چای سیاه و انواع آن، آشنایی با طبع چای سیاه و تفاوت آن با چای سبز
همۀ ما میدانیم نوشیدن یک فنجان چای در یک روز پر مشغله از دلچسبترین اوقات روزمره برای افراد است. تا به حال با خود فکر کردهایم چای چیست و چه فوایدی دارد؟ آیا میدانید مصرف به اندازۀ چای فواید بسیاری برای بدن دارد. شاید شما هم از علاقهمندان این نوشیدنی گرم و بی نظیر هستید. پس مطالعۀ این مطلب برایتان مفید و جالب خواهد بود.
از اکسیداسیون و خشک شدن برگهای گیاه (camellia sinensis)، چای سیاه تولید و به بازار عرضه میگردد. چای سیاه از نوشیدنیهای محبوب در جهان است. تقریباً ۶۰۰۰ سال از کشف این نوشیدنی جذاب میگذرد. برای اولین بار چای به صورت اتفاقی توسط یک آموزگار کشاورز در چین کشف شد. مطالعات نشان میدهد نوشیدن چای به مقدار مناسب اثرات مثبتی بر بدن انسان دارد. به عنوان مثال افرادی که در شبانه روز سه فنجان چای مصرف میکنند، درصد ابتلا به سکتۀ مغزی در آنها کمتر است. این نوشیدنی جایگزین مناسبی برای دوستداران قهوه است. کافئین موجود در چای سیاه بسیار کمتر از قهوه میباشد.
در چای سیاه مقدار قابل توجهی آنتیاکسیدان وجود دارد. آنتیاکسیدان چای خاصیت ضد باکتریایی داشته و به کاهش التهابات در بدن کمک میکند. از نظر کارشناسان طب سنتی ایران طبع چای سیاه گرم و خشک است. اما در انواع مختلف چای درجات متفاوتی از گرمی و خشکی وجود دارد. یک نکتۀ مهم دربارۀ چای سیاه مدت زمان دم کشیدن آن است. چای سیاه نباید بیشتر از پنج دقیقه دم بکشد. قرار گرفتن تفالۀ چای به مدت طولانی باعث بروز یبوست در بدن میشود. همچنین نوشیدن چای به صورت افراطی میتواند صدماتی برای بدن داشته باشد.
نکاتی جالب دربارۀ انواع چای سیاه
در اکثر کشورهای جهان مانند ایالات متحدۀ آمریکا، چین، ژاپن، ایران، تایوان و سریلانکا چای تولید میشود. در بعضی کشورها مثل کشور ایران کیفیت چای زبانزد مردم جهان است. چای سیاه در ایران از لحاظ کیفیت، درجۀ خلوص و فصل برداشت انواع گوناگونی دارد. اگر از علاقهمندان این نوشیدنی خوشمزه هستید، نوشیدن چای سرگل ممتاز گزینهای عالی برای شماست.
البته این نوع چای نیز کیفیتهای گوناگونی دارد. در تولید چای سرگل بیشترین خلوص به کار میرود. در این نوع چای کمترین میزان ساقه استفاده میشود. به همین دلیل چای سرگل ماندگاری و کیفیت بسیار بالایی دارد. میتوانید چای سرگل را به مقدار کمتری دم کرده و از رنگ و طعم دلپذیر آن لذت ببرید. در ادامه با انواع دیگر چای سیاه به طور مختصر آشنا میشویم.
چای قلم
چای قلم یک نوع چای سیاه است. در تولید چای قلم از برگهای پایینی به همراه ساقه استفاده میشود. به افرادی که عطر و طعم ملایمتر چایی را میپسندند، نوشیدن چای قلم توصیه میگردد. قیمت این نوع چای نسبت به چای سرگل مناسبتر است. طعم ملایم و رنگ خوب این چای از دلایل دیگر مردم برای انتخاب این چای است. دلیل نامگذاری این چای، وجود ساقههای چای در آن است. ساقههای چای در چای قلم علت اصلی رنگ و طعم ملایم آن است. کافئین موجود در چای قلم از چای سرگل کمتر است. رنگ قرمز و شفاف این چای، ظاهری زیبا به آن میبخشد.
چای شکسته
چای شکسته از چای قلم ریزتر است. معمولاً در محیطهای کار و مکانهایی که زمان کمی برای دم کردن چای دارند از چای شکسته استفاده میشود. دلیل اصلی زود دم کشیدن این نوع چای ریزتر بودن آن است. انتخاب چای شکستۀ ممتاز گزینهای مناسب برای علاقهمندان به این نوع چایی است. چای شکستۀ ممتاز در فصل بهار برداشت شده و عطر بسیار خوبی دارد. چیدن برگهای چای در فصل تابستان باعث تلختر شدن طعم چای سیاه میشود. از پارامترهای تأثیرگذار دیگر در طعم چای شکسته شرایط جوی هنگام برداشت، برداشت صحیح و نوع برگ برداشت شده میباشد. قیمت این چای به کیفیت و درجهبندی آن بستگی دارد.
آیا میدانید تفاوت چای سبز و سیاه در چیست؟
تفاوت اصلی چای سبز و سیاه در فرایند تخمیر آنهاست. برگهای چای سیاه در معرض هوا قرار گرفته تا تخمیر شوند. به همین دلیل برگهای این نوع چای تیرهتر هستند. طعم چای سیاه قویتر بوده و رنگ آن قرمز است. در تولید چای سبز از روشهایی مانند (pan frying) استفاده میشود. در تولید چای سبز برگهای چای پس از چیده شدن تکه تکه میشوند. سپس حرارت دیده و خشک میگردند. حرارت دادن از اکسیدِ شدن برگهای چای جلوگیری میکند. چگونگی فرایند تولید باعث میشود هر یک از چایها اثرات خاصی بر سیستم بدنی افراد داشته باشد.
به عنوان مثال چای سیاه بیشترین مقدار کافئین را در بین چایها دارد. به همین دلیل نوشیدن چای سیاه با افزایش انرژی در بدن سطح هوشیاری را افزایش میدهد. البته نباید از خواص دارویی و درمانی چای سبز نیز غافل شد. خواص بی شمار این نوع چای بر هیچ کس پوشیده نیست. از درمان بیماریها گرفته تا تناسب اندام همگی خواص اعجابانگیز این نوشیدنی است. محافظت از قلب، پیشگیری از سرطان، جلوگیری از پوسیدگی دندان، رفع سموم بدن، تقویت سیستم ایمنی، کاهش کلسترول بد، بهبود دیابت و کاهش وزن تنها چند مورد از خواص چای سبز است.
چایی ارل گری
شاید نام چایی ارل گری را به دفعات از تبلیغات تلویزیون و یا افراد دیگر شنیده باشید. این نوع چای از محبوبترین و معروفترین چایها در جهان است. طعم بی نظیر این چای طرفداران بسیاری دارد. در حقیقت چای ارل گری نوعی چای سیاه طعم دار محسوب میشود. چای ارل گری از ترکیب میوۀ برگاموت و برگهای تازۀ چای سیاه تولید میشود.
برگاموت میوهای شبیه پرتقال در مدیترانه است. مهمترین خاصیت این میوه ویتامین (C) بالا بوده که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. در تولید برخی از انواع ارل گری، علاوه بر برگاموت از عصارهها و عناصر دیگر مانند پوست پرتقال، وانیل و گل گندم استفاده میشود. با انتخاب این چای میتوانید از نوشیدن یک چای سیاه با طعم شیرین و مالتی لذت ببرید.
فواید کم نظیر چای ارل گری
با نوشیدن این چای علاوه بر لذت بردن از یک نوشیدنی خوشمزه میتوانید از فواید کم نظیر آن استفاده کنید. چای برگاموت مقدار زیادی آنتیاکسیدان پلی فنول دارد. آنتیاکسیدان موجود در چای ارل گری با رادیکالهای آزاد که اثری سوء بر سلامتی انسان دارند مقابله میکند.
رهایی از اضافه وزن، جلوگیری از سوء هاضمه، کاهش کلسترول بد بدن و نجات از افسردگی تنها چند مورد از فواید این چای شگفتانگیز است. همچنین چای ارل گری حاوی آل تیانین است. آل تیانین بر فعالیت مغز و تمرکز اثر گذاشته و به کاهش اضطراب و افسردگی کمک میکند. پس از یک روز خسته کننده با نوشیدن یک فنجان از این چایی میتوانید برای شروع یک روز پر انرژی آماده شوید.
چای توینینگز
چایی توینینگز از معتبرترین انواع چای در جهان است. این چای منحصر به فرد قدمتی ۳۰۰ ساله دارد. طعم شگفتانگیز و کیفیت بالای چایی توینینگز هر فردی را شگفتزده میکند. برند توینینگز متعلق به کشور انگلستان است.
برخی شرکتها مانند شرکت گلستان چای توینینگز انگلستان را بستهبندی و به بازار عرضه میکنند. ترکیب چای توینینگز با پوست پرتقال، پوست لیمو، برگاموت و یا گل گندم میتواند طعمی دلنشین به شما هدیه دهد. این نوشیدنی آرامبخش و دلچسب سالهای بسیاری است به عنوان نوشیدنی محبوب مردم انگلستان استفاده میشود.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402