طرز تهیه انواع غذاهای دریایی

طرز تهیه ماهی صبور در فر و منقل + نکات تهیه

ماهی صبور یک ماهی گوشتی خوشمزه است که با وجود سس حشو، خوشمزه‌تر هم می‌شود. در طرز تهیه ماهی صبور ، ابتدا ماهی را پاک کنید، بشویید و در آبکش بگذارید. در این فاصله، سس حشو را آماده کنید. برای این منظور، ترکیب عصاره تمبر هندی و آرد را در سبزیجات ساطوری و سرخ‌شده بریزید. سپس این مواد را به مخلوط سیر و پیاز سرخ شده و ادویه‌ها اضافه کنید. ماهی را 20 دقیقه در فر با دمای 180 درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا برشته شود. سپس، روی شکم ماهی تنوری صبور را با مایه حشو پر کنید و دوباره به مدت 15 دقیقه در فر بگذارید. شکم ماهی در تمام مراحل باید رو به بالا باشد. در صورت استفاده از منقل، ماهی شکم پر را داخل تور مخصوص کباب قرار دهید و باز هم شکم ماهی رو به بالا باشد.

در ادامه، جدول مشخصات غذایی صبور را با هم می‌بینیم:

ماهی صبور
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی کمی بیش از 30 دقیقه
زمان پخت غذا 35 دقیقه
میزان سختی متوسط
مقداری کالری در هر 100 گرم بیش از 300 کالری

طرز تهیه ماهی صبور

ماهی صبور یا زبور، یک ماهی نقره‌ای رنگ و پرخاصیت است که در جنوب، طرفداران زیادی دارد. این ماهی در مناطق مختلف صید آن به نام‌های مختلفی شناخته می‌شود. برای مثال، ماهی صبور هندی را به نام ایلیش هم می‌شناسند. جالب است بدانید ماهی صبور با حشو ، یکی از غذاهای مخصوص شب یلدا در استان خوزستان است و پخت آن به‌عنوان افطار در بندرعباس و بوشهر هم رواج دارد. هر 100 گرم از این ماهی، حدود نیمی از نیاز بدن به پروتئین روزانه را تأمین می‌کند و از این جهت تقریبا هم ردیف خواص ماهی سرخو قرار می‌گیرد. البته، ارزش غذایی ماهی صبور به همین جا ختم نمی‌شود، زیرا این ماهی هم مثل بسیاری دیگر از آبزیان دریایی، منبعی عالی از اسیدهای چرب امگا 3 است و مواد معدنی مفیدی مانند آهن و کلسیم دارد. در ادامه، مواد لازم و طرز تهیه ماهی صبور شکم پر را با هم می‌بینیم:

مواد لازم برای تهیه ماهی صبور

مواد لازم برای تهیه ماهی صبور

 

مواد اولیه را مطابق جدول زیر آماده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
ماهی صبور 2 عدد
پیاز متوسط 1 عدد
سیر 8 حبه
گشنیز پاک‌شده و ساطوری 600 گرم
شنبلیله پاک‌شده و ساطوری 200 گرم
تمبر هندی 500 گرم
آرد 1 قاشق غذاخوری
زردچوبه 1 قاشق غذاخوری
فلفل قرمز 1 قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
روغن مایع به مقدار لازم

برای صید انواع ماهی از اسنپ فود، به اندازه چند کلیک فاصله دارید. سرویس پروتئینی اسنپ فود آماده است تا انواع ماهی تازه از جمله ماهی صبور جنوبی را در بسته‌بندی‌های کاملا بهداشتی به وسیله پیک، روانه منزل شما کند تا کار آشپزی به‌مراتب راحت‌تر شود.

مراحل دستور تهیه ماهی صبور

اگر می‌پرسید ناهار چی بپزم؟ طرز تهیه ماهی صبور در فر را امتحان کنید. مراحل کار ساده است و کافی است دستورالعمل زیر را دنبال کنید:

مرحله اول

مراحل دستور تهیه ماهی صبور

 

در طرز تهیه ماهی حشو آبادانی، ابتدا ماهی صبور را خوب بشویید و همه قسمت‌های ماهی از جمله داخل شکم آن را کاملا آبکشی کنید. سپس آن را داخل آبکش قرار دهید تا کاملا خشک شود.

مرحله دوم

تمبر هندی را نیم ساعت خیس کنید. سپس آن را داخل صافی بریزید و با دست فشار دهید تا پوست و هسته تمبر هندی‌ها جدا شود. حالا عصاره به دست آمده را با 1 قاشق آرد مخلوط کنید و کنار بگذارید.

مرحله سوم

سبزی‌های خرد‌شده را در تابه‌ای مناسب تفت دهید تا آب آن‌ها کاملا کشیده شود. سپس مقداری روغن اضافه کنید تا سبزی‌ها سرخ شوند، اما حواستان باشد که زمان سرخ کردن سبزیجات را طولانی نکنید، زیرا شنبلیله تلخ می‌شود.

مرحله چهارم

در این مرحله، مخلوط آرد و تمبر هندی را به سبزیجات سرخ‌شده اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا سس تمبر هندی به صورت یکدست با سبزی مخلوط شود.

مرحله پنجم

 

مرحله پنجم دستور تهیه ماهی صبور

در ادامه، پیاز را بشویید، پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس پیاز خرد‌شده را با مقداری روغن در تابه‌ای دیگر تفت دهید تا سبک و طلایی شود. حالا حبه‌های سیر را له کنید و در تابه بریزید.

مرحله ششم

کمی بعد، زردچوبه و فلفل قرمز را به تابه اضافه کنید و با بقیه مواد تفت دهید تا حالت خامی آن‌ها گرفته شود. سپس، مخلوط سبزی را داخل تابه بریزید و مواد را هم بزنید.

مرحله هفتم

اگر احساس کردید مواد آبدار هستند، اجازه دهید سس حشو کمی دیگر روی حرارت بماند و چند جوش بزند تا غلیظ‌تر شود. در نهایت، مقداری از سس بچشید و اگر لازم بود، مقداری نمک اضافه کنید.

مرحله هشتم

در ادامه طرز تهیه ماهی صبور، فر را روشن کنید و روی 180 درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا فضای داخلی آن گرم شود. سپس سینی فر را چرب کنید. حالا ماهی را به صورتی که شکم باز ماهی رو به بالا باشد، داخل سینی بگذارید.

مرحله نهم

ابتدا حدود 20 دقیقه، ماهی را در طبقه وسط فر قرار دهید تا کمی سرخ شود. سپس، سینی فر را بیرون بیاورید و روی شکم ماهی را با سس حشو پر کنید. 15 دقیقه دیگر زمان لازم است تا ماهی شکم پر صبور در طبقه وسط فر بپزد و برشته شود.

طرز تهیه ماهی صبور کبابی

طرز تهیه ماهی صبور کبابی

طرز تهیه ماهی کبابی جنوب اصلا کار سختی نیست. در رسپی ماهی صبور کبابی ، مایه حشو را شبیه دستور قبل آماده کنید. سپس، ماهی را که از قسمت شکم باز کرده‌اید، داخل توری مخصوص کباب قرار دهید و روی شکم را با مایه حشو پر کنید. حالا دو طرف توری را روی هم قرار دهید و آن را روی منقل ذغال بگذارید. حواستان باشد که شکم ماهی باید رو به بالا قرار گیرد.

در ادامه طرز پختن ماهی صبور روی منقل، ماهی را به مدت 15 تا 20 دقیقه به همین شکل بپزید. وقتی ماهی و مایه حشو خوب خودشان را گرفتند، 5 دقیقه توری را برگردانید تا قسمت شکم ماهی هم کمی برشته شود. به همین سادگی ماهی صبور شکم پر آماده است و می‌تواند یک پاسخ عالی برای سوال تکراری شام چی درست کنم باشد.

طبع ماهی صبور

از دیدگاه طب سنتی، ماهی‌هایی که در آب‌های شور دریاها و اقیانوس‌ها زندگی می‌کنند، مزاج سرد و تر دارند. با‌این‌حال، نگران سردی طبع ماهی صبور نباشید، زیرا استفاده از ادویه‌های گرمی مانند زردچوبه و فلفل قرمز، مزاج کلی غذا را به تعادل نزدیک‌تر می‌کنند. البته به طور معمول، جنوبی‌ها در کنار ماهی، حتما چند عدد خرما یا رطب هم قرار می‌دهند.

نکته: اگر به‌دنبال یک غذای دریایی کم کالری‌تر هستید، روی خواص کیلکا حساب کنید. این ماهی جثه خیلی کوچک‌تری نسبت به ماهی صبور دارد و از نظر دسترسی هم مانند صبور به راحتی می‌توانید آن را تهیه کنید.

چند نکته مهم برای تهیه ماهی صبور

در طرز پخت ماهی صبور، نکات زیر را به خاطر بسپارید:

  • می‌توان برای تهیه سس حشو و مزه دار کردن ماهی، در طرز تهیه ماهی صبور آبادان ، به‌جای تمبر هندی از رب انار استفاده کرد که سلیقه‌ای است.
  • یکی از روش‌های سرو ماهی صبور کباب شده یا سرخ‌شده آن است که ماهی را به صورت جداگانه سرخ یا کبابی کنید و هنگام سرو، مقداری سس حشو کنار ظرف ماهی قرار دهید.
  • گاهی برای تهیه حشو ماهی صبور ، به‌جای سبزیجات از کشمش استفاده می‌کنند. در این حالت باید کشمش را با رب گوجه‌فرنگی یا تمبر هندی، ادویه‌های مختلف، سیر و پیاز تفت دهید و در شکم ماهی بگذارید. یادتان باشد که استفاده از سیرداغ و پیازداغ بیشتر در این رسپی، طعم حشو را خوشمزه‌تر می‌کند.
  • سبزی مخصوص ماهی صبور کارون شامل گشنیز و شنبلیله است و حتما باید مقداری گشنیز، 3 برابر شنبلیله باشد. مقدار شنبلیله را بیشتر نکنید و آن را بیش از اندازه تفت ندهید، زیرا این کار، کباب ماهی صبور یا ماهی صبور در فر را تلخ می‌کند. راستی برای تهیه سبزیجات تازه و باکیفیت سری به سبزی فروشی آنلاین اسنپ فود بزنید. در آنجا می‌توانید انواع سبزیجات پاک‌شده را در قالب بسته‌بندی‌های آماده و بهداشتی به صورت آنلاین سفارش دهید تا زحمتی بابت خرید حضوری و پاک کردن سبزیجات نداشته باشید.
  • در بعضی رسپی‌های طبخ ماهی صبور ، برای این که پوست ماهی در طول پخت نسوزد، مقداری شیره خرما روی آن می‌مالند.

آیا برای درست کردن یک حشو ماهی لذیذ آماده اید؟…

آیا برای درست کردن یک حشو ماهی لذیذ آماده اید؟

طرز تهیه حشو ماهی صبور آبادان را با هم دیدیم. اما باید بدانید که این رسپی فقط مختص ماهی صبور نیست و با انواع ماهی‌های خوشمزه مانند قزل آلا، کپور و… هم می‌توان یک حشو ماهی خوشمزه درست کرد. مطمئن باشید که با یکبار درست کردن حشو ماهی، از طرفدارن پر و پاقرص و همیشگی این غذا خواهید شد.

سوالات متداول

برای درست کردن سس حشو در طرز تهیه ماهی صبور خوزستانی از موادی استفاده کنیم؟

برای تهیه سس حشو از سیرداغ، پیازداغ، سبزی گشنیز و شنبلیله، ادویه، نمک، تمبر هندی و مقداری آرد استفاده کنید.

چگونه ماهی صبور درست کنیم؟

ماهی را بشویید و خشک کنید. سپس، سس حشو را داخل شکم ماهی بریزید و آن را روی منقل یا داخل فر بپزید.

سبزی ماهی صبور شکم پر چیست؟

معمولا برای این منظور از ترکیب گشنیز و شنبلیله استفاده می‌کنند.

مدت پخت ماهی صبور در فر چقدر باشد؟

20 دقیقه برای برشته شدن ماهی و حدود 15 دقیقه برای پخت ماهی همراه با سس حشو کافی است.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا