آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
  • میگو پفکی
    طرز تهیه میگو پفکی آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
طرز تهیه سبزی پلو
آموزش آشپزی
4/5 - (2 امتیاز)
بدون نظر

طرز تهیه سبزی پلو ساده و سبزی پلو با انواع گوشت

مینا اسماعیل بیگی 07 فروردین 1403 10 دقیقه

سبزی‌پلو در خاطره ایرانی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد و معمولا آن را به عنوان غذای معروف شب عید نوروز می‌شناسند. در طرز تهیه سبزی پلو ابتدا برنج را چند ساعت با آب و نمک بخیسانید. سبزیجات را هم بشویید و به‌صورت متوسط خرد کنید. سپس برنج را با آب جوش تا حالت نیم‌پز حرارت دهید و چند لحظه قبل از آبکش کردن، سبزی خرد‌شده را هم به آن اضافه کنید. درنهایت سبزی‌پلو را با ته‌دیگ دلخواه دم بگذارید و در کنار آن مرغ، ماهی یا گوشت ماهیچه گوسفندی را که به‌صورت جداگانه پخته‌اید، سرو کنید.

در ادامه جدول مشخصات غذایی سبزی‌پلو را با هم می‌بینیم:

سبزی پلو
تعداد نفرات ۴ نفر
زمان آماده‌سازی با در نظر گرفتن زمان خیساندن برنج، کمی بیشتر از ۲ ساعت
زمان پخت ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه
میزان سختی متوسط

طرز تهیه سبزی پلو ساده

طبع سرد برنج در کنار طبع گرم انواع سبزیجات و سیر موجب اعتدال طبع سبزی پلو شده و عطر و بویی بلند می‌کند که هر فردی را بی‌اختیار سر سفره می‌نشاند. این پلوی مخلوط با رنگ سبز خود که نمادی از خرمی و پربرکت بودن زندگی است، می‌تواند هنر آشپزی شما را به بهترین شکل ممکن به تصویر بکشد. فراموش نکنید که سبزی‌پلو با سبزی فریزری هم قابل طبخ است، اما عطر و بوی سبزیجات تازه همیشه در اولویت قرار دارد. در ادامه مواد لازم و مراحل دستور پخت این پلوی ترکیبی و خوش‌عطر و بو را با هم مرور می‌کنیم.عکس سبزی پلو ساده

مواد لازم برای تهیه سبزی پلوی ساده

مواد اولیه لازم برای تهیه سبزی پلو در جدول زیر معرفی شده است. دقت کنید که مقدار تره، جعفری و گشنیز برابر است؛ اما مقدار شوید باید کمی بیشتر باشد. به‌علاوه در بعضی رسپی‌ها برای عطر و بوی بیشتر، در کنار سیر از کمی شنبلیله هم استفاده می‌کنند.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
برنج ۴۰۰ گرم
سبزی پلویی شامل تره، جعفری، گشنیز، شوید و سیر ۵۰۰ گرم
زعفران دم‌کشیده نصف استکان
روغن ۴ قاشق غذاخوری
کره ۱۰۰ گرم
دارچین ۱ قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
نان لواش یا سیب‌زمینی برای ته‌دیگ به مقدار لازم

دستور پخت سبزی پلو ساده

برای تهیه سبزی پلو شب عید خوشمزه و خوش‌عطر و بو، مراحل زیر را انجام دهید:

  • مرحله اول: ابتدا برنج را بشویید و آن را به مدت ۲ ساعت در آب و نمک بخیسانید. سبزیجات را هم پاک کنید، بشویید و داخل آبکش بریزید تا آب اضافی آنها خارج شود.
  • مرحله دوم: حالا در قابلمه‌ای مناسب، مقداری آب بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید. در این فاصله سبزیجات را با اندازه متوسط خرد کنید و کنار بگذارید.
  • مرحله سوم: وقتی آب داخل قابلمه جوشید، مقداری نمک اضافه کنید و برنج خیس‌خورده را نیز داخل قابلمه بریزید.
  • مرحله چهارم: پس از چند دقیقه، دانه‌های برنج را بررسی کنید. مغز برنج باید از حالت شکنندگی درآمده، اما هنوز کمی سفت باشد. در این زمان سبزیجات خرد‌شده را به برنج اضافه کرده و هم بزنید.
  • مرحله پنجم: بلافاصله مخلوط برنج و سبزی را آبکش کنید و روی آن کمی آب سرد بگیرید تا نمک اضافی برنج شسته شود.
  • مرحله ششم: قابلمه‌ای مناسب را روی حرارت قرار دهید و کف آن مقداری روغن بریزید. سپس ته‌دیگ دلخواه خود، یعنی نان یا سیب‌زمینی‌های حلقه‌شده را کف قابلمه بچینید.
  • مرحله هفتم: حالا مقداری از مخلوط سبزی و برنج را داخل قابلمه ریخته و روی آن مقداری زعفران دم‌کرده و دارچین بریزید و به همین شکل قابلمه را پر کنید.
  • مرحله هشتم: با دسته کفگیر چند سوراخ در برنج ایجاد کنید و کره آب‌کرده را همراه با نصف استکان آب روی برنج بریزید.
  • مرحله نهم: ابتدا حرارت شعله را کمی بیش از حالت متوسط قرار دهید تا برنج بخار کند. سپس شعله گاز را کم کنید و سبزی‌پلو را دم بگذارید. حدود یک ساعت و ۲۰ دقیقه بعد، سبزی پلو خوشمزه با ته‌دیگ برشته آماده سرو است.

طرز تهیه سبزی پلو با سبزی یخ زده

در صورت استفاده از سبزی فریزری برای تهیه سبزی پلو شب عید به این روش عمل کنید:طرز تهیه سبزی پلو با سبزی یخ زده

  • مرحله اول: سبزی را از فریزر خارج کنید تا یخ آن مقداری باز شود. سپس سبزی را داخل تابه‌ای مناسب بریزید و تا حدی که آب سبزی کاملا کشیده شود، آن را تفت دهید.
  • مرحله دوم: حالا برنجی را که از قبل با آب و نمک خیسانده‌اید، داخل قابلمه حاوی آب جوش و نمک بریزید. وقتی برنج کمی نرم شد، سبزیجات را به آن بیفزایید، کمی هم بزنید و سپس آبکش کنید.
  • مرحله سوم: ته‌دیگ دلخواه خود را با روغن کف قابلمه قرار دهید و سبزی‌پلو را به‌صورت لایه لایه با زعفران و دارچین در قابلمه بریزید.
  • مرحله چهارم: روی برنج کمی آب و روغن یا کره آب‌شده بپاشید و وقتی قابلمه بخار کرد، سبزی‌پلو را دم بگذارید.

طرز تهیه سبزی پلو با ماهی

ماهی، اولین گزینه‌ای که برای سرو در کنار سبزی‌پلو پیشنهاد می‌شود. برای این منظور می‌توانید از انواع ماهی شمال یا جنوب ایران استفاده کنید؛ اما به یاد داشته باشید که بهتر است ماهی‌های کم‌استخوان را در اولویت قرار دهید. در طرز تهیه سبزی پلو با ماهی برای ۴ نفر علاوه بر مواد اولیه گفته شده، به یک عدد ماهی شسته و تمیز شده نیاز دارید. برای درست کردن سبزی پلو عید نوروز با ماهی می‌توانید مطابق دستور زیر پیش بروید:طرز تهیه سبزی پلو با ماهی

  • مرحله اول: ابتدا برای مزه‌دار کردن ماهی، مخلوطی از پیاز رنده‌شده، چند حبه سیر، نمک، فلفل، زردچوبه و گلپر تهیه کنید و آب چند لیموترش را هم داخل آن بریزید.

نکته: دقت کنید که میزان پودر زردچوبه و گلپر باید به یک اندازه باشد.

  • مرحله دوم: در ادامه تکه‌های ماهی را داخل این مخلوط قرار دهید و آن را به مدت 2 تا 3 ساعت داخل یخچال بگذارید. در ضمن بهتر است برای این کار از ظرف شیشه‌ای درب‌دار استفاده کنید.
  • مرحله سوم: سبزی‌پلو را مطابق یکی از دستورهای بالا آماده کنید و دم بگذارید. در اواخر پخت برنج، ماهی‌ها را سرخ کنید.
  • مرحله چهارم: در این مرحله از طرز تهیه سبزی پلو با ماهی رستورانی برای سرخ کردن ماهی‌ها، مخلوطی از آرد و زردچوبه را در ظرفی مناسب بریزید. در صورت تمایل می‌توانید مقداری پودر سوخاری هم اضافه کنید.

نکته: مقدار این ترکیب باید به‌صورت نصف لیوان آرد با نصف قاشق چایخوری زردچوبه باشد. اگر مقدار ماهی زیاد بود، با حفظ این نسبت، مقدار آرد و ادویه را بیشتر کنید.

  • مرحله پنجم: حالا دو طرف ماهی‌ها را به مخلوط آرد آغشته کنید و در روغنی که از قبل کاملا داغ شده است، سرخ کنید. حرارت شعله باید در حد متوسط باشد تا ماهی کاملا مغزپخت شود و در عین‌حال آب نیندازد.
  • مرحله ششم: برای تهیه سس کنار غذا، یک پیاز را رنده کنید و در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شود.
  • مرحله هفتم: حالا 2 قاشق روغن حیوانی و یک قاشق رب گوجه‌فرنگی را در کنار پیاز بریزید و تفت دهید.
  • مرحله هشتم: یک لیوان آب و مقداری آب لیموترش را اضافه کنید و اجازه دهید سس با حرارت ملایم بجوشد و غلیظ‌تر شود.
  • مرحله نهم: وقتی سس به غلظت دلخواه رسید، کمی زعفران دم‌کرده به آن بیفزایید و چند دقیقه بعد، آن را از روی حرارت بردارید. این سس را داخل کاسه‌ای جداگانه در کنار سبزی پلو با ماهی سرو کنید.

طرز تهیه سبزی پلو با تن ماهی

یک روش فوری برای تهیه سبزی پلو با تن ماهی این است که سبزی پلو ساده را مطابق دستور ابتدای این مقاله آماده کنید و تن ماهی را به‌صورت جداگانه بجوشانید. سپس سبزی‌پلو را داخل دیس بکشید و تن ماهی را کنار آن بریزید. اما روش دیگر کمی مفصل‌تر است که در ادامه مراحل آن را با هم می‌خوانیم:طرز تهیه سبزی پلو با تن ماهی

  • مرحله اول: ابتدا برنج را به مدت ۲ ساعت با آب و نمک بخیسانید. تن ماهی را هم به مدت ۲۰ دقیقه داخل آب داغ بجوشانید و کنار بگذارید.
  • مرحله دوم: سبزی شامل گشنیز و شنبلیله را بشویید و پس از خرد کردن، داخل روغن سرخ کنید تا رنگ سبزیجات تیره شود؛ سپس آن را کنار بگذارید. توجه داشته باشید که نسبت گشنیز به شنبلیله باید ۵ به ۱ باشد.
  • مرحله سوم: در ادامه ۳ شاخه سیر را همراه با ساقه خرد کنید و در تابه‌ای مناسب با مقداری روغن تفت دهید. سپس فلفل و زردچوبه و کمی بعد، سبزیجات سرخ‌شده را به آن بیفزایید.
  • مرحله چهارم: یک قاشق رب گوجه فرنگی را همراه با نمک و مقداری ادویه بندری داخل تابه بریزید. وقتی بوی خامی رب گرفته شد، تن ماهی را هم به مواد داخل تابه اضافه کنید و در حد مخلوط شدن، تفت دهید.
  • مرحله پنجم: درنهایت برنج خیس‎خورده را به‌صورت نیم‌پز آبکش کنید و با گذاشتن ته‌دیگ مناسب، برنج را به‌صورت لایه‌لایه با مخلوط مواد گفته‌شده در قابلمه بریزید و دم بگذارید.

طرز تهیه سبزی پلو با مرغ

سبزی پلو شب عید در کنار مرغ هم غذایی لذیذ و دلچسب است. برای تهیه آن طبق دستور زیر عمل کنید:طرز تهیه سبزی پلو با مرغ

  • مرحله اول: سبزی‌پلو را مطابق طرز تهیه سبزی پلو ساده آماده کنید و دم بگذارید.
  • مرحله دوم: در فاصله دم کشیدن برنج، تکه‌های مرغ را با کمی کره یا روغن سرخ کنید تا طلایی شوند؛ سپس آنها را کنار بگذارید.
  • مرحله سوم: در قابلمه‌ای مناسب پیاز و سیر خرد‌شده را با مقداری ادویه تفت دهید و رب گوجه‌فرنگی و آب را به قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله چهارم: وقتی سس شروع به جوشیدن کرد، تکه‌های مرغ سرخ‌شده را داخل آن بریزید و اجازه دهید تا مرغ با حرارت ملایم کاملا بپزد. درنهایت می‌توانید مقداری زعفران هم داخل سس مرغ بریزید.
  • مرحله پنجم: سبزی‌پلو را داخل دیسی مناسب بکشید و روی آن را با تکه‌های مرغ تزیین کنید. سپس کاسه‌ای از سس مرغ را هم در کنار غذا قرار دهید.

طرز تهیه سبزی پلو با گوشت

سبزی پلو با ماهیچه گوسفندی غذای پرطرفدار مجلسی است که کمتر کسی دست رد به آن می‌زند. برای طرز تهیه سبزی پلو با گوشت مراحل زیر را دنبال کنید:طرز تهیه سبزی پلو با گوشت

  • مرحله اول: برنج را با آب و نمک برای چند ساعت بخیسانید. سپس گوشت ماهیچه را با پیاز و ادویه تفت دهید و مقداری زعفران دم‌کرده و آب جوش به آن اضافه کنید.
  • مرحله دوم: درب قابلمه را ببندید و حرارت زیر آن را کم کنید. ۲ تا ۳ ساعت زمان لازم است تا گوشت کاملا بپزد و به روغن بیفتد.
  • مرحله سوم: در فاصله پختن گوشت، سبزی‌پلو را دم کنید. برای این کار سبزی را جداگانه کمی تفت دهید و لایه لایه با برنج داخل قابلمه ریخته و دم بگذارید. در ضمن روش دیگر این است که سبزی را همراه برنج آبکش کنید.
  • مرحله چهارم: درنهایت سبزی‌پلو را در دیسی مناسب بکشید و گوشت ماهیچه را روی آن قرار دهید یا در ظرفی جداگانه در کنار برنج سرو کنید.

نکات کلیدی در طرز تهیه سبزی پلو شب عید

طرز تهیه سبزی پلو حرفه‌ای با مخلفات آن نیازمند رعایت نکات و فوت و فن سبزی پلو است که در ادامه به چند مورد از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • بهتر است در طرز تهیه پلوهای مخلوطی مثل سبزی‌پلو، برنج را کمی سفت‌تر یا اصطلاحا زنده‌تر بردارید تا بعد از مخلوط کردن با مواد میانی مثل زعفران دم‌کشیده، حالت له پیدا نکند.
  • در طرز تهیه سبزی پلو با ماهی، پیاز باقیمانده روی ماهی‌های مزه‌دار شده را پیش از سرخ کردن، از روی ماهی بردارید تا داخل روغن نسوزند.
  • اگر می‌خواهید سبزی پلو با گوشت ماهیچه درست کنید، آب کمتری داخل قابلمه گوشت بریزید و حرارت شعله را خیلی ملایم کنید تا اصطلاحا ریزجوش بزند. زمانی که آب ماهیچه به‌طور کامل کشیده شد و گوشت به روغن افتاد، آماده سرو است.

نکات کلیدی در طرز تهیه سبزی پلو

  • در طرز تهیه سبزی پلو با گوشت گوسفندی می‌توان مقداری از آب گوشت را همراه با روغن روی برنج ریخت تا عطر و مزه برنج بهتر شود.
  • اگر به برنج سبزی‌پلو، مقداری برنج دودی یا برنج شمال اضافه کنید، عطر و بوی بی‌نظیری پیدا می‌کند.
  • بهتر است سبزی را کاملا خشک کنید تا موقع خرد کردن آب نیندازد.
  • شمالی‌ها در روش تهیه سبزی پلو شب عید در کنار سبزیجات گفته‌شده، از کمی سبزی محلی چوچاق هم استفاده می‌کنند.

اصول نگهداری از سبزی پلو

سبزی‌پلو نسبت به برنج ساده ماندگاری کمتری دارد و باید آن را طی ۲ تا ۳ روز بعد از پخت مصرف کنید. باقیمانده غذا را نیز باید داخل ظروف درب‌دار در یخچال قرار دهید. ماهی پخته‌شده را نیز نهایتا طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت از زمان پخت، مصرف کنید.

میزان ماندگاری انواع گوشت پخته در یخچال هم حداکثر ۳ تا ۴ روز است. ماندگاری تن ماهی هم بسیار محدود است و معمولا توصیه می‌شود که تمام تن ماهی را بلافاصله بعد از باز شدن مصرف کنید. با ‌این‌حال اگر می‌خواهید تن ماهی را در یخچال نگهداری کنید، حتما آن را در ظرفی با درب محکم بریزید و حداکثر ظرف مدت ۱ روز مصرف کنید.

روش جلوگیری از خراب شدن سبزی پلو

سبزی‌پلو، به‌خصوص زمانی که در کنار انواع گوشت سرو شود، ماندگاری محدودی دارد و چنانچه در معرض گرما یا رطوبت قرار گیرد، خیلی زود خراب شده و دیگر قابل‌استفاده نخواهد بود.

بهترین جایگزین ها در طرز تهیه سبزی پلو ساده

شما می‌توانید برای تهیه سس کنار سبزی پلو با ماهی، به‌جای روغن حیوانی از کره آب‌شده یا روغن زیتون استفاده کنید. همچنین می‌توانید برای طعم‌دار کردن ماهی به‌جای آب لیموترش، آب نارنج به کار ببرید.

خواص سبزی پلو

سبزی‌ها منبعی عالی از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید برای بدن هستند. برای مثال سبزی جعفری منبعی غنی از ویتامین K است و از سلامت استخوان‌ها محافظت می‌‌کند. گشنیز اختلالات پوستی را تسکین می‌دهد و شوید نیز ضد استرس و افسردگی است. تره نیز خطر آب مروارید را کاهش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. خوردن سیر هم سلامت کلیه‌ها و پوست شما را بهبود می‌بخشد و در کاهش وزن نیز موثر است.خواص سبزی پلو

سبزی پلو شب عید را از اسنپ فود سفارش دهید…

همان‌طور که گفته شد، سبزی پلو شب عید با انواع گوشت قابل سرو است و یک غذای مجلسی تمام‌عیار محسوب می‌شود. اگر مهمانی در پیش دارید و مطمئن نیستید که بتوانید از پس حجم کارها بربیایید، روی کمک اسنپ فود حساب کنید. شما می‌توانید با سفارش آنلاین غذا از این سایت، بخشی از میز پذیرایی خود را با کمک اسنپ فود بچینید و انرژی خود را برای پذیرایی از مهمان‌ها ذخیره کنید. امیدواریم خرید اینترنتی رضایت‌بخش و لحظات خوشی در پیش روی داشته باشید.

سوالات متداول

چطور از سبزی یخ‌زده برای پخت سبزی پلو استفاده کنیم؟

در این حالت باید سبزی فریزری را پیش از مخلوط کردن با برنج، در یک تابه تفت دهید تا آب سبزی به‌طور کامل کشیده شود.

روش‌های تهیه سبزی پلو با تن ماهی چیست؟

می‌توانید تن ماهی را بجوشانید و در کنار سبزی پلو ساده سرو کنید. در روش دیگر تن ماهی جوشانده شده را با مخلوطی از سبزیجات و ادویه تفت دهید و به‌صورت لایه لایه با برنج دم کنید.

سبزی سبزی پلو چیست؟

سبزی پلویی شامل تره، جعفری، گشنیز، شوید و سیر است که باید آن را پس از تمیز کردن، شسته و با اندازه متوسط ساطوری خرد کنید.

ایا سبزی پلو باید سرخ شود؟

در روش اصلی تهیه سبزی پلو، سبزی‌ها را بدون سرخ کردن به برنج اضافه می‌کنند؛ این کار علاوه بر حفظ طعم سبزی، موجب نگهداری خواص آن می‌شود. با این وجود برخی افراد در تهیه این غذا، ابتدا سبزی را مقداری در روغن تفت داده و سپس داخل برنج می‌ریزند.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود