سرکه انگبین، هم خاصیت و هم اصالت
سرکه انگبین ، یکی از قدیمیترین نوشیدنیهای خوشمزه و گوارای ایرانی است. این نوشیدنی که از گذشتههای دور تا به امروز طرفداران زیادی از کوچک و بزرگ را به سمت خود کشیده است، معمولا در فصل گرما و تابستان برای رفع عطش سرو میشود. البته فرقی نمیکند تابستان باشد یا زمستان، تقریبا هر زمان که هر ایرانی یاد غذاها و نوشیدنیهای سنتی ایرانی میافتد، دلش برای خوردن آنها قنج میرود. اگر شما هم هوس خوردن سرکهانگبین کردید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا هم با خواص و فواید آن آشنا شوید و هم نحوه خرید باکیفیتترین نوع سرکه انگبین را به شما پیشنهاد دهیم.
معرفی سرکه انگبین
سرکه انگبین یا سرکنگبین، با طبعی معتدل و خاصیت دارویی بالا، نوشیدنی فرحبخش و دلچسب است که تقریبا از دو ماده اولیه اصلی، یعنی سرکه باکیفیت انگور یا سیب و انگبین یا همان عسل طبیعی و ارگانیک تهیه میشود. البته معمولا به آن گلاب، نعنا یا عرق نعنا هم اضافه میکنند تا چاشنی این ترکیب شده و محلول حاصل، خوشمزهتر، خوشعطرتر و پرخاصیتتر از قبل باشد.
شاید برایتان سوال باشد که این نوشیدنی چه ربطی به شربت سکنجبین دارد. باید بگوییم که سکنجبین نام دیگر این معجون سنتی و شفابخش ایرانی است که معمولا به جای عسل، از شکر در تهیه آن استفاده میشود. بنابراین شاید بتوان تفاوت این دو نام را به ماده شیرینکنندهای که در تهیه آنها به کار گرفته میشود، نسبت داد. اگر دقت کرده باشید، یکی از رسمهایی که در تعطیلات عید نوروز انجام میشود، خوردن کاهو به همراه شربت سکنجبین در روز سیزدهبهدر است که معمولا این شربت را با شکر تهیه میکنند.
شرایط نگهداری سرکه انگبین
شاید بهنظرتان نگهداری نوشیدنیها و عرقیجات نیاز به نکته بهخصوصی نداشته باشد و پس از باز شدن درب ظرف، نگهداری آنها در یخچال کفایت کند، اما حقیقت این است، همانطور که برای حفظ ماندگاری و سلامت ادویههای گوناگون، شیوه نگهداری و پیروی از نکات ساده اهمیت پیدا میکند، نوشیدنیهای مختلف و عرقیجات نیز از این قاعده مستثنی نیستند. از این رو، برای حفظ طعم و خاصیت نوشیدنیهایی چون سکنجبین نیز نکاتی وجود دارد که به آنها خواهیم پرداخت:
اگر سکنجبین را خودتان در منزل درست کردهاید، بهتر است آن را در ظرفی شیشهای، کاملا تمیز وعاری از هر گونه چربی ریخته و سپس درب آن را به خوبی ببندید. انتخاب ظروف پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی هیچگاه گزینه خوبی نبوده و بنابراین حتما بطری یا ظرفی شیشهای تهیه کنید. از طرفی اگر شربت سرکه انگبین را از فروشگاه خریداری کردهاید و جنس بطری آن چیزی غیر از شیشه است، ترجیحا باز هم شربت را به ظرف شیشهای و بهداشتی انتقال دهید.
در ادامه، مانند نگهداری بیشتر مواد غذایی و ادویهجات، نباید شیشه حاوی سکنجبین را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. به همین دلیل، شیشه را در یخچال نگهداری کنید تا سلامت و دوام شربت سکنجبین تضمین شود. البته توصیه میشود که به جای تهیه مقدار زیادی سرکهانگبین، هر بار بر حسب نیاز و به مقدار مناسب آن را تهیه کنید تا مجبور نباشید برای مصارف بعدی آن را در یخچال نگهداری قرار دهید. در غیر اینصورت و با نگهداری این شربت در یخچال، بهتر است نوشیدنی خود را حداکثر تا قبل از سه هفته میل کنید.
انواع سرکه انگبین
در بخش زیر به انواع سرکه انگبین خواهیم پرداخت:
- سرکهانگبین شکری: از ترکیب شکر و سرکه با نعنا بدست میآید.
- سرکه انگبین عسلی: از ترکیب عسل طبیعی، سرکه و نعنا درست میشود.
- سرکهانگبین نعنایی: در سرکهانگبین شکری یا عسلی حتما از عرق نعنا یا خود نعنا استفاده میشود.
- سرکه انگبین با عرق کاسنی: همان سرکهانگبین ساده و معمولی است، با این تفاوت که به جای عرق نعنا، از عرق کاسنی استفاده میشود.
- سرکه انگبین با زرشک: از آب زرشک، عسل و عرق نعنا تهیه میشود.
- سرکهانگبین با عرق رازیانه: از سرکه، عسل و عرق رازیانه درست میشود.
- سرکه انگبین لیمو و به: از آب میوه به، سرکه، گلاب، آب لیموترش و شکر تهیه میشود.
- سرکهانگبین بزوری: این نوع سکنجبین حاوی بزوراتی از قبیل تخم کاسنی، تخم رازیانه، تخم انیسون، تخم کشوث، تخم خربزه، تخم خیارین (خیاربالنگ) و تخم کرفس است.
- سکنجبین اصولی: این نوع سکنجبین حاوی پوست ریشه کرفس، پوست ریشه کاسنی، پوست ریشه رازیانه و امثال اینها است.
- سکنجبین افتیمونی: این نوع از سکنجبین حاوی افتیمون (شبیه به آویشن) و بسفایج (یا بسپایک) است.
نکته: ویژگیهایی از قبیل ضد باکتریایی، تقویت سیستم ایمنی، بهبود سلامت پوست و کمک به هضم غذا از موارد مربوط به خواص عسل طبیعی است. برای تشخیص عسل طبیعی نیز میتوان به ویژگیهایی مانند غلظت، طعم و عطر خاص آن توجه کرد.
- سکنجبین راسنی: این گونه شربت سکنجبین حاوی راسن است و برای برخی موارد از پوست ریشه بادیان، پوست ریشه کرفس، تخم بادیان و انیسون نیز در تهیه آن استفاده میشود.
- سکنجبین راوندی: این نوع سکنجبین حاوی ریوند چینی است و برای تقویت و کارایی بیشتر از تربد، بسفایج، تخم کاسنی، تخم شاهتره، کشوث، غاریقون (نوعی قارچ) و زنجبیل در تهیه آن استفاده می شود.
- سکنجبین رمانی: این نوع سکنجبین حاوی آب انار ترش و شیرین و تمرهندی است.
- سکنجبین سفرجلی: این نوع از شربت سکنجبین حاوی آب به (سفرجل) است.
- سکنجبین عنصلی: شربت سکنجبین عنصلی یا شربت صدری، تشکیل شده از سکنجبین معمولی و پیاز گیاه عنصل است.
- سکنجبین کَبَری: این گونه از شربت سکنجبین حاوی ریشه کبر است.
- سکنجبین عنابی: یکی از سکنجبینهای مهم و پرخاصیت، شربت سکنجبین عنابی است که از ترکیب سرکه، عناب، افتیمون، آب و گلاب تهیه میشود.
سرکه انگبین در چه غذاهایی استفاده می شود؟
در سادهترین حالت، شما میتوانید مقداری از شربت سرکه انگبین را در لیوان ریخته و با آب کافی در روزهای گرم تابستان یا ماه رمضان نوش جان کنید. همچنین میتوانید آن را با برگهای کاهو که از قبل شسته و برگبرگ شدهاند، مصرف کنید. (شما میتوانید هم شربت رقیقشده را روی تکههای کاهو بریزید و هم میتوانید تکههای کاهو را داخل کاسه حاوی شربت فرو برده و سپس میل کنید.)
طرز تهیه و ترکیبات سرکه انگبین
برای پی بردن به ترکیبات سرکه انگبین ، بیایید ابتدا بهطور خلاصه شیوه تهیه آن را بررسی کنیم. برای این منظور، ابتدا سرکه را قدری بجوشانید. اگر مایل به استفاده از عرق نعنا هستید، میبایست آن را نیز با سرکه از همان ابتدا مخلوط کرده و روی حرارت بگذارید. سپس حرارت را کم کرده و انگبین یا عسل (ترجیحا طبیعی و ارگانیک) را به آن اضافه کنید. پس از گذشت چند ساعت، ترکیب حاصل به آن بافت غلیظی که باید داشته باشد، میرسد. در نهایت شربت را از روی شعله برداشته و پس از خنک شدن در شیشه بریزید.
نحوه مصرف سرکه انگبین
افراد با طبع گرم میتوانند برای کمک به عمل هضم معده خود، سکنجبین را با مقداری عرق کاسنی ترکیب کرده و افراد با طبع سرد نیز میتوانند از عسل به همراه نعنای تازه در این نوشیدنی استفاده کنند. اگر دچار زخم معده هستید، حتما شربت را بعد از غذا بنوشید. برای این کار، کافی است یک سوم لیوان شربت سرکه انگبین را با دوسوم لیوان آب مخلوط کرده و میل کنید.
بهطور کلی، باید بگوییم که بهتر است سرکه انگبین را بعد از غذا میل کنید. گفته میشود بهترین زمان برای نوشیدن سرکهانگبین، دو ساعت بعد از وعده غذایی است؛ زیرا به عمل هضم کمک میکند. البته در مورد کسانی که میخواهند وزن کم کنند، این زمان مصرف، مناسب نیست.
شما میتوانید سرکه انگبین را با گیاهان دارویی و عرقیجات مختلف، برای اهداف درمانی متفاوت ترکیب کنید. برای مثال:
- کاهش فشار خون: برای این منظور، سرکهانگبین را با عرق برگ زیتون و گردو مخلوط کنید.
- کاهش چربی خون: مخلوط سرکه انگبین با عرق زیره، زنیان و شوید، برای کاهش چربی خون مناسب است.
- آرامبخش و خوابآور: ترکیب سرکهانگبین با اسطوخودوس، گلگاوزبان و سنبلالطیب، مخلوط مناسبی برای بهبود کیفیت خواب و ایجاد آرامش است.
- مفید برای افراد دیابتی: برای این منظور، سرکه انگبین را با مریمگلی، شنبلیله و عرق گزنه ترکیب کنید.
- هنگام تب: سرکهانگبین را با آب کاسنی مخلوط کنید.
- پاکسازی کبد: ترکیب سرکه انگبین با کاسنی و عرق شاه تره، برای پاکسازی کبد مناسب است.
- پاکسازی و دفع سنگ کلیه: برای اینمنظور، سرکهانگبین را با خارخاسک، عرق خارشتر و کرفس مخلوط کنید.
- حفظ سلامتی معده: برای حفظ سلامت معده، سرکه انگبین با شیرینبیان، بومادران و عرق بابونه مناسب است.
- خاصیت آنتیبیوتیکی: برای این منظور، سرکهانگبین را با پونه و آویشن ترکیب کنید.
خواص سرکه انگبین
وجود اسیدهایی چون استیکاسید و فرمیکاسید، پروتئین و کربوهیدرات در سرکه انگبین بر کسی پوشیده نیست، اما در این نوشیدنی فرحبخش، مجموعهای از انواع ویتامینها از جمله ویتامینهای A، C، E، B1، B2، B6 نیز وجود دارند. البته، قضیه به اینجا ختم نشده و مواد معدنی چون سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، فسفر، آهن، منیزیم و ترکیباتی چون منتول و فلاونوئیدها نیز در این شربت یافت میشوند. بنابراین با خوردن شربت سکنجبین، بخش قابلتوجهی از نیاز به ویتامینها و مواد معدنی بدن تامین میشود. در بخش زیر، به صورت خلاصه به مهمترین خواص و فواید این شربت میپردازیم:
- سرکه انگبین دارای خاصیت ضدالتهابی بوده و در درمان آسم موثر است.
- این شربت برای پاکسازی کبد، بهبود متابولیسمو تنظیم آنزیمهای آن موثر میباشد.
- از بین بردن نفخ معده، سوزش سردل و رفلاکس معده، از خواص شربت سکنجبین هستند.
- سرکه انگبین، بهعنوان ضدعفونیکننده عمل کرده و با باکتریها و قارچها مبارزه میکند.
- این شربت، قند خون را تنظیم کرده و میتواند کهیر، اگزما و حتی پسوریازیس را درمان کند.
- شربت انگبین، خاصیت سمزدایی داشته، موجب پاکسازی مجاری ادراری شده و روند دفع سنگ کلیه را آسانتر میکند.
- کاهش کلسترول، تریگلیسیرید و چربی خون و کاهش خطر وقوع سکته قلبی و حتی سکته مغزی از جمله خواص این شربت است.
- سرکه انگبین به دفع سنگ کیسه صفرا کمک کرده و برای بهبود کارکرد دستگاه گوارش موثر است.
- این شربت رقیق کننده خون و نشاطآور بوده و در فصل تابستان و ماه رمضان، عطش را برطرف میکند.
- شربت سکنجبین، باعث پاکسازی رگها و عروق شده و از انسداد آنها جلوگیری میکند.
- بالا بردن متابولیسم و سوختوساز بدن و کمک به لاغری، از جمله خواص این شربت هستند.
- رفع تیرگی پوست و شفاف شدن آن را نیز باید به جمله فواید سرکه انگبین اضافه کنیم.
آیا سرکه انگبین باعث لاغری می شود؟
اینکه بگوییم خوردن سرکهانگبین به تنهایی لاغرکننده است، صحیح نیست؛ در واقع، همیشه مجموعهای از عادات خوب رفتاری و غذایی مانند انجام ورزش و به حداقل رساندن مصرف شیرینیجات منجر به کاهش وزن میشوند. اما به دلیل آنکه شربت سکنجبین بر کاهش میزان اشتهای فرد تاثیر مثبت دارد، توصیه میشود دو قاشق غذاخوری سرکه انگبین را در یک لیوان آب ولرم حل کرده و ناشتا یا 30 دقیقه قبل از وعده غذایی میل شود.
سرکه موجود در سکنجبین به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، حس سیری را در معده افزایش داده و بهطور طبیعی میل به غذا خوردن را کاهش میدهد. عرق نعنا موجود در سکنجبین نیز موجب افزایش متابولیسم بدن شده و متابولیسم بالا نیز به کالری سوزی بیشتر، کاهش وزن و لاغری میانجامد. همچنین سکنجبین نعنایی با تنظیم قند خون، از نوسانات ناگهانی آن که منجر به پرخوری و چاقی میشود، جلوگیری میکند. بنابراین، سرکه انگبین میتواند به بهبود عملکرد سیستم گوارش، سم زدایی بدن و افزایش متابولیسم کمک که نتیجه آن کاهش وزن است.
مضرات سرکه انگبین
در بخش زیر، خطرات احتمالی سرکه انگبین و همچنین کسانی که نباید از این نوشیدنی استفاده کنند، بیان شده است:
- زنان باردار بهتر است سکنجبین مصرف نکنند؛ به ویژه در ابتدای ماههای بارداری ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد. ( در این مورد حتما با دکتر مشورت کنید.)
- به دلیل وجود سرکه، افرادی که دچار زخم معده هستند، بهتر است از سکنجبین استفاده نکنند.
- سرکهانگبین، برای افرادی که دچار اسهال شدهاند، مناسب نیست.
- کسانی که مشکلات مفصلی دارند، ترجیحا این شربت را میل نکنند.
- افرادی که دچار ضعف اعصاب هستند، نباید از شربت سکنجبین عسلی استفاده کنند.
- مصرف این شربت به افرادی که به تکرر ادرار و یا سایر مشکلات مثانه مبتلا هستند، توصیه نمیشود.
- افرادی که دچار حالت تهوع هستند نباید از سرکه انگبین استفاده کنند.
- استفاده بیش از اندازه از سکنجبین عسلی برای افرادی که دارای زخم معده و مشکلات رودهای هستند، مضر است.
- مصرف سرکهانگبین نیروی جنسی را کاهش میدهد.
سکنجبین، هم با شکر هم با انگبین!
در این مطلب درباره سرکهانگبین یا شربت سکنجبین و خواص و فواید آن صحبت کردیم. دانستیم این نوشیدنی سنتی، خوشطعم، گوارا و پرخاصیت، در ترکیب با برخی از مواد و عرقیجات دیگر، فواید بیشتری پیدا کرده و برای لاغری هم مناسب است. از این رو، پیشنهاد میکنیم مصرف این سرکه را در رژیم غذایی خود بگنجانید و از فواید آن بهرهمند شوید. البته، اگر مایل به استفاده از شربت سکنجبین هستید اما میخواهید نوع باکیفیت آن را خریداری کنید، خرید خود را از اسنپ فود انجام دهید. برای این منظور، به قسمت عطاری انلاین اسنپ فود رفته و پس از انتخاب فروشگاه موردنظر، خرید خود را انجام دهید. بعد از ثبت سفارش، خرید شما در مدت زمان کوتاهی ارسال شده و آن را در محل اقامت خود تحویل خواهید گرفت.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402