مرغ ترش و جوجه کباب ترش هر دو از غذاهای محبوب شمالی هستند. طرز تهیه مرغ ترش و جوجه کباب ترش مربوط به استانهای گیلان و مازندران است؛ اما این دو غذای محبوب در سراسر کشور با همین شیوه پخته میشوند. رب انار، گردو و سبزی مخصوص، سه پایه اصلی مرغ ترش هستند. این غذا را جزو معرفی بهترین غذاهای محلی مازندران درنظر میگیرند. در این مقاله قصد داریم دستور پخت هر دوی این غذاها را آموزش دهیم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
مرغ ترش |
|
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آمادهسازی | 30 تا 45 دقیقه |
زمان پخت | یک ساعت |
میزان سختی | متوسط |
مرغ ترش رستورانی

مرغ ترش یک غذای اصیل شمالی است که در همان منطقه و نقاط دیگر ایران طرفداران بسیاری دارد. معمولاً مرغ ترش شمالی را در مهمانیها در کنار غذاهای دیگر سرو میکنند. به این غذای خوشمزه در مناطق شمالی «ترش مرغ» نیز گفته میشود.
مواد لازم در دستور پخت مرغ ترش

برای طرز تهیه مرغ ترش با رب انار به مواد اولیه زیر نیاز خواهید داشت.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ران و سینه مرغ | 5 تکه |
گردو | ۳۰۰ گرم |
سبزی معطر | ۲۰۰ گرم |
رب انار رقیق شده | یک استکان |
پیاز بزرگ | یک عدد |
سیر | دو حبه |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان کافی |
روغن | به میزان کافی |
مراحل طرز تهیه مرغ ترش رستورانی به شیوه مازندرانی و گیلانی
برای طرز تهیه مرغ ترش ساده به روش مازندرانی و گیلانی مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا سبزی مخصوص مرغ ترش شامل جعفری، گشنیز، تره، نعناع، برگ سیر و شوید را بهخوبی بشویید و پس از آبکشی، کاملاً خرد کنید. همچنین در تهیه این غذا از سبزیجات معطر شمالی مانند خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی نیز استفاده میشود.
- مرحله دوم: مرغ را بشویید، اجازه دهید خشک شود و در ادامه مرغ را به ادویه و نمک آغشته کنید. در یک تابه کمی روغن بریزید و اجازه دهید که با حرارت ملایم، روغن داغ شود. سپس مرغ آغشته به ادویه را توی تابه قرار دهید و دو طرف مرغ را تا زمانی که طلایی شود، سرخ کنید. مرغهای سرخ شده را از تابه خارج کرد و کنار بگذارید.
- مرحله سوم: در تابهای دیگر کمی روغن سرخکردنی بریزید و مجدداً صبر کنید تا روغن داغ شود. سبزیها را به روغن داغ اضافه کنید و تفت دهید. توجه کنید که سبزیها بیش از اندازه سرخ نشوند؛ زیرا در نهایت باعث تلخی غذا شده و رنگ غذا نیز بسیار تیره میشود.
- مرحله چهارم: یک عدد پیاز بزرگ را به صورت نگینی خرد کنید. داخل یک قابلمه کمی روغن اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم داغ شود. در ادامه پیازهای نگینی را به قابلمه اضافه کرده و تا زمانی که طلایی شوند تفت دهید.
- مرحله پنجم: در این مرحله سیر را به پیاز داخل قابلمه بیافزایید. سیر یکی از فاکتورهای اصلی این غذای شمالی است؛ اما بنابر ذائقه خود میتوانید آن را حذف یا بیشتر کنید. رب انار رقیق شده را روی پیاز و سیرها بریزید و مجدد همه مواد را با رب انار تفت دهید.
- مرحله ششم: در این مرحله نوبت به اضافه کردن گردو میرسد و توجه کنید که گردو حتما باید آسیاب شده باشد؛ چراکه گردوی آسیاب شده کمی حالت روغنی پیدا میکند. گردوها را به مواد داخل قابلمه بیافزایید و در نهایت سبزیهای سرخ شده را روی مواد بریزید. تمامی مواد را باهم مخلوط کنید تا طعم یکدیگر را بگیرند.
- مرحله هفتم: مرغهای از قبل سرخ شده را به مواد درون قابلمه اضافه کنید. در ادامه مقداری از غذا را بچشید؛ اگر احساس کردید رب انار، نمک یا فلفل آن کم است میتوانید دوباره آنها را به غذا بیافزایید. قبل از گذاشتن درب قابلمه، به آن یک لیوان آب اضافه کنید تا در هنگام جا افتادن، این آب تبخیر شود و خورشت ته نگیرد.
این غذا را به همراه برنج سرو میکنند. اگر شما نیز برای اولین بار است که قصد دارید، مرغ ترش شمالی و مازندرانی اصیل درست کنید، حتماً از این دستور پخت پیروی نمایید تا نتیجه نهایی دلچسبتر شود. به خاطر داشته باشید که مطابق سلیقه خود میتوانید مقدار ترشی این غذا را با کم یا زیاد کردن رب انار تغییر دهید. طرز تهیه مرغ ترش با رب انار و گردو بدون سبزی نیز توسط برخی افراد انجام میشود.
نکات کلیدی در طرز تهیه مرغ ترش ساده

برای تهیه مرغ ترش، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- طرز تهیه مرغ ترش با رب انار و آلو نیز رایج است. برای تهیه این غذا کافی است تا آلوها را شسته و به همراه رب انار با مواد مخلوط کنید.
- برخی افراد به طرز تهیه مرغ ترش بدون گردو علاقهمند هستند و به همین دلیل گردو را از مواد اولیه غذا حذف میکنند. در این صورت روغن غذا کمتر خواهد شد.
- طرز تهیه مرغ ترش بدون سبزی نیز امکانپذیر است، حتی میتوانید ترکیب سبزیهای مرغ ترش را به ذائقه خود تغییر دهید تا این غذا مطابق میل شما شود.
- طرز تهیه مرغ ترش با رب گوجه فرنگی نیز یکی دیگر از گزینهها است. در این صورت باید رب گوجه فرنگی را به مواد اولیه غذا بیافزایید.
- برای طرز تهیه مرغ ترش با لپه، ابتدا لپهها را در آب خیس کنید؛ سپس در حین تهیه مواد مرغ ترش، لپه را به دیگر ترکیبات اضافه کنید؛ این لپه به همراه مرغ پخته میشود.
نکات تهیه مرغ ترش را توضیح دادیم، اما اگر دوست دارید تا غذای شمالی بیشتری یاد بگیرید، مطلب انار بیج را چطور درست کنیم؟ را هم مطالعه کنید.
جوجه کباب ترش شمال

در ادامه مطلب دستور پخت جوجه کباب ترش با تمام فوتوفنهای آن معرفی شده است. پس اگر قصد دارید این غذای بی نظیر شمالی را برای اولین بار درست کنید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه جوجه کباب ترش شمال
برای تهیه جوجه کباب ترش مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
فیله مرغ | ۵۰۰ گرم |
رب انار ترش | یک استکان |
زعفران دم کرده | یک قاشق چایخوری |
گردو | سه قاشق غذاخوری |
پیاز بزرگ | یک عدد |
ماست پرچرب | دو قاشق غذاخوری |
روغن | به میزان لازم |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه جوجه کباب ترش شمال
برای تهیه جوجه کباب ترش و خوشمزه مراحل زیر را دنبال کنید. البته، پیشنهاد میکنیم که بعد از تهیه این غذا، طرز تهیه کباب ترش شمالی ، غذای محبوب گیلانی ها را نیز مطالعه کنید. این غذای شمالی نیز عطر و طعم فوقالعاده ای دارد.
- مرحله اول: ابتدا فیله مرغ را شسته و خشک کنید. مرغ را روی تخته آشپزخانه قرار دهید و آن را به شکل مربع یا مستطیل (شبیه به تکههای جوجه کباب) قطعه قطعه کنید.
- مرحله دوم: وقت اضافه کردن مواد، برای مزهدار کردن فیلهها است. پیازها را به صورت خلالی درشت خرد کنید و به همراه زغفران دم کرده، ماست پرچرب و رب انار رقیق شده روی فیلهها بریزید. سپس نمک، فلفل و در آخر گردوهای آسیاب شده را به مرغها بیافزایید.
- مرحله سوم: در این مرحله محتویات کاسه را با دست زیر و رو کنید تا تمام فیلهها به مواد آغشته شوند. سپس روی کاسه را سلفون بکشید و به مدت ۴ ساعت در یخچال قرار دهید.
- مرحله چهارم: پس از گذشت این مدت زمان، کاسه را از یخچال خارج کرده و مرغها را به سیخ بکشید. در صورتی که قصد دارید جوجه کباب ترش را داخل تابه درست کنید، باید از سیخهای چوبی استفاده نمایید. برای تهیه جوجه کباب ترش در تابه، مقدار کمی روغن در آن بریزید و سیخهای چوبی را بچینید. سپس حرارت را کم کرده و اجازه دهید به آرامی سرخ شوند. اگر تمایل به تهیه جوجه ترش بر روی منقل دارید میتوانید از سیخ فلزی استفاده کنید. هنگام کباب شدن، سیخها را بچرخانید تا تمام قسمتها مغز پخت شوند.
جوجه کباب ترش را به صورت خوراک و یا همراه پلو سرو میکنند. در کنار آن، میتوان از چاشنیهایی مانند انواع ترشی، سیر ترشی و زیتون پرورده استفاده کرد.
مرغ ترش، سوغات خطه شمال ایران!

در این مطلب به آموزش طرز تهیه مرغ ترش و طرز تهیه جوجه ترش به همراه نکات مختلف آن پرداختیم. مواد اولیه این غذا در دسترس است و به آسانی میتوان آن را در منزل تهیه کرد. مرغ ترش طعمی جالب و خوشمزه دارد که موردپسند اغلب افراد قرار میگیرد.
در پایان، در صورتی که هوس خوردن مرغ ترش کردهاید، اما زمان کافی برای تهیه آن در منزل ندارید، اسنپ فود در خدمت شماست. به صفحه سفارش غذا مراجعه کرده و مرغ ترش و دیگر غذاهای موردنظر خود را سفارش دهید و در کمترین زمان ممکن درب منزل یا محل کار خود تحویل بگیرید.
سلام در هنگام پخت مرغ ترش چه کاری انجام بدم که مرغ ترش ته نگیره نمیخوام خیلی خشک بشه ممنون از بلاگ خوبتون که آموزش مرغ ترش گذاشتید
سلام یک لیوان آب به قابلمه مرغ ترش اضافه کنید تا در هنگام جا افتادن ترش مرغ ، آب تبخیر شود و خورشت مرغ ترش ته نگیرد. خواهش میکنیم شما میتونید از انواع کباب ها کباب وزیری و کباب کوبیده و کباب چنجه و جوجه کباب ناب رستورانی هم ببینید نظرتون در صورت تمایل به ما بگید
سلام در حین پخت غذای مرغ ترش میشه باز نمک و فلفل اضافه کرد ؟
سلام بله میتوانتد وقتی که مرغ ترش ها را به قابلمه اضافه کردید اگر احساس کردید رب انار، نمک یا فلفل غذا کم است میتوانید دوباره آنها را به غذا مرغ ترش اضافه کنید
سلام مرغ ترش میتونم با رب الو بپزم یا حتما باید برای پخت مرغ ترش از رب انار استفاده کنم ؟
سلام برای طرز تهیه مرغ ترش هم میتوانید از رب انار و هم رب آلو استفاده کنید همچنین میتونید در مرغ ترش از خود میوه الو که در پخت این غذا رایج است استفاده کنید
طرز تهیه پخت مرغ ترش خیلی خوشم امد واقعا دمتون گرم
سلام باعث افتخار که طرز پخت مرغ ترش ، ترش مرغ خوشتون امده یکبار هم جوجه کباب ترش را امتحان کنید در صورت تمایل طرز تهیه انواع طرز تهیه کباب تابه خانگی خوشمزه و دلچسب https://blog.snappfood.ir/%D8%B7%D8%B1%D8%B2-%D8%AA%D9%87%DB%8C%D9%87-%DA%A9%D8%A8%D8%A7%D8%A8-%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D9%87/ و طرز تهیه کباب ترش شمالی ، غذای محبوب گیلانی ها مطالعه کنید https://blog.snappfood.ir/%D8%B7%D8%B1%D8%B2-%D8%AA%D9%87%DB%8C%D9%87-%DA%A9%D8%A8%D8%A7%D8%A8-%D8%AA%D8%B1%D8%B4/
از روی دستور پخت مرغ ترش فردا ناهار درست میکنم اگر خوب شد بهتون میگم وقتی توضیحات میخوندم قشنگ خوشمزه طرز تهیه مرغ ترش گذاشتید ببینم مزش چی میشه
سلام ممنون طرز تهیه مرغ ترش و جوجه کباب ترش مطالعه کردید در تهیه مرغ ترش در صورت امکان اگر دسترسی دارید سبزیجات معطر شمالی خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی تهیه کنید مرغ ترش ، ترش مرغ خوشمزه تری پخت می کنید
سلام عکس های مرغ ترش و جوجه کباب ترش دیدم هوس خوردن مرغ توش کردم
باید کامل طرز تهیه پخت مرغ ترش بخونم حتما درست کنم
سلام سپاس که وقت میزارید و طرز تهیه مرغ ترش و جوجه کباب ترش مطالعه میکنید مرغ ترش و جوجه کباب ترش هردو غذاهای مجلسی و محلی و سنتی خوشمزه ی هستند
سلام من مرغ ترش یکبار با سبزی های جعفری، گشنیز، تره، نعناع، برگ سیر و شوید درست کردم طعم مرغ ترش خوشمزه شده بود اما وقتی با سبزیجات معطر شمالی خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی غذا مرغ ترش پختم مزش بی نهایت فرق کرد خوشمزه تر مجلسی تر شد اگر کسی میتونه غذا مرغ ترش با سبزی های شمالی درست کنه مزش بهتره
سلام ممنون طرز تهیه مرغ ترش و جوجه کباب ترش مطالعه کردید و نظرتون گفتید مرغ ترش با سبزی های جعفری، گشنیز، تره، نعناع، برگ سیر و شوید میشه درست کرد و هم طعم مرغ ترش با سبزیجات معطر شمالی خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی کمی پخت خوشمزه تری دارد
اقا جوجه کباب ترش با رب انار مهرام اصلا خوشمزه نمیشه اگر میخواید جوجه کباب ترش درست کنید حتما رب انار ترش خوب انتخاب کنید واقعا رب انار در مزه ی کباب جوجه ترش اثر داره
سلام یکی از نکات مهم در تهیه غذای مرغ ترش ،ترش مرغ رب انار است که اگر ترشی و مزه ی انار خوب لذیذ نباشد غذای مرغ ترش یا ترش مرغ جالب نمیشه ممنون که تجربه خودتون به ما گفتید