طرز تهیه پیس گندله؛ شیرینی سنتی مازندران
پیس کنده چیست
پیس کنده یا پیس گندله یا میس گنده یک نوع نان برنجی و از شیرینیهای سنتی مازندران است. این شیرینی در فصول سرد سال و در مناسبتهای مهم مثل شب یلدا تهیه میشود. یکی دیگر از جشنهای مهم مازندرانیها سیزده شو یا لال شو است که در 12 آبان برگزار میشود.
در این روز انواع شیرینیها و تنقلات محلی آماده میشود که یکی از آنها پیس گندله است.
میزان کالری در هر 100 گرم | 200 |
زمان آمادهسازی | 10 دقیقه |
زمان لازم برای پخت | یک ساعت |
تعداد نفرات | 4 نفر |
پیس کنده به سبب وجود شیره، کنجد و گردو در ترکیباتش یک شیرینی بسیار مقوی و انرژیزا است. پیشنهاد میشود که افراد ورزشکار، محصّلان و هرکسی که در طول روز به انرژی بیشتر احتیاج دارد، پیسته کنده را امتحان کند.
ماده اصلی پبس گنده، این شیرینی خوشمزه برنج است و در واقع درست کردن پیس کنده بدون برنج اصلاً ممکن نیست. در این مطلب قصد داریم طرز تهیه پیس گندله را بهطور کامل آموزش دهیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید. همچنین اگر دوست دارید روش پخت شیرینیجات خوشمزه را بیاموزید، پیشنهاد میکنیم به صفحه طرز تهیه انواع کیک و شیرینی هم سر بزنید.
مواد لازم برای تهیه پیس گندله
برنج ایرانی | یک پیمانه |
شکر | نصف پیمانه |
کنجد | پنجاه گرم |
گردو | صد گرم |
شیره خرمالوی وحشی | یک پیمانه |
آرد برنج | ده گرم |
طرز تهیه پیس گندله
برای تهیه پیس گندله یا پیسّه کنده باید مراحل زیر را طی کنید:
مرحله یک: در مرحله اول از طرز تهیه پیسته گنده مازندرانی ابتدا برنج را با مقدار آب لازم به صورت کته بپزید و وقتی آب برنج کشیده شد شکر را اضافه کنید و اجازه بدهید خوب بپزد. فقط دقت کنید که برنج کمی نرمتر از حالت معمول باشد و ته دیگ نداشته باشد. البته به این معنی نیست که بگذارید شفته شود.
مرحله دو: گردو و کنجد را کمی آسیاب کرده و تفت دهید. میزان آسیاب کردن به خودتان بستگی دارد ولی بهتر است که خیلی خرد نشوند. حالا گردو و کنجد را با برنج ترکیب کنید و هم بزنید. در این مرحله از طرز تهیه پیس کنده اگر دوست داشتید میتوانید کمی گلاب و دارچین هم به مواد اضافه کنید که باعث خوشعطرتر شدن آن میشود. زیر گاز را خاموش کنید، شیره خرمالو را هم به باقی مواد افزوده و خوب هم بزنید.
نکته: در صورتی که به شیره خرمالو دسترسی ندارید، میتوانید از انواع دیگر شیره یا حتی شکر هم در استفاده کنید و تغییرات کوچکی در طرز تهیه پیس گندله بدهید.
مرحله سه: مقداری از آرد برنج را که از قبل تفت دادهاید به مواد اضافه کنید و حسابی ورز دهید. آرد برنج برای این است که مواد به دستتان نچسبد؛ پس باقیمانده آرد برنج را هم هنگام گلوله کردن مواد پیس گنده استفاده کنید و گلولههای کوچک به اندازه نارنگی درست کنید.
کوفتههای برنجی را چند ساعت داخل یخچال قرار دهید تا سفت شده و خودشان را بگیرند. پیسّه کنده شما آماده است؛ نوش جان.
یکی از شیرینیهای مورد علاقه ایرانیها، پولکی سوغاتی اصفهان است. مگر میشود به اصفهان بروید از این شیرینی خوشمزه تهیه نکنید؟ اگر دوست دارید خودتان پولکی را در منزل درست کنید، به طرز تهیه پولکی سر بزنید.
معرفی سایر شیرینیهای سنتی مازندران
استان مازندران دارای شیرینیهای سنتی زیادی است. مادهای که تقریباً در تمام این شیرینیها از جمله پیسکنده مشترک است، آرد برنج است. از جمله این شیرینیهای محلی و خوشمزه میتوان به پشت زیک، آب دندون، برنجک یا بادونه، کماج مازندرانی، آغوزنون، رشته برشته اشاره کرد. در ادامه به طور مختصر به معرفی این شیرینیها و طرز تهیه آنها میپردازیم.
پشت زیک: این شیرینی در واقع یک نوع سوهان کنجدی است که با مواد اصلی شکر و کنجد درست میشود. برای تهیه پشت زیک، شکر و مقداری عسل در یک ظرف تفت داده میشوند تا رنگ آن به قهوهای روشن تغییر کند. کمی بعد هم کره و زعفران به شهد اضافه میشوند. در مرحله آخر کنجد را روی شهد ریخته و خوب در آن مخلوط میکنند و در نهایت به اشکال دلخواه برش میدهند.
آب دندون: شیرینی آب دندون که دارای بافت نرم و لطیفی هم هست، شباهت بسیاری به نان برنجی دارد. این شیرینی در مراسمات عروسی و عید نوروز پخته میشود. برای تهیه آن پودر قند و کره را با هم ترکیب کرده و سپس زرده تخم مرغ و هل را اضافه میکنند و حسابی هم میزنند. سپس آرد باید با باقی مواد همراه شود.
در این شیرینی از ترکیب آرد سفید، آرد برنج و بیکینگ پودراستفاده میشود. بعد از افزودن آرد، مواد با حوصله ورز داده میشوند و در فر قرار میگیرند. اغلب شیرینی آب دندون با تخم خرفه تزئین میشود.
برنجک یا بادونه: برنجک هم در مناسبتها و اعیاد مختلف تهیه میشود. این شیرینی بافت پفکی دارد و با برنج آماده میشود. اگر دوست دارید بادونه را امتحان کنید، مقداری برنج را بپزید و پس از آبکش کردن جلوی نور خورشید قرار دهید تا خشک شود.
بعد از اینکه برنج کامل خشک شد، آن را در روغن سرخ کنید. در مرحله آخر برنج سرخ شده را درون شربتی که از شکر، آب و آبلیمو درست شده بریزید. برنجک شما آماده است و میتوانید آن را به شکلهایی مثل مربع، لوزی و غیره برش دهید.
کماج مازندرانی: کماجی که در مازندران پخته میشود در واقع نوعی پنکیک است و در ماهیتابه سرخ میشود. روش پخت هم به این صورت است که ابتدا تخم مرغ و وانیل را هم میزنید و در مراحل بعدی شیر، ماست، شکر و زعفران را مرحله به مرحله اضافه میکنید.
در آخر آرد برنج و آرد را هم کمک کم به مواد افزوده و خوب هم میزنید. مایه را با ملاقه کوچک داخل تابه ریخته و دو طرف آن را سرخ میکنید. در حدی که رنگ آن تغییرکند کافیست و حواستان باشد که نسوزد.
آغوزنون: آغوزنون در واقع نوعی شیرینی گردویی است که با آرد برنج و گردو پخته میشود. برای تهیه آن ابتدا شکر و آب را مخلوط کنید و هم بزنید تا شکر در آب حل شود. در ظرفی دیگر آرد برنج را تفت دهید تا خامی آن گرفته شود. تخم مرغ، پودر گردو، روغن، هل و زعفران را با هم ترکیب کرده و در آخر آرد و شیره شکری را هم اضافه کرده و حسابی ورز دهید. خمیر آماده شده را پس از استراحت، داخل فر بگذارید تا شیرینی شما بپزد.
رشته برشته: این شیرینی از ترکیب آرد برنج و آب درست میشود. نتیجه این ترکیب، خمیررقیقی خواهد بود که پس از استراحت در یخچال، به صورت رشتههای نازک روی یک سینی ریخته میشوند. حرارت زیر سینی ملایم بوده و بهتر است از شعله پخشکن استفاده شود. در مرحله بعد رشتهها را در روغن زیاد سرخ کرده و روی آن پودر قند میپاشند.
اگر از این شیرینیها هوس کردید، میتوانید با سفارش آنلاین شیرینی از اسنپ فود آنها را درب منزل تحویل بگیرید.
در این مطلب با هم به مازندران سفر کردیم و راجعبه انواع شیرینیها و روش پخت آنها آموختیم. همچنین طرز تهیه پیس گندله را هم یاد گرفتیم که از شیرینیهای محبوب است. مردمان این دیار بسیار شاد و مهربان بوده و به سنتهای قدیمی پایبند هستند. وقتی به مازندران سفر میکنید، علاوه بر دیدن طبیعت زیبا میتوانید خوراکیهای خوشمزهای را هم امتحان کنید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402