طرز تهیه چنجه کباب (کباب چنجه گوسفندی و چنجه گوساله)

طرز تهیه کباب چنجه

چنجه کباب یکی از غذاهای اصیل و قدیمی ایرانی است که امروزه در مناطق آسیایی و به طور کلی خاورمیانه طرفداران بسیاری دارد. در مهمانی ها این غذای سنتی ایرانی زیاد سرو می شود.

کباب چنجه اصیل با گوشت گوسفند تهیه می شود. در واقع تکه های گوشت قرمز است که آن را ابتدا مزه دار کرده و سپس کباب می کنند. البته این غذای سنتی را با گوشت گوساله نیز درست می کنند. تلفظ اصلی کباب چنجه، “ کنجه” است. طرز تهیه کباب چنجه نسبت به باقی کباب ها ممکن است کمی سخت تر باشد. زیرا که باید بوی نامطبوع گوشت از بین برود و نرمی گوشت کاملاً حفظ شود. در ادامه قصد داریم به مراحل تهیۀ این غذای محبوب ایرانی بپردازیم. اگر شما برای اولین بار قصد درست کردن چنجه کباب را دارید حتماً این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

مواد لازم برای تهیه چنجه کباب

  • فیله یا ران گوسفند یا گوساله ۵۰۰ گرم
  • دنبه ۲۰۰ گرم
  • روغن زیتون ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری
  • پیاز بزرگ ۲ عدد
  • فلفل دلمه ای
  • نمک و فلفل به میزان کافی
  • لیمو ترش متوسط ۲ الی ۳ عدد
مواد لازم برای تهیه چنجه کباب

مراحل تهیه چنجه کباب

برای تهیه چنجه کباب ترد و خوشمزه باید قبل از هر چیز گوشت ها را به قسمت های مساوی تکه کرده و آن را مزه دار کنید. بهتر است که از گوشت گوسفند برای تهیۀ کباب چنجه استفاده شود. زیرا که گوشت گوسفند به طور کلی لذیذتر و ترد تر است. در ادامه طرز تهیۀ کباب چنجه مرحله به مرحله توضیح می‌دهیم.

مرحله اول: مزه دار کردن گوشت

در مرحلۀ اول باید گوشت را روی یک تخته قرار داده و آن را به قطعات مساوی ترجیحاً ۲ الی ۳ سانتی‌متر تقسیم کنید. توجه داشته باشید که تمام قطعات هم اندازه باشد. زیرا در غیر این صورت، هنگام کباب کردن تکه های کوچک تر می سوزد و قطعات بزرگ خام می ماند. پس از تکه کردن گوشت نوبت به پیازها می رسد. پیاز را با رنده ریز رنده کنید.

سپس پیازها را به همراه آب آن و آب لیموترش تازه و کمی روغن زیتون در یک کاسۀ بزرگ مخلوط کنید. اگر لیموی تازه در دسترس نیست می توانید از آبلیمو نیز استفاده کنید. در ادامه فلفل را به مواد اضافه کنید. در این مرحله اصلاً به مواد و گوشت ها نمک اضافه نکنید. زیرا که خیلی زود گوشت سفت می شود. گوشت های تکه شده را درون مواد بریزید و به آرامی مخلوط کنید. تمام گوشت ها باید به مواد آغشته شود. اگر کاسۀ ای که انتخاب کردید در دارد در آن را قرار دهید و در غیر این صورت روی کاسه سلفون بکشید و به مدت ۵ ساعت درون یخچال قرار دهید. هرچقدر گوشت های مزه دار شده بیشتر در یخچال بماند مزه آن بهتر و پخت آن سریع تر است.

مرحله دوم: سیخ زدن گوشت ها

پس از گذشت حداقل ۵ ساعت کاسه را از یخچال خارج کنید. حال نوبت به سیخ زدن گوشت می رسد. هنگام سیخ زدن گوشت به آن کمی نمک بزنید. همچنین برای طعم بهتر چنجه کباب می توانید در بین گوشت ها کمی دنبه قرار دهید. البته اگر علاقه ای به دنبه ندارید می توانید آن را حذف کنید. اما به طور کلی در رستورآن‌ها و طرز تهیۀ چنجه کباب ترد و خوشمزه همیشه مقداری دنبه وجود دارد.

مرحله دوم: سیخ زدن گوشت ها

مرحله سوم: کباب کردن چنجه

برای کباب کردن چنجه گوسفندی می توان از زغال، فر و یا منقل های گازی استفاده کرد. اما کباب چنجه روی زغال طعم بسیار بهتری دارد. اما اگر در خانه هستید و یا به زغال دسترسی ندارید می توانید این غذای محبوب را درون فر یا با استفاده از کباب پز آماده کنید.

در صورتی که از منقل زغالی برای تهیۀ کباب چنجه استفاده می کنید بهتر است که زغال را به یک میزان کف منقل پخش کنید و ابتدا اجازه دهید تا شعله و حرارات آن به خوبی ایجاد شود. البته به خاطر داشته باشید که کباب چنجه باید روی حرارت ملایم مغز پخت شود. در این مرحله می توانید کمی کره و زعفران دم شده را با استفاده از یک قلم مو دو طرف گوشت ها بمالید تا نتیجۀ نهایی بهتر شود.

طرز تهیۀ کباب چنجه در فر

برای تهیۀ چنجه کباب گوسفندی در فر باید به همان روشی که گفت ابتدا گوشت را مزه دار کرد. سپس آن‌ها ترجیحاً به سیخ های کوتاه فلزی یا چوبی کشید. سپس کمی سینی فر را چرب کرده و تعدادی فلفل و گوجه فرنگی کف سینی بچینید. در ادامه یک عدد پیاز را حلقه حلقه کنید و روی سیخ کباب بگذارید. فر را از قبل روشن کرده و روی حرارت ۱۸۰ درجۀ سانتی‌گراد تنظیم کنید. زمانی که فر داف شد سینی را درون آن قرار دهید. زمان پخت چنجه کباب در فر حدود یک ساعت است. به خاطر داشته باشید که در این زمان چند با به آن سر بزنید و روی آن را با مخلوط کره و زعفران دم کرده چرب کنید تا گوشت ها سفت نشود.

نکاتی در مورد تهیه کباب چنجه ترد و خوشمزه

  1. حتماً نمک را هنگام سیخ زدن کباب اضافه کنید.
  2. می توانید برای ترد شدن کباب چنجه از کیوی درون مواد کباب استفاده کنید. کیوی به مقدار زیادی باعث تردتر شدن کباب چنجه می شود. البته توجه داشته باشید که نباید از کیوی به میزان زیاد استفاده کرد.
  3. در صورتی که تمایل دارید کباب چنجه ماستی درست کنید باید درون مواد کباب ماست اضافه کنید. ماست نیز مانند کیوی به ترد شدن کباب کمک می کند.
  4. اگر به زغال دسترسی دارید بهتر است برای خوش طعم شدن کباب چنجه از منقل زغالی استفاده کنید.
  5. استفاده از تکه های دنبه در بین گوشت ها باعث می شود در هنگام پخت دنبه کمی آب شود و از سوختن گوشت جلوگیری شود.
  6. هرچقدر زمانی که گوشت مزه دار شده بیشتر در یخچال بماند، کباب ترد تر و نتیجه نهایی خوش طعم تر خواهد بود.
  7. اگر بوی گوشت را دوست ندارید می توانید از تعداد بیشتری پیاز در مواد کباب استفاده کنید و زمان بیشتری آن را درون مواد قرار دهید.
  8. بهتر است قبل از سیخ زدن گوشت ها آن را با کنار چاقو بکوبید تا کمی نازک شود.
نکاتی در مورد تهیه کباب چنجه ترد و خوشمزه

اگر به تمام نکاتی که در این دستور پخت گفته شد به راحتی می توانید خودتان یک چنجه کباب خوشمزه تهیه کنید. کباب چنجه را به هم به عنوان خوراک یعنی همراه نان و همچنین با برنج نیز سرو می کنند. بهتر است که در کنار گوشت، فلفل و گوجه کبابی نیز قرار دهید.

همچنین می توان از انواع چاشنی ها مانند ترشی و زیتون پرورده نیز در کنار این غذای سنتی ایرانی استفاده کرد. لازم به ذکر است که اگر کباب چنجه را برای مهمانی آماده می کنید بهتر است در نزدیک ترین زمان ممکن به سرو غذا آن را کباب کنید. زیرا این کباب مانند دیگر کباب ها زمانی که سرد می شود، آن طعم دلچسب را نخواهد داشت.

اگر به تهیه کباب علاقه مند هستید:

طرز تهیه کباب کوبیده در فر

دستور پخت کباب کوبیده با گوشت گوساله و گوسفند

طرز تهیه مرغ ترش (جوجه کباب ترش) شمالی – گیلانی و مازندرانی

طرز تهیه چلوکباب سلطانی مخصوص

طرز تهیه کباب ترش شمالی (گیلانی)

سوالات متداول

1. برای ترد شدن کباب چنجه چی کار کنیم؟

می‌توانید برای ترد شدن کباب چنجه از کیوی داخل مواد کباب استفاده کنید. کیوی به شدت باعث ترد­­­­­­­­­­­­ترشدن کباب چنجه می‌شود. البته به این نکته توجه کنید که نباید از کیوی خیلی استفاده کرد.

استفاده از ماست هم داخل مواد کباب باعث ترد شدن کباب می‌شود.

برای پخت چنجه کباب بهتر است که از گوشت گوسفند استفاده کنید. به طور کلی گوشت گوسفند لذیذتر و خوشمزه‌تر است.

حواستان باشد که هرگز در مرحله مزه‌دار کردن گوشت‌ها نباید به آن نمک اضافه کرد. اگر این کار را بکنید گوشت خیلی زود سفت می‌شود. باید موقع سیخ‌زدن گوشت، کمی به آن نمک زد.

گوشت‌های مزه‌دار شده را به مدت ۵ ساعت داخل  یخچال می‌گذاریم ولی هرچقدر این گوشت‌ها را بیشتر در یخچال نگه داریم مزه آن بهتر و پخت آن سریع‌تر است.

در رستوران‌ها برای تهیۀ چنجه کباب ترد و خوشمزه همیشه به آن دنبه اضافه می‌کنند. استفاده از دنبه در بین گوشت‌های سیخ ­زده شده باعث می‌شود که کباب چنجه خوشمزه‌تر شود. البته اگر دنبه دوست ندارید می‌توانید آن را حذف کنید.