طرز تهیه نان محلی گیلان (کشتا) با خلفه و کویی

طرز تهیه نان محلی گیلان(کشتا)
5/5 - (1 امتیاز)

نان کشتا یکی از نان‌های خوشمزه و جذاب است که مربوط به استان گیلان است. امروزه به دلیل طعم خوبی که این نان دارد، طرز تهیه نان محلی گیلان (کشتا) در سایر شهرهای شمالی کشور نیز دنبال می‌شود.

نان کشتا همچنین به نام نان خرفه یا خلفه شناخته می‌شود. یکی از مواد اصلی در تهیه نان کشتا کویی است. کویی در واقع همان کدوی حلوایی است که وجود آن علاوه بر خوشمزه شدن نان، سبب مقوی بودن آن می‌شود. بنابراین اگر شما دوست دارید تا طرز تهیه نان خرفه گیلانی را یاد بگیرید و خودتان در خانه آن را تهیه کنید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

طرز تهیه نان محلی گیلان
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 90 دقیقه
زمان پخت غذا 20 دقیقه
میزان سختی راحت

نان کشتا گیلانی ، مناسب ذائقه هر ایرانیدستور پخت نان محلی گیلانی

این نان خوشمزه و مقوی به دلیل وجود کدو حلوایی و خرفه مناسب ذائقه بسیاری از افراد است. به همین دلیل، طرز تهیه آن تنها در گیلان نمانده و به تمام نقاط ایران رسیده است. در ادامه ما هم به طرز تهیه این نان خوشمزه اشاره خواهیم کرد.

مواد اولیه در تهیه نان محلی گیلان

در جدول زیر مواد اولیه و لازم برای تهیه نان محلی گیلان قید شده است. با این میزان از مواد اولیه شما می‌توانید نان کشتا را برای 4 نفر تهیه کنید. البته در نظر داشته باشید که با یک ضرب و تقسیم ساده امکان تغییر اندازه‌ها بر حسب نفرات و به دلخواه وجود دارد.

مواد اولیه مقدار مورد نیاز
آرد برنج 2 پیمانه
آرد گندم 2 پیمانه
پوره کدو حلوایی 1 پیمانه
پودر تخم شنبلیله 2 قاشق چای خوری
نمک 1 قاشق چای خوری
آب به میزان لازم

طرز تهیه نان محلی گیلان (کشتا) به صورت مرحله به مرحله

حالا که آماده‌ی درست کردن این نان خوشمزه هستید به سراغ مراحل پخت و آماده سازی آن می‌رویم. فقط باید در نظر داشته باشید که یکی از موادی که سبب خوشمزه شدن این نان می‌شود، تخم شنبلیله است. همچنین روش اصلی پخت این نان به صورت تابه‌ای است که در این مطلب آن را آموزش خواهیم داد. البته در روش سنتی آن، نان پشت گمج که یک ظرف سفالی است، پخته می‌شود.

  • مراحل اول: اولین قدم برای درست کردن نان محلی گیلان، آماده سازی کدو حلوایی است. بهتر است تا برای تهیه این مدل نان، در زمان انتخاب و خرید کدو حلوایی به سراغ کدوهایی بروید که بیشتر رسیده‌اند.
  • مرحله دوم: حالا کدو حلوایی را به خوبی شسته و درون یک سبد قرار دهید تا آب اضافه‌ی آن گرفته شود. سپس آن را به صورت برش‌های مربعی شکل خرد کنید.
  • مرحله سوم: یک قابلمه مناسب را انتخاب کنید و درون آن تا نصفه آب بریزید. سپس زیر قابلمه را روشن کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید. کدو حلوایی‌ها را درون قابلمه بریزید و اجازه دهید تا بپزند و پوست آن‌ها جدا شوند.طرز تهیه نان کشتا
  • مرحله چهارم: زمانی که کدوحلوایی‌ها پخت و پوست آن جدا شد، باید آن‌ها را از قابلمه خارج کنید و درون غذا ساز بریزید.
  • مرحله پنجم: اجازه دهید تا کدو حلوایی به مدت 2 تا 3 دقیقه درون میکسر یا غذا ساز بماند تا کاملا به حالت پوره در بیاید. در نهایت آن را در کاسه ریخته و اجازه دهید تا خنک شود و به سراغ سایر مراحل پخت نان بروید.
  • مرحله ششم: یک کاسه با ابعاد و اندازه‌ی مناسب را انتخاب کنید و آرد گندم را درون آن بریزید. در ادامه آرد برنج و همچنین نمک را به نیز به کاسه اضافه کنید و به کمک یک همزن به خوبی هم بزنید و مخلوط کنید تا مواد کاملا یکدست شوند.
  • مرحله هفتم: در ادامه باید تخم شنبلییله را نیز به محتویات درون کاسه اضافه کنید و مجددا هم بزنید تا شنبلیله نیز با آرد به خوبی مخلوط شود.
  • مرحله هشتم: بعد از این که مواد کاملا یکدست شدند، وسط کاسه را خالی کنید و پوره‌ی آماده شده را اضافه کنید.
  • مرحله نهم: در این مرحله از طرز تهیه نان محلی گیلان (کشتا) باید از دست کمک بگیرید و مواد درون کاسه را ورز دهید تا حالت خمیری شکلی ایجاد شود. برای ورز دادن خمیر بهتر است تا با کف دست مواد را پهن کنید و به کمک انگشتان آن را جمع کرده و مجددا این کار را انجام دهید. دقت کنید که اگر ورز دادن را با فرو کردن پنجه‌ها درون خمیر انجام دهید، سبب سفت شدن خمیر خواهد شد.
  • مرحله دهم: در ادامه و بعد از این که در حدود 10 تا 15 دقیقه خمیر را ورز دادید، نوبت به اضافه کردن آب می‌رسد. آب را باید در حدی اضافه کنید که خمیر شما از حالت سفت خارج شود و حالت نرم و کشسانی داشته باشد.نکات تهیه و آماده سازی نان محلی گیلان
  • مرحله یازدهم: در ادامه و بعد از این که آب را اضافه کردید مجددا خمیر را ورز دهید تا جایی که خمیر به دست شما نچسبد و بافت یکسانی نیز پیدا کند. بعد از رسیدن به این حالت روی کاسه را با کمک سلفون بپوشانید و اجازه دهید تا در دمای محیط به مدت حداقل 2 ساعت استراحت کنید تا حجم آن دو برابر شود.
  • مرحله دوازدهم: بعد از گذشت مدت زمان لازم به سراغ خمیر بروید و سلفون را از روی آن باز کنید. در این مرحله باید یک سطح کار مناسب را انتخاب کرده و روی آن به میزان کافی آرد بپاشید.
  • مرحله سیزدهم: حالا خمیر را از کاسه خارج کرده و روی سطح کار قرار داده و مجددا کمی ورز دهید. بعد از این که پف اضافه‌ی خمیر گرفته شد آن را به دو قسمت کلی تقسیم کنید. از هر قسمت خمیر، به اندازه‎‌ی یک مشت دست جدا کنید و چند چانه آماده کنید.
  • مرحله چهاردهم: از یک وردنه استفاده کنید و با کمک آن چانه‌ها را صاف کنید. صاف کردن چانه با کمک وردنه باید در حدی باشد که قطر آن به حدود چند میلی‌متر برسد.
  • مرحله پانزدهم: به انتهای طرز تهیه نان محلی گیلان (کشتا) نزدیک می‌شویم. حالا یک تابه نچسب را انتخاب کنید کف آن را با کمک یک قلموی چرب کمی چرب کنید. خمیر را داخل تابه قرار داده و درب آن را ببندید.
  • مرحله شانزدهم: اجازه دهید تا روی سطح نان حباب‌هایی ظاهر شود و رنگ آن طلایی شود. زمانی که به این حالت رسید نان را برعکس کنید و بگذارید تا سمت دیگر خمیر نیز بپزد. نان محلی شما به همین سادگی آماده شد و می‌توانید آن را نوش جان کنید. این روش آماده کردن نان خلفه گیلانی شبیه به طرز تهیه نان تابه ای است که بسیار ساده و جذاب است و طعم خوبی نیز دارد.

در نظر داشته باشید که این نان به مدت 1 هفته می‌تواند داخل یخچال نگهداری و مصرف شود. اگر قصد دارید تا بیشتر از این مدت از نان محلی نگهداری کنید، تنها راهکار این است که آن را داخل فریزر قرار دهید و هر زمان که خواستید آن را خارج کرده و استفاده کنید.

نکات تهیه و آماده سازی نان محلی گیلانطرز تهیه نان محلی گیلان

همانطور که متوجه شدید طرز تهیه نان کشتا بسیار ساده و راحت است و با دردسر کم و همچنین هزینه معقولی می‌توانید آن را آماده کنید. اما برای این که بتوانید آن را به بهترین شکل ممکن درست کنید نکاتی وجود دارد که در ادامه به برخی از این نکات اشاره کرده‌ایم.

  1. در زمان آماده کردن پوره کدو حلوایی، می‌توانید از قبل پوست کدو حلوایی را بگیرید و سپس بگذارید تا بپزد اما کندن پوست آن بعد از این که پخته شد، راحت‌تر خواهد بود.
  2. قبل از این که آردها را به کاسه اضافه کنید حتما یک تا دو بار آن‌ها را الک کنید. این کار سبب می‌شود تا آرد شما خالص باشد و کیفیت بهتری نیز داشته باشد.
  3. در مقایسه با سایر نان‌ها ممکن است تا نان کشتا به آرد بیشتری نیاز داشته باشد، اما حتما به این نکته دقت داشته باشید که اضافه کردن آرد بیش از اندازه نشود. چرا که خمیر خشک خواهد شد و از کیفیت آن نان کم می‌شود.
  4. اگر دوست دارید تا نان شما حالت پف داری داشته باشد، می‌توانید از یک قاشق غذا خوری خمیر مایه استفاده کنید و آن را به مواد اولیه اضافه کنید.
  5. نکته‌ی دیگری که باید طرز تهیه نان محلی گیلان (کشتا) بدانید، این است که هر چقدر که نان شما نازک تر باشد، قطعا طعم و مزه‌ی بهتری خواهد داشت. پس حتما به این موضوع دقت کنید. البته این نکته در مورد انواع نان صدق می‌کند به طور مثال در دستور پخت نان اهری تبریز نیز هرچقدر نان نازک تر باشد، طعم بهتری خواهد داشت.
  6. برخی از افراد محلی در طرز تهیه نان خلفه گیلانی به آن شکر اضافه می‌کنند که کاملا دلخواهی است و طعم شیرین اما جدیدی را در نان ایجاد می‌کند. اگر دوست داشته باشید و وابسته به ذائقه خودتان می‌توانید از شکر در تهیه این نان استفاده کنید.
  7. اگر دوست دارید می‌توانید در طرز تهیه نان خلفه از گردو یا دارچین آسیباب شده نیز استفاده کنید که طبع گرمی را در نان ایجاد می‌کند. برای انجام این کار روش تهیه مطابق با همان چیزی است که در بالا گفتیم فقط باید پودر گردو یا دارچین را به خمیر را اضافه کرده و هم بزنید.

نان کشتا، از گیلان تا خانه شما

همانطور که در این مقاله خواندید و متوجه شدید طرز تهیه نان محلی گیلان بسیار ساده است و می‌توانید با هزینه‌ی کمی مواد اولیه و لازم برای تهیه آن را فراهم کرد و این نان خوشمزه را در خانه بپزید. تنها چیزی که ممکن است در آماده سازی این نان شما را اذیت کند، زمان طولانی برای تهیه آن است. با توجه به این نکته، اگر فرصت و زمان کافی برای تهیه نان در خانه را ندارید می‌توانید با سفارش آنلاین نان از اسنپ فود، نان موردنظر خود را سفارش داده و در زمان کوتاهی تحویل بگیرید.

نظرات کاربران