معرفی همه خواص زیتون پرورده + طرز تهیه

به این مقاله امتیاز دهید

زیتون پرورده از چاشنی‌های اصیل و پرطرفدار ایرانی است. اصالت زیتون پرورده به شمال کشور برمی‌گردد. اگر به استان‌های شمالی ایران سفر کرده باشید، حتماً این چاشنی را روی سفره‌های رنگارنگ آن‌ها دیده‌اید. در این مقاله از اسنپ فود قصد داریم طرز تهیه زیتون پرورده را توضیح دهیم و در ادامه تمام خواص آن را معرفی کنیم.

 طرز تهیه زیتون پرورده

  • زیتون ریز بدون هسته ۵۰۰ گرم
  • مغز گردو آسیاب شده ۳۰۰ گرم
  • رب انار دو استکان
  • روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری
  • پودر نعنا خشک ۱ قاشق غذاخوری
  • گلپر ۱ قاشق غذاخوری
  • آب انار به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم
  • سیر نصف بوته یا پودر سیر به مقدار لازم
  • سبزی‌های معطر
  • دانۀ انار
 طرز تهیه زیتون پرورده

مرحله اول

زیتون‌هایی که تهیه کردید اگر شور یا ترش هستند، آن‌ها را برای یک ساعت درون آب قرار دهید تا از میزان شوری یا ترشی آن‌ها کم شود. پس از یک ساعت زیتون‌ها را از آب خارج کنید و اجازه دهید کاملاً خشک شوند.

مرحله دوم

گردوهای آسیاب شده را درون ظرف بریزید. زیتون‌ها را به آن اضافه کنید. سپس رب انار را با آب انار کمی رقیق کرده و روی مواد بریزید. پس از اضافه کردن رب انار نوبت به روغن زیتون می‌رسد. دو قاشق غذا خوری روغن زیتون را به آن بیفزایید و در ادامه تمام مواد را به خوبی باهم مخلوط کنید.

مرحله سوم

در این مرحله گلپر، نعنا خشک، باقی سبزی‌های معطر، سیر و دانه‌های انار را به موادتان اضافه کنید و همه را با هم مخلوط کنید. در ادامه آن را درون ظرف در دار بریزید و برای یک روز در یخچال قرار دهید.

آن چه که به این چاشنی می‌افزایید به حد زیادی سلیقه‌ای است. بنابراین می‌توانید مقدار آن را تغییر دهید یا آن‌‌ها را حذف کنید.

فراموش نکنید که سیر باعث خوش عطر شدن زیتون پرورده می‌شود و در نتیجه نهایی بسیار مؤثر است.

زیتون پرورده را به عنوان چاشنی، همراه با غذاهای ایرانی مانند خورشت قورمه سبزی و خورشت قیمه و یا باقی غذاهای اصیل ایرانی سرو می‌کنند.

خواص زیتون پرورده

خواص زیتون پرورده

زیتون حاوی ۱۱۵-۱۴۵ کالری در هر ۱۰۰ گرم یا حدود ۵۹ کالری برای ۱۰ عدد زیتون است. در ادامه ارزش غذایی ۱۰۰ گرم زیتون مشخص شده است.

  • کالری: ۱۱۵
  • آب: ۸۰٪
  • پروتئین: ۰٫۸ گرم
  • کربوهیدرات: ۶٫۳ گرم
  • شکر: ۰ گرم
  • فیبر: ۳٫۲ گرم
  • چربی: ۱۰٫۷ گرم
  • اشباع شده: ۱٫۴۲ گرم
  • اشباع نشده مونو: ۷٫۸۹ گرم

زیتون حاوی ۱۱-۱۵٪ چربی است که ۷۴٪ درصد آن اسید اولئیک، نوعی اسید چرب اشباع نشده است. این ماده اصلی ترین ترکیب روغن زیتون است.

زیتون دارای خواص زیادی است. معمولاً در تمام رژیم‌های غذایی که توسط دکتر تغذیه ارائه می‌شود، انواع مختلف زیتون وجود دارد. زیتون به ویژه از نظر آنتی اکسیدان‌ها از جمله اولوروپئین، هیدروکسی تیروزول، تیروزول، اسید اولئانولیک و کوئرستین غنی است.

زیتون دارای مواد معدنی و انواع ویتامین است. در ادامه بیشتر به آن‌ها می‌پردازیم.

زیتون دارای مواد معدنی و انواع ویتامین است

ویتامین E: خوراکی‌های گیاهی مانند زیتون، حاوی مقدار زیادی از این ویتامین هستند.

مس: این مادۀ معدنی ضروری، به مقدار قابل توجهی در زیتون وجود دارد. کمبود مس خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

کلسیم: کلسیم موجود در زیتون برای عملکرد استخوان‌ها و عضله‌ها حیاتی است.

زیتون پرورده دارای نوعی چربی است که به جای چربی‌های غیرمفید در بدن جایگزین می‌شود. این نوع چربی زودتر و آسان‌تر شکسته می‌شود، به همین دلیل می‌تواند به کاهش وزن کمک کند.

همان‌طور که گفته شد زیتون سرشار از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان از بیماری‌های قلبی و عروقی و همچنین سرطان جلوگیری می‌کند.

زیتون سرشار از آنتی اکسیدان است

آنچه که در زیتون پرورده وجود دارد از جمله آنتی اکسیدان‌ها، مانند مسکن در بدن عمل می‌کند و سبب کاهش درد در افراد می‌شود.

اگر به بیماری قلبی مبتلا هستید یا سابقه خانوادگی در مورد این بیماری دارید، بهتر است که زیتون و روغن زیتون را در برنامۀ غذایی خود قرار دهید.

روغن زیتون همچنین با بیماری‌ آلزایمر مبارزه می‌کند. آلزایمر یکی از بیماری‌های شایع در افراد مسن است. دلیل بیماری آلزایمر تجمع پلاکت‌هایی به نام بتا آمیلوئید در داخل سلول‌های مغزی است.

یک آزمایش که بر روی موش‌ها انجام شده است، نشان داده که یک ماده موجود در روغن زیتون می‌تواند به از بین بردن این پلاکت‌ها کمک کند.

زیتون، بدن افراد را در برابر دیابت نوع دوم نیز محافظت می‌کند. طبق تحقیق‌های انجام شده، استفاده از زیتون و روغن زیتون علائم دیابت نوع دوم را تا ۴۰ درصد کاهش می‌دهد.

باید بدانید که زیتون دارای خواص آنتی باکتریال است. زیتون پرورده حاوی مواد مغذی بسیاری است که می‌تواند باکتری‌های مضر را مهار یا از بین ببرد. یکی از باکتری‌هایی که توسط زیتون مهار می‌شود، باکتری معده است که سبب زخم معده می‌شود. مطالعه بر روی انسان‌ها نشان داده است که ۳۰ گرم روغن زیتون در مصرف روزانه، می‌تواند عفونت باکتری معده را ۱۰ الی ۴۰ درصد، در کمتر از دو هفته از بین ببرد.

اگر با خواندن این مقاله تصمیم گرفتید روزانه از روغن زیتون استفاده کنید، فراموش نکنید که حتماً روغن زیتون مرغوب تهیه کنید.

قیمت زیتون پرورده

قیمت زیتون پرورده نسبت به کیفیت زیتون و موادی که در آن استفاده شده است متفاوت است. همچنین قیمت آن با توجه به کیلویی بودن و یا بسته بندی شرکتی آن نیز می‌تواند مختلف باشد. اما به طور معمول قیمت زیتون پرورده مرغوب از کیلویی 50 هزار تومان شروع می‌شود.