طرز تهیه آش دوغ، پای ثابت سفره های ایرانی در زمستان

طرز تهیه آش دوغ
3/5 - (1 امتیاز)

آش‌ها قدمتی طولانی در کشور ایران دارند. به عنوان یک وعده اصلی در صبحانه، ناهار و یا شام سرو می‌شوند و حتی می‌توان از آنها را به عنوان پیش غذا نیز استفاده کرد. فرهنگ‌ها و تفکرات مختلفی در مورد پخت آش در یک شهر یا منطقه وجود دارد. در ایران انواع آش‌ها در سراسر کشور طبخ می‌شوند و حتی با در نظر گرفتن مراسم‌ها نیز می‌توان آنها را دسته بندی کرد. برای مثال انواع آش به آش دوغ، آش م،است آش غوره، آش رشته، آش شله قلمکار و غیره دسته بندی می‌شوند. حتی طرز تهیه آش دوغ با در نظر گرفتن یک مناسبت انجام می‌شود، که در این بین می‌توان به مناسبت‌هایی مثل پخت آش پشت پا، پخت آش دندونی و غیره اشاره کرد.

مواد لازم و طرز تهیه انواع آش دوغ

در میان آش‌های ایرانی، آش دوغ یکی از معروف‌ترین‌ها محسوب می‌شوند که در هر شهری با توجه به مواد اولیه استفاده شده، متفاوت است. در کل طرز تهیه آش دوغ به اصلی‌ترین ماده آن یعنی نوع دوغ بستگی دارد. برای مثال دوغ‌هایی که در دشت مغان تهیه می‌شوند به واسطه تغذیه خاص گوسفندان و میش‌ها طعم خاصی دارند که در ان منطقه معروف است. در ادامه با انواع طرز تهیه آش دوغ در شهرهای مختلف کشورمان با شما همراه هستیم.

آش دوغ شیرازی

آش دوغ شیرازی

اولین آش دوغی که به توضیح آن می‌پردازیم آش دوغ شیرازی است. مواد لازم، جدول اطلاعات پخت و طرز تهیه آن در ادامه آمده است:

طرز تهیه آش دوغ شیرازی
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 30 دقیقه
زمان پخت غذا 45 تا 50 دقیقه
میزان سختی کم

مواد لازم برای تهیه آش دوغ شیرازی

آش دوغ شیرازی طرز تهیه ساده و خوشمزه‌ای دارد. شما می‌توانید این آش را هم با گوشت و هم بدون گوشت تهیه کنید. تفاوت طرز تهیه آش دوغ شیرازی با سایر همتایتان خود در این است که حبوبات استفاده شده در آن متفاوت هستند. معمولا از لپه در پخت این آش استفاده می‌شود که البته در خود شیراز از بِنه استفاده می‌کنند. بِنه نوعی پسته کوهی است که چون ممکن است در دسترس نباشد حذف شده و به جای آن از لپه استفاده می‌شود.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 1 پیمانه و نیم
لپه 1 پیمانه
نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
برگ چغندر یا اسفناج 200 گرم
دوغ محلی 1 لیتر و نیم
آب به میزان لازم
روغن به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه آش شیرازی

مراحل تهیه این آش به شرح زیر است:

  • مرحله اول: در مرحله اول یک الی دو ساعت قبل از پخت، لپه و برنج را خیس کنید. همچنین برگ اسفناج و یا برگ چغندر را پاک کرده، شسته و اجازه بدهید که آب اضافی آن خارج شود.
  • مرحله دوم: در گام بعدی از طرز تهیه آش دوغ ، لپه و برنج را که به خوبی خیس خورده اند در یک قابلمه ریخته و با روغن و آب جوش، اجازه بدهید تا 1 الی 2 ساعت خوب پخته شوند. وقتی که آب داخل قابلمه بخار شد و پخت برنج و لپه نیز به اتمام رسید، اگر متوجه شدید که لپه‌ها هنوز نیم پخته هستند می‌توانید مجددا کمی آب جوش بر روی آنها بریزید.
  • مرحله سوم: در مرحله بعد سبزی آش را اضافه کرده هم بزنید تا رنگ سبزی از خامی درآید. در یک تابه دیگر با کمی روغن،نعناهای خشک را تفت بدهید و نعنا داغ تهیه کنید. فلفل قرمز و زرد چوبه نیز در انتها به نعناداغ خود اضافه کنید.
  • مرحله چهارم: در نهایت مخلوط دوغ ترش و نعنا داغ را به آش اضافه کرده هم بزنید تا آش شما به خوبی غلیظ شود. بعد از اینکه آش به غلظت مناسب رسید آن را از روی حرارت بردارید و با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین کنید، نوش جان !

آش دوغ لری

آش دوغ لری

اگر تمایل دارید تا آش دوغ لری را امتحان کنید، پس مطلب زیر را از دست ندهید:

طرز تهیه آش دوغ لری
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 45 دقیقه
زمان پخت غذا 60 دقیقه
میزان سختی متوسط

مواد لازم برای تهیه آش دوغ لری

طرز تهیه آش دوغ لری ممکن است کمی سخت باشد اما به شما قول خواهیم داد که در انتها با یکی از آش‌های بسیار لذیذی روبرو می‌شوید که طعم آن را هیچگاه از یاد نخواهید برد.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
بلغور جو نصف پیمانه
نخود و لوبیا سفید 200 گرم
گوشت چرخ کرده 200 گرم
پیاز 2 عدد
دوغ محلی 2 لیتر
آلو ترش 4 تا 6 عدد
اسفناج، تره، گشنیز، جعفری، شوید، برگ سیر 100 گرم
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم

مراحل تهیه آش دوغ لری

در ادامه طرز تهیه مرحله به مرحله آش دوغ لری را برای شما شرح خواهیم داد.

  • مرحله اول: در مرحله اول از طرز تهیه آش دوغ لری نخود و لوبیاهای خیس شده از شب قبل را پخته و دوغ محلی را حرارت دهید.
  • مرحله دوم: بعد از پخته شدن حبوبات، سبزیجات ساطوری شده را به آن اضافه کنید و منتظر بمانید تا آش شما تغییر رنگ دهد.
  • مرحله سوم: در مرحله بعد گوشت را به همراه پیاز رنده شده و زردچوبه بخوبی ورز بدهید تا گوشت شما به خوبی منسجم شود و در آش از یکدیگر متلاشی نشود.
  • مرحله چهارم: در گام بعد ظرفی را آماده کرده گوشت را به اندازه دلخواه قلقلی کنید و در روغن به خوبی سرخ کنید.
  • مرحله پنجم: بعد از آن بلغور جو را به مدت ۱۰ دقیقه جوشانده ، با آلو ترش را به آن اضاف کنید و بعد از پخته شدن با آش مخلوط کنید.
  • مرحله ششم: در نهایت تمام مواد را به اضافه گوشت‌های قلقلی سرخ شده، به آش اضافه کنید و منتظر بمانید تا آش شما به غلظت مناسب برسد. بعد از به غلظت رسیدن در ظرف مناسب و با تزئین پیاز داغ سرو کنید، نوش جان !

آش دوغ کردستان

آش دوغ کردستان

چه اهل کردستان باشید و چه اهل شهرهای دیگر ایران، باید این اش دوغ خوشمزه را حتما یک بار امتحان کنید.

طرز تهیه آش دوغ کردستان
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 30 دقیقه
زمان پخت غذا 45 دقیقه
میزان سختی کم

مواد لازم برای تهیه آش دوغ کردستان

طرز تهیه آش دوغ کردستان بسیار راحت و آسان است. سبزی این آش دوغ شامل گشنیز، نعنا و تره بوده و به مدت زمان کوتاهی برای پخته شدن و به قوام رسیدن نیاز دارد.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
بلغور گندم نصف پیمانه
نخود نصف پیمانه
سبزی آش 250 گرم
دوغ محلی 3 لیوان
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
تخم مرغ 2 عدد برای 4 نفر
برنج 1 پیمانه

مراحل پخت آش دوغ کردستان

در ادامه با طرز تهیه آش دوغ کردستان ما را همراهی کنید.

  • مرحله اول: در مرحله اول از طرز تهیه آش دوغ اصیل کردستان بهتر است که از شب قبل بلغور گندم را پخته و اجازه بدهید که استراحت کنند .
  • مرحله دوم: بعد از آن در یک قابلمه نسبتاً بزرگ که بر اساس تعداد افراد در نظر گرفته می‌شود، نخود از قبل خیس خورده در کنار بلغور را مخلوط کرده و اجازه بدهید که بعد از ۲۰ دقیقه این ترکیب نیم پخت شود .
  • مرحله سوم: در گام بعدی سبزی‌های ساطوری شده را به قابلمه اضافه کنید و 1 ساعت و نیم زمان پخت به آنها بدهید .
  • مرحله چهارم: بعد از آن در یک قابلمه دیگر دوغ را ریخته و به آن 2 عدد تخم مرغ اضافه کنید و به خوبی هم بزنید.
  • مرحله پنجم: بعد از جوشیده شدن دوغ، مواد پخته شده شامل سبزی آش، بلغور گندم و نخود را به همراه برنج، به دوغ اضافه کنید و اجازه بدهید تا به خوبی لعاب به هم زده جا بیفتد .
  • مرحله ششم: در نهایت آش شما آماده است. آن را در ظرف مورد نظر ریخته و با نعنا داغ، پیاز داغ در صورت تمایل تزیین کنید. فراموش نکنید که برنج و بلغور می‌توانند در صورت تمایل با هم استفاده شوند و یا فقط از یکی از آنها استفاده کنید. همچنین این آش بدون تخم مرغ نیز قابل پخت است.

آش دوغ اردبیل

آش دوغ اردبیل

بسیاری از افراد احتمالا تنها با این آش آشنا باشند، بنابراین، به سراغ پرطرفدارترین و اشنا ترین نوع آش دوغ نیز می‌رویم:

طرز تهیه آش دوغ اردبیل
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 40 دقیقه
زمان پخت غذا 50 دقیقه
میزان سختی متوسط

مواد لازم برای تهیه آش دوغ اردبیل

طرز تهیه آش دوغ اردبیل که به نوعی آش دوغ اردبیل اصیل محسوب می‌شود، ممکن است کمی طولانی و زمانبر باشد اما بدون شک لذیذ خواهد بود. البته ناگفته نماند که اگر مواد اولیه را در منزل نداشتید می‌توانید به راحتی با سفارش آنلاین غذا بدون هیچ زحمتی آش دوغ را در منزل نوش جان کنید. نکته طرز تهیه آش دوغ اردبیل این است که سبزی آش شامل تره، شوید، اسفناج، گشنیز و سیر تازه می‌شود و بهتر است که قبل از دست به کار شدن برای طبخ این آش، گوشت‌های قلقلی را آماده کنید.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد 1 قاشق غذاخوری
نخود 1 پیمانه
سبزی آش 300 گرم
دوغ محلی 3 لیتر
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
تخم مرغ 1 عدد
گوشت چرخ کرده 100 گرم

مراحل پخت آش اردبیلی

  • مرحله اول: در مرحله اول گوشت چرخ کرده را با یک قاشق آرد و کمی نمک مخلوط کنید، به خوبی ورز دهید و به اندازه یک فندق تهیه کرده و همه در روغن سرخ کنید.
  • مرحله دوم: در مرحله دوم از طرز تهیه آش دوغ اردبیل نخودهایی را که از شب قبل خیسانده شده‌اند، پخته به همراه دوغ در قابلمه بریزید.
  • مرحله سوم: بعد از آن برنج را شسته و در ظرفی جداگانه تخم مرغ، آرد و برنج را با یکدیگر مخلوط کنید تا یکدست شوند.
  • مرحله چهارم: بعد از آن دوغ را به ترکیب برنج، آرد و تخم مرغ اضافه کرده و روی حرارت قرار دهید. فراموش نکنید که در این مرحله باید به صورت مداوم این مخلوط هم زده شود تا دوغ به جوش آمده و نبرد.
  • مرحله پنجم: بعد از آن ساقه‌های خرد شده سیر و سبزی آش را اضافه کرده و حرارت را کم کنید تا مخلوط برنج و سبزی‌ها بخوبی مغزپخت شوند.
  • مرحله ششم: در گام بعدی از طرز تهیه آش دوغ محلی یا همان آش دوغ تبریز، نخود پخته شده را اضافه کرده و با کوفته‌هایی که از قبل آماده کرده‌اید به محتویات قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید آش شما به خوبی جا بیفتد. در نهایت نمک و فلفل را اضافه کنید و فراموش نکنید که این غذا را بدون تخم مرغ نیز می‌توان طبخ کرد.

آش دوغ سرعین

آش دوغ سرعین

به سراغ مواد لازم و طرز تهیه آش دوغ سرعین می‌رویم:

طرز تهیه آش دوغ سرعین
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 20 دقیقه
زمان پخت غذا 45 دقیقه
میزان سختی کم

مواد لازم برای تهیه آش دوغ سرعین

طرز تهیه آش دوغ سرعین که یکی از شناخته‌ شده‌ترین و معروف‌ترین آش‌ها محسوب می‌شود، به قدری راحت است که شما می‌توانید در تمام مناسبت‌ها و مهمانی‌های خود آن را طبخ کنید. بیشترین خوش طعمی در این آش بدلیل دوغ چرب و محلی لذیذی است که در تهیه آن استفاده می‌کنند.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج نصف پیمانه
نخود 1 پیمانه
سبزی آش نیم کیلو
دوغ محلی 2 لیتر
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
تخم مرغ 1 عدد
سیر تازه 2 تا 3 شاخه به دلخواه

مراحل پخت آش دوغ سرعین

طرز تهیه آش سرعین به شکل زیر است:

  • مرحله اول: در مرحله اول طرز تهیه آش دوغ سرعین نخودهای از شب قبل خیس خورده را در یک قابلمه مناسب ریخته و 2 لیوان آب به آن اضافه کنید. نخودها باید با حرارت، نرم و پخته شوند.
  • مرحله دوم: در گام بعدی برنج را شسته در قابلمه جدا میریزیم و تخم مرغ را به آن اضافه می‌کنیم و هم میزنیم تا مخلوطی یکدست شود.
  • مرحله سوم: در مرحله سوم دوغ را به برنج و تخم مرغ اضافه کنید، هم بزنید تا تمام مواد یکدست شوند و قابلمه را بر روی حرارت قرار دهید .
  • مرحله چهارم: گام بعدی شما این است که بعد از به جوش رسیدن دوغ، نخود پخته شده را به آن اضافه کنید .
  • مرحله پنجم: بعد از آن سبزی آش را که ساطوری خرد شده است به این مخلوط اضافه کنید، درب قابلمه را نیمه باز گذاشته و اجازه بدهید که آش با حرارت ملایم پخته شود. در نهایت آش شما با تزیین نعنا داغ و پیاز داغ آماده سرو خواهد بود.

آش دوغ مازندران

آش دوغ مازندران

طعم بی‌نظیر آش دوغ مازندرانی سبب شد تا دستور پخت این آش را نیز به موارد قبلی اضافه کنیم.

طرز تهیه آش دوغ مازندران
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 30 دقیقه
زمان پخت غذا 40 دقیقه
میزان سختی کم

مواد لازم برای تهیه آش دوغ مازندران

طرز تهیه آش دوغ مازندرانی راحت و مواد آن در دسترس است. این غذای شمالی با اینکه یک آش محلی محسوب می‌شود اما به دلیل مخلوط شدن محتویات آن با دوغ مازندران و آماده شدن آن بر روی آتش، عطر و طعم دیگری دارد.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 1 پیمانه
نخود و لوبیا سفید 1هر کدام  پیمانه
سبزی آش نیم کیلو
دوغ محلی 1 پیمانه
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
پیاز 2 عدد
سیر 2 تا 3 شاخه به دلخواه
نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
آبغوره و سرکه به میزان لازم

مراحل پخت آش دوغ مازندران

طرز تهیه این آش را همراه با ما شروع کنید:

  • مرحله اول: در مرحله اول طرز تهیه آش دوغ شمالی باید حبوبات و برنج خیس خورده شب قبل را در قابلمه ریخته و نصف پارچ آب و نمک و روغن را نیز با آنها اضافه کنید. نکته اینجاست که برنج باید 1 ساعت بعد از پخت حبوبات به این ترکیب اضافه شود.
  • مرحله دوم: در مرحله دوم سبزی آش را که شامل اسفناج، جعفری و گشنیز است ساطوری کرده و آن را به قابلمه اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید تا با یکدیگر ترکیب شوند.
  • مرحله سوم: بعد از آن یک لیوان دوغ را به این ترکیب اضافه کنید.
  • مرحله چهارم: در ادامه پیازها و سیرها را خرد کرده و در روغن سرخ کنید. نصف این ترکیب را به آش اضافه کنید.
  • مرحله پنجم: در مرحله آخر بعد از اینکه آش شما آماده شد آن را در ظرف مناسب ریخته با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین کرده و با آبغوره و سرکه چاشنی کنید. آش شما آماده است، نوش جان !

آش دوغ کرمانشاهی

آش دوغ کرمانشاهی

اگر به نوع کرمانشاهی این آش علاقه دارید، مطلب زیر را مطالعه کنید.

طرز تهیه آش دوغ کرمانشاهی
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 20 دقیقه
زمان پخت غذا 40 دقیقه
میزان سختی کم

مواد لازم برای تهیه آش دوغ کرمانشاهی

آش دوغ کرمانشاهی یکی از آش‌های محلی است که در استان کرمانشاه و در فصول سرد آن را تهیه می‌کنند. به شما توصیه می‌کنیم که در طرز تهیه آش دوغ کرمانشاهی حتما از دوغ محلی ترش مزه که غلظت زیادی دارد استفاده کنید.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 1 پیمانه
لپه نصف پیمانه
سبزی آش 1 کیلو
دوغ محلی 4 تا 5 لیتر
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
پیاز 2 عدد

مراحل پخت آش دوغ کرمانشاهی

طرز تهیه نوع کرمانشاهی این آش در متن زیر آمده است:

  • مرحله اول: در مرحله اول از پخت این آش، سبزی آش را که شامل تره، جعفری، اسفناج و گیشنیز است ساطوری خرد کرده و درون قابلمه بریزید. لپه‌های از شب قبل خیس خورده را نیز با یک لیوان آب به سبزی‌های در حال پخت اضافه کنید .
  • مرحله دوم: در مرحله دوم بعد از پخت لپه و سبزی آش، ۵ لیتر دوغ ترش محلی را حرارت دهید تا به جوش آید. مداوم ان را هم بزنید تا بریده نشود.
  • مرحله سوم: بعد از آن برنج از قبل خیس خورده را به دوغ در حال جوش اضافه کنید و به خوبی هم بزنید.
  • مرحله چهارم: در مرحله بعد سبزی‌ها و لپه پخته شده باید به برنج و دوغ در حال جوش اضافه شوند. حرارت را کم کنید تا آش به آرامی پخته شده و قوام آید.
  • مرحله پنجم: بعد از پخته شدن برنج و به غلظت رسید آش، در یک تاب پیازهای خرد شده را در روغن تفت دهید و با زردچوبه اجازه دهید یخوبی سرخ شوند. نیمی از پیاز داغ را به آش اضافه کرده و قسمت دیگر از آن را برای تزیین استفاده کنید.

آش دوغ تبریز

آش دوغ تبریز

آخرین دستور پخت نیز مربوط به آش دوغ تبریز است که مواد لازم و جدول اطلاعات پخت آن را در ادامه خواهیم دید.

طرز تهیه آش دوغ تبریز
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 20 دقیقه
زمان پخت غذا 45 دقیقه
میزان سختی کم

مواد لازم برای تهیه آش دوغ تبریز

آش دوغ تبریز لذیذ است و اگر با دوغ محلی تهیه شود طعم آن را هیچگاه فراموش نخواهید کرد. در ادامه با طرز تهیه آش دوغ ترکی با ما همراه باشید.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج 1 پیمانه
نخود 250 گرم
سبزی آش 700 گرم تا 1 کیلو
دوغ محلی 2  لیتر
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
سیر 2 عدد

مراحل پخت آش دوغ تبریزی

برای تهیه این آش مراحل زیر را انجام دهید:

  • مرحله اول: در مرحله اول از طرز تهیه آش دوغ تبریز ، نخود از شب قبل خیس خورده را در قابلمه ریخته و روی آن آب بریزید. نخودها باید به خوبی مغز پخت شوند.
  • مرحله دوم: در گام بعدی از طرز تهیه آش دوغ ، نخودهای کاملا پخته شده را کنار گذاشته و برنج را با 2 لیوان آب و نمک بپزید. بعد از آن برنج را آبکش کرده و به قابلمه نخود پخته شده اضافه کنید.
  • مرحله سوم: مرحله سوم سبزی‌ها را به ترکیب نخود و برنج اضافه کنید و فراموش نکنید که سبزی آش شامل تهر، شوید و جعفری می‌شود.
  • مرحله چهارم: درب قابلمه را نبندید و اجازه بدهید تا سبزی‌ها به خوبی پخته شده و رنگ آنها تغییر کند. آب باید تبخیر شود و بعد از پخته شدن سبزی‌ها دوغ را کم کم به این مخلوط اضافه کنید.
  • مرحله ششم: در گام بعدی از طرز تهیه آش دوغ ، بعد از ۱۵ دقیقه که دوغ را به این مخلوط اضافه کردید، آش را با نمک و فلفل چاشنی کنید. در نهایت سیرهای نگینی خرد شده را در زمان سرو آش برای تزیین روی آن قرار دهید.

آش ها، غذاهایی دوست داشتنی و مقوی

در این مطلب طرز تهیه آش دوغ در شهرهای معروف ایران را برای شما شرح دادیم. البته آش‌های دیگری نیز هستند که در ایران جزء آش‌های لذیذ دسته‌بندی می‌شوند و پختن و تهیه آنها درست همانند آش دوغ، سریع و راحت است. اگر به دنیای آش ها علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله طرز تهیه آش را مطالعه کنید.

نظرات کاربران