آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • درمان عروس هلندی افسرده
    درمان افسردگی عروس هلندی شهریور 17, 1403
  • طرز تهیه رولت مرغ
    طرز تهیه رولت مرغ مجلسی شهریور 17, 1403
  • مرغ پرتقالی
    طرز تهیه مرغ پرتقالی شهریور 17, 1403
صفحه پیدا نشد!
بادرنجبویه
عطاری
به این مقاله امتیاز دهید
بدون نظر

معرفی بادرنجبویه، خواص و مضرات

مینا اسماعیل بیگی 04 اردیبهشت 1403 6 دقیقه
۴ نفر
مناسب برای
غذای اصلی
نوع
متوسط
سطح
30 دقیقه
زمان آماده سازی
30 دقیقه
پخت

‌از خواص بادرنجبویه چه می‌دانید؟ آیا نام‌های دیگر این گیاه مفید را می‌شناسید و آیا می‌دانید که مصرف آن در چه مواردی مفید است؟ با خواندن این مقاله از اسنپ فود، به پاسخ این سوالات و سوالات بسیار دیگری خواهید رسید و ایده‌های خوبی برای استفاده از این گیاه مفید دریافت خواهید کرد. با ما همراه باشید.

معرفی بادرنجبویه

بادرنجبویه، گیاهی علفی و خودرو متعلق به خانواده نعنائیان است. ارتفاع ساقه گیاه به 40 تا 80 سانتی‌متر می‌رسد و برگی‌هایی به رنگ سبز تیره دارد. گل این گیاه در تابستان ظاهر می‌شود و معمولا به رنگ سفید است؛ اما در بعضی گونه‌ها، به رنگ‌های سرخ یا بنفش هم دیده می‌شود. زنبور عسل به این گل‌ها علاقه زیادی دارد. جالب است بدانید که در گذشته از برگ‌های خرد‌شده این گیاه برای گرفتن زنبور عسل استفاده می‌شد. میوه بادرنجبویه نیز قهوه‌ای رنگ است و اندازه کوچکی دارد.

معرفی بادرنجبویه

بادرنجبویه بومی مناطق مدیترانه‌ای است، اما به طور کلی در مناطق گرم و معتدل قابل رشد و جوانه‌زنی خواهد بود. طعمی شبیه مرکبات و عطری تازه و لیمویی دارد و یکی از گیاهان کم‌رقیب برای خوشبو کردن هوا و کاهش استرس محسوب می‌شود.

نام های دیگر بادرنجبویه

نام علمی بادرنجبویه «Melissa officinalis» است. در زبان انگلیسی به آن Lemon balm و Balm می‌گویند و در زبان یونانی به «ملیسا فولون» یا «برگ زنبور عسل» معروف است. ملیسا در زبان لاتین به معنای زنبور عسل است و وجه تسمیه این نامگذاری هم ریشه در علاقه وافر زنبور عسل به گل‌های این گیاه دارد. جالب است بدانید که در اروپا، گل های این گیاه را با نام سر اژدها می‌شناسند که به دلیل شباهت ظاهری این گل‌ها با سر اژدها است.

از این گیاه دارویی در کتب طب سنتی ایران با نام‌های «مفرح القلب» و «قرنفل بستانی» هم یاد شده است و از آنجا که مانند مشک، معطر است، در زبان فارسی به آن «فرنجمُشک» یا «فرنگ مشک» می‌گویند. علاوه بر این‌ها در نقاط مختلف ایران، بادرنجبویه را به نام‌های مختلفی مثل «پلنگ مشک»، «ترنجان»، «وارنگ بو»، «کروان»، «گل حنا»، «بادرشبی» و «بادرنگبویه» هم می‌شناسند.

انواع بادرنجبویه

بادرنجبویه، گونه‌های مختلفی دارد که معروف‌ترین نوع آن، Melissa officinalis L است. در ایران نیز دو گونه مختلف از این گیاه شناسایی شده است که در اندازه برگ‌ها و رنگ گل‌ها متفاوت هستند. یکی از این گونه‌ها، گل‌هایی سفید و دیگری گل‌هایی به رنگ صورتی مایل به بنفش دارد و در بعضی از شهرهای ایران، ترنجان یا همان بادرنجبویه‌های برگ کوچک را به‌عنوان سبزی خوردن مصرف می‌کنند.

انواع بادرنجبویه

شرایط نگهداری از بادرنجبویه

بادرنجبویه را در اواخر اردیبهشت و قبل از رویش گل‌ها برداشت می‌کنند و برگ و ساقه‌ها را در معرض جریان هوا قرار می‌دهند تا به سرعت خشک شوند. پس از آن، گیاه باید در مکانی خشک و تاریک نگهداری شود و دور از تابش نور خورشید باشد.

از بادرنجبویه چه استفاده ای می شود؟

قسمت‌های مورد استفاده بادرنجبویه، برگ و سرشاخه‌های جوان این گیاه هستند. پیشنهادهای زیر به شما کمک می‌کنند که بتوانید به نحو مؤثرتری از این گیاه در سبد غذایی خود استفاده کنید:

  • می‌توان برگ‌های بادرنجبویه را به صورت خام همراه با بقیه سبزیجات به‌عنوان سبزی خورن استفاده کرد.
  • برگ‌ها و ساقه‌های جوان این گیاه می‌توانند جزئی از یک سالاد لذیذ و مفید باشند.
  • می‌توان برگ‌های معطر بادرنجبویه را در تهیه انواع شربت‌ها یا همراه چای استفاده کرد و از عطر و بو و خواص بی‌نظیر آن بهره‌مند شد.

از بادرنجبویه چه استفاده ای می شود؟

  • برگ‌های این گیاه یک چاشنی معطر و دلپذیر برای مزه‌دار کردن انواع گوشت هستند.
  • همچنین می‌توان برگ‌های پودر‌شده بادرنجبویه را برای طعم دادن به انواع سوپ استفاده کرد. به یاد داشته باشید که گیاه بادرنجبویه پخته‌شده، طعم بیشتری آزاد می‌کند.

دقت داشته باشید که برگ‌های بادرنجبویه به صورت تازه و خشک قابل استفاده هستند. همچنین این گیاه،  علاوه بر مصارف خوراکی، در صنعت عطرسازی و لوازم آرایشی هم بسیار پرکاربرد است و فراورده‌های مختلفی از آن در قالب اسانس، کرم، پودر، تنتور و… در بازار وجود دارند.

خواص بادرنجبویه

خیلی از افراد بادرنجبویه را به‌عنوان یک مسکن و خواب‌آور طبیعی می‌شناسند، اما باید بدانید که خواص این گیاه به همین جا ختم نمی‌شود و در درمان و کنترل بسیاری از بیماری‌ها می‌توان روی خواص بادرنجبویه حساب کرد. در ادامه، برخی از مهم‌ترین فواید این گیاه را با هم مرور می‌کنیم:

  • بادرنجبویه گیاهی بسیار مفید برای بانوان است. مصرف آن انواع عفونت‌های زنانه را درمان می‌کند و باعث تنظیم چرخه قاعدگی می‌شود. به‌علاوه، گیاهی عالی برای تنظیم هورمون‌های زنانه است و شانس باروری را بالا می‌برد.
  • این گیاه یک آرام‌بخش طبیعی است و می‌توان با مصرف آن، تنش‌ها، اضطراب‌ها و استرس‌ها را به نحو قابل توجهی کاهش داد.
  • مصرف این گیاه، جریان خون در مغز را افزایش داده و به بهبود کیفیت حافظه کمک می‌کند.
  • ترکیبات فلاونوئیدی و آنتی اکسیدانی موجود در این گیاه، عضلات قلب را تقویت کرده و در پیشگیری از بیماری‌های قلبی – عروقی و بالا رفتن فشار خون مؤثر هستند.
  • بادرنجبویه میزان چربی پوست را تنظیم می‌کند و به‌عنوان گیاهی ضد التهاب و ضد میکروب، در درمان مشکلات پوستی مثل جوش و آکنه بسیار کارآمد است.

خواص بادرنجبویه

  • بادرنجبویه یک خوش‌بوکننده طبیعی برای دهان است و به سلامت لثه‌ها و جلوگیری از تشکیل پلاک‌های دندانی کمک می‌کند.
  • اگر دچار مشکلاتی مثل معده‌درد و سوء‌هاضمه هستید، این گیاه را دریابید که با خواص ضد التهابی و ضد اسپاسم خود، به خوبی این مشکلات را تسکین می‌دهد.
  • بادرنجبویه یک مسهل است و به دفع سموم سوداوی بدن از طریق ادرار کمک می‌کند.
  • دمنوش بادرنجبویه با افزایش سوخت و ساز بدن، ضافه وزن را از بین می‌برد و کالری بسیار کمی دارد.

ارزش غذایی بادرنجبویه

جدول زیر اطلاعات مفیدی درباره ارزش غذایی این گیاه فوق‌العاده به شما می‌دهد. این مقادیر مربوط به 100 گرم گیاه بادرنجبویه است:

مواد مغذی مقدار
انرژی 48 کالری
کربوهیدرات 25 درصد از حجم کل
پروتئین 33 درصد از حجم کل
گلوتن، قند، لاکتوز 0 درصد
مس 8 گرم
منگنز 7 گرم
منیزیم 2 گرم
پتاسیم 2 میلی گرم
زینک 2 میلی گرم
فولات 2 میلی گرم

مضرات ادویه

مصرف بادرنجبویه برای اکثر افراد سالم بی‌خطر است. با این حال، مثل بیشتر گیاهان دارویی، مصرف طولانی‌مدت این گیاه به طور پیوسته توصیه نمی‌شود و می‌تواند عوارض ناخوشایندی مانند نفخ، استفراغ، دل‌درد، سرگیجه، سردرد و بثورات پوستی را به دنبال داشته باشد.

علاوه بر این، مصرف این گیاه برای گروه‌های زیر هم مناسب نیست:

  • بانوان باردار یا بانوانی که در حال شیردهی هستند.
  • افرادی که دچار اختلالات تیروئیدی هستند.
  • کسانی که حساسیت پوستی یا واکنش‌های آلرژیک دارند.
  • افرادی که از داروهای اعصاب و روان استفاده می‌کنند.

همچنین اگر قصد انجام فعالیت‌هایی را دارید که نیاز به هوشیاری بالا دارند، از مصرف بادرنجبویه اجتناب کنید، زیرا گیاهی خواب‌آور است.

بادرنجبویه برای کودکان

همان‌طور که پیش از این هم اشاره کردیم، یکی از مهم‌ترین خواص بادرنجبویه، خاصیت آرام‌بخشی این گیاه است. لذا می‌توان از دمنوش این گیاه در بهبود بیش‌فعالی کودکان بالای 7 سال استفاده کرد. این دمنوش، قدرت تمرکز کودک را بالا برده و میزان تحریک‌پذیری او را کنترل می‌کند. همچنین استرس کودک را کمتر کرده و جلوی شب ادراری را می‌گیرد. با وجود همه این خواص مفید، مشورت با پزشک را از قلم نیندازید و پیش از مصرف دمنوش یا عرق بادرنجبویه برای کودکان، پزشک معالج را در جریان قرار دهید تا درباره نحوه و دوز مصرف، آگاهانه عمل کنید.

بادرنجبویه برای کودکان

بادرنجبویه؛ نوید دهنده آرامشی دلپذیر

در بالا به معرفی بادرنجبویه پرداخته و خواص، مضرات، انواع و کاربردهای آن را برای شما توضیح دادیم. حال، اگر به‌دنبال مرجعی مطمئن برای سفارش بادرنجبویه باکیفیت هستید، از اسنپ فود کمک بگیرید. شما می‌توانید با مراجعه به قسمت عطاری آنلاین اسنپ فود، انواع ادویه‌ها و گیاهان دارویی موردنظر خود را به‌راحتی خریداری کرده و در محل اقامت تحویل بگیرید. به این ترتیب، با حذف زحمت خرید حضوری و امکان مقایسه قیمت‌ها، خرید آسان‌تری را تجربه خواهید کرد.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2711 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود