طرز تهیه سجوق با شیره انگور به روش سنتی

3.7/5 - (12 امتیاز)

شیرینی سجوق با شیره انگور یا دوشاب تهیه می‌شود.

سجوق یکی از شیرینی‌های معروف استان‌ ارومیه به خصوص شهر مراغه است که برای مراسم‌های مختلف مانند عید نوروز تهیه می‌کنند. شیرینی سجوق را با نام باسلوق شیره هم می‌شناسند و در دسته شیرینی‌های خشک قرار می‌گیرد که زمان تهیه آن بسیار کم است. البته در دیگر شهرها هم طرز تهیه سجوق بسیار مرسوم است اما آذربایجانی‌ها دستور تهیه خاص خود را دارند که در ادامه در کنار هم این شیرینی سنتی را در کنار هم آموزش میبینیم. طرز تهیه سجوق با شیره انگور نیاز به مواد اولیه زیادی ندارد تنها کافی است دستور تهیه را مرحله به مرحله دنبال کنید.

 

جزئیات باسلوق شیره ی سجوق

 

این شیرینی محلی مقوی با داشتن مواد اولیه سالم می‌تواند جایگزین انواع دسر و میان وعده‌هایی باشد که باعث اضافه وزن شما می‌شود. البته لازم به ذکر است که سجوق هم از کالری بالایی برخوردار است اما طرز تهیه سجوق و مواد اولیه ارگانیک کالری سالم‌تری به شما خواهد رساند. اگر می‌خواهید برای مهمانی و دورهمی‌های خود یک شیرینی خاص و خوشمزه در کمترین زمان و تنها با چند مواد اولیه تهیه کنید پس با ما همراه باشید.

 

380 گرم کالری در هر 100 گرم
45 دقیقه زمان آماده سازی
10 دقیقه زمان پخت
8 نفر تعداد نفرات

 

مواد اولیه باسلوق شیره یا سجوق

باسلوق شیره یا سجوق از شیرینی‌های معروف مراغه است.

آذربایجانی‌ها شیرینی سجوق را معمولا در فصل پاییز تهیه می‌کنند و طرز تهیه سجوق به گونه‌ای است که می‌توان آن را تا پایان زمستان نگهداری کرد به همین علت بیشترین مصرف سجوق برای عید نوروز است. از موادی که در طرز تهیه سجوق مراغه بیشتر استفاده می‌شود مغزهایی مانند بادام، هسته زردآلود، پسته و گردو است. همچنین شیره انگور یا همان دوشاب یکی از اصلی‌ترین مواد در طرز تهیه سجوق ارومیه است. در کنار تهیه مواد اولیه سوزن و نخ را هم آماده کنید و مراقب باشید که بهداشتی باشد. نخ را از نوع ضخیم‌تر انتخاب کنید تا هنگام تهیه سجوق رشته‌های سجوق پاره نشود.

 

میزان لازم مواد اولیه
1 کیلو گردو
3 پیمانه شیره انگور
2/1 پیمانه شکر
4 پیمانه آب
2/1 پیمانه شیر
4/1 پیمانه آرد
5/1 پیمانه نشاسته

 

طرز تهیه سجوق ارومیه به روش سنتی

قبل از این که برای طرز تهیه سجوق ارومیه اقدام کنید گردوها را از شب قبل در یک ظرف آب قرار دهید تا حسابی نرم شود. هر چه گردو نرم‌تر باشد هنگام تهیه رشته‌های سجوق سوزن راحت‌تر از آن عبور می‌کند و امکان شکستن و خرد شدن گردو کم می‌شود.

می‌توان از ترکیب شیره انگور و خرما برای تهیه سجوق استفاده کرد.

 

  • با سوزن و نخ گردوها را به صورت رشته درآورید. بلندی رشته‌ها بسته به سلیقه خودتان دارد. رشته‌های گردو باید مانند دانه‌های تسبیح پشت سر هم قرار بگیرد. اگر نخ نازک است بهتر است آن را چند لایه کنید، چون با اضافه شدن بقیه مواد رشته‌های سجوق سنگین می‌شود.
  • تا بقیه مواد این شیرینی محلی مقوی آماده می‌شود گردوها را روی یک حوله تمیز بگذارید تا خشک شود. البته برای خشک شدن گردوها می‌توانید رشته‌های سجوق را در معرض عبور هوا آویزان کنید. یادتان باشد که گردوها باید خشک باشند تا شیره را به خود جذب کند.
  • یک قابلمه مناسب را روی گاز بگذارید و شیره انگور، آب، شیر و شکر را مخلوط کنید.
  • شعله زیر قابلمه را روی ملایم تنظیم کنید تا مواد شیره به آرامی مخلوط شود و قوام بیاید. مواد را به صورت یکدست هم بزنید.
  • در صورت این که ذائقه‌تان با شیرینی زیاد سازگار نیست می‌توانید شکر را از طرز تهیه سجوق حذف کنید.
  • آرد را کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا گلوله گلوله نشود. آرد را باید تا قبل از داغ شدن مایع شیره وقتی هنوز سرد است اضافه کنید.
  • وقتی شیره سجوق قوام آمد زیر قابلمه را خاموش کنید. یک ظرف پهن مانند سینی کنار قابلمه شیره قرار دهید. بهتر است یک کاغذ روغنی کف ظرف پهن کنید.
  • حالا رشته‌های گردو که نخ شده را به آرامی درون شیره غوطه‌ور کنید و اجازه دهید تا سطح گردوها را بپوشاند. وقتی یک لایه ضخیم تمام سطح رشته‌های گردو را گرفت. از قابلمه خارج کنید و به صورت صاف روی سینی قرار دهید.
  • وقتی تمام رشته‌های گردو را در ظرف شیره فرو بردید در آخر می‌توانید مایع باقی مانده را روی رشته‌های سجوق بریزید.
  • رشته‌های سجوق را به همین شکل تا دست نخورده بگذارید تا خشک شوند و فرم بگیرند.
  • برای فرم بهتر سجوق سنتی بهتر است رشته‌ها را آویزان کنید تا اضافه شیره از رشته‌های سجوق بچکد.
  • برای رسیدن به بهترین نتیجه بهتر است سه تا پنج روز اجازه دهید تا شیرینی سجوق کاملا خشک شود.
  • برای طعم بهتر هم می‌توانید در روز اول کنجد یا پودر پسته روی سجوق بپاشید.

 

طرز تهیه سجوق ترکیه با قدمت تاریخی

همانطور که می‌دانید ترکیه و شهرهای آذری زبان ایران پیوندهای فرهنگی و سنتی دارند. سجوق هم یکی از اشتراکات فرهنگی بین دو کشور است. سجوق در ترکیه با اندکی تفاوت تهیه می‌شود. در طرز تهیه سجوق ترکیه از ژلاتین در دستور تهیه استفاده می‌شود. طرز تهیه سجوق ترکیه و مخلوط کردن مواد دقیقا شبیه مراحل طرز تهیه سجوق ارومیه است که ذکر کردیم.

در کنار گردو انواع مغزهای مقوی مانند پسته، بادام و مغز زردآلو هم برای تهیه سجوق استفاده می‌شود.

 

مواد اولیه سجوق ترکیه میزان لازم
شیره انگور 3 پیمانه
گردو 5 پیمانه
نشاسته 3/1 پیمانه
روغن مایع 2 قاشق غذاخوری
زعفران محلول 5 قاشق غذاخوری
پودر هل 2/1 قاشق غذاخوری
وانیل 2/1 قاشق غذاخوری
گلاب 4/1 پیمانه
شکر 3 قاشق غذاخوری
آب 2 پیمانه

 

  • نشاسته را در یک پیمانه آب حل کنید و حسابی هم زنید تا از هم باز شود.
  • شکر، گلاب، وانیل، پودر ژلاتین، پودر هل، شیره انگور و یک پیمانه آب باقی مانده را در یک قابلمه مخلوط کنید و روی گاز بگذارید.
  • بعد از اضافه کردن محلول نشاسته زیر قابلمه را روشن کنید و با حرارت متوسط مواد شیره سجوق را هم بزنید تا به جوش آید.
  • روغن مایع و زعفران را وقتی شیره به جوش آمد اضافه کنید.
  • بعد از قوام آمدن شیره سجوق مانند دستور قبل رشته‌های گردو را در قابلمه شیره فرو ببرید.

توجه داشته باشید که اگر پودر ژلاتین ندارید بهتر است میزان نشاسته را به 2/1 پیمانه افزایش دهید. همچنین طبق سلیقه خودتان گردوها را می‌توانید از میان نصف کنید یا حتی به چهار قسمت تقسیم کنید. این کار به باریک‌تر شدن رشته‌های سجوق کمک می‌کند.

طرز تهیه سجوق تبریز هم از همین روش پیروی می‌کند. طرز تهیه این شیرینی به قدری راحت است که حتی ‌می‌توانید مواد اولیه آن را با ذائقه خود سازگار کنید.

طرز تهیه سجوق با دوشاب همان شیره انگور است که اگر تمایل داشته باشید می‌توانید از شیره خرما هم استفاده کنید. به طور مثال دو پیمانه شیره انگور و یک پیمانه شیره خرما مخلوط کنید. اگر می‌خواهید این شیرینی محلی مقوی را برای رنگارنگ‌تر کردن میز پذیرایی عید تهیه کنید پیشنهاد می‌کنیم طرز تهیه سمنو را هم مطالعه کنید. بدون شک تهیه شیرینی‌های عید نوروز خالی از لطف نیست.

برای جایگزین کردن گردو می‌توانید از بادام، پسته و مغز زرد آلو هم استفاده کنید. همچنین برای تزیین سجوق می‌توانید بعد از خشک شدن نخ آن را بیرون بکشید و به صورت لقمه‌ای برش بزنید و پودر نارگیل و کنجد روی آن بپاشید.

 

سجوق و انواع شیرینی‌های آذری بر روی میز پذیرایی

تهیه و پخت انواع شیرینی‌های سنتی ایرانی که از تنوع بالایی برخوردار است بسیار پرطرفدار است اما اگر می‌خواهید در یک چشم بر هم زدن این شیرینی‌ها میز پذایرایی شما را رنگین کند پیشنهاد می‌کنیم نگاهی به شیرینی آنلاین بیندازید.

نظرات کاربران

زهره سادات
08.خرداد.1402

سلام واسه تولد پسرم خواستم شیرینی تک درست کنم باسلوق شیره یا سجوق درست کردم فقط یک سری ها که سجوق نمیشناختن شروع کردن مسخره کردن بعد که با تعریف بقیه سجوق امتحان کردن انقدر خوششون امده بود که دستور پخت باسلوق شیره میخواستن

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام دوست گرامی تولد پسرتون مبارک باشه خوبه که بقیه کسانی که سجوق این باسلوق خوشمزه رو نمیشناختن باهاش اشنا شدن

ژینوس
08.خرداد.1402

پودر ژلاتین نداشتم وای حواسم نبود نشاسته زیاد ریختم سجوق ترکیه خرابش کردم رفتم پودر ژلاتین خریدم دوباره درست کردم خیلی خوب شد خسته نباشید مرسی

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام خوشحالم که در اخر سجوق ترکیه درست کردید و از مزه سجوق خوشتون امد

نوشین
08.خرداد.1402

سلام شیرینی سجوق ترکیه از کجا بخرم

ماشینچی
08.خرداد.1402

مرسی خوشمزه توضیح دادید دلم شیرینی سجوق خواسته

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام خواهش میکنم امیدوارم شیرینی سجوق درست کنید از مزه خوب سجوق لذت ببریدhttps://snappfood.ir/service/confectionery?page=0 در اسنپ فود میتونید شیرین های دیگه ببنید

شکوه
08.خرداد.1402

وقتی با نخ داشتم رشته‌های سجوق درست میکردم دستم اذیت شد هر چندتا یهو رشته های سجوق پاره میکردم تا اینکه دستم امد چطوری راحتر از نخ استفاده کنم

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام خوشحالم در اخر شیرینی خوش مزه سجوق درست کردید

kajaal
16.مهر.1402

سلام باسلوق شیره یا سجوق چه مواد اولیه لازم داره

    snappfoodadmin
    17.مهر.1402

    سلام برای درست کردن این شیرینی خوشمزه مواد اولیه آب و نشاسته و شکر، گلاب، وانیل، پودر ژلاتین، پودر هل، شیره انگور و روغن مایع و
    زعفران نیاز دارید تا باسلوق شیره خوشمزه درست کنید