معرفی انواع نان اصیل ایرانی (+طرز پخت)

معرفی انواع نان اصیل ایرانی (+طرز پخت)
4.8/5 - (121 امتیاز)

در این مقاله به معرفی انواع نان ایرانی اصیل، خوشمزه و پرطرفدار در شهرهای مختلف ایران و مراحل پخت انواع نان ایرانی سنتی می پردازیم، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

انواع نان ایرانی

  • نان سنگک
  • نان لواش
  • تافتون
  • بربری
  • نان فطیر
  • شیرمال
  • کماج
  • نان کلانه
  • نان کرتون
  • نان توموشی
  • نان لنگرود
  • نان بیشمه بیشمه
  • لاکو
  • کوکه
  • نان قاق
  • نان اهری
  • نان خرفه
  • نان جو
  • نان تیری بختیاری
  • نان خشک
  • کاکولی شهرکرد

مراحل پخت انواع نان ایرانی

نان تفتون

نان یکی از مهم ترین بخش جدا نشدنی از فرهنگ غذایی ایران است. بنابراین نانوایی ها یکی از اصلی ترین و ضروری ترین اصناف در شهرهای مختلف ایران محسوب می شوند.

به این صورت که در هر محله ای از شهرها و روستاهای ایران، نانوایی های زیادی دیده می شود که انواع نان ایرانی خوشمزه و لذیذ را برای مردم طبخ می‌ کنند. امروزه برای تهیه و طبخ انواع نان ایرانی و اصیل از روش های خانگی و صنعتی استفاده می شود. به این صورت که:

  • برای طبخ نان، ابتدا خمیر نان را آماده می‌ کنند.
  • سپس نان را به شکل گرد در می‌ آورند که نام دیگر آن چانه کردن، است.
  • چانه‌ های نان باید به یک اندازه باشند.
  • در مرحله بعد چانه‌ آماده شده را با وردنه صاف کرده و روی خمیر کنجد یا سیاه دانه می‌ ریزند.
  • سپس خمیر را روی بالشتک مخصوص نانوایی یا صفحه‌ چوبی پهن می‌کنند.
  • با توجه به نوع تنور خمیر را به دیواره‌ تنور می‌ چسبانند یا روی صفحه‌ گردان، نان را پهن می‌ کنند.
  • در مرحله آخر، نان‌ های آماده شده را از روی تنور برداشته و روی میز می‌ اندازند.

نان سنگک

نان سنگک

یکی از پرطرفدارترین انواع نان ایرانی، نان سنگک است که دارای ضخامت 8 میلی متر بوده و خمیر آن ور آمده است. این نان به نان خمیری نیز معروف و علاوه بر لذیذ و خوشمزه بودن، نسبت به نان های دیگر، کیفیت بسیار بالایی دارد.

پخت نان سنگک قبل از ورود اسلام در ایران رواج داشته و پخت این نان به گفته پزشک یکی از سلاطین ساسانی بوده است. نان سنگک را برای سلطانی که به بیماری سختی دچار بود، تجویز می کند تا نانی که روی سنگ ریزه پخته شود، استفاده کند.

نان بربری

نان بربری

نان بربری، از مشهورترین نان های اصیل ایرانی بوده که بسیار پر طرفدار است و برای وعده غذایی صبحانه در کنار پنیر، گردو و چای طعم فوق العاده ای دارد.

نان توموشی

نان توموشی، نان مخصوص جنوب بوده که یکی از بهترین نان های سنتی ایران محسوب می شود و طرفداران مخصوص به خود را در این شهر دارد. برای تهیه این نان خوشمزه از آرد و گندم مرغوب استفاده می‌ شود.

نان خرفه

نان خرفه، یکی از انواع نان ایرانی بوده که مخصوص استان گیلان است. نان خرفه دارای بوی خوش و عطر بی نظیری است زیرا برای تهیه آن از کدو حلوایی و تخم شنبلیله استفاده می شود. نان خرفه با استفاده از موادی نظیر تخم شنبلیله، شکر، نمک، کدو حلوایی، آرد برنج و آرد گندم تهیه می گردد.

نان اهری

نان شیرمال کنجدی

یکی دیگر از انواع نان ایرانی و معروف در استان آذربایجان شرقی که عطر و طعم فوق العاده ای دارد، نان اهری است. نان اهری قدمت طولانی در میان نان های محلی ایران دارد.  همچنین این نان خوشمزه از آرد، روغن، شکر، ماست پرچرب، تخم مرغ، زنجبیل، وانیل، بیکینگ پودر و سرکه سفید تهیه می شود. روی این نان بی نظیر را نیز با موادی نظیر شیره انگور، تخم مرغ، روغن و زعفران می پوشانند.

نان کاکولی مخصوص شهرکرد

نان کاکولی، نان محلی استان چهارمحال و بختیاری بوده که از موادی نظیر شیر، آرد گندم، کنجد، سیاه دانه، گردو، زیره، بادام و کشمش درست می شود. در هنگام پخت این نان خوشمزه و بی نظیر، روی آن را با استفاده از زرده تخم مرغ، گلرنگ، زعفران پوشانده و در تنور می پزند.

کاکولی یکی از سوغاتی های معروف استان چهارمحال و بختیاری محسوب شده و در مناسبت‌ های مختلف سرو می شود. شکل ظاهری نان کاکولی مانند نان جو بوده اما کاکولی، مزه ای شیرین دارد و به آن موادی مانند گردو، بادام، شیر و گلرنگ اضافه می‌ کنند.
یکی از مهمترین ویژگی های این نان شگفت انگیز و خوش طعم، ماندگاری بالای آن بوده و برای مدت طولانی در یخچال قابل نگهداری است.

نان شیرمال

نان محلی

نان شیرمال به صورت گرد و با قطر دو سانتیمتری است که روی آن را با قالب های گوناگون طراحی و می پزند. نان شیرمال لذیذ و خوش عطر و طعم به کیک شباهت زیادی دارد. همچنین این نان از پرطرفدارترین نان ها محسوب شده و برای وعده غذایی صبحانه یا عصرانه سرو می شود.
این نان خوشمزه از ترکیب موادی مانند شیر، روغن، زرده تخم مرغ و شکر درست می گردد.

کوکه یکی از انوان نان ایرانی

یکی دیگر از نان های مشهور استان آذربایجان، کوکه بوده که برای طبخ آن از موادی مانند زنجبیل، روغن حیوانی یا کره،‌ زعفران، گردو و بادام استفاده می شود. این نان خوش طعم و لذیذ برای وعده غذایی صبحانه یا وعده عصرانه به همراه چایی بسیار شگفت انگیز است.

نان فطیر

نان فطیر، نان محلی شهر اراک، آستارا و ملایر بوده که این نان تازه نیست و برای طبخ آن از خمیر مایه استفاده نمی شود. بافت نان فطیر به شکل سفت و بیات است و از ترکیب آرد، تخم مرغ و شکر تهیه می شود.

نان جو، نانی با ارزش غذایی بالا

نان جو در نانوایی‌ های محلی طبخ می‌ شود و دارای مزه‌ خاص و کمی تلخ است. به همین سبب نسبت به انواع نان ایرانی اصیل و سنتی طرفداران کمتری دارد. نان جو دارای ارزش غذایی بالایی بوده و برای افراد بیمار مفید است.

نان محلی لنگرود

نان محلی لنگرود یکی دیگر از انواع نان ایرانی بوده که توسط بانوان زحمت کش این شهر طبخ شده و دارای طعم فوق العاده ای است.

نان سنتی بیشمه بیشمه

نان بیشمه بیشمه، نان مشهور ترکمن صحرا بوده که از ماست شیرین، تخم ‌مرغ و شکر درست می شود. این نان خوشمزه، روغنی بوده و به بامیه شباهت زیادی دارد. یکی دیگر از انواع نان ایرانی در ترکمن، بوروک است که این نان نیز شباهت زیادی به نان پیراشکی دارد زیرا در وسط این نان از مخلوط گوشت، سیب زمینی و سبزیجات استفاده می شود. نان بیشمه بیشمه در ترکن مخصوص ماه رمضان است.

نان لواش

نان تیری

نان لواش از آرد، آب، خمیر مایه و نمک تهیه شده و بسیار نرم، صاف و نازک است. برای خوشمزه تر شدن این نان از کنجد یا خشخاش نیز استفاده می گردد. نان لواش در سراسر دنیا به شکل های متفاوتی طبخ شده اما نان لواش اصیل و سنتی، بسیار نازک و نرم است. نان لواش همچنین با قرار گرفتن در جریان هوا به راحتی و سریع خشک می شود.

نان سنتی تیری بختیاری

نان سنتی تیری مخصوص بختیاری ها بوده و از پوسته دانه گندم سبوس تهیه می شود. این نان در زمان های قدیم برای فقرا استفاده می شد اما امروزه یکی از گران قیمت ترین نان ها محسوب می شود. نان تیری همانند نان لواش نازک بوده و از چوبی به نام تیر یا ترکه برای نازک کردن چونه نان تیری استفاده می گردد.

نان خشک

نان خشک اکثراً در منزل و تعداد کمی از نانوایی‌ ها با آردهای مختلفی طبخ می‌ شود. برای پخت نان خشک به زمان طولانی‌ تری نسبت به انواع نان ایرانی نیاز است. روش تهیه نان به این صورت بوده که آب موجود در نان خشک در تنور با حرارت ملایم و آرام آرام تبخیر و بعد از طبخ در جریان هوای آزاد به طور کامل خشک می شود. نان خشک همچنین بیات و کهنه نمی شود و برای مدت طولانی قابل نهگداری است.

انواع نان

نان لاکو

نان لاکو یکی از نان های مشهور و خوشمزه استان گیلان است که از آرد برنج درست شده و عطر و طعم بی نظیری دارد. نان لاکو گیلانی از آرد برنج،‌ آرد گندم، آب و زعفران تهیه شده و بافت خشکی دارد.

نان محلی کلانه

نان کلانه یکی دیگر از انواع نان ایرانی بوده که در کردستان به صورت خانگی طبخ می شود. خمیر نان کلانه از آرد گندم و نوعی گیاه کوهی به نام پیچک و کینوال درست می‌ شود. نان کلانه در میان وعده ها یا پیش غذا سرو می شود و دارای ویتامین و مواد مغذی فراوان است.

نان تافتون

نان تافتون نیز یکی از معروف ترین و پرطرفدارترین نان های محلی ایران بوده که از خمیر فطیر درست می‌ شود.

نان کماج

نان کماج از زرده تخم مرغ و خرما تهیه شده و متعلق به شهر همدان و استهبان است. در زمان قدیم نان کماج را در کماجدان نگهداری می کردند که نام نان کماج هم از کماجدان گرفته شده است. نان محلی همدان و استهبان بسیار خوش طعم و خوشمزه بوده و به همراه چایی در وعده عصرانه فوق العاده ای است.

نان کرتون

یکی از انواع نان ایرانی اصیل

یکی دیگر از انواع نان ایرانی خوش عطر و طعم در استان کرمان، نان کرتون بوده که از آرد گندم محلی تهیه می شود. نان کرتون را نیز در تنوری گرد به همراه هیزم و سنگ می پزند. به این صورت که خمیر نان کرتون 45 دقیقه در درون تنور می ماند تا کاملاً پخته و روی آن برشته و طلائی شود. نان محلی کرمان نیز به مدت زمان طولانی قابل نگهداری است.

یکی از انواع نان ایرانی، نان سنتی فاق

نان فاق، نان معروف استان قزوین بوده که آن را با خمیر نان فطیر می پزند. قطر نان فاق سه میلیمتر و طعم شیرین و خشک دارد. همچنین نان فاق در وعده غذایی صبحانه و میان وعده عصرانه میل می شود. استان قزوین علاوه بر نان فاق، نان های معروف دیگری نظیر شیرمال و نان زنجبیلی نیز دارد.

کلام آخر

بنابر آنچه در مقاله بیان کردیم، بر اساس آداب و رسوم اقوام مختلف در ایران، نان‌ ها انواع مختلفی دارند. همچنین انواع نان ایرانی بر طبق اقلیم هر شهر متفاوت است. برای نمونه در مناطق سردسیر در خمیر نان از چاشنی‌ گرم مانند زنجبیل یا فلفل استفاده می‌ شود.

در مناطق استوایی از خرما در ترکیب خمیر نان استفاده می‌ گردد و در مناطق گرمسیری نیز از برخی گیاهان برای تهیه انواع محلی استفاده می شود. اگر نکته و نظری درباره انواع نان ایرانی دارید، خوشحال می شویم با ما به اشتراک بگذارید.

نظرات کاربران