ادویه تندوری؛ یک ادویه ترکیبی پرخاصیت از سرزمین هندوستان
یکی از مهمترین فوتهای کوزهگری برای طبخ یک غذای لذیذ و دلچسب، استفاده از ادویهها و چاشنیهای مناسب است و وقتی پای یک ادویه پر و پیمان مثل تندوری در میان باشد، با خیال راحت بخش مهمی از مسیر آشپزی را طی کردهاید. اما ادویه تندوری چیست و در چه غذاهایی استفاده میشود؟ چه خواص و مضراتی دارد و چطور باید آن را تهیه کنیم؟ اینها سوالاتی است که با خواندن این مقاله از اسنپ فود به پاسخ آنها میرسید؛ پس با ما همراه باشید.
معرفی ادویه تندوری
ادویه تندوری، نوعی ادویه ترکیبی هندی با طعمی نسبتا تند و طبعی بسیار گرم است. واژه تندور در زبان هندی به معنای تنوری است. در واقع تندور، نوعی تنور استوانهای بوده که برای سوخت آن اکثرا از ذغال یا چوب استفاده میکردند. برای اولین بار، یک آشپز هندی مرغ مزهدارشده با این ادویه را در تندور کباب کرد و به همین دلیل این چاشنی به ادویه تندوری معروف شد. امروزه هم استفاده از این ادویه، کاربرد زیادی در آشپزی هندی دارد و با چشیدن بسیاری از غذاها و سسهای هندی، بهخوبی میتوانید ردپای تند و گرم این آن را احساس کنید. این ادویه در ایران به نام ادویه جوجه کبابی هم معروف است و استفاده از آن برای تهیه جوجه کباب، میگو، ماهی، گریل کردن گوشت، ساندویچ مرغ و… طرفداران پر و پاقرصی دارد.
شرایط نگهداری ادویه تندوری
برای حفظ خواص چاشنی تندوری و عطر و بوی آن، نکات و موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- ادویه تندوری را در ظرفی شیشه ای و دربدار که درب آن کاملا بسته میشود، نگهداری کنید. فراموش نکنید که این ادویه، خاصیت جذبکنندگی دارد و اگر با درب باز در کنار چای یا ادویههای دیگر قرار گیرد، عطر و طعم اصلی خود را از دست میدهد.
- این ادویه نباید در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار گیرد. همچنین باید از قرارگیری در معرض نم، رطوبت، گرما و حرارت حفظ شود.
- مکانهای خشک و خنک بهترین مکان برای نگهداری از ادویه تندوری هستند و در چنین شرایطی، حداکثر تا 6 ماه ماندگاری خواهد داشت.
ترکیبات ادویه تندوری
ادویه تندوری یک ترکیب جادویی از ادویههایی است که هریک به نوبه خود عطر و طعم بینظیری دارند و با کنار هم قرار گرفتن در چاشنی تندوری، یک عطر و طعم استثنایی به وجود میآورند. مهمترین ترکیبات این ادویه شامل موارد زیر است:
- پودر زنجبیل
- پودر جوز هندی
- زردچوبه
- فلفل قرمز آسیابشده
- گرانول سیر
- بادیان ستارهای
- پودر میخک
- تخم گشنیز
- پودر پاپریکا
- هل
- زیره
- فلفل سیاه
- نمک
ادویه تندوری در چه غذاهایی استفاده می شود؟
ادویه تندوری یک ادویه ترکیبی همهکاره است که در طبخ بسیاری از غذاها میتوانید روی آن حساب کنید. برای مثال به این موارد توجه کنید:
- یک کاربرد ویژه چاشنی تندوری، مزهدار کردن انواع گوشت مانند جوجه کباب، کباب ماهی و کباب میگو است.
- مرغ تندوری یک غذای محبوب هندی است که با استفاده از سیر، پیاز، روغن، گشنیز، آبلیمو، ماست و چاشنی تندوری طعمدار و پخته میشود و بسیار لذیذ است.
- استفاده از ادویه تندوری در طبخ غذاهایی که طبع سرد دارند، بسیار هوشمندانه است و طعم این غذاها را دلپذیرتر خواهد کرد.
- میتوانید با افزودن مقداری از این ادویه به پیازداغ، عطر و بوی ویژهای به غذاهای خود بدهید. البته فراموش نکنید که ادویه را در مراحل پایانی تفت خوردن پیاز اضافه کنید تا خواص آن بر اثر حرارت دیدن زیاد از بین نرود.
- اگر عاشق چیپسهای تند و آتشین هستید، ورقههای نازک سیبزمینی را به مقداری از این ادویه آغشته کرده و یک چیپس لذیذ خانگی تهیه کنید.
نحوه مصرف ادویه تندوری
بهترین روش استفاده از ادویه تندوری، آماده سازی مواد اولیه غذا به روش مرینیت است. برای مثال برای آماده کردن انواع گوشتها، تکههای گوشت قرمز یا سفید را حداقل 2 ساعت قبل از پخت، با مخلوطی از این ادویه و مقداری روغن طبیعی مانند کنجد، زیتون و… آغشته کرده و در ادامه آن را به صورت کبابی، بخارپز، آبپز و… بپزید. در این صورت، طبع غذای شما به تعادل میرسد و تمام خواص این ادویه بینظیر هم جذب گوشت خواهد شد.
مقدار استفاده از این ادویه، بستگی به طبع و ذائقه شما دارد و اگر غذاهای تند را میپسندید، انتخاب چاشنی تندوری، انتخاب کاملا مناسبی است.
خواص ادویه تندوری
همانطور که خواندید، ادویه تندوری حاصل ترکیب چندین ادویه مقوی و پرخاصیت است و بنابراین، فواید درمانی زیادی دارد. این ادویه، یک منبع غنی آنتیاکسیدانی و مملو از ویتامینهای A و C است که در ادامه به چند نمونه از مهمترین فواید آن اشاره می کنیم:
- ادویه تندوری یکی از منابع طبیعی برای جذب کلسیم مورد نیاز بدن است. این ماده معدنی مفید، نقش مهمی در تقویت استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان دارد و مصرف آن، علائم ناشی از آرتروز و رماتیسم را بهبود میبخشد.
- برخی ترکیبات چاشنی تندوری مانند هل، میخک، جوز هندی و فلفل، فیبر فراوانی را در خود جای دادهاند. بنابراین، مصرف این ادویه ترکیبی، بسیاری از مشکلات گوارشی مانند سوءهاضمه و یبوست را برطرف خواهد کرد.
- زنجبیل و هل موجود در چاشنی تندوری، منابعی غنی از منگنز هستند و برای استخوانسازی و تقویت قوای اسکلتبندی بدن، نقشی ضروری دارند.
- ادویه تندوری سرشار از آهن است و به همین دلیل مصرف آن برای مقابله با کمخونی ناشی از فقر آهن و نارساییهای قلبی و عروقی سودمند خواهد بود.
- فلفل قرمز موجود در ادویه تندوری به دلیل وجود ماده شیمیایی کپسایسین، خاصیت ضد سرطانی دارد. طبق تحقیقات، این ترکیب باعث مرگ سلولی در سرطانهای سینه و پروستات میشود.
- چاشنی تندوری یک چربیسوز طبیعی است و مصرف آن باعث ایجاد حس سیری خواهد شد. بنابراین، میتوان از آن بهعنوان یک چاشنی بینظیر برای کاهش وزن نام برد.
مضرات ادویه تندوری
ادویه تندوری طبع گرمی دارد و زیادهروی در مصرف آن بخصوص برای افراد گرم مزاج میتواند مشکلساز شود. همچنین از دیگر عوارض ادویه تندوری میتوان به بروز حساسیت اشاره کرد. به ترکیبات موجود در ادویه دقت کنید و در صورتی که نسبت به هر کدام از این ترکیبات حساسیت دارید، چاشنی تندوری را با احتیاط و در مقدار کم مصرف کنید.
سفارش ادویه تندوری باکیفیت از اسنپ فود
اگر خواهان عطر و طعم فوقالعاده این ادویه ترکیبی در غذاهای خود هستید، آن را از فروشگاهها و عطاریهای معتبر تهیه کنید. یک راه آسان برای این منظور، کمک گرفتن از اسنپ فود و ارتباط با عطاریهای طرف قرارداد این سایت بزرگ است. کافی است به قسمت عطاری آنلاین اسنپ فود رفته و ادویهها و چاشنیهای مورد نظر خود را تنها با چند کلیک سفارش دهید. البته ثبت دقیق آدرس فراموش نشود تا پیکهای اسنپ فود، در زمانی کوتاهتر از آنچه تصورش را بکنید، سفارشهای شما را به درب منزلتان برسانند.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402