رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره

رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره
5/5 - (2 امتیاز)

یکی از فاکتورهای مهم و اساسی در بروز بیماری نقرس، اسید اوریک بالاست که موجب درد پا و ورم مفاصل در اندام تحتانی و شست پا می‌ شود. بالا رفتن میزان اسید اوریک در خون علاوه بر درگیر کردن مفاصل، سنگ‌ کلیه هم ایجاد می کند. بنابراین برای کاهش اوره خون باید به توصیه های متخصصین تغذیه توجه کرد تا اسید اوریک خون کاهش پیدا کند.

در این مقاله به بررسی رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره خواهیم پرداخت، همچنین مواد غذایی مفید و مضر برای این دسته از افراد را معرفی خواهیم کرد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره

انواع میوه تازه

طبق نظریه های متخصصین تغذیه با رژیم غذایی مناسب و صحیح می توان به کاهش سطح اسید اوریک خون کمک کرد. بنابراین باید در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره موارد زیر را رعایت شود.

پرهیز از مصرف تخم مرغ

تخم مرغ حاوی پورین بوده و اسید اوریک خون را افزایش نمی دهد. اما به شکل عجیبی موجب افزایش دردهای ناشی از نقرس می شود. میزان درد در بیماری نقرس، با اسیدیته غذا رابطه مستقیمی دارد. به این صورت که هر چه قدر میزان اسیدیته غذا بیشتر باشد، درد در این دسته از بیماران افزایش می یابد.

بر اساس تحقیقات انجام شده روی تخم مرغ، زرده تخم مرغ اسیدی تر از سفیده آن است. بنابراین به مبتلایان اوره توصیه می شود مصرف زرده تخم مرغ را محدود کرده و از سفیده تخم مرغ استفاده کنید. زرده تخم اردک، بلدرچین، بوقلمون و غاز نیز اسیدی تر از تخم مرغ است، بنابراین در این بیماران، مصرف تخم مرغ و سایر ماکیان توصیه نمی شود.

اجتناب از مصرف پورین

در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره، مصرف غذاهای سرشار از پورین ممنوع است زیرا این دسته از غذاها موجب تولید اسید اوریک زیاد در خون می شود و بیماری نقرس را تشدید می کند. بنابراین از مصرف غذاهایی نظیر گوشت قرمز، ماهی، صدف، میگو، کله پاچه، مغز، جگر ،دنبلان و ماکیان خودداری کنید.

همچنین در وعده های غذایی استفاده از موادی نظیر مارچوبه، گل کلم، اسفناج، ریواس، نخود سبز، لوبیا، قارچ و عدس که مقدار متوسطی پورین دارند را کاهش دهید.

کاهش مصرف چربی

مصرف زیاد چربی ها مانع دفع اسید اوریک خون شده و درد بیماری نقرس افزایش پیدا می کند، بنابراین مصرف چربی را در طول روز کاهش دهید. در این راستا، استفاده از محصولات لبنی پر چرب مخصوصاً شیر و انواع پنیر را کاهش دهید زیرا این مواد غذایی از دسته پروتئین ها بوده و مصرف آنها سطح اوره خون را افزایش می دهد.

مصرف گوجه فرنگی در رژیم

مصرف موادی مانند گوجه فرنگی و توت فرنگی را در رژیم غذایی محدود کنید زیرا این دسته از مواد غذایی موجب اسیدی تر شدن خون می شوند. همچنین این مواد خوراکی سبب تشکیل کریستال های اوره شده و موجب افزایش درد در بیماران نقرس می شود.

حضور میوه در رژیم غذایی

مصرف روزانه میوه گیلاس به کاهش سطح اسید اوریک خون کمک فراوانی می کند و نقش مهمی در رفع درد و حملات نقرس دارد.

اهمیت سرکه سیب در رژیم

روغن زیتون مناسب برای مبتلایان به اوره

محلول رقیق شده سرکه سیب، به کاهش درد این بیماری کمک زیادی می کند. بنابراین محلول سرکه سیب را به صورت روزانه در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره قرار دهید.

تأمین آب مورد نیاز بدن

در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره، مصرف روزانه حداقل 8 لیوان آب توصیه می شود. زیرا آب به خروج اسید اوریک خون کمک کرده و مانع تشکیل سنگ کلیه در افراد می شود. همچنین درد نقرس را کاهش داده و از خشکی مفاصل جلوگیری می کند.

از مصرف ماءالشعیر و نوشیدنی های گازدار همراه با غذا خودداری کنید زیرا تولید اوره و کراتینین خون را در بدن افزایش می دهد. استفاده از الکل در افراد علاوه بر ضررهایی که برای کبد، مغز و کلیه دارد، مانع دفع اسید اوریک خون از کلیه ها شده و بیماری نقرس را شدیدتر می کند.

ورزش منظم مهم ترین بخش برنامه روزانه

به بیماران مبتلا به اوره، ورزش مداوم، پی در پی و آرام توصیه می شود. سه بار در هفته به مدت نیم ساعت ورزش برای مبتلایان به بیماری نقرس بسیار مناسب است. توجه داشته باشید که ورزش های سنگین و زیاد موجب افزایش اسید اوریک در خون می شود، بنابراین بیماران مبتلا به نقرس نباید ورزش سنگین انجام دهند. یکی از ورزش های توصیه شده برای این بیماران، شنا است.

تنظیم مصرف حبوبات و سبزیجات

انواع سبزیجات تازه مناسب برای مبتلایان به اوره

مصرف انواع حبوبات را در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره محدود کنید زیرا این دسته از مواد غذایی تولید اوره و کراتینین بدن را افزایش می دهد. در حالی که، استفاده از آب سبزیجات تازه موجب تأمین آب و املاح مورد نیاز بدن می شود.

بیماری چاقی و کاهش اسید اوریک

افزایش وزن و چاقی نیز موجب افزایش اسید اوریک خون می شود، بنابراین با کمک متخصصین تغذیه یک رژیم غذایی مناسب را دنبال کرده و به کاهش وزن خود کمک کنید. ورزش و تغذیه مناسب و اصولی از عوارض بیماری نقرس جلوگیری کرده و موجب کاهش اوره خون در افراد می شود.

داروها و مکمل‌ های مناسب برای مبتلایان به اوره

برخی از داروها و مکمل‌ ها منجر به افزایش اسید اوریک خون می شوند. بنابراین مصرف بعضی از داروها و مکمل ها را در این دسته از بیماران باید کنترل کرد. تعدادی از این داروها عبارتند از:

  • آسپرین
  • ویتامین B3 (نیاسین)
  • داروهای ادرارآور
  • داروهای سرکوب‌ کننده‌ سیستم ایمنی
  • داروهای شیمی‌ درمانی

اگر از هر کدام از این داروها در طول شبانه روز استفاده می کنید و اسید اوریک خونتان هم بالاست، با پزشک متخصص مشورت کرده تا داروهای جایگزین برای شما تجویز کند.

10 روش برای کاهش اسید اوریک خون

  1. کاهش مصرف مواد غذایی حاوی پورین
  2. خودداری از مصرف قند نظیر مواد غذایی شیرین یا نوشیدنی های شیرین در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره
  3. افزایش مصرف آب در طول شبانه روز
  4. کاهش وزن
  5. تنظیم سطح انسولین خون
  6. افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره
  7. کاهش استرس
  8. توجه به داروها و مکمل‌ های مصرفی
  9. داشتن رژیم غذایی گیاهی برای افراد مبتلا به اسید اوریک بالا
  10. افزایش مواد غذایی کاهش دهنده اسید اوریک خون
انواع حبوبات در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره

بهترین عناصر رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره

  • سیب
  • آلبالو
  • لیمو ترش
  • مواد غذایی غنی از ویتامین C نظیر کیوی، پرتقال، گریپ‌ فروت، کلم‌ بروکلی و سبزیجات با برگ سبز
  • مصرف روزانه چای سبز
  • مصرف اسیدهای چرب امگا 3 مانند تخم‌ کتان، دانه‌ سویا و گردو
  • کاهش مصرف سبزیجاتی نظیر مارچوبه، گل‌ کلم، اسفناج، قارچ و لوبیا سبز
  • مصرف غلات غنی شده در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره نظیر غلات سبوس‌ دار، میوه، سبزیجات تازه و محصولات لبنی کم‌ چرب
  • استفاده از چربی‌ هایی مانند روغن زیتون و روغن تخم کتان در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره

 

گردو مناسب برای مبتلایان به اوره

نتیجه گیری

اسید اوریک از متابولیسم ترکیب های پروتئینی تولید می‌ شود، بنابراین در رژیم غذایی برای مبتلایان به اوره باید مصرف همه ترکیب‌ های پروتئینی نظیر پروتئین‌ های حیوانی و گیاهی کاهش یابد. همچنین مبتلایان به اوره بالا، علاوه بر داشتن رژیم غذایی مؤثر و مناسب با توجه به توصیه های پزشک متخصص، باید در برنامه روزانه خود کارهایی نظیر ورزش را جای دهند. با انجام ورزش ملایم نظیر پیاده روی روزانه، استفاده از آب، میوه و سبزیجات تازه در طول روز و کاهش وزن، اسید اوریک خون کنترل شده و از ایجاد درد و حملات مفاصل در این دسته از بیماران جلوگیری می شود.

همچنین مصرف داروهای کاهنده سطح اوره خون که پزشک متخصص تجویز کرده، برای مبتلایان به این بیماری بسیار مهم و ضروری است. بنابراین ترکیبی از رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به اوره، ورزش و مصرف داروهای مخصوص، به کاهش علائم این بیماری کمک زیادی خواهند کرد. علاوه بر مطالب ذکر شده در قسمت فوق، به نظر شما افراد مبتلا به اوره برای کنترل این بیماری چه موارد دیگری را باید رعایت کنند؟

نظرات کاربران