طرز تهیه استانبولی پلو در 30 دقیقه؛ سریع، ساده و خوشمزه

طرز تهیه استانبولی با اینکه ساده است؛ اما نتیجه آن میتواند غذایی خوشعطر و اشتهابرانگیز باشد. این غذای محبوب ایرانی بر پایه برنج، سیبزمینی و گوجهفرنگی آماده میشود و طعمی دلپذیر به سفرهها میآورد. برخی آن را با ادویههای بیشتر، برخی با گوشت و برخی هم در سادهترین شکل ممکن میپزند؛ اما در نهایت، نتیجه همیشه یک غذای خانگی لذیذ و پرطرفدار است.
اگر بهدنبال روشی سریع و بیدردسر برای پخت استانبولی هستید، در این مقاله هر آنچه لازم است بدانید، گفتهایم. با چند ماده اولیه در دسترس و کمی زمان، میتوانید یک وعده خوشطعم و رنگ آماده کنید که همه را مجذوب خود میکند.
طرز تهیه استانبولی | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
مدت زمان آمادهسازی | 30 دقیقه |
مدت زمان پخت | 40 دقیقه |
میزان سختی غذا | متوسط |
طرز تهیه استانبولی پلو با گوجه
مواد لازم برای تهیه پلو استانبولی با گوجه | |
برنج | 3 لیوان |
گوجهفرنگی | 1 کیلوگرم |
سیب زمینی | 4 عدد در سایز متوسط |
پیاز | 2 عدد در سایز متوسط |
نمک | به میزان لازم |
فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
طرز پخت استانبولی با گوجه
برای تهیه استانبولی پلو با گوجه که سادهترین نوع این غذا محسوب میشود، ابتدا مواد لازم را تهیه کنید؛ سپس مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا گوجهها را بشویید و خرد کنید. سپس قطعات گوجه را در میکسر بریزید و منتظر بمانید تا به پوره تبدیل شوند. برای تهیه پوره گوجه در نبود میکسر هم میتوانید از رنده استفاده کنید.
- مرحله دوم: در این مرحله ابتدا پیازها را بهصورت نگینی خرد کنید. سپس آنها را در یک تابه بههمراه مقداری روغن، نمک و ادویه تفت دهید تا اصطلاحا پیازها سرخ و طلایی شوند.
- مرحله سوم: سیب زمینیها را پوست بکنید و به شکل نگینی خرد کنید؛ سپس آنها را در تابه با مقداری روغن تفت دهید تا سرخ شوند. در مرحله آخر، پوره گوجه فرنگی را که قبلا آماده کردید، به سیب زمینیهای سرخشده، اضافه کنید.
- مرحله چهارم: حالا نوبت به آمادهکردن برنج میرسد. (بهتر است برنج را از قبل خیس کرده باشید).برنج را به همراه کمی آب روی حرارت قرار دهید و سپس مواد آمادهشده در مراحل قبلی را به قابلمه برنج خود اضافه کنید. کافی است 45 دقیقه منتظر دمکشیدن برنج بمانید.
همچنین میتوانید برای دستورهای بیشتر طرز تهیه دمی گوجه را مطالعه کنید.
نکات تهیه استانبولی پلو با گوجه
- اگر برنج را از قبل خیسانده باشید، بهتر است آب آن را خالی و برنج را با آب تازه دم کنید.
- طرز تهیه استانبولی پلو با گوجه درست مانند روش تهیه استانبولی پلوی ساده است.
- در صورت در دسترسنبودن گوجهفرنگی، میتوانید همین دستور را با رب گوجه دنبال کنید و از طعم آن لذت ببرید.
- در صورت تمایل، میتوانید طرز تهیه استانبولی بدون گوجه را امتحان کنید که البته رنگ و لعاب این غذا با گوجه را ندارد.
- در صورت تمایل، میتوانید قبل از تهیه پوره، گوجهها را کبابی کنید. گوجه کبابی طعم استانبولی پلوی شما را بسیار متفاوت و خوشطعم میکند.
طرز تهیه استانبولی با سویا
مواد لازم برای تهیه پلو استانبولی با سویا | |
برنج | 2 لیوان |
رب گوجه فرنگی | 3 قاشق غذاخوری |
سیب زمینی | 2 عدد در سایز متوسط |
پیاز | 2 عدد در سایز متوسط |
سویای ریز | 250 گرم |
زعفران | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | به میزان لازم |
فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
طرز پخت استانبولی با سویا هم بسیار ساده است که باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: قبل از شروع، برنج و سویا را در ظرفهای جداگانه خیس کنید؛ سپس سیب زمینی و پیازها را بشویید و به شکل نگینی خرد کنید.
- مرحله دوم: در یک تابه، پیازها را تفت دهید؛ سپس سویا را اضافه کنید. در مرحله آخر، سیبزمینیهای نگینی را به این ترکیب بیفزایید و صبر کنید تا کاملا سرخ شوند.
- مرحله سوم: حالا نوبت اضافهکردن رب گوجه است.رب گوجه فرنگی را هم به مواد داخل تابه اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا ترکیب شوند.
- مرحله چهارم:ادویههای مورد نظر را به همراه نمک به مواد اضافه کنید. سپس کمی آب به قابلمه بیفزایید، در آن را بگذارید و منتظر بمانید تا این مواد همراه یکدیگر پخته شوند.
- مرحله پنجم: برنج را آماده کنید. به خاطر داشته باشید برای تهیه استانبولی پلو با سویا شما باید برنج را آبکش کنید.
- مرحله ششم:ته دیگ مناسب برای غذا را انتخاب کنید و در کف قابلمه قرار دهید.
- مرحله هفتم: برنج و مواد آمادهشده را بهصورت لایهبهلایه در قابلمه بریزید. سپس قابلمه را روی شعله کم بگذارید تا مواد کاملا دم بکشند.
نکات طرز تهیه استانبولی پلو با سویا
- برای اینکه ته دیگ بهتری داشته باشید، از شعله پخشکن استفاده کنید.
- این دستور پخت را میتوانید با گوجه، گوشت چرخکرده و مرغ هم تهیه کنید.
- اگر از گوجه فرنگی استفاده میکنید، در نظر داشته باشید که رنگ گوجه فرنگی قرمزی کمی دارد. اگر دوست دارید استانبولی پلوی شما قرمزتر باشد، کمی رب به گوجهها اضافه کنید.
- قبل از اضافهکردن زعفران به مواد استانبولی و تزئین نهایی، بهتر است آن را دم کنید.
- برای کسانی که به گوشت چرخکرده علاقه ندارند یا برای گیاهخواران، دستور پخت استانبولی با سویا بهترین انتخاب است.
طرز تهیه استانبولی با گوشت چرخ کرده
طرز تهیه استانبولی پلو با گوشت چرخکرده کاملا شبیه پلو استانبولی با سویاست که در مرحله قبل به آن پرداختیم. تنها تفاوت این دو دستور در این است که بهجای آمادهکردن سویا، باید گوشت چرخکرده را به همراه پیاز تفت دهید. پس از افزودن رب گوجه فرنگی یا پوره گوجه و ادویه مورد نظر، آن را به برنج اضافه کنید. معمولا استانبولی پلو با گوشت چرخکرده بهعنوان دستور استانبولی مجلسی در نظر گرفته میشود.
نکات طرز تهیه استانبولی پلو با گوشت چرخ کرده
- شما میتوانید برای بهترشدن طعم غذا کمی دارچین هم به مواد آن اضافه کنید.
- میتوانید بهجای گوشت چرخکرده در این دستور از گوشت قلقلی یا گوشت تکهای هم استفاده کنید.
طرز تهیه استانبولی با مرغ
مواد لازم برای تهیه پلو استانبولی با مرغ | |
سینه مرغ | نیم کیلو |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
سیب زمینی | 2 عدد در سایز متوسط |
پیاز | 2 عدد در سایز متوسط |
نمک | به میزان لازم |
فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
دارچین | به میزان کافی |
روغن | به میزان لازم |
لوبیا سبز خردشده (اختیاری) | 1 لیوان |
طرز تهیه استانبولی پلو با مرغ
یکی دیگر از دستور پختهای محبوب استانبولی، تهیه آن با مرغ است. این استانبولی را با نام استانبولی گیلانی هم میشناسند که برای تهیه آن کافی است مراحل زیر را دنبال کنید.
- مرحله اول: مرغها را به همراه 1 الی 2 پیاز بپزید.
- مرحله دوم: پیازهایی که شسته و بهصورت نگینی خرد کردهاید، در روغن تفت دهید. برای خوشرنگ و خوشطعمشدن مواد، مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید.
- مرحله سوم:پس از طلاییشدن پیازها، سیر رندهشده و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. در صورت تمایل به استفاده از لوبیا سبز، آن را هم در همین مرحله به مواد بیفزایید و تفت دهید. کافی است نمک، فلفل سیاه و قرمز و کمی دارچین را هم به مواد استانبولی پلو اضافه کنید. در نهایت مرغهای ریزشده را درون ماهیتابه بریزید و تفت دهید تا کاملا با هم مخلوط شوند.
- مرحله چهارم:برنجی که از قبل خیس کردهاید را در قابلمه مناسب بپزید. برنج مناسب در طرز تهیه استانبولی با مرغ، برنج آبکش است. بنابراین برنج را آبکش کنید و بهصورت لایهای با مواد در قابلمه بریزید و صبر کنید تا دم بکشد.
نکات طرز تهیه استانبولی پلو با مرغ
- طرز پخت استانبولی با گوشت، سویا و مرغ تا حدود زیادی یکسان است. تنها تفاوت موجود در بین این غذاها همین تفاوت در وجود گوشت، مرغ یا سویا خواهد بود.
- برای خوشطعمشدن مرغ، بهتر است ابتدا آن را به همراه پیاز سرخ کنید و سپس آن را بپزید.
- اگر به تهدیگ علاقه دارید، پس از آبکشیکردن برنج، ابتدا در کف قابلمه نان یا سیب زمینی بگذارید و سپس برنج و مواد را بهصورت لایهای روی آن بریزید.
طرز تهیه استانبولی با گوشت
مواد لازم برای تهیه پلو استانبولی با گوشت | |
گوشت قیمهای | به مقدار لازم |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
سیب زمینی | 2 عدد در سایز متوسط |
پیاز | 2 عدد در سایز متوسط |
نمک | به میزان لازم |
فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
استانبولی پلو با گوشت که یک غذای مجلسی و رسمی محسوب میشود، طعم فوقالعادهای دارد. طرز تهیه استانبولی با گوشت کاملا شبیه استانبولی با مرغ یا سویاست. برای تهیه این غذا همان مراحل را دنبال کنید، با این تفاوت که بهجای مرغ یا سویا باید گوشتها را آماده کنید. خیلی از روزها وقتی به این فکر میکنید که ناهار چی درست کنم، استانبولی از آن غذاهای ساده و در عین حال خوشمزهست که میتوانید در لیست غذاهای خودتان قرار بدهید.
گوشت را به شکل قیمهای خرد کنید و بههمراه پیازداغ و رب تفت دهید. سپس کمی آب به گوشت اضافه کنید و در آن را ببندید تا کاملا بپزد. معمولا از گوشت در تهیه استانبولی با لوبیا سبز استفاده میشود. برای اضافهکردن لوبیا، آنها را خرد و در روغن سرخ کنید. سپس لوبیاهای سرخشده را به گوشت و رب بیفزایید و سایر مراحل را مطابق قبل ادامه دهید.
طرز تهیه استانبولی پلو برای گیاهخواران
مواد لازم برای تهیه پلو استانبولی وگن | |
لوبیا سبز نگینی | 500 گرم |
برنج | 3 پیمانه |
گوجه فرنگی نگینی | 6 عدد متوسط |
سیر پوستکنده | 2 حبه |
سیب زمینی | 2 عدد در سایز متوسط |
پیاز | 2 عدد در سایز متوسط |
نمک | به میزان لازم |
فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
دارچین | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
بهترین روش تهیه استانبولی پلو برای گیاهخواران، استانبولی پلو با سویا یا استانبولی ساده با پوره گوجه و سیب زمینی است که مراحل آن را شرح دادیم. بااینحال اگر به سویا علاقه ندارید، میتوانید بهجای آن، نخود فرنگی یا لوبیا سبز به استانبولی اضافه کنید.
لوبیا سبز را با پیاز، سیر رندهشده و ادویه تفت دهید؛ سپس گوجهفرنگیها را به این مخلوط اضافه کنید. این مخلوط باید 40 دقیقه روی حرارت ملایم بپزد. برنج را بپزید و پس از آبکشی بهصورت لایهای با این مواد در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا دم بکشد. حالا میتوانید این غذا را با ترشی یا سالاد میل کنید و لذت ببرید.
چه ادویههایی میتوانند طعم استانبولی پلو را بهتر کنند؟
برای بهبود طعم استانبولی پلو علاوهبر رعایت نکات مهم تهیه استانبولی، لازم است از ادویهها هم کمک بگیرید. مهمترین ادویههایی که در این غذا استفاده میشوند، زردچوبه برای عطر، طعم و رنگ غذا و فلفل سیاه برای طعم تند و گرم و افزایش طعم سایر ادویههاست.
دارچین طعم دلپذیری به گوشت میدهد و در صورت تمایل، پاپریکا و زیره برای عطر و رنگبخشیدن به استانبولی مناسب هستند. در نهایت از زعفران هم استفاده کنید که طعم فوقالعادهای به برنج میدهد.
نکات حرفهای برای تهیه استانبولی پلو
- در تهیه استانبولی پلو، حتما باید رب را تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته شود.
- برای جلوگیری از لهشدن سیب زمینی استانبولی، آن را بهصورت جدا سرخ کنید؛ سپس به غذا بیفزایید.
- وقتی از گوجه فرنگی استفاده میکنید، باید آب برنج را کمتر کنید تا از شفتهشدن آن جلوگیری شود.
- اگر به استانبولی با طعم ترش علاقه دارید، میتوانید به مواد آن شیره تمبر هندی اضافه کنید.
- اضافهکردن کمی برنج دودی در گرفتن بوی گوشت از غذا موثر است و عطر و طعم استانبولی شما را بهتر میکند.
- برای افزودن رنگ قرمز به غذا در طرز پخت استانبولی، بهجای پوره گوجه کمی رب تفت دادهشده و پاپریکا اضافه کنید.
استانبولی پلو: یک غذای ساده با طعمهای شگفتانگیز
با رعایت نکات مهم در طرز تهیه استانبولی، طعمی دلچسب و عطری وسوسهانگیز از این غذای محبوب به مشام خواهد رسید. ترکیب سادهای از برنج، گوجهفرنگی و ادویههای خوشطعم، آن را به یکی از گزینههای سریع و محبوب برای وعدههای روزانه تبدیل کرده است.
اگر قصد دارید خودتان این غذا را آماده کنید، نکاتی که در این مطلب آوردهایم، به شما کمک میکنند بهترین نتیجه را بگیرید؛ اما اگر فرصت یا امکانات لازم برای آشپزی ندارید، سفارش آنلاین غذا گزینهای عالی است که به شما امکان میدهد در کمترین زمان، یک استانبولی خوشرنگ و خوشعطر را میل کنید.
سوالات متداول
آیا میتوانم گوشت را از دستور تهیه استانبولی حذف کنم؟
بله، اگر بهدنبال یک گزینه گیاهی هستید، میتوانید گوشت را حذف و از سبزیجاتی مانند لوبیاسبز یا سویا استفاده کنید.
بهترین ادویهها برای استانبولی پلو کدامند؟
زردچوبه، دارچین، زعفران و فلفل سیاه از بهترین ادویهها برای این غذا هستند که عطر و طعم خاصی به آن میبخشند.
چه سالادی برای سرو با استانبولی پلو مناسب است؟
سالاد شیرازی یا سالاد فصل با خیار، گوجهفرنگی و پیاز گزینههای مناسبی هستند که طعم پلو را تکمیل میکنند.