آیا شما یا اطرافیانتان هم اهل پختن نان در خانه هستید؟ از قدیم طبخ نان در خانه رایج بود. خصوصاً بسیاری از زنان با طرز تهیه نان فطیر و دیگر نانهای سنتی آشنایی کامل داشتند. به طوری که این کار به عنوان یک هنر برای زنان قدیمی محسوب میشد. امروزه تهیه این نان با تنوع بیشتری انجام میشود. اگر شما هم دوست دارید با نحوه طبخ این نان سنتی آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم ادامه مطلب را دنبال کنید.
طرز تهیه نان فطیر محلی
از آن جایی که تهیه نان فطیر به تجهیزات خاصی نیاز نداشت، از همان قدیم مورد توجه بود. امروزه این نان را در فر میپزند، اما در گذشته طبخ این نان را با تجهیزات سنتی انجام میدادند. درست به همین شکل در مقاله طرز تهیه نان افغانی نیز دیدیم که امکان آن به روش سنتی و همین طور تجهیزات امروزی وجود دارد.

نان فطیر را میتوان با طعم یک نان معمولی تهیه کرد. برخی هم دوست دارند این نان را شیرین میل کنند. البته خلاقیت افراد باعث شد تا با اضافه کردن چاشنیهایی مثل دارچین و زنجبیل و حتی برخی سبزیجات خشک به مواد اولیه نان فطیر، بتوان نانی به مراتب خوشمزهتر طبخ کرد. بیایید ببینم طرز تهیه نان فطیر چگونه و با استفاده از چه موادی است.
مواد اولیه نان فطیر
برای طرز تهیه فطیر خانگی، ابتدا مواد زیر را آماده کنید:
مواد اولیه | میزان لازم |
آرد | 4 پیمانه |
شکر | 250 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
شیر | 500 گرم |
مایه خمیر | 1 قاشق غذاخوری |
کنجد | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده | 2 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | 1 قاشق مرباخوری |
نمک | 1 قاشق چای خوری |
روغن مایع | نصف پیمانه |
مراحل پخت نان فطیر محلی
برای تهیه نان فطیر، مراحل زیر را قدم به قدم دنبال کنید:

- مرحله اول: برای طرز تهیه نان فطیر ابتدا یک قابلمه سایز بزرگ را انتخاب کنید که بتوانید به راحتی مواد را درون آن مخلوط کنید. سپس تخم مرغها را به همراه شکر، شیر و روغن مایع درون قابلمه بریزید. ترکیب را با استفاده از همزن برقی خوب مخلوط کنید.
- مرحله دوم: میتوانید برای حل شدن شکر قابلمه را کمی روی حرارت بگذارید، اما اصلاً نباید اجازه دهید ترکیب بجوشد. راه حل سادهتر این است که شیر را از قبل کمی گرم کنید و شکر را درون آن ریخته و هم بزنید تا حل شود. سپس ترکیب شیر و شکر را به روغن مایع و تخم مرغ اضافه کنید.
- مرحله سوم: خمیر مایه را از قبل تست کنید. پس از آن باید خمیر مایه، نمک و زردچوبه را به ترکیب اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در این مرحله باید آرد را به ترکیب اضافه کنید. اضافه کردن آرد را کم کم انجام دهید و پس از هر بار خمیر را به خوبی هم بزنید تا ترکیب بیش از حد سفت نشود.
- مرحله پنجم: در این بخش از طرز تهیه نان فطیر که خمیر آماده شد، باید آن را حدود 15 تا 20 دقیقه ورز دهید تا نه تنها بافت خمیر یک دست و لطیف شود، بلکه تمامی مواد به خورد هم بروند.
- مرحله ششم: در این مرحله باید خمیر را حدود 2 ساعت در محیط بیرون یخچال استراحت دهید. برای این کار روی خمیر را با یک پارچه ضخیم یا حوله بپوشانید.
- مرحله هفتم: پس از ور آمدن خمیر، هوای آن را با ورز دادن خارج کنید و از ترکیب چانه بگیرید.
- مرحله هشتم: چانه را با وردنه به قطر 1 سانتی متر باز کنید. روی نان را رومال کرده و کنجد بپاشید.
- مرحله نهم: در انتها سینی فر را چرب کرده و نان های فطیر را در دمای 180 درجه سانتی گراد حدود 25 دقیقه بپزید.
نکات مهم در تهیه نان فطیر
برای آن که بهترین و خوشمزهترین نان فطیر را تهیه کنید، نکات زیر را در نظر داشته باشید:

- در هر مرحله از ورز دادن خمیر که لازم باشد میتوانید کمی آرد را به ترکیب اضافه کنید، یا دست خود را چرب کرده تا خمیر را راحتتر ورز بدهید.
- در طرز تهیه نان فطیر میزان شیرینی نان به ذائقه خود شما بستگی دارد. پس میتوانید با کم و زیاد کردن میزان شکر اندازه شیرینی را مطابق با سلیقه خود تنظیم کنید.
- قبل از استفاده از آرد حتما آن را چند بار الک کنید تا سبک شود.
- تخم مرغ و شیر را قبل از استفاده در دمای محیط قرار دهید.
- بسته به فر ممکن است دمای پخت نان فطیر شما کمی بیشتر یا کمتر باشد. بنابراین مدام آن را چک کنید. البته توجه داشته باشید که نباید در فر را تا پخت کامل نان باز کنید.
- برای تهیه رومال نان فطیر، باید زعفران و زرده تخم مرغ را با هم مخلوط کنید. حتی میتوانید دانههای کنجد را درون مایع رومال بریزید تا بهتر به سطح نان فطیر بچسبند.
طرز تهیه نان فطیر مغزدار
معمولاً برای تهیه نان فطیر مغزدار از ترکیب آرد، کره و شکر استفاده میشود. این کار باعث خواهد شد تا نان طعم دلچسبتری داشته باشد. البته برخی افراد هم مغز نان را با چاشنیهای مختلفی مثل ترکیب پودر گشنیز، پودر زیره سبز، پیاز، زردچوبه، زعفران دم کرده و روغن مایع تهیه میکنند. این کار نه تنها در طعم، بلکه در مغذی کردن نان بسیار مؤثر است. اما ما در این راهنمای آشپزی قصد داریم نان فطیر با مغز خرما را به شما آموزش دهیم. پس اگر مزه نان خرمایی را دوست دارید، میتوانید طبق دستور زیر پیش بروید.
مواد اولیه نان فطیر مغزدار
مواد اولیه تهیه نان فطیر مغزدار به شرح زیر هستند:
مواد اولیه | میزان لازم |
آرد | 700 گرم |
شیر | یک و نیم پیمانه |
روغن مایع | نصف پیمانه |
زرده تخم مرغ | 2 عدد |
آب ولرم | نصف پیمانه |
زعفران | 2 قاشق غذاخوری |
نمک | 1 قاشق غذاخوری |
خرما | 15 تا 20 عدد |
آب برای مواد میانی | 5 تا 6 قاشق |
دارچین | 1 قاشق چای خوری |
دستور پخت نان فطیر مغزدار
دستور پخت نان فطیر مغزدار با خرما، به شرح زیر است:
- مرحله اول: در طرز تهیه نان فطیر خرمایی باید ابتدا مثل دستور قبل خمیر نان را آماده کنید. پس شیر را کمی گرم کرده و شکر را درون آن حل کنید. اجازه دهید شیر خنک شود.
- مرحله دوم: در این مرحله شیر شیرین شده، آب، روغن مایع، خمیر مایه و نمک را درون یک ظرف با هم به خوبی مخلوط کنید. برای ترکیب کردن مواد میتوانید از همزن برقی کمک بگیرید.
- مرحله سوم: در ادامه آرد را کم کم تا حدی که خمیر به دست نچسبد، به مواد اضافه کرده و خمیر را ورز دهید. مرحله ورز دادن را تا 10 دقیه و حتی بیشتر ادامه دهید. سپس روی ظرف را بپوشایند و در جای گرمی قرار دهید تا حجم خمیر بیشتر شود.
- مرحله چهارم: برای تهیه مواد میانی نان فطیر مغزدار باید اول پوست و هسته خرما را جدا کنید. سپس خرماها را درون ظرفی ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید. همزمان با گرم شدن خرماها با پشت یک کفگیر یا قاشق خرماها را له کنید.
- مرحله پنجم: در این مرحله از طرز تهیه نان فطیر چند قاشق آب ذکر شده در مواد اولیه را به همراه مقداری دارچین به مخلوط خرمای پوره شده اضافه کنید.
- مرحله ششم: پس از این که خمیر ور آمد، باید از آن چانه بگیرید. این کار را طبق دستور قبل انجام دهید. سپس با استفاده از قاشق از مواد خرما در میان خمیر قرار داده و آن را طوری پهن کنید که مواد میانی با سطح بیرونی خمیر مخلوط نشود.
- مرحله هفتم: در ادامه درست مثل دستور پخت قبلی، مواد رومال را تهیه کنید و با استفاده از برس روی هر خمیر نان بمالید.
- مرحله هشتم: فر را از قبل روی دمای 180 درجه گرم کنید. سینی فر را چرب کرده و خمیرها را درون آن با فاصله بچینید و نانها را حدوداً 30 دقیقه بپزید.
نکات مهم در طرز تهیه نان فطیر مغزدار
برای تهیه این نان مغزدار، نکات زیر را به کار بگیرید:
- در صورتی که آرد بیش از اندازه به ترکیب نان فطیر اضافه کنید، خمیر سفت و نان طبخ شده خشک خواهد شد.
- برای اینکه نانهای نرمی داشته باشید، بعد از تهیه کردن آنها را درون یک پارچه تمیز قرار دهید.
- اگر دوست دارید نانهای نرمی داشته باشید، میتوانید هنگام طبخ آنها در فر، از یک کاسه آب استفاده کنید.
- در صورتی که خمیر هنگام ورز دادن سفت بود، میتوانید با اضافه کردن کمی شیر و روغن مایع، لطافت و نرمی خمیر را بالا ببرید. در صورتی هم که خمیر چسبنده بود با اضافه کردن آرد مشکل را برطرف کنید.
- برای برشته شدن سطح نان میتوانید در انتها پخت گریل را کمی روشن کنید.
- برای شیرین شدن نان فطیر میتوانید به جای شکر از شیره انگور استفاده کنید.
- برای خوشمزه شدن مغز میانی نان، ترکیب گردو با سبزیهای محلی را هم امتحان کنید.
سفارش نان فطیر از نانوایی انلاین اسنپ فود
طبخ و طرز تهیه فطیر بسیار راحت است و از آن جایی که مواد اولیه این نان هم در هر خانهای پیدا میشود، میتوان نان فطیر را یک نان خوشمزه و به صرفه دانست. لازم به ذکر است که اگر نان فطیر درست نگهداری شود، تا یک هفته قابل استفاده خواهد بود. در برخی از دستورها نیز میتوان نان فطیر را بدون مایع خمیر تهیه کرد. همین طور شما میتوانید از طریق نانوایی انلاین اسنپ فود، به راحتی نان مورد علاقه خود را سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرید.
نظرات کاربران