طرز تهیه اشکنه ماست با 5 دستورالعمل آسان و فوری
یکی از انواع اشکنههای پرطرفدار، اشکنه ماست است که در نوع خود بسیار متنوع است. در طرز تهیه اشکنه ماست ، ابتدا باید پیاز را با زردچوبه و آرد تفت دهید و سبزیجات و آب را به آن بیفزایید. سپس تخممرغ را داخل قابلمه بشکنید و هم بزنید. نمک و فلفل غذا را اندازه کنید و درنهایت ماست را با مواد دیگر هم بزنید. این غذا پیش از قل زدن باید از روی حرارت برداشته شود. در صورت استفاده از مواد دیگری مثل گردو یا سیر کافی است آنها را با پیاز تفت دهید. البته این اشکنه با مواد دیگری مثل رشته پلویی و سیبزمینی هم قابل طبخ است که جزئیات طرز تهیه آنها را در این مطلب از اسنپفود میخوانید.
در ادامه جدول مشخصات غذایی اشکنه ماست و تخم مرغ را با هم میبینیم:
اشکنه ماست و تخم مرغ |
|
تعداد نفرات | 3 نفر |
زمان آمادهسازی | 15 دقیقه |
زمان پخت غذا | 20 دقیقه |
میزان سختی | کم |
طرز تهیه اشکنه ماست و تخم مرغ
اشکنه ماست غذایی سالم و فوری برای وعدههای غذایی روزانه است که میتوان آن را برای پیشغذا یا افطاری ماه رمضان هم سرو کرد. البته رنگ و لعاب اشکنه ماست کاملا متفاوت با اشکنههای دیگری مثل اشکنه سیبزمینی است؛ زیرا در طرز تهیه اشکنه سیب زمینی از رب گوجه استفاده میشود، اما زردچوبه و ماست به کار رفته در این اشکنه در کنار سبزیجات و تخممرغ آن، حالوهوای دیگری به این غذا میدهند. اشکنه ماست و تخم مرغ میتواند گزینهای عالی برای روزهای پرمشغله شما باشد. این غذا طرز تهیه آسانی دارد که در ادامه با هم مرور میکنیم:
مواد لازم برای تهیه اشکنه ماست و تخم مرغ
مواد اولیه برای تهیه این غذای سبک و راحت به ترتیب جدول زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
تخممرغ | 2 عدد |
ماست | نصف لیوان |
سبزی خردشده شامل شنبلیله، تره و شوید | 150 گرم |
آب | 4 لیوان |
آرد | 2 قاشق غذاخوری |
روغن | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
مراحل پخت اشکنه ماست و تخم مرغ
برای طرز تهیه اشکنه ماست با تخم مرغ مطابق دستور زیر پیش بروید:
- مرحله اول: پیاز را بشویید، پوست بگیرید و بهصورت نگینی خرد کنید. سپس پیاز خردشده را در قابلمهای مناسب با مقداری روغن تفت دهید.
- مرحله دوم: وقتی پیاز سبک و طلایی شد، آرد و زردچوبه را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید تا حالت خامی آرد از بین برود.
- مرحله سوم: حالا سبزیجات و آب را اضافه کنید و درب قابلمه را به حالت نیمهباز بگذارید تا سبزیها بپزند.
- مرحله چهارم: در این مرحله تخممرغها را در غذا بشکنید و مدام هم بزنید تا بافت یکدستی در اشکنه ایجاد شود.
- مرحله پنجم: در ادامه مقداری نمک و فلفل به ماست بزنید. سپس آن را داخل قابلمه بریزید و مدام هم بزنید. پیش از جوش آمدن اشکنه، آن را از روی حرارت بردارید و داخل ظرف سرو بریزید.
به همین سادگی اشکنه ماست شما آماده است و میتوانید آن را با نان تازه و سایر مخلفات دلخواه میل کنید.
طرز تهیه اشکنه ماست و گردو
عطر سیر و گردو در این مدل از اشکنه ماست واقعا اشتهابرانگیز و وسوسهکننده است و هر فرد بدغذایی را هم سر سفره مینشاند. مواد لازم زیر را تهیه کنید و در ادامه مطابق دستورالعمل پیش بروید:
مواد لازم برای تهیه اشکنه ماست و گردو
مواد اولیه این مدل اشکنه ماست را با توجه به جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
پیاز | 1 عدد |
سیر | 2 حبه |
تخممرغ | 2 عدد |
ماست همزده | 3 پیمانه |
مغز گردو | نصف پیمانه |
نعنا داغ | 2 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
روغن | 4 قاشق غذاخوری |
آب | به مقدار لازم |
دستور تهیه اشکنه ماست و گردو
برای پخت این اشکنه طبق مراحل زیر پیش بروید:
- مرحله اول: پیاز را بهصورت نگینی خرد کنید و در تابهای مناسب با روغن تفت دهید. در ادامه زردچوبه و کمی بعد، سیر رندهشده را هم به پیاز اضافه کنید.
- مرحله دوم: حالا گردوها را بهصورت نیمکوب درآورید و در مخلوط سیر و پیاز بریزید. دقت کنید که گردوها خیلی ریز یا خیلی درشت نباشند.
- مرحله سوم: وقتی بوی خامی گردوها گرفته شد، 2 لیوان آب همراه با مقداری نمک و فلفل به قابلمه اضافه کنید و درب آن را بگذارید تا به جوش آید.
- مرحله چهارم: در ادامه تخممرغها را در کاسهای دیگر بشکنید و کمی با چنگال بزنید تا از حالت لختگی خارج شوند.
- مرحله پنجم: تخممرغها را داخل قابلمه اشکنه بریزید و مدام هم بزنید تا بافت پراکندهای پیدا کنند و کاملا ببندند.
- مرحله ششم: کمی نعناداغ درست کنید و وقتی از حرارت افتاد، مقداری از آن را با ماست ترکیب کنید و داخل قابلمه بریزید.
- مرحله هفتم: در این مرحله باید اشکنه را به سرعت هم بزنید و زمانی که اطراف ظرف شروع به حباب زدن کرد، قابلمه را از روی حرارت بردارید.
اشکنه را با باقیمانده نعناداغ تزئین کنید و بهصورت تلیتشده با نان خشک میل کنید.
طرز تهیه اشکنه ماست با رشته پلویی
اشکنه ماست با رشته پلویی در مقایسه با بقیه مدلهای اشکنه ماست، زمان طبخ بیشتری دارد و شما باید مثل طرز تهیه اشکنه اسفناج، حدود یک ساعت زمان برای پختن و جاافتادن این غذا در نظر بگیرید. بنابراین بهتر است انتخاب این اشکنه را به زمانهایی موکول کنید که وقت کافی برای آشپزی دارید و درعینحال دلتان میخواهد غذایی سبک بدون گوشت تهیه کنید. در ادامه مواد لازم و مراحل پخت را با هم مرور میکنیم:
مواد لازم برای درست کردن اشکنه ماست با رشته پلویی
با مقدار مواد اولیه زیر میتوانید برای 6 نفر اشکنه ماست بپزید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
پیاز | 1 عدد |
تخممرغ | 4 عدد |
ماست | نیم کیلو |
رشته پلویی | 50 گرم |
آب | 4 پیمانه |
آرد | 2 قاشق سوپخوری |
کاکوتی و نعنا | از هر کدام 1 قاشق سوپخوری |
زردچوبه | 1 قاشق مرباخوری |
نمک | به مقدار لازم |
روغن جامد | 2 قاشق سوپخوری |
مراحل تهیه اشکنه ماست با رشته پلویی
در صورت استفاده از رشته پلویی برای پخت اشکنه ماست به ترتیب مراحل زیر عمل کنید:
- مرحله اول: ابتدا پیاز خردشده را در مقداری روغن تفت دهید و وقتی سبک شد، به تدریج آرد را به آن اضافه کنید. چند دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود.
- مرحله دوم: زردچوبه را همراه با کاکوتی و نعنا خشک داخل قابلمه بریزید و کمی بعد ماست را هم اضافه کنید و مدام هم بزنید.
- مرحله سوم: در ادامه آب را روی مواد بریزید و به هم زدن ادامه دهید تا غذا به جوش آید. سپس رشته پلویی را به تکههای کوچکتر خرد کنید و داخل قابلمه بریزید.
- مرحله چهارم: صبر کنید تا رشتهها کاملا بپزند، بعد 2 تخممرغ را در ظرفی دیگر بشکنید و پس از هم زدن به قابلمه اضافه کنید.
- مرحله پنجم: به هم زدن ادامه دهید تا تخممرغها در یک نقطه نبندند و کاملا پراکنده شوند. حالا دو تخممرغ دیگر را درون غذا بشکنید و اجازه دهید بدون هم زدن در قابلمه بپزند.
- مرحله ششم: درنهایت نمک غذا را اندازه کنید و آن را از روی حرارت بردارید. دقت کنید که رشته پلویی طعم شوری دارد؛ بنابراین این غذا احتیاج به نمک زیادی نخواهد داشت.
طرز تهیه اشکنه ماست و جعفری
اگر طعم سبزی جعفری در غذاها را دوست دارید، این مدل اشکنه ماست را حتما امتحان کنید. مثل طرز تهیه اشکنه یزدی، زمان طبخ این اشکنه هم کوتاه است و میتوانید بهعنوان وعده غذایی فوری روی آن حساب کنید. در ادامه مواد لازم و مراحل دستور پخت آن را با هم میبینیم:
مواد لازم برای طبخ اشکنه ماست و جعفری
مواد اولیه این غذای ساده و خوشمزه را مطابق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
پیاز | 2 عدد |
تخممرغ | 3 عدد |
ماست | 2 لیوان |
مغز گردوی ریزشده | 1 لیوان |
آب | 4 لیوان |
آرد | 2 قاشق سوپخوری |
جعفری ریزشده | 2 قاشق سوپخوری |
نعنا داغ | 1 قاشق غذاخوری |
نمک و ادویه | به مقدار لازم |
روغن مایع | 3 قاشق غذاخوری |
مراحل تهیه اشکنه ماست و جعفری
طرز تهیه اشکنه ماست و جعفری مطابق مراحل زیر است:
- مرحله اول: ابتدا پیاز را در قابلمهای مناسب در روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس آرد را اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید تا بوی خامی آن از بین برود.
- مرحله دوم: حالا مغز گردوها را داخل قابلمه بریزید و پس از تفت مختصر، نعناداغ را همراه با 4 لیوان آب به آن اضافه کنید و اجازه دهید اشکنه جا بیفتد.
- مرحله سوم: یک ربع بعد، جعفریهای خردشده را داخل اشکنه بریزید و نمک و ادویههای غذا را اندازه کنید.
- مرحله چهارم: چند دقیقه بعد، تخممرغها را بهصورت درسته در قابلمه بشکنید و کمی صبر کنید تا بپزند.
- مرحله پنجم: در این مرحله ماست را کمی با قاشق بزنید و داخل اشکنه بریزید. درنهایت قبل از قل زدن غذا، آن را از روی حرارت بردارید.
طرز تهیه اشکنه ماست و سیب زمینی
استفاده از رشته پلویی و سیبزمینی در این مدل اشکنه، بافت آن را نسبتا غلیظ میکند. بهعلاوه پودر آویشن هم عطر و بوی فوقالعادهای به این غذا میدهد. در ادامه مواد لازم و مراحل طرز تهیه را با هم مرور میکنیم:
مواد لازم برای تهیه اشکنه ماست و سیب زمینی
مواد مورد نیاز برای تهیه این اشکنه خوشمزه به قرار زیر است. با این مقدار مواد میتوانید به اندازه 6 نفر اشکنه درست کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
پیاز | 2 عدد |
تخممرغ | 2 عدد |
سیبزمینی | 1 عدد |
ماست | 2 لیوان |
رشته پلویی | 1 فنجان |
آب | 2 لیوان |
آرد | 1 قاشق غذاخوری |
پودر آویشن | 1 قاشق چایخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
مراحل تهیه اشکنه سیب زمینی و ماست
روش پخت این اشکنه بهصورت مراحل زیر است:
- مرحله اول: ابتدا پیاز خردشده را در قابلمهای مناسب در روغن تفت دهید. سپس زردچوبه و آرد را هم به آن اضافه کنید.
- مرحله دوم: حالا تخممرغها را روی مخلوط پیاز بشکنید و کمی هم بزنید تا حالت گلولهگلوله پیدا کنند.
- مرحله سوم: در ادامه پودر آویشن را به مواد اشکنه اضافه کنید و با افزودن 2 لیوان آب، درب قابلمه را به حالت نیمهباز بگذارید تا اشکنه به مدت 20 دقیقه بپزد و جا بیفتد.
- مرحله چهارم: پس از گذشت زمان لازم، سیبزمینی نگینی و رشته پلویی خردشده را هم داخل قابلمه بریزید.
- مرحله پنجم: یک ربع بعد، 2 لیوان ماست داخل اشکنه بریزید و ضمن هم زدن غذا، نمک و فلفل آن را اندازه کنید. درنهایت پیش از قل زدن، غذا را از روی حرارت بردارید.
نکات کلیدی در طرز تهیه اشکنه ماست
برای تهیه اشکنه ماست نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- اشکنه غذایی سنتی است که در گذشته با روغنهای حیوانی تهیه میشده است. امروزه هم یکی از بهترین روغنها برای تهیه این غذا، روغن دنبه است و بهتر است گزینههایی مثل کره یا ماگارین را فراموش کنید.
- برای جلوگیری از بریدن ماست داخل غذا، آن را پیش از اضافه کردن به اشکنه، داخل میکسر هم بزنید.
- شما میتوانید برای قوت بیشتر اشکنه ماست در طبخ آن از عصاره گوشت یا آب قلم استفاده کنید.
- یکی از روشهای تزئین اشکنه ماست این است که یک تخممرغ نیمرو را روی اشکنه قرار دهید.
اصول نگهداری از اشکنه ماست
اگر مقداری از اشکنه ماست باقی ماند، آن را داخل ظرفی دربدار بریزید و در یخچال بگذارید. با وجود اینکه این غذا مواد اولیه بسیار سادهای دارد، وجود تخممرغ مدت زمان ماندگاری آن را محدود میکند. بنابراین بهتر است ظرف 2 یا 3 روز بعد از طبخ، بقیه غذا را هم گرم و استفاده کنید.
روش جلوگیری از خراب شدن اشکنه ماست
باقیمانده اشکنه را بدون نان خشک تیلیتشده نگهداری کنید و پیش از گرم کردن مجدد، ظاهر غذا را بررسی کنید تا تغییر غیرمعمولی در رنگ و بوی غذا ایجاد نشده باشد.
بهترین جایگزین ها در طرز تهیه اشکنه ماست
سبزی به کار رفته در تهیه اشکنه، تأثیر زیادی در مزه نهایی آن دارد. با اینحال میتوان بعضی از این سبزیجات را بهجای هم به کار برد. برای مثال میتوان ترکیب نعنا و مرزنجوش را جایگزین شنبلیله کرد. کاکوتی و آویشن هم عطر و طعم بسیار نزدیکی به هم دارند.
تاریخچه اشکنه
اشکنه غذایی اصیل و بسیار قدیمی است که با ورود به هر شهری در ایران، رنگ و بوی فرهنگی و اقلیمی آن شهر را به خود گرفته است. جالب است بدانید که تاریخ رواج این غذای ساده و زودپز در ایران، به پیش از ظهور اسلام در این سرزمین بازمیگردد. اصالت اشکنه ماست مربوط به شهرهای شیراز و سبزوار است. در فرهنگ ناظمالاطباء در تعریف اشکنه آمده است: «نان خورشی که از آرد و پیاز و روغن سازند و در آن تخممرغ شکنند.» این غذا که در گذشته غذای عامه مردم به ویژه قشر کمبرخوردار جامعه بوده است، عموما به شکل تیلیت سرو میشود و رسپیهای بسیار متنوعی مانند طرز تهیه اشکنه کرمانی، اشکنه ماست، اشکنه کشک مشهدی و… دارد.
خواص ماست
ماست در طب سنتی طبیعتی سرد و تر دارد، اما افزودن سبزیجاتی مثل کاکوتی و نعنا به این غذا، طبع سرد ماست را تعدیل میکنند. جالب است بدانید که ماست توانایی بدن را برای سوزاندن چربیها تقویت میکند و با خارج کردن باکتریهای مضر از رودهها، فرایند هضم غذا را بهبود میبخشد. این ماده غذایی باارزش، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد و بهعنوان منبع خوب پروتئین و کلسیم، به سلامت دندانها و استخوانهای شما کمک میکند.
اشکنه با ماست را حتما امتحان کنید…
همانطور که دیدید، طرز تهیه اشکنه ماست بسیار ساده و فوری است و میتوانید به راحتی این غذا را تهیه کنید. پیشنهاد ما این است که این غذای خوشمزه و ساده را تهیه کرده و برای یک بار هم که شده طعم آن را امتحان کنید. البته، اگر احساس میکنید برخی از اعضای خانواده این غذا را دوست ندارند، غذای موردعلاقه آنها را از سفارش غذا آنلاین اسنپ فود سفارش داده و این غذا را برای خود و دیگر اعضای خانواده که طعم ماست در غذا را میپسندند، تهیه کنید.
سوالات متداول
انواع اشکنه ماست چیست؟
اشکنه ماست و تخم مرغ، اشکنه ماست و گردو، اشکنه ماست با رشته پلویی، اشکنه ماست با جعفری و اشکنه ماست با سیب زمینی
در اشکنه ماست از چه سبزیجاتی میتوان استفاده کرد؟
جعفری، نعنا، شنبلیله، تره، شوید، آویشن و کاکوتی از مهمترین سبزیجاتی هستند که برای درست کردن اشکنه ماست استفاده میشوند.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402