آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • انواع بیماری‌های گربه خانگی
    انواع بیماری‌های گربه خانگی؛ علائم، علت و روش‌های درمان آذر 3, 1403
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
طرز تهیه خامه ترش
دسته‌بندی نشده
به این مقاله امتیاز دهید
بدون نظر

انواع طرز تهیه خامه ترش لبنی و گیاهی همراه با نکات لازم

مینا اسماعیل بیگی 28 اردیبهشت 1403 10 دقیقه

خامه ترش یکی از فراورده‌های لبنی است که برای تزئین و طعم‌دهی به انواع غذاها و دسرها می‌توان از آن استفاده کرد. در طرز تهیه خامه ترش با ماست، ماست و شیر ولرم را با هم حرارت داده  و پس از سرد شدن، داخل یک ظرف شیشه‌ای ریخته و درب آن را بپوشانید. پس از 8 ساعت استراحت در دمای محیط و 24 ساعت استراحت داخل یخچال، خامه ترش شما آماده است. البته روش‌های دیگری هم برای تهیه این نوع خامه با ترکیب شیر و سرکه یا به صورت گیاهی وجود دارد که در این مقاله اسنپ فود، جزئیات آن‌ها را با هم می‌خوانیم.

در ادامه، جدول مشخصات غذایی خامه ترش با ماست را با هم می‌بینیم:

خامه ترش با ماست

تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 15 دقیقه
زمان تهیه 5 دقیقه
میزان سختی کم

خامه ترش چیست ؟

خامه ترش یک فراورده لبنی است که با افزودن یک عامل تخمیری مثل ماست یا ترکیب سرکه و شیر به خامه تولید می‌شود. تخمیر خامه به وسیله باکتری خاصی صورت می‌گیرد که باعث تولید اسید لاکتیک در خامه معمولی می‌شود. وجود همین عامل اسیدی، طعم ترش ملایمی به خامه می‌دهد و هضم خامه ترش را نسبت به خامه معمولی، آسان‌تر می‌کند.

خامه ترش چیست ؟

جالب است بدانید که این فراورده لبنی یکی از محصولات تولید شده در مناطق سردسیر روسیه و اروپای شرقی بوده و از این مناطق به سایر نقاط جهان رسیده است.

خامه ترش را به انگلیسی (sour cream) می‌گویند و اغراق نیست اگر بگوییم که این ماده غذایی، یکی از پرکاربردترین مواد اولیه برای تزئین کیک و شیرینی، تهیه انواع سس‌ها و دیپ‌های خوشمزه است.

طرز تهیه خامه ترش در منزل با ماست

ساده‌ترین روش تهیه خامه ترش، استفاده از ماست است و بهتر است که ماست، پرچرب و غلیظ باشد. در پایان کار این روش، روی مواد خامه کمی آب جمع می‌شود که باید این آب را دور ریخته و از خامه ترشی که حالا کاملا قوام یافته، استفاده کنید. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه خامه ترش خانگی با ماست را با هم می‌بینیم:

طرز تهیه خامه ترش در منزل با ماست

مواد لازم برای تهیه خامه ترش با ماست

مواد اولیه این دستور شامل دو مورد زیر است:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
ماست 1 پیمانه
خامه پرچرب 1 پیمانه

مراحل تهیه خامه ترش با ماست

تهیه این مدل خامه ترش بسیار ساده است و کافی است مراحل زیر را انجام دهید:

  • مرحله اول: ماست را داخل قابلمه‌ای کوچک ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود.
  • مرحله دوم: در ادامه، خامه را به ماست اضافه کرده و اجازه دهید همراه هم گرم شوند. دقت کنید که مواد نباید به نقطه جوش برسند.
  • مرحله سوم: پس از گرم شدن مواد، قابلمه را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید تا محتویات آن کاملا سرد شوند.
  • مرحله چهارم: پس از سرد شدن مواد، مخلوط ماست و خامه را داخل یک ظرف شیشه‌ای تمیز بریزید و روی آن را بپوشانید. سپس، ظرف را به مدت 8 ساعت در دمای محیط قرار دهید.
  • مرحله پنجم: پس از گذشت زمان ذکر شده، ظرف را به یخچال منتقل کنید و 24 ساعت دیگر زمان دهید تا مخلوط، آب انداخته و ترش شود.

به همین سادگی خامه ترش شما آماده است و می‌توانید از آن در مصارف مختلف آشپزی استفاده کنید.

طرز تهیه خامه ترش با شیر

این روش کمی مفصل‌تر از حالت قبل است و در آن از ترکیب شیر و سرکه به‌عنوان عامل تخمیر استفاده می‌شود. دقت کنید که در نهایت باید خامه ترش، بافت یکدست و غلیظی پیدا کند. در ادامه، مواد لازم و مراحل انجام کار را با هم می‌خوانیم:

طرز تهیه خامه ترش با شیر

مواد لازم برای تهیه خامه ترش با شیر

با مقدار مواد اولیه زیر می‌توانید به اندازه 6 نفر، خامه ترش خانگی درست کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
خامه پاکتی صورتی 1 بسته (200 گرم)
شیر ¼ پیمانه
سرکه سفید یا آبلیمو 1.5 قاشق غذاخوری

مراحل تهیه خامه ترش با شیر

برای درست کردن خامه ترش خانگی با شیر و سرکه، طبق روش زیر عمل کنید:

  • مرحله اول: خامه صبحانه را از یخچال خارج کرده و در محیط آشپزخانه قرار دهید تا در طول انجام بقیه کارها، خامه به دمای محیط برسد.
  • مرحله دوم: حالا شیر را کمی گرم کنید تا حدوداً به دمای 40 درجه سانتی‌گراد برسد. برای این کار می‌توانید از ماکروفر یا شیرجوش کمک بگیرید.
  • مرحله سوم: در این مرحله از طرز تهیه خامه ترش ، سرکه سفید را داخل لیوانی تمیز ریخته و شیر ولرم را به آن اضافه کنید.
  • مرحله چهارم: روی ظرف را بپوشانید و آن را به مدت 10 تا 15 دقیقه در دمای محیط قرار دهید تا شیر حالت تکه تکه و بریده پیدا کند.
  • مرحله پنجم: حالا خامه صبحانه را داخل کاسه‌ای مناسب بریزید و کمی هم بزنید تا بافت یکدستی پیدا کند.
  • مرحله ششم: در ادامه، مخلوط شیر و سرکه را هم بزنید و در کاسه حاوی خامه بریزید. سپس، همه مواد را خوب با هم مخلوط کنید.
  • مرحله هفتم: در نهایت، دهانه کاسه را با دستمال کاغذی ضخیم یا دستمال حوله‌ای آشپزخانه پوشانده و دور دستمال را کش بیندازید. به این ترتیب، هم خامه تنفس می‌کند و هم چیزی وارد ظرف نمی‌شود.
  • مرحله هشتم: ظرف را به مدت 24 ساعت در دمای محیط قرار دهید تا خامه ترش آماده شود.

طرز تهیه خامه ترش گیاهی به 2 روش

خبر خوب این است که گیاهخواران هم از طعم خوب خامه ترش بی‌نصیب نیستند. هرچند که در دستورهای زیر، خبری از خامه معمولی نیست، اما نتیجه کار، طعم نزدیکی به خامه ترش لبنی دارد و می‌توان از آن‌ها به‌عنوان یک طعم‌دهنده عالی در انواع غذاهای وگان استفاده کرد:

طرز تهیه خامه ترش گیاهی به 2 روش

طرز تهیه خامه ترش گیاهی با بادام هندی

خامه‌ ترشی که به این روش تهیه می‌شود، تا 5 روز در یخچال ماندگاری دارد و اگر زمان استراحت بیشتری داشته باشد، غلیظ‌تر می‌شود. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور کار آمده است:

مواد لازم برای تهیه خامه ترش گیاهی با بادام هندی

مواد اولیه شامل موارد زیر است و اگر لازم بود باید از آبلیموی بیشتری استفاده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
بادام هندی 1 پیمانه
آب ½ پیمانه
آب لیمو 1 قاشق غذاخوری
سرکه سیب 1 قاشق چایخوری
خردل ¼ قاشق چایخوری
نمک دریا ¼ قاشق چایخوری

مراحل تهیه خامه ترش خانگی و گیاهی با بادام هندی

برای تهیه این خامه خوش‌طعم و متفاوت، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • مرحله اول: بادام هندی خام را از 4 ساعت قبل خیسانده و سپس آبکشی کنید تا آب آن شفاف شود.
  • مرحله دوم: حالا بادام هندی‌ها را همراه بقیه مواد گفته شده در جدول بالا داخل مخلوط‌کن ریخته و چند پالس بزنید تا ترکیبی نرم و خامه‌ای حاصل شود.

نکته: اگر دوست دارید طعم نهایی کمی ترش‌تر باشد، 1 قاشق چایخوری آبلیمو اضافه کنید. برای رسیدن به یک طعم شیرین‌تر و ملایم‌‌تر هم می‌توانید 1 قاشق غذاخوری مخمر تغذیه‌ای به این مخلوط اضافه کنید. همچنین، مقدار نمک دریا می‌تواند بسته به ذائقه شما، کمتر یا بیشتر باشد.

طرز تهیه خامه ترش گیاهی با ماست سویا

ماست سویا هم جایگزین خوبی برای خامه معمولی است و می‌توان با استفاده از آن، خامه ترش خوش طعمی درست کرد. این ماست از شیر سویا تهیه می‌شود و هیچ ماده لبنی ندارد. بنابراین استفاده از آن، انتخابی مناسب برای گیاهخواران و افرادی است که تحمل لاکتوز را ندارند.

برای تهیه خامه ترش گیاهی با ماست سویا، ماست سویا را در ظرف مناسبی ریخته، مقدار کمی آبلیمو یا سرکه به آن افزوده و مخلوط را خوب هم بزنید.

نکات مهم برای تهیه خامه ترش خانگی

توجه به نکات و ریزه‌کاری‌های زیر، حاصل کار شما را بهتر می‌کند:

  • در طرز تهیه خامه ترش با ماست لبنی، مخلوط خامه و ماست را تا جایی حرارت دهید که دست را نسوزاند. دقت کنید که مخلوط به‌هیچ‌وجه نباید بجوشد.
  • اسید لاکتیک مانع خراب شدن مواد لبنی می‌شود، پس نگران بیرون ماندن خامه و خراب شدن آن نباشید.
  • یکی از نکات مهم در طرز تهیه خامه ترش خانگی این است که ظرف حاوی خامه را در زمان استراحت تکان ندهید. همچنین دقت کنید که دمای محیط، سرد نباشد.
  • می‌توانید در صورت سرد بودن محیط آشپزخانه، ظرف خامه را داخل فر خاموش قرار دهید تا گرمای این محیط به عمل آمدن خامه کمک کند.

نکات مهم برای تهیه خامه ترش خانگی

  • حتما بعد از استراحت در دمای محیط، خامه را به یخچال منتقل کنید و آن را به صورت سرد مورد استفاده قرار دهید.
  • اگر مدتی پس از نگهداری خامه متوجه شدید که خامه ترش آب انداخته است، آن را کمی با همزن بزنید تا یکدست شود.
  • در زمان استراحت خامه ترش، درب ظرف‌ها را محکم و کیپ نکنید، زیرا عمل آمدن خامه ترش نیاز به تبادل هوا دارد.
  • اگر وقت کافی برای استراحت خامه ترش را ندارید، از روش تهیه خامه ترش فوری کمک بگیرید. برای این منظور، 1 قاشق غذاخوری آب لیموترش تازه را به 1 پیمانه خامه صبحانه افزوده و خوب هم بزنید. سپس آن را نیم ساعت در دمای محیط قرار داده و استفاده کنید.

کاربردهای خامه ترش در آشپزی

اگر قصد استفاده از خامه ترش در غذاها را دارید، باید آن را در مراحل پایانی پخت اضافه کنید. زیرا این خامه به حرارت حساس است و زود دلمه می‌بندد. این خامه، غذاهای پخته شده خشک را نرم‌تر کرده و بافت خوبی به آن‌ها می‌دهد. البته بدون پخت و پز هم می‌توان از این خامه متفاوت و ترش‌مزه استفاده کرد. در ادامه، چند ایده عالی را با هم می‌خوانیم:

  • خامه ترش را با کمی آب رقیق کرده و در طرز تهیه انواع سس‌ها از آن استفاده کنید.
  • شما می‌توانید از این خامه ترش‌مزه به‌عنوان تاپینگ روی انواع خوراک‌ها مانند خوراک سیب‌زمینی یا خوراک تاچو استفاده کنید و طعم منحصر‌به‌فردی به آن‌ها بدهید.
  • استفاده از خامه ترش در انواع دیپ‌ها، بارها امتحان خود را پس داده است و اگر به‌دنبال یک انتخاب ویژه هستید، پیشنهاد ما به شما طرز تهیه دیپ گوشت و خامه ترش خواهد بود.
  • اگر قصد استفاده از این نوع خامه به عنوان لایه رویی پیتزا را دارید، کمی پودر پیاز و سیر با آن مخلوط کرده و پیتزایی متفاوت با طعمی به‌یادماندنی سرو کنید.
  • طرز تهیه چیز کیک با خامه ترش هم مزه‌ای ایده‌آل ایجاد می‌کند و علاوه بر آن در طبخ غذاهایی مثل پنکیک، وافل یا سوپ تاکو هم می‌توان از این خامه استفاده کرد.
  • تهیه انواع کلوچه‌ها، کیک‌های شکلاتی و کیک‌های اسفنجی هم با خامه ترش امکان‌پذیر است و طعم و بافت فوق‌العاده ای به آن‌ها می‌دهد.

روش نگهداری خامه ترش

برای نگهداری خامه ترش، آن را داخل ظرفی درب‌دار (ترجیحا شیشه‌ای) ریخته و داخل یخچال قرار دهید. به این ترتیب، خامه ترش خانگی شما به مدت 1 تا 2 هفته ماندگاری خواهد داشت. پیش از استفاده از خامه ترش، بافت و رنگ و بوی آن را بررسی کنید و در صورت مشاهده هر گونه بو یا ظاهر کپک‌زدگی و همچنین تغییر رنگ خامه، آن را دور بریزید.

روش نگهداری خامه ترش

جلوگیری از خراب شدن خامه ترش

خامه، ماده حساسی است و فسادپذیری بالایی دارد. بنابراین، برای جلوگیری از خراب شدن آن، نکات زیر را به خاطر بسپارید:

  • دقت کنید که محیط‌های گرم و مرطوب برای نگهداری این ماده غذایی مناسب نیستند.
  • از قرار دادن طولانی‌مدت ظرف خامه در معرض هوا بپرهیزید.
  • برای استفاده از خامه ترش، از قاشق تمیز استفاده کنید.

بهترین جایگزین ها در طرز تهیه خامه ترش

شما می‌توانید در طرز تهیه خامه ترش با شیر، به‌جای ترکیب شیر و سرکه، از ¼ فنجان دوغ استفاده کنید. همچنین، در انتخاب میان سرکه سفید و آبلیمو، استفاده از سرکه سفید مقطر، نتیجه بهتری دارد.

خواص خامه ترش

برخی از خواص خامه ترش مربوط به فرایند تخمیر آن است که ارزش غذایی این ماده را افزایش می‌دهد. آنچه در ادامه می‌آید از مهم‌ترین مزایای خوردن خامه ترش است:

  • استفاده از منابع چربی مثل خامه ترش در غذاها، به جذب بهتر ویتامین‌های محلول در چربی کمک می‌کند. از مهم‌ترین این ویتامین‌ها می‌توان ویتامین A، E، Dو K را نام برد. وجود این ویتامین‌های مفید، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها مانند دیابت، سرطان و… را کاهش می‌دهند.
  • خامه ترش حاوی ترکیبی به نام ایمونوگلوبولین‌ها است. این ترکیبات، پروتئین‌هایی هستند که به بدن در مقابله با انواع عفونت‌ها کمک می‌کنند.

خواص خامه ترش

  • باکتری اسید لاکتیک که عامل تخمیر خامه معمولی است، از رایج‌ترین پروبیوتیک‌ها در صنایع غذایی است. وجود این پروبیوتیک‌ها به سلامت باکتریایی روده و معده کمک می‌کند و می‌توان به‌راحتی رد‌پای آن‌ها را در خامه ترش خانگی یافت. اما لازم است بدانید که این باکتری‌ها در فرایند پاستوریزه کردن خامه ترش کارخانه ای، به طور کامل از بین می‌روند.
  • پروبیوتیک‌های موجود در خامه ترش، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.
  • خامه ترش مقدار کمی کربوهیدرات دارد و به همین دلیل می‌تواند یک انتخاب مناسب برای قرارگیری در برخی رژیم‌های غذایی مانند رژیم اتکینز باشد.
  • جالب است بدانید که خامه ترش می تواند یک ماسک صورت آبرسان باشد و علاوه بر آن، از عمق چین و چروک های پوست نیز بکاهد.

ارزش غذایی خامه ترش

در هر 100 گرم خامه ترش، مواد مغذی زیر وجود دارد:

مواد مغذی مقدار در هر 100 گرم
انرژی 198 کیلوکالری
چربی کل 19.4 گرم
چربی اشباع 10.1 گرم
کلسترول 59 میلی گرم
پروتئین 2.44 گرم
کربوهیدرات 4.63 گرم
کلسیم 101 میلی گرم
سدیم 31 میلی گرم
پتاسیم 125 میلی گرم

مضرات خامه ترش

مصرف خامه ترش برای همه افراد مناسب نیست و در این مورد محدودیت‌هایی وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

  • حدود نیمی از چربی خامه ترش، مربوط به چربی اشباع است. مصرف بیش از اندازه این چربی، سطح کلسترول بد خون (LDL) را بالا برده و خطر بیماری‌های قلبی – عروقی را افزایش می‌دهد.
  • خامه ترش برای افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، مناسب نیست. همچنین، اگر جزء وگان‌هایی هستید که از رژیم‌های عاری از لبنیات پیروی می‌کنند هم نباید از خامه ترش استفاده کنید.
  • این نوع خامه کالری بالایی دارد و زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث افزایش وزن شما شود.

مضرات خامه ترش

اسنپ فود و تهیه خامه ترش باکیفیت

در بالا طرز تهیه خامه ترش به چند روش را آموزش داده و نکات تهیه و کاربردهای آن در آشپزی را برای شما گفتیم. پیشنهاد می‌کنیم مواد اولیه این خامه را خریداری کرده و برای درست کردن انواع غذاها، دیپ‌ها، کیک‌ها و … خامه ترش را تهیه کنید.

البته، اگر حوصله خرید حضوری مواد لبنی را ندارید، خرید را به سفارش لبنیات اسنپ فود بسپارید. به این منظور، وارد سایت اسنپ فود شده و از قسمت لبنیات، به فروشگاه‌های مختلف دسترسی پیدا کنید. سپس، فروشگاه موردنظر خود را انتخاب کرده و مواد اولیه موردنیاز خود را در کسری از ثانیه خریداری کنید. اگر هم سوال شما این است که خامه ترش از کجا بخریم ، باید بگوییم که ممکن است برخی از لبنیات فروشی‌ها این ماده لبنی را موجود داشته باشند و می‌توانید به جای خرید مواد اولیه، خود خامه را خریداری کنید.

سوالات متداول

مدت ماندگاری خامه ترش چقدر است؟

این خامه به مدت 1 تا 2 هفته داخل یخچال ماندگاری دارد.

جایگزین شیر و سرکه برای تهیه خامه ترش چیست؟

شما می‌توانید به‌جای ترکیب این دو ماده، از ¼ فنجان دوغ استفاده کنید.

با خامه ترش چه غذاهایی درست کنیم؟

با خامه ترش می‌توان ترافل، پنکیک، چیزکیک یخچالی، انواع کلوچه و کیک، انواع سس، خوراک سیب‌زمینی، دیپ گوشت و خامه ترش و… را تهیه کرد.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود