در میان انواع دلمههای رنگارنگ و خوشمزه، دلمه گوجه فرنگی یکی از غذاهای جذابی است که هم دارای خواص زیادی بوده و هم طعمی فوق العاده دارد. این دلمه را میتوان به عنوان پیش غذا و همچنین شام استفاده کرد. اگر شما نیز به درست کردن این غذای خوشمزه در منزل علاقه مند هستید، پیشنهاد میکنیم که در ادامه طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی را دنبال کنید.
دلمه گوجه فرنگی
دلمه انواع مختلفی دارد و یکی از خوشمزهترین انواع این غذای لذیذ، دلمه گوجه فرنگی است. البته توجه داشته باشید که مواد داخل دلمه با توجه به سلیقه افراد میتواند مختلف باشد. اما به طور کلی، این دلمه از گوشت چرخ کرده و سبزیجات معطر، به همراه لپه و برنج درست میشود.
مواد اولیه برای تهیه این دلمه خوشمزه
مواد اولیه تهیه دلمه گوجه فرنگی به شرح زیر هستند:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
لپه | 100 گرم |
برنج | 2 لیوان |
گوشت چرخ کرده | 200 گرم |
سیر | 1 حبه درشت |
مرزه | به مقدار کافی |
نعناع | به مقدار کافی |
ترخون | به مقدار کافی |
گوجه فرنگی | 5 عدد متوسط |
رب | 4 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار کافی |
طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی
برای آن که بتوانید یک سینی دلمه گوجه فرنگی بسیار خوشمزه و یکدست تهیه کرده و از طعم و ظاهر عالی آن لذت ببرید، این مراحل را با دقت دنبال کنید:
- مرحله اول: مانند طرز تهیه دلمه فلفل برای آن که بتوانید دلمه گوجه فرنگی مجلسی را تهیه کنید، ابتدا لازم است که مواد داخلی آن را درست کنید. به این منظور در ابتدا 100 گرم لپه را برای مدت یک ساعت در آب خیس کنید.
نکته: لپه مانند دیگر حبوبات نفخ زیادی ندارد و نیازی نیست که برای ساعات طولانی در آب خیس بخورد. از این روی نیم ساعت تا یک ساعت برای خیس خوردن لپه کفایت خواهد کرد. البته در زمان خرید لپه نیز دقت داشته باشید که محصول با کیفیت خریداری کنید. برخی از لپهها با کیفیت پایین، ناپز یا دیرپز بوده و فرایند پخت آنها بیشتر از زمان نرمال، به طول میانجامد.
- مرحله دوم: لپه را به همراه آب و کمی نمک در یک قابلمه ریخته و روی حرارت گاز قرار دهید تا به مرحله نیم پز برسند.
- مرحله سوم: حالا برنجها را که باید از قبل برای مدت 2 تا 3 ساعت در آب و نمک خیس کرده باشید، آبکش کنید. فرآیند آبکش کردن برنج، ساده و مثل همیشه است که برای پخت آن اقدام میکنید. کافی است که در یک قابلمه آب در حال جوش، برنج را ریخته و پس از قل خوردن در آب و نرم شدن دانهها، آن را آبکش کنید.
نکته: توجه داشته باشید زمانی اقدام به آبکش کردن برنج کنید که با فشردن برنج، اطراف آن نرم باشد و مغز آن کمی خامی داشته باشد.
- مرحله چهارم: برنج آبکش را کنار بگذارید و در این مرحله 1 عدد پیاز را پس از شست و شو و گرفتن پوست، به صورت نگینی خرد کنید.
- مرحله پنجم: بعد تابهای آورده و درون آن روغن بریزید. بعد از داغ شدن روغن، پیازها را درون تابه ریخته و تفت دهید تا طلایی و سبک شوند.
- مرحله ششم: حالا 200 گرم گوشت چرخ کرده را به پیازهای تفت خورده اضافه کرده و باز مقداری تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. دقت داشته باشید که گوشت چرخ کرده خیلی زود سرخ شده و باید مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
- مرحله هفتم: پس از آن که گوشت نیز تغییر رنگ داده و به اندازه کافی تفت داده شد، 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را به این مواد اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. دقت داشته باشید که باید خامی رب گرفته شده و سرخ شود.
- مرحله هشتم: بعد 1 حبه سیر را خرد و یا له کنید و به تابه اضافه نمایید و با گوشت و پیاز مخلوط کنید. این مرحله شبیه به چیزی است که در طرز تهیه دلمه بادمجان نیز دیدیم.
- مرحله نهم: اکنون باید سبزیجات ترخون، مرزه و نعناع تازه را بشویید و به صورت ساطوری ریز خرد کنید. بعد این سبزیجات را به تابه گوشت و پیاز افزوده و تفت دهید تا سبزیها تغییر رنگ دهند.
- مرحله دهم:در این مرحله باید لپه را به گوشت اضافه کرده و کمی به آن نمک و فلفل بپاشید.
- مرحله یازدهم: در تابه را ببنیدید و 10 دقیقه صبر کنید تا این ترکیب روی شعله ملایم گاز پخته شوند.
- مرحله دوازدهم: سپس برنج آبکش شده را به این ترکیب اضافه نمایید و با هم خوب مخلوط کنید. به همین آسانی مواد داغ دلمه گوجه فرنگی آماده میشود.
- مرحله سیزدهم: اکنون باید هر یک از گوجه فرنگیها را خالی کرده و از مواد آماده شده پر کنید. برای این منظور بخش بالایی گوجه فرنگیها را با دقت بریده و محتویات داخل هر یک را به آرامی تخلیه کنید.
- مرحله چهاردهم: پس از خالی کردن گوجه فرنگیها، هر یک را برای 30 تا 40 ثانیه داخل تابه که روغن آن داغ شده قرار داده و با دقت و به آرامی کمی تفت بدهید تا از فرم خامی خارج شود.
- مرحله پانزدهم: سپس از مواد اولیه درون گوجهها بریزید و قسمت بالای گوجه فرنگی را به عنوان در، روی گوجه قرار دهید.
- مرحله شانزدهم: برای آن که دلمهها بپزند، نیاز به تهیه سس دارید. برای تهیه سس دلمه گوجه فرنگی، 1 عدد پیاز را نگینی خرد کرده و درون روغت تفت دهید تا سبک و طلایی شود. سپس به اندازه 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی، زردچوبه و نمک و فلفل را به پیاز بیفزایید و هم بزنید. قسمت درونی گوجههای خالی شده را نیز به همراه نصف لیوان آب جوش به این مخلوط اضافه نمایید. صبر کنید تا غلیظ شود.
- مرحله هفدهم: اکنون که همه چیز آماده است، سس را درون ظرفی مناسب (بهتر است که قابلمه باشد) ریخته و دلمههای پر شده را درون سس قرار دهید. قابلمه را به مدت 20 دقیقه روی حرارت قرار داده تا آماده شود. در نهایت دلمه گوجه فرنگی آماده شده را درون ظرفی مناسب سرو کرده و نوش جان نمایید.
دلمه گوجه با مرغ
همانطور که گفته شد، شما میتوانید مواد داخل دلمه را با هرآنچه که دوست دارید، پر کنید. به عنوان مثال میتوانید به جای گوشت از مرغ برای پر کردن داخل دلمه گوجه استفاده نمایید و تمامی مراحل را پشت سر بگذارید. البته طعم این دلمه با گوشت قرمز به مراتب خوشمزهتر بوده و تنها در صورتی که به هر علتی مایل به استفاده از گوشت قرمز نبوده یا برای شما منعی داشته باشد، جایگزین کردن مرغ را پیشنهاد میکنیم.
طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی در فر
شما میتوانید این دلمه را درون فر نیز درست کنید. برای تهیه دلمه گوجه در فر باید تمامی موارد را انجام دهید و تنها در مرحله آخر، به جای قرار دادن ظرف روی حرارت گاز، آن را درون فر جا دهید. اتفاقا قرار دادن ظرف دلمههای پر شده در فر، باعث خواهد شد تا بهتر پخته شده و طعم خوشمزهتری بگیرد. در صورتی هم که از فر استفاده نمیکنید، لازم است که حتما در قابلمه را بگذارید تا حرارت به خوبی داخل آن حبس شود.
طرز تهیه دلمه با رب گوجه
برخی از افراد از طعم رب گوجه فرنگی نسبت به گوجه فرنگی، لذت بیشتری میبرند. اگر شما نیز جز این دسته از افراد هستید، برای تهیه سس دلمه، میتوانید از رب گوجه فرنگی استفاده نمایید و سپس دلمهها را درون این سس قرار دهید.
نکاتی که زمان تهیه این غذا باید توجه کنید
برای آن که طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی مجلسی را به خوبی دنبال کرده و نتیجه کار همانی باشد که انتظار دارید، این نکات را در نظر داشته باشید:
- شما میتوانید از سبزیجات خشک برای تهیه دلمه استفاده کنید. اما اگر میخواهید غذای شما خوشمزهتر باشد، بهتر است برای تهیه این دلمه، از سبزیجات تازه استفاده نمایید.
- با توجه به سلیقه خود، میتوانید هر کدام از سبزیجات ذکر شده را از دستور غذایی حذف کنید. البته در نظر داشته باشید که طعم واقعی دلمه گوجه و فلفل و همین طور دلمه بادمجان، با همین سبزیجات خواهد بود.
- برای درست کردن دلمه گوجه فرنگی با فر، میبایست دمای فر را روی دمای 150 درجه سانتی گراد تنظیم نمایید.
- برای آن که دلمههای شما شکل بهتری به خود بگیرند، بهتر است گوجههای بزرگ، یک شکل و سفت تهیه کنید.
- اگر میخواهید غذای شما به سرعت آماده شود، میتوانید بخش سس دلمه را حذف کنید. البته سس دلمه طعم این غذا را لذیذتر و خوشمزهتر خواهد کرد و کنار گذاشتن آن باعث میشود که غذای شما خشک شود. در این صورت پیشنهاد میکنیم که با حذف سس، طرز تهیه دلمه گوجه و سیب زمینی را دنبال کنید که به طور کلی ماهیتی خشکتر دارد.
- میتوانید به جای روغن از کره نیز استفاده کنید؛ به این ترتیب غذای شما لذیذتر خواهد شد.
دلمه گوجه را حتما امتحان کنید
دلمه گوجه فرنگی یکی از خوشمزهترین انواع دلمه است که میتوانید تهیه کنید. این دلمه به عنوان پیش غذا یا بخشی از شام اصلی، میتواند جلوهای فوقالعاده به میز شما ببخشد. همین طور میتوانید از سرویس ثبت سفارش غذا در اسنپ فود استفاده کرده و به راحتی دلمه مورد علاقه خود را سفارش بدهید.
نظرات کاربران