نان کلانه، یکی از نانهای خوشمزه و لذیذ برای وعده پیش غذا و عصرانه است و در کشورهای زیادی از این نان بی نظیر در وعدههای غذایی خود استفاده میکنند. این نان در حقیقت یک نان کردی محسوب شده و در کردستان برای فصل بهار، پخت آن رواج دارد. نان کردی در کشورهای نظیر کشور افغانستان به نام بولانی، کشور ترکیه به نام گزلمه و در کشور آذربایجان به نام سبزله گوتاب تهیه میشود. در این مقاله به طرز تهیه کلانه کردستان خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نان کلانه |
|
تعداد نفرات | 6 نفر |
زمان آماده سازی | 60 دقیقه |
زمان پخت غذا | 30 دقیقه |
میزان سختی | کم |
نان کلانه کردستان چیست؟

نان کلانه به زبان کردی که لانه kelane خوانده شده و یک و نان سنتی با سبزیجات خوش عطر و بو در کردستان است که به صورت خانگی پخته میشود. این نان خوش طعم را با استفاده از پیازچه و سبزیجات دیگر به همراه کره و روغن محلی تهیه میکنند. جالب است بدانید که این نان لذیذ را برای میان وعده و عصرانه به همراه دوغ و ماست محلی سرو میکنند.
در مورد آماده سازی این نان و طبخ آن نیز باید گفت که نان کلانه کردی را بر روی ساج گلی، سنگی و تنور تهیه کرده ، اما پخت آن روی شعله گاز یا فر نیز امکان پذیر است.
جالب است بدانید که این نان، یکی از قدیمیترین فست فودهای دنیا به حساب آمده و در کردستان به پیتزای کردی نیز مشهور است.
کلانه کردستان و یک دنیا راز و رمز برای پخت آن
برای تهیه این نان خوشمزه، حتما ابتدا لازم است که مواد اولیه آن را آماده کرده و سپس مراحل طبخ را یک به یک با دقت دنبال کنید. به علاوه توصیه میکنیم که به جز این، در خصوص طرز تهیه نان بژی کرمانشاهی نیز مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه کلانه کردستان
مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه این نان خوشمزه کردستانی، به شرح زیر هستند:

مواد اولیه | میزان لازم |
آرد گندم | 2 پیمانه |
آب | 1 پیمانه |
نمک | 2/1 قاشق چایخوری |
زعفران دم کرده | به مقدار کافی |
کره محلی یا روغن حیوانی | 50 گرم |
پیازچه یا پیچک (محلی) ساطوری خرد شده | 2 پیمانه |
سیر رنده شده | 3 حبه |
پیاز | 1 عدد |
طرز تهیه کلانه کردستان
در ادامه مراحل تهیه این نان لذیذ را دنبال خواهیم کرد:

- مرحله اول: در مرحله اول آرد گندم را 3 بار به خوبی الک کنید. به خاطر بسپارید که الک کردن آرد باعث خواهد شد تا خمیر نان خوش فرم و صاف شود و سپس نان لطیف و پنبهای داشته باشید.
- مرحله دوم: آرد الک شده و نمک را درون ظرفی بزرگ ریخته و با هم مخلوط کرده و در ادامه آب را کم کم به ترکیب آرد و نمک اضافه کنید.
- مرحله سوم: به مرحله سوم از طرز تهیه کلانه کردستان رسیدیم. بعد از اضافه کردن آب به مخلوط آرد و نمک، خمیر نان کلانه را به خوبی ورز دهید تا خمیر یکدست شود و حالت چسبندگی نداشته باشد.
- مرحله چهارم: خمیر آماده شده را درون ظرف بزرگ دیگری قرار دهید و درب ظرف را با سلفون یا پارچهای تمیز بپوشانید. سپس اجازه دهید تا خمیر در محیط استراحت کرده به اصطلاح ور آید. به این شکل خمیر شما آماده خواهد شد.
- مرحله پنجم: بعد از اینکه خمیر آماده شد، لازم خواهد بود تا آن را دوباره ورز دهید. پس از آن خمیر آماده شده را به تعداد نان که قرار است طبخ کنید؛ آماده نمایید.
- مرحله ششم: در ادامه خمیرهای تقسیم شده را بر روی سطحی که آرد ریختهاید قرار دهید و با استفاده از وردنه آن را به صورت نازک روی سطح آرد پهن کنید.
- مرحله هفتم: در مرحله هفتم از طرز تهیه کلانه کردستان، پیازچه یا پیچک (محلی) را از قبل آماده و به صورت ساطوری خرد کنید و همراه با سیر له شده با پیاز روی شعله کم تفت دهید تا طلائی شود. سپس مواد را بر روی یک طرف خمیر پخش کنید و خمیر را تا بزنید.

- مرحله هشتم: لبههای خمیر را به هم فشار دهید تا روی هم قرار گرفته و به خوبی به هم بچسبند و با وردنه روی آن را صاف کنید. دقت داشته باشید که لازم است لبههای خمیر به خوبی روی هم قرار گرفته و به شکلی بچسبند که حین پخت نان، ریسک باز شدن آن وجود نداشته باشد. حین وردنه کردن خمیر شکم پر نیز به این نکته دقت داشته باشید.
- مرحله نهم: تابهای را به اندازه دلخواه انتخاب کرده و کف آن را با استفاده از کره محلی یا روغن حیوانی چرب کنید و روی شعله گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس نان کردی را روی کف تابه قرار دهید تا پخته شود. دقت کنید به دلیل اینکه خمیر نان کلانه نازک است خیلی زود میسوزد، بنابراین لازم است که حتما به موقع نان داخل تابه را زیر و رو کنید که آماده شده، اما نسوزد. زمانی که نان رنگ طلایی به خود گرفت؛ میتوانید از آماده شدن آن، مطمئن شوید.
- مرحله دهم: در این مرحله بعد از اینکه نان کلانه کردستان پخته شد، روی نان را با استفاده از یک قلمو به زعفران دم کرده آغشته کنید و به دو طرف نان بزنید.
- مرحله یازدهم: طرز تهیه کلانه کردستان به پایان رسید. کره را به دو طرف نان کشیده و در نهایت کلانه کردستان را به همراه دوغ و ماست محلی نوش جان کنید.
نکات کلیدی برای تهیه کلانه غذای کردی
برای آن که طرزتهیه کلانه کردستان را به بهترین شکل به انجام برسانید و نان پخته شده شما، بهترین طعم را داشته باشد؛ این نکات را در نظر بگیرید:

- برای خوش طعمتر شدن نان، میتوانید بر روی خمیر این نان خوشمزه کردستان سیر رنده شده بریزید.
- در طرز تهیه کلانه کردستان، این نان خوشمزه و سالم، میتوانید از سبزیجات معطر دیگری هم استفاده کنید.
- اگر در تهیه نان از خمیر مایه استفاده میکنید، لازم است که حتما پیش از اضافه کردن خمیر مایه؛ آن را با آب مخلوط کرده و بگذارید برای چیزی در حدود 15 دقیقه بماند. پس از سپری شدن این 15 دقیقه، میتوانید خمیر مایه را به مواد خود اضافه کنید.
- اگر برای تهیه نان، زعفران در دسترس شما نبود؛ میتوانید از زردچوبه برای خوش رنگ شدن آن استفاده کنید.
- پیچک در فصل بهار در کردستان یافت میشود، اما در فصل های دیگر از سال که گیاه پیچک در دسترس نیست، میتوانید از پیازچه یا تربچه برای تهیه کلانه کردستان استفاده کنید.
- اگر طعم عطر و بوی کره و روغن حیوانی را دوست ندارید، میتوانید از کره معمولی یا گیاهی برای طبخ این نان خوشمزه کردستانی، استفاده کنید.
- توصیه میشود که در طرز تهیه کلانه کردستان در تابه، به سراغ تابه چدنی بروید.
- ضخامت خمیر نان به سلیقه افراد بستگی دارد و شما میتوانید نان را در قطرهای کوچک و بزرگ آماده کنید.
طعم خوش سبزیجات محلی در نان کلانه
در این مقاله به طرز تهیه کلانه کردستان مرحله به مرحله پرداختیم. شما میتوانید این نان دلپذیر و خوش طعم را در خانه تهیه و در کنار خانواده، در بهاری دل انگیز نوش جان بفرمایید. به علاوه اگر امکان پخت آن را ندارید، این شانس را خواهید داشت که با سفارش آنلاین شیرینی از طریق اسنپ فود، از شیرینی فروشیهایی که نان سنتی و محلی عرضه میکنند؛ این نان را خریداری کنید.
نظرات کاربران