طرز تهیه نان روغنی ساده و با شکر به روش تبریزی (با فر و بدون فر)

طرز تهیه نان روغنی
3.9/5 - (7 امتیاز)

نون روغنی یکی از شیرینی‌های محلی خوشمزه و پرطرفدار در اقوام مختلف کشورمان است که طرفداران زیادی داشته و برای وعده صبحانه نیز فوق العاده به حساب می‌آید. این نان در مناطق مختلف به اشکال متنوعی طبخ می‌شود. به شکلی که شما هم می‌توانید طرز تهیه نان روغنی را در فر دنبال کرده و هم این که آن را در تابه بپزید. اما همان طور که از نام این شیرینی مشخص است، یکی از دستورهای پخت اصلی این نان سرخ کردن آن در میزان زیادی روغن داغ است. در این مطلب با ما همراه شوید تا نگاهی به فرایند و طرز پخت نان روغنی سنتی بیندازیم.

نان روغنی

تعداد نفرات 8 نفر
زمان آماده سازی 120 دقیقه
زمان پخت 45 دقیقه
میزان سختی کم

طرز تهیه نان روغنی خوشمزه و خانگی

طرز تهیه نان روغنی خوشمزه و خانگی

احتمالا دلتان نخواهد که هر روز یک صبحانه تکراری مثل کره و مربا یا پنیر و گردو را میل کنید. به همین منظور، روش تهیه نان روغنی، به عنوان یک نان اصیل ایرانی را به شما آموزش می‌دهیم تا از امروز به بعد به میزهای صبحانه‌تان رنگ و بویی تازه ببخشید.

مواد اولیه نان روغنی

برای تهیه نان روغنی ساده خانگی مواد اولیه زیر را آماده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد 5 پیمانه
خمیر مایه 1 قاشق غذاخوری
شکر 1 پیمانه
بکینگ پودر 2/1 قاشق چای خوری
نمک 2/1 قاشق چای خوری
رازیانه 2 قاشق
روغن برای سرخ کردن به مقدار لازم
کنجد 3 قاشق چای خوری

دستور پخت نان روغنی

برای پخت نان روغنی با گاز (اجاق) مراحل را به ترتیب در زیر آورده‌ایم:

  • مرحله اول: در ابتدا آرد و بکینگ پودر را با هم مخلوط کرده و الک کنید. سپس مواد خشک دیگر از جمله نمک، شکر، زردچوبه و دانه‌های رازیانه را به آرد اضافه نمایید.
  • مرحله دوم: خمیر مایه را در کمی آب ولرم و یک قاشق شکر مخلوط کرده و پس از عمل آمدن به ترکیب آرد اضافه کنید.
  • مرحله سوم: حالا نوبت آن است که به صورت مرحله به مرحله کمی آب به آرد اضافه کنید، تا زمانی که مطمئن شوید خمیر به دست شما نمی‌جسبد. سپس شروع به ورز دادن خمیر کنید.
  • مرحله چهارم: در هر مرحله که نیاز بود تا خمیر بهتری عمل آید، می‌توانید آب یا آرد بیشتری اضافه کنید. فقط در اضافه کردن هر یک از مواد دقت کنید تا بیشتر از حد لازم نباشد.
  • مرحله پنجم: بعد از آن که خمیر را به خوبی ورز دادید، روی آن را با یک حوله بپوشانید و اجازه دهید در محیط گرم استراحت کند. این استراحت کردن باعث خواهد شد تا خمیر به عمل آید. مدت زمان استراحت خمیر می‌تواند بین 1 تا 2 ساعت و در برخی مواقع بیشتر باشد.
  • مرحله ششم: حالا انتظار داریم که حجم خمیر، چیزی نزدیک به دو برابر شود. زمانی که خمیر پف کرد و حجم آن دو برابر شد، دوباره آن را ورز دهید. از خمیر چانه‌هایی به اندازه نارنگی بگیرید و با وردنه روی سطح کار پهن کنید. در صورتی که وردنه ندارید، می‌توانید با دست این کار را انجام دهید. هنگام پهن کردن خمیر اگر لازم بود می‌توانید کمی آرد به آن اضافه کنید تا چسبنده نباشد.
  • مرحله هفتم: در این مرحله می‌بایست مانند نان شیرمال ، خمیر را با چنگال سوراخ سوراخ کنید. مرکز خمیر را نیز می‌توانید برای سرخ شدن بهتر سوراخ کنید.
  • مرحله هشتم: آرد اضافی خمیر را با تکاندن آن بگیرید و درون روغن سرخ کنید. هنگام سرخ شدن هم باید با استفاده از چنگال به طور مداوم و یکسره نان روغنی را جابجا کنید. به همین شکل زمانی که یک سمت نان سرخ شد، آن را برگردانده و سمت دیگر آن را سرخ کنید.

نکات مهم در طرز تهیه نان روغنی ساده خانگی

برای تهیه نان روغنی خانگی بهتر است نکات زیر را فراموش نکنید:

  • بر اساس سلیقه خود می توانید دانه‌های رازیانه را با دستگاه خرد کنید یا اینکه به صورت پودر شده به ترکیب اصلی اضافه کنید.
  • در طرز تهیه نان روغنی شیرین می‌توانید میزان شکر را کمی افزایش دهید. در صورتی هم که با شیرینی مشکل دارید یا نمی‌خواهید قند نان بالا باشد، می‌توانید میزان شکر آن را کم کرده و نان روغنی ساده تهیه کنید.
  • هنگام ورز دادن خمیر می‌توانید دست خود را در کاسه خیس کنید تا خمیر راحت تر مخلوط شود.
  • هنگام اضافه کردن کنجد باید کمی خمیر را با دست فشار دهید تا کنجدها در خمیر فرو روند و هنگام سرخ شدن درون روغن نریزند.
  • در برخی از دستورها شکر به صورت مستقیم به مخلوط اضافه می‌شود، اما شما می‌توانید آن را در مقداری آب حل کرده، به آرد اضافه کنید و مواد را به خوبی ورز دهید. در طرز تهیه نان قندی نیز می‌توانید به همین شکل به جای اضافه کردن مستقیم شکر، آن را در آب حل کنید.
  • برای سرخ کردن نان روغنی از یک تابه بزرگ یا یک ظرف روحی با سایز مناسب استفاده کنید. دقت داشته باشید که فضای کافی برای سرخ کردن نان‌ها وجود داشته باشد.
  • نان روغنی محلی را بهتر است در محیط بیرون از آشپزخانه و حیاط طبخ کنید.
  • میزان زردچوبه باید به حدی باشد که رنگ نان تغییر کند و متمایل به زرد شود.

طرز تهیه نان روغنی همدان

طرز تهیه نان روغنی همدان

نان روغنی همدانی‌ها به شدت معروف است و برای تهیه آن، لازم است که ضمن آماده کردن دقیق مواد اولیه زیر، مراحل پخت را دنبال کنید.

مواد لازم تهیه نان روغنی همدانی یا اگردک

مواد لازم برای تهیه کردن نان روغنی همدانی (اگردک همدانی) به شرح زیر هستند:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد 6 پیمانه
شیر 1 پیمانه
شکر نصف پیمانه
تخم مرغ 2 عدد
نمک نصف قاشق چای خوری
زرد چوبه 2 قاشق غذاخوری
کره نصف پیمانه
خمیر مایه 1 قاشق غذاخوری

مراحل تهیه نان روغنی همدان

برای پخت نان روغنی همدان مراحل زیر را دنبال کنید:

  • مرحله اول: خمیر مایه را در یک لیوان آب ولرم با یک قاشق شکر حدود 5 تا 10 دقیقه استراحت دهید تا پف کند.
  • مرحله دوم: شکر را در شیر حل کنید. برای این کار می‌توانید شیر را کمی گرم کنید، اما برای استفاده مجدد باید اجازه دهید تا شیر خنک شود.
  • مرحله سوم: در این مرحله باید خمیر مایه عمل آمده، روغن یا کره ذوب شده، زردچوبه و نمک را با شیر به خوبی ترکیب کنید.
  • مرحله چهارم: در این مرحله می‌توانید آرد را کم کم و در دو مرحله به ترکیب اضافه کنید. هنگام اضافه کردن بهتر است آرد را الک کنید.
  • مرحله پنجم: برای تهیه اگردک یا همان نان روغنی مختص همدان باید به قدری آرد اضافه کنید تا خمیر نرم و لطیفی آماده شود و به دست هم نچسبد. در انتها خمیر را به خوبی ورز دهید و روی آن را با یک پارچه تمیز بپوشانید تا زمان ور آمدن، استراحت کند.
  • مرحله ششم: پس از دو برابر شدن حجم خمیر دوباره آن را ورز دهید و آن را به صورت چانه‌های کوچک در آورید.
  • مرحله هفتم: خمیرها را یکی یکی با وردنه باز کنید و در یک تابه روغن داغ شده سرخ کنید. پس از سرخ شدن نان روغنی را برگردانید تا طرف دیگر آن نیز سرخ شود.

نکات مهم تهیه اگردک همدان

برای اینکه یک نان روغنی خوشمزه داشته باشید، نکات زیر را حتما به خاطر بسپارید:

  • هنگام سرخ شدن اگردک، از یک دستمال حوله‌ای برای جذب روغن اضافی آن استفاده کنید.
  • استراحت دادن بیش از اندازه خمیر اگردک هنگام ور آمدن، باعث ترش شدن خمیر آن خواهد شد. از این روی باید دقت داشته باشید که بیش از زمان لازم، به خمیر این نوع نان روغنی، استراحت ندهید.
  • برای خوشمزه شدن نان روغنی همدان، می‌توانید هنگام سرخ کردن از ترکیب روغن حیوانی محلی و روغن مایع استفاده کنید.

طرز تهیه نان روغنی تابه ای

طرز تهیه نان روغنی تابه ای

شما می‌توانید نان روغنی را به شیوه‌های مختلف تهیه کنید. روش تهیه و مواد لازم برای تهیه نان روغنی تابه‌ای در ادامه آمده است و اگر تمایل داشته باشید، می‌توانید تهیه نان را به شکل زیر پیش ببرید.

مواد اولیه نان روغنی تابه‌ای

مواد اولیه لازم برای طبخ نان روغنی در تابه، به قرار زیر هستند:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
شیر 3 لیوان
خمیر مایه فوری 1 قاشق سوپ خوری
نمک 2 قاشق چای خوری
آرد 7 لیوان
زنجبیل 5/1 قاشق
روغن مایع به میزان لازم

مراحل پخت نان روغنی تابه‌ای

برای تهیه نان روغنی تابه‌ای، مراحل زیر را پیش ببرید:

  • مرحله اول: در ابتدا باید شیر را کمی گرم کنید و کمی صبر کنید تا حرارت آن کاهش پیدا کند. سپس مواد خشک از جمله نمک، مایه خمیر، زنجبیل و آرد را به آن اضافه کنید. در هر مرحله اضافه کردن مواد جدید، باید ترکیب شیر را خوب هم بزنید.
  • مرحله دوم: پس از اضافه کردن آرد، خمیر را به خوبی ورز دهید.
  • مرحله سوم: پس از این که خمیر به خوبی ورز داده شد، آن را به چانه‌های کوچک توپی تقسیم کنید و در یک سینی قرار دهید تا حدود 2 ساعت در محیط گرم استراحت کند. روی سطح خمیر را پارچه بکشید، اما مراقب باشید به خمیر نچسبد.
  • مرحله پنجم: بعد از آماده شدن، باز هم هر چانه خمیر را دوباره ورز دهید تا حباب آن گرفته شود. سپس چانه‌ها را با وردنه پهن کنید.
  • مرحله ششم: لازم است که به خوبی کف تابه را کمی چرب کرده و خمیر را درون آن قرار دهید.
  • مرحله هفتم: حرارت را بسیار کم کرده و تابه را روی آن قرار دهید. درب تابه را با کمک دمکنی بگذارید و اجازه دهید یک طرف نان به خوبی بپزد و حتی سطح آن تا حدودی برشته شود. چیزی در حدود 15 تا 20 دقیقه زمان لازم است تا یک سمت نان روغنی بپزد.
  • مرحله هشتم: بعد از طلایی شدن یک سمت نان روغنی آن را برگردانید تا طرف دیگر آن هم برشته شود.

نکات مهم در تهیه نان روغنی تابه ای

برای تهیه نان روغنی تابه‌ای رعایت نکاتی لازم است که در ادامه به آن می‌پردازیم:

  • برای آن که خمیر حین ورز دادن به دست شما نچسبند، بهتر است که پیش از شروع به ورز دادن، دست‌های خود را با روغن مایع چرب کنید.
  • توصیه می‌شود که در صورت استفاده از خمیر مایه معمولی، در ابتدا آن را با کمی شکر در آب ولرم حل کنید.
  • بهتر است در طرز تهیه نون روغنی تابه‌ای، ضخامت خمیر کم باشد تا وسط نان به خوبی پخته شود.
  • برای زرینه کردن روی خمیرها قبل از سرخ کردن می‌توانید از 1 عدد زرده تخم مرغ و ترکیب آن با 1 قاشق شیر و 1 قاشق زعفران استفاده کنید. این ترکیب را با استفاده از برس یا فرچه روی سطح خمیر رومال کنید.
  • در دستور محلی طبخ این نوع نان، می‌توانید به جای روغن از کره یا تورتا استفاده کنید.

طرز تهیه نان روغنی در فر

طرز تهیه نان روغنی در فر

اگر تمایل داشته باشید، می توانید این نان خوشمزه را در فر نیز تهیه کنید. در ادامه مراحل تهیه نان روغنی خانگی در فر را آورده‌ایم:

  • مرحله اول: در طرز تهیه نون روغنی در فر هم کافی است مواد نان روغنی تابه‌ای را با هم ترکیب کنید و تمامی مراحل را به همان شکل انجام دهید. با این تفاوت که به جای پختن آن در تابه، از فر برای آماده کردن نان روغنی استفاده کنید.
  • مرحله دوم: برای طبخ نان روغنی به این شکل می‌توانید چانه‌های خود را به صورت ضخیم‌تر بگیرید و سطح آن را رومال کرده و کنجد بپاشید.
  • مرحله سوم: فر را از 15 دقیقه قبل روی دمای 200 درجه قرار داده و گرم کنید. کف سینی فر را کاغذ روغنی قرار دهید و خمیرهای نان روغنی را روی آن بچینید.
  • مرحله چهارم: سینی را در طبقه وسط فر قرار داده و اجازه دهید تا نان روغنی برای مدت 15 الی 20 دقیقه در فر بماند. مدت زمان پخت نان روغنی بسته به نوع فر شما متفاوت است.

نکته: برای جلوگیری از خشک شدن نان روغنی یک کاسه آب را درون فر قرار دهید.

طعم دار کردن نان روغنی

طعم دار کردن نان روغنی

برای طعم دار کردن نان روغنی، شما می‌توانید از مزه‌های مختلف کمک بگیرید. به طور مثال نان روغنی دارچینی، یک گزینه عالی است و برای تهیه آن کافی خواهد بود که در میان مواد اولیه مورد نیاز، چند عدد چوب دارچین نیز به تناسب میزان مواد، به کار ببرید.

طرز تهیه نان روغنی به روش تبریزی

طرز تهیه نان روغنی به روش تبریزی

در روش تهیه نان روغنی به روش تبریزی، از مقدار بیشتری زردچوبه استفاده می‌شود. در حقیقت اگر بخواهید این نان شیرین را به روش آذربایجانی تهیه کنید، باید شیر را به همراه کره نرم شده، روغن مایع، نمک و زردچوبه مخلوط کرده و به خمیر مایه اضافه کنید. همین طور در نهایت حتما برای رومال نان‌ها از ترکیب زعفران و زرده تخم مرغ استفاده شده و نان پس از پخته شدن، شکل ظاهری جذاب‌تری به خود می‌گیرد.

طرز تهیه نان روغنی با ماست

اگر بخواهید نان روغنی را با ماست آماده کنید، باید در ترکیب مواد اولیه‌ای که قرار است با خمیر مایه مخلوط شوند، از 3 قاشق ماست چکیده نیز استفاده کنید، به این ترتیب نان روغنی شما، طعم بهتری به خود گرفته و بافت نرم‌تری نیز خواهد داشت.

طرز تهیه نان روغنی تابه ای بدون شیر

طرز تهیه نان روغنی تابه ای بدون شیر

اگر تصمیم گرفته باشید که شیر را از مواد اولیه تهیه نان روغنی حذف کنید، باید میزان روغن به کار رفته در مواد اولیه را یک و نیم برابر کنید. به این شکل نان رنگ تیره‌تری به خود گرفته و طعم آن نیز کمی متفاوت خواهد بود. با این همه اگر به هر دلیلی مایل به استفاده از شیر در ترکیب مواد اولیه این نوع نان نباشید، امکان حذف شیر وجود دارد.

طرز تهیه نان روغنی با خمیر نانوایی

در مراحل تهیه نان روغنی، آماده کردن خمیر، بخشی از زمان را به خود اختصاص می‌دهد. در حالی که شما می‌توانید از خمیر آماده نانوایی استفاده کرده و به راحتی مراحل بعدی تهیه نان روغنی را ادامه دهید. این فرصتی خواهد بود که زمان تهیه این نان خوشمزه روغنی را کاهش داده و سریع‌تر آن را آماده کنید.

طرز تهیه نان روغنی بدون شکر

طرز تهیه نان روغنی بدون شکر

اگر چه این نان ذات شیرین دارد، اما برای آن دسته از افرادی که منع مصرف شکر دارند، می‌توان دستور تهیه آن را بدون شکر دنبال کرد. در این صورت بهتر است که از کنجد، رازیانه یا دانه‌های معطر دیگر چون سیاهدانه برای طعم دار کردن این نوع نان استفاده کنید.

سفره صبحانه خود را با نان روغنی رونق دهید

نان روغنی یکی از خوراکی‌های خوشمزه محلی است که به اشکال مختلف طبخ می شود. همان طور که در بالا مشاهده کردید، در این راهنمای آشپزی طرز تهیه چند نمونه نان روغنی را در اختیار شما قرار دادیم.بنابراین، پیشنهاد می‌کنیم که حتما به یکی از این روش‌ها نان روغنی را تهیه کرده و صبحانه‌های خود را متنوع‌تر کنید.

البته، اگر تمایل داشته باشید که تنوع بیشتری به نان‌های صبحانه خود بدهید، می‌توانید از نانوایی آنلاین اسنپ فود نیز کمک بگیرید. به این منظور، لازم است در قسمت سفارش آنلاین نان، نان‌های موردنظر خود را سفارش داده و در محل آدرس، آن‌ها را تحویل بگیرید.

سوالات متداول

برای طرز تهیه نون روغنی حتما نیاز به فر است؟

اگر چه برخی افراد نان روغنی را در فر می‌پزند، عده‌ای در تابه این نان را طبخ می‌کنند. اما همان طور که از نام این شیرینی مشخص است، یکی از دستورهای پخت اصلی این نان سرخ کردن آن در میزان زیادی روغن داغ است.

آرد اضافی خمیر را با تکاندن آن بگیرید. هنگام سرخ شدن هم باید با استفاده از چنگال به طور مداوم و یکسره نان روغنی را جابجا کنید. به همین شکل زمانی که یک سمت نان سرخ شدن آن را برگردانده و سمت دیگر آن را سرخ کنید.

لازم است که به خوبی کف تابه را کمی چرب کرده و خمیر را درون آن قرار دهید. حرارت زیر تابه باید بسیار کم باشد، درب تابه را با کمک دمکنی بگذارید و اجازه دهید یک طرف نان به خوبی بپزد و حتی سطح آن تا حدودی برشته شود. چیزی در حدود 15 تا 20 دقیقه زمان لازم است تا یک سمت نان روغنی بپزد و سپس طرف دیگر را سرخ کنید.

برای طبخ نان روغنی به این شکل می‌توانید چانه‌های خود را به صورت ضخیم‌تر بگیرید و سطح آن را رومال کنید و کنجد بپاشید. فر را از 15 دقیقه قبل روی دمای 200 درجه قرار داده و گرم کنید. کف سینی فر را کاغذ روغنی قرار دهید و خمیرهای نان روغنی را روی آن بچینید. 15 الی 20 دقیقه تا پختن نان روغنی و طلایی شدن سطح آن قرار دهید.

برای جلوگیری از خشک شدن نان روغنی یک کاسه آب درون فر قرار دهید. این کار باعث می‌شود تا خمیر نان روغنی هنگام پخت رطوبت خود را از دست ندهد.

برای زرینه کردن روی خمیرها قبل از سرخ کردن می‌توانید از 1 عدد زرده تخم مرغ و ترکیب آن با 1 قاشق شیر و 1 قاشق زعفران استفاده کنید. این ترکیب را با استفاده از برس یا فرچه روی سطح خمیر رومال کنید.

نظرات کاربران