با یادگیری طرز تهیه نان توموشی ، مهمان سفره های جنوب شوید

طرز تهیه نان توموشی
به این مقاله امتیاز دهید

طرز تهیه نان توموشی یکی از رسپی‌های تهیه نان است که به استان هرمزگان تعلق داشته و یکی از نان‌های پراستفاده در جزیزه قشم است. این نان مقوی و خوشمزه معمولاً با سوراغ و مهیاوه خورده می‌شود که هر دو غذا از غذا‌های سنتی هرمزگان است. البته این نان در استان هرمزگان با نام‌های متفاوتی مانند لیتک، تمشی، نون تاوَه و… نیز شناخته می‌شود. شما می‌توانید از این نان در وعده‌های مختلف غذایی خود به خصوص صبحانه استفاده کنید و از عطر و طعم آن در کنار خانواده و دوستان لذت ببرید. در ادامه همراه ما باشید تا طرز تهیه این نان خوشمزه را به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش دهیم

طرز تهیه نان توموشی
تعداد نفرات 3 نفر
زمان آماده سازی 100 دقیقه
زمان پخت 30 دقیقه
درجه سختی متوسط
میزان کالری در هر 100 گرم  293 کیلوکالری

نان محلی توموشینان محلی توموشی

از آنجایی که علاقمندان زیادی به این نان وجود دارد، سفره‌های افطار و دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه نیز خالی از این نوع نان نیست. هرمزگانی‌ها بخصوص در ماه‌ رمضان از این نان پخته و در برخی از روستا و شهرها بین همسایه‌ها و دوستان نیز توزیع می‌کنند. در ادامه همراه ما باشید تا به مواد لازم و طرز تهیه این نان سنتی بپردازیم. البته، پیشنهاد می‌کنیم که بعد از این مطلب، طرز تهیه نان پنیری را نیز یاد بگیرید و نان‌های مختلفی را برای صبحانه یا میان وعده تهیه کنید.

مواد لازم برای نان توموشی

با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می‌توانید برای 3 نفر نان توموشی تهیه کنید. در صورتی که می‌خواهید مقدار کمتر یا بیشتری نان توموشی تهیه کنید، کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد 1 کاسه
نمک نصف قاشق چای خوری
تخم مرغ 3 عدد
آب به میزان لازم
مهیاوه یا سوراغ به میزان لازم
روغن به میزان لازم

مراحل طرز تهیه نان توموشی

برای درست کردن نان توموشی در منزل کافیست مراحل زیر را با دقت و حوصله دنبال کنید. این نان خوشمزه در سه مرحله آماده می‌شود که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم:

  • مرحله اول: برای طرز تهیه خمیر نان توموشی آرد را در ظرفی ریخته و کم‌کم آب را به آن اضافه کنید و با دست هم بزنید تا زمانی که خمیر نسبتاً روانی به‌دست آید. سپس حدود ۳۰ دقیقه خمیر را دمای محیط بگذارید تا کیفیت نان بهتر شود. البته شما می‌توانید در این مرحله پخت نان را بلافاصله شروع کنید؛ ولی پیشنهاد می‌کنیم برای این که کیفیت نان شما بیشتر شود، حدود نیم ساعت به آن استراحت دهید.
  • مرحله دوم: اندکی روغن روی تابه بریزید و همه جای تابه پخش کنید و اجازه دهید تابه داغ شود. توجه داشته باشید که حرارت اجاق گاز در این مرحله نباید خیلی زیاد یا خیلی کم باشد. مقداری از خمیر را روی تابه قرار دهید و آن را به وسیله دست (اگر وارد نیستید، این کار را با دست انجام ندهید) و یا با جسم دیگری مانند کاردک به صورت دایره وار پهن کنید تا به وسط تابه برسید. سپس اضافی خمیر را برداشته و به ظرف باز گردانید. باید دقت کنید چون خمیر روان است، باید با قطر بسیار کمی آن را پهن کنید.
  • مرحله سوم: حتما کنار دست خود، یک کاسه آب بگذارید تا بعد از این که خمیر را به تابه کشیدید، دست‌تان را داخل آب تمیز کنید. در ادامه تخم‌مرغ‌ها را در ظرفی جدا هم بزنید و با قاشق روی نان در حال پخته شدن پخش کنید.مراحل طرز تهیه نان توموشی
  • مرحله چهارم: سپس مقداری مهیاوه و سوراغ نیز با قاشق بر روی نان اضافه کنید و منتظر بمانید تا نان پخته شود (که به دلیل قطر کم خیلی طول نمی‌کشد) و بعد خمیر را با یک کاردک از اطراف جدا کنید و در ظرف بگذارید. در واقع هروقت اطراف نان به صورت لایه نازک از تابه بلند شدند، می‌توانید به روی آن‌ها با قاشق اندکی روغن زده و نوش جان کنید. همچنین شما می‌توانید در کنار این نان، طرز تهیه نان سبزیجات را آموزش ببینید و به جای نان‌های صنعتی، از این نان‌های سالم و خانگی استفاده کنید.

فوت و فن‌های طرز پخت نان توموشی

در دستور پخت نان توموشی موارد زیر نیز اهمیت دارد:

  1. در طرز تهیه نان توموشی باید از تابه مخصوصی استفاده کنید؛ چرا که این نان فقط با پخت روی این تابه کیفیت بهتری خواهد داشت.
  2. چون این نان معمولاً با مهیاوه خورده می‌شود، به همین دلیل در آن ترجیحاً از نمک استفاده نمی‌کنیم؛ ولی اگر دوست داشته باشید می‌توانید نصف قاشق نمک بریزید.
  3. نان توموشی را در مناطق مختلف هرمزگان با پنیر و تخم‌مرغ آماده می‌کنند. توصیه می‌کنیم شما هم برای بهتر شدن طعم این نان، از این مواد در پخت نان خود استفاده کنید.
  4. اگر دوست داشتید می‌توانید به خمیر نان کمی زعفران دم کرده و یا زرد چوبه بزنید تا رنگ و عطر بهتری پیدا کند.
  5. دقت داشته باشید برای این که نان شما به راحتی از تابه جدا شود، حتما تابه شما باید به اندازه کافی داغ شده باشد. اگر تابه داغ نباشد، خمیر به تابه می‌چسبد و اگر حرارت تابه زیاد باشد، نان شما خیلی زود می‌سوزد.فوت و فن‌های طرز پخت نان توموشی
  6. مهیاوه و سوراغ که برای تهیه نان توموشی استفاده می‌شوند، نوعی سس مخصوص جنوبی هستند. سوراغ یکی از غذاهای محلی بندرعباس است که درفصل ماهی مومغ (حشینه) بعد از شست و شو، آن را با آب و نمک مخلوط می‌کنند و به آن خاک سرخ جزیره هرمز و پوست میوه نرنج برای معطری اضافه می‌کنند. برای تهیه مهیاوه نیز ابتدا یک نوع ماهی ریز به نام موتو، به طول پنج تا ۱۰ سانتی‌متر را روی شن و ماسه سواحل خلیج فارس خشک می‌کنند. بعد از خشک شدن ماهی‌ها را کاملاً کوبیده و الک می‌کنند.
  7. فرقی ندارد که شما نان تهیه می‌کنید یا شیرینی و دسر! در ابتدای امر باید از کیفیت مواد اولیه‌ای که در تهیه آن استفاده می‌کنید، اطمینان حاصل کنید و این موضوع درباره این نان سنتی نیز صادق است.
  8. استفاده از آرد سبوس‌دار و چاودار نقش موثری در کیفیت نان تهیه شده دارد. بنابراین هر چه در انتخاب آرد استفاده شده در نان وسواس بیشتری به خرج دهید، نان شما خوشمزه‌تر خواهد شد. همچنین توجه داشته باشید که به هیچ وجه نباید از آرد شیرینی‌پزی در تهیه نان استفاده کنیم؛ زیرا عدد گلوتنی این آردها بسیار کم است و برای تهیه خمیر نان اصلا مناسب نیست.
  9. توجه داشته باشید که میزان آب استفاده شده در تهیه خمیر نیز باید متناسب با طرز تهیه نان باشد؛ زیرا زیاد و کم بودن این مایع باعث می‌شود که خمیر نان آن طور که باید به عمل نیاید و طبیعتا کیفیت نان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  10. برای پخت نان توموشی می توانید از آرد نانوایی‎‌ها استفاده کنید؛ اما حتما در نظر بگیرید که آرد باکیفیتی باشد.

 نان توموشی، از جنوب تا سفره های صبحانه شما

همانطور که اشاره کردیم نان تمشی که به توموشی نیز معروف است، یکی از غذاهای معروف استان هرمزگان است که طرفداران بسیاری دارد و این نان خوشمزه معمولاً با سوراغ و مهیاوه خورده می‌شود. در واقع نان توموشی یکی از نان‌های خوشمزه وکم هزینه این استان است که نه تنها هرمزگانی‌ها بلکه هموطنان سراسر کشور و حتی گردشگرانی که به هرمزگان سفر کرده‌اند هم طعم بی نظیر آن را تایید می‌کنند.

به همین منظور ما سعی کردیم که طرز تهیه نان توموشی را به طور کامل و با تمام جزئیات برایتان توضیح دهیم. حال، اگر فکر می‌کنید که زمان کافی یا حوصله تهیه این نان را ندارید، می‌توانید از سفارش آنلاین نان اسنپ فود کمک بگیرید. با اسنپ فود، هر نانی با بهترین کیفیت و در کمترین زمان به ستتان خواهد رسید.

نظرات کاربران