نان به عنوان یکی از اصلیترین مواد غذایی ما ایرانیها، تقریبا هر روز در سبد غذایی خانواده مورد استفاده قرار میگیرد. متاسفانه با وجود ارزشمند بودن این ماده غذایی، میزان دور ریز نان در کشور ما، به حد قابل توجهی بوده و آمار حاکی از آن است که اسراف چشمگیر و نگران کنندهای در حوزه نان هر روز اتفاق میافتد. چیزی که شاید اگر از آمار و ارقام مربوط به آن آگاه باشیم، از همین لحظه شکل مصرف نان را در خانههایمان تغییر داده و به ذخیره منابع کمک کنیم.

متاسفانه آمار حاکی از آن است که هر ایرانی در سال 50 تن نان را دور میریزد. با توجه به جمعیت کشور، یک حساب ساده نشان میدهد که در سال چیزی نزدیک به 4 میلیارد تن نان در کشور ما، مستقیم به زباله دان روانه میشود. در حالی که هر روز مردم زیادی در فقر و تنگدستی در جای جای خاک ایران زمین، در حسرت یک تکه نان گرم، صبح را به شب میرسانند.
دور ریز نان در ایران
برای آن که درک بهتری از حجم بالای دور ریز نان در ایران داشته باشید، این میزان نان ضایعاتی را به شکلی دیگر، اندازه میگیریم که ملموستر باشد:
فرض کنید که بخواهیم میزان نان دور ریز در کشور را در یک سال، با کشتی بار بزنیم و به جایی دورافتاده ببریم. برای بار زدن میزان دور ریز نان ایرانیها در یک سال با کشتی، به چیزی نزدیک به 66 هزار کشتی باربری نیاز داریم. (هر کشتی باربری، به اندازه 60 هزار تن، حمل بار دارد.)
با در نظر گرفتن طول هر کشتی که معادل 200 متر است؛ قرار دادن آنها در امتداد هم، خط طویل و بی پایانی شکل خواهد داد. با این حساب 13 هزار کیلومتر به لحاظ طولی برای حمل این میزان نان ضایعاتی نیاز خواهد بود. در یک مثال ملموس دیگر اگر بخواهیم نان دور ریز ایرانیها را پشت سر هم قرار دهیم و از آن یک مسیر نانی درست کنیم، طول این مسیر، به اندازه طول کلیه خطوط ریلی در سراسر کشور خواهد شد.
صرفه جویی در مصرف نان، ترمیم ساختار تغذیه در کشور
این در حالی است که هنوز مشکل نان و غذا در کشور برجا بوده و کودکان و خانوادههای بسیاری از سوء تغذیه و نبود امکان برای تامین غذا رنج میبرند. حال تصورش را بکنید که با کمی صرفه جویی در هر خانواده، چطور میتوان چرخه غذا در کشور را به سمت الگوی مصرف سالم برده و از اسراف به این حد باورنکردنی، جلوگیری به عمل آورد. برای رسیدن به این نقطه، کافی است که هر خانواده با توجه به میزان نیاز روزانه خود، نسبت به خرید نان اقدام کرده و نگهداری اصولی نیز از میزان نان خریداری شده، به عمل بیاورند. به این ترتیب نه تنها دور ریز نان در کشور کاهش پیدا کرده، بلکه با صرفه جویی در هزینه منابع، چرخه تغذیه اصلاح خواهد شد.
نظرات کاربران