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده به مقدار دلخواه
- گشنیز تازه خرد شده نصف پیمانه
- ماهی بدون استخوان نیم کیلو
- آب به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ته چین ماهی
ابتدا ماهی را شسته و تکه تکه کنید. تکهها ماهی را در روغن زیتون و آب نارنج بخوابانید تا طعمدار شود. سپس بخار پز کنید.

تخم مرغ، ماست، زعفران و نمک و فلفل را در کاسهای بزرگ خوب با هم مخلوط کنید و هم بزنید تا یکدست شود. برنج آبکش شده را به این ترکیب اضافه کنید.
کف یک قابلمه نچسب را خوب چرب کنید. ماهیهای پخته را کف قابلمه بچینید. گشنیزها را روی ماهیها بریزید. سپس مواد ته چین را روی ماهی بریزید و با پشت قاشق خوب فشار دهید تا سفت و یک دست شود. ته چین ماهی برای یک ساعت روی شعله گاز بپزید. اگر دوست داشته باشید میتوانید ماهی را لای ته چین بگذارید ولی اگر در ته یا پایین ترین بخش ته چین باشد مجلسیتر است.
ته چین بادمجان
ته چین بادمجان یکی از انواع ته چین که به خصوص برای گیاهخواران انتخابی خوبی است، طرز تهیه این ته چین هم به سادگی بقیه ته چین ها است.
مواد لازم برای تهیه ته چین بادمجان
- برنج سه پیمانه
- تخم مرغ متوسط دو عدد (بهتر است فقط از زرده یا از یک سفیده و دو زرده استفاده کنید(
- ماست چکیده پنج قاشق غذاخوری (ماست پرچرب یک پیمانه که باید آب اضافه آن را بگیرید(
- بادمجان سرخ شده
- زعفران دم کرده به مقدار دلخواه
- روغن یا کره دو قاشق غذاخوری
- آب به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه ته چین بادمجان
برای ته چین بادمجان، ابتدا بادمجانها را پوست بکنید و حلقهای برش بزنید. به آنها نمک بزنید و بگذارید حداقل نیم ساعت بمانند تا تلخی آنها گرفته شوند. سپس آنها را خوب سرخ کنید. بعد از سرخ شدن روی دستمال بگذارید تا روغن اضافه آن خارج شود.

در میان این مطلب اگر می خواهید با کبابی های نابی تهران آشنا شوید به شما مقاله بهترین کبابی های تهران را به شدت پیشنهاد می کنیم.
در کاسهای بزرگ تخم مرغ، ماست، روغن، زعفران دم کرده، نمک و فلفل را مخلوط کنید تا یکدست شود و برنج آبکش شده را به آنها اضافه کنید.
یک قابلمه نچسب یا قالب متوسط انتخاب کنید. نیمی از برنج را کف ظرف بریزید و با پشت قاشق به کف ظرف فشار دهید. بعد بادمجان را روی برنج بچینید. بقیه برنجها را روی بادمجان بریزد و باز هم فشار دهید تا کاملاً سفت یک دست شود. سپس ته چین را برای یک ساعت روی گاز یا داخل فر بپزید.
ته چین های ترکیبی
گاهی دوست دارید طعم ته چین های مختلف را با هم بچشید. اینجاست که باید به فکر درست کردن انواع ته چین های ترکیبی باشید. ته چین گوشت و بادمجان، ته چین مرغ و بادمجان، ته چین بادمجان و قارچ، ته چین اسفناج و مرغ و انواع مختلف دیگر از جمله ته چین های ترکیبی هستند. در همه انواع ته چین، مواد ته چین ساده پایه اصلی غذا هستند. پس اول مواد ته چین ساده را آماده کنید.
ته چین گوشت و بادمجان
برای این ته چین به پیاز سرخ شده و گوشت چرخ کرده و بادمجان سرخ شده نیاز دارید. گوشتها را با پیاز سرخ کنید و کنار بگذارید. بادمجانها را هم حلقهای خرد و سپس سرخ کنید.

نیمی از برنج را ته قابلمه بریزید و با پشت قاشق خوب فشار دهید. بادمجان سرخ شده را روی برنج بچینید و گوشت سرخ کرده را روی آن بریزید. بقیه برنج را روی گوشت بریزید و فشار دهید و سپس به مدت یک ساعت بپزید.
ته چین مرغ و بادمجان
برای این ته چین، مرغ پخته ریش شده، پیاز و بادمجان سرخ شده احتیاج دارید. مرغها را با پیاز کمی تفت دهید. بادمجانها را سرخ کنید.
نصف برنج را ته قابلمه بریزید و با پشت قاشق خوب فشار دهید. بادمجان سرخ شده را روی برنج بچینید و مرغ را روی آن بریزید. بقیه برنج را روی مرغ بریزید و فشار دهید. ته چین را برای حدود یک ساعت روی گاز یا داخل فر بپزید.
ته چین اسفناج و مرغ
برای این ته چین اسفناج را با دو حبه سیر رنده شده تفت بدهید. بگذارید تا آب اضافی آن خشک شود. مرغ پخته شده را هم همراه با پیاز تفت بدهید.

نیمی از برنج را ته قابلمه بریزید و با پشت قاشق خوب فشار دهید. مرغ روی برنج بریزید و اسفناج را به آن اضافه کنید. بقیه برنج را روی آنها ریخته و فشار دهید. ته چین را برای حدود یک ساعت روی گاز یا داخل فر بپزید.
نکات کاربردی برای تهیه انواع ته چین
- به عنوان یک قلق کاری در نظر داشته باشید که برای هر لیوان برنج آبکش شده به یک لیوان ماست (چکیده نشده) احتیاج دارید.
- اگر میخواهید ته چین کم روغنتری داشته باشید، آن را در فر درست کنید.
- ته چین، ته دیگ نیست پس سعی کنید زیاد نازک نباشد. اگر حجم مواد ته چین شما کم است از قابلمهای کوچکتر استفاده کنید تا ارتفاع ته چین بیشتر شود؛ اما اگر میخواهید ته دیگ بیشتری داشته باشید ظرف بزرگتری انتخاب کنید.
- برای انواع ته چین، گوشت، مرغ یا ماهی پخته از سرخ شده آنها بهتر است؛ و حتماً دقت کنید که همه انواع گوشت را، چه قرمز و چه سفید، باید قبل از استفاده در ته چین کاملاً بپزید.
- سعی کنید مرغ، گوشت و ماهی را حتماً طعمدار کنید و داخل ته چین بگذارید. یکی از ترفندهای طعمدار کردن، خواباندن هر نوع گوشتی برای یک شب داخل ماست است.
- ته چین را با حرارت ملایم و یکنواخت بپزید و زمان کافی برای پخت به آن بدهید.
- اگر میخواهید ته دیگ زعفرانی یا ته دیگ سیب زمینی داشته باشید، کف قابلمه کمی زعفران دم کرده بریزید یا سیب زمینی ورقه شده بگذارید.
- اگر ته چین را در فر میپزید، روی آن را ورق آلومینیم بگذارید و با چاقو چند سوراخ روی آلومینیوم ایجاد کنید تا بخار اضافی خارج شود. دمای فر را هم روی درجه متوسط تنظیم کنید.
در نهایت اگر حوصله پخت و پز نداشتید پیشنهاد می کنیم این غذا را در رستوران های بازار تهران میل کنید. پیشنهاد بهتر ما نیز این است که اپلیکیشن یا سایت اسنپ فود را باز کرده و از رستوران های خوب اطراف خود یک ته چین بکر سفارش دهید و نوش جان کنید. دوغ هم با ته چین به شدت می چسبد.