طرز تهیه کیک اسفنجی؛ ساده و خوشمزه و در انواع مختلف
کیک اسفنجی، پایه اصلی بسیاری از کیکها است. اگر میخواهید کیکپز ماهری شوید، باید ابتدا با طرز تهیه کیک اسفنجی آشنا باشید. شاید تعجب کنید اگر بشنوید که این کیک به روشهای متفاوتی در نقاط مختلف جهان پخته میشود. از روشهای طرز تهیه کیک اسفنجی میتوان به کیک اسفنجی کلاسیک، وانیلی، ژاپنی، کیک اسفنجی ویکتوریا و کیک اسفنجی با آب اشاره کرد.
در این مطلب مجموعهای از روشهای مختلف پخت کیک اسفنجی را جمعآوری کردهایم؛ از سادهترین روش تا پیچیدهترین، از نوع کلاسیک اروپایی گرفته تا نوع ژاپنی! در این مطلب طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه و طرز تهیه کیک اسفنجی در توستر و فر به طور کامل توضیح داده میشود تا شما با توجه به امکاناتی که در دسترس دارید، این کیک خوشمزه را در خانه درست کنید. در ضمن اگر به کیک شکلاتی علاقهمند هستید، میتوانید در مقاله طرز تهیه کیک شکلاتی نحوه سریع پخت این کیک را یاد بگیرید.
انواع کیک اسفنجی |
|
تعداد نفرات | ۴ تا ۵ نفر |
زمان آمادهسازی | ۲۵ دقیقه |
زمان پخت | ۲۰ تا ۳۰ دقیقه |
میزان سختی | متوسط |
طرز تهیه کیک اسفنجی با اندازه گیری لیوان به شیوه اروپایی
طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی با نام مستعار Genoise، بسیار آسان است. این کیک تنها با چهار ماده اولیه درست میشود و پایه صدها کیک متفاوت است. کیک اسفنجی اروپایی به دلیل بافت مناسب، به راحتی رطوبت میوه، شربت و خامه را جذب میکند و طعم بینظیری دارد.
مواد لازم برای تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی
در اولین گام از طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک، مواد اولیه را مطابق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخم مرغ (همدمای محیط) | ۶ عدد |
شکر | ۱ پیمانه (۲۱۰ گرم) |
روغن | ۳ قاشق غذاخوری |
آرد چند منظوره | ۱ پیمانه (۱۳۰ گرم) |
بیکینگ پودر | نصف قاشق چایخوری |
خامه، نوتلا، گاناش، مربا یا میوه (برای تزیین) | به مقدار دلخواه |
دستور پخت کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی
مراحل طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک به شرح زیر است:
- مرحله اول: فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود.
- مرحله دوم: دو قالب کیک با قطر ۹ سانتیمتر را به خوبی چرب کنید و کف آنها کاغذ روغنی نسوز قرار دهید.
- مرحله سوم: تخم مرغها را در کاسهای بزرگ بشکنید و با همزن برقی به خوبی هم بزنید. حدود ۴ دقیقه با سرعت زیاد به هم زدن تخم مرغها ادامه دهید.
- مرحله چهارم: در حین هم زدن، کمکم شکر و روغن را اضافه کنید تا بعد از حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه، تخم مرغها کرم رنگ و کشدار شوند و کمی حجم بگیرند.
- مرحله پنجم: آرد و بیکینگ پودر را با هم ترکیب کرده و سه بار الک کنید. سپس ترکیب آرد را داخل تخم مرغها بریزید، اما دیگر از همزن استفاده نکنید. مواد را با قاشق هم بزنید، در حدی که آرد مخلوط شود و سعی کنید که مواد را تنها در یک جهت و از پایین کاسه به سمت بالا هم بزنید.
- مرحله ششم: خمیر را در دو قالب کیک به طور یکسان بریزید و قالبها را در فر بگذارید. کیک اسفنجی در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد، بعد از ۲۳ تا ۲۸ دقیقه میپزد. برای اطمینان از پخت کیک، یک خلال دندان را داخل آن فرو کنید. اگر خمیر به خلال دندان نچسبید، یعنی کیک شما پخته است.
- مرحله هفتم: اجازه دهید تا حرارت کیک کاهش یابد، با یک چاقو، لبههای آن را از قالب جدا کرده و با چند ضربه به اطراف قالب، کیک را از قالب آزاد کنید. سپس قالب را در ظرفی مناسب برگردانید تا کیک به طور کامل از قالب بیرون بیاید. حالا کیک اسفنجی را در دمای اتاق قرار دهید تا خنک شود.
- مرحله هشتم: برای تزیین کیک هم میتوانید از خامه، نوتلا، گاناش، مربا یا میوه استفاده کنید. در ادامه می توانید برای ایده گرفتن، انواع مدل کیک تولد دخترانه را از همین مجله بخوانید.
طرز تهیه کیک اسفنجی ساده با آب
این کیک اسفنجی هم فقط با چند ماده ساده تهیه میشود و برای درست کردن کیکهای چند لایه و خامهکشی بسیار مناسب است.
مواد اولیه کیک اسفنجی ساده
برای تهیه کیک اسفنجی ساده، به مواد اولیه معرفی شده در جدول زیر نیاز دارد:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخم مرغ | ۴ عدد |
شکر | ۱ پیمانه |
آرد چند منظوره | ۱ پیمانه |
بیکینگ پودر | ۱ قاشق غذاخوری |
کره ذوب شده | ۳ قاشق غذاخوری |
آب گرم | ۲ قاشق غذاخوری |
وانیل | ۱ قاشق چایخوری |
دستور پخت کیک اسفنجی ساده با آب
مراحل بعدی را به ترتیب انجام دهید تا کیک اسفنجی ساده شما آماده شود:
- مرحله اول: تخم مرغها را در یک کاسه بشکنید و با سرعت بالای همزن، حدود یک دقیقه هم بزنید. سپس شکر و وانیل را کمکم اضافه کنید و به هم زدن مواد ادامه دهید تا تخم مرغها کشدار و کرم رنگ شوند و کمی حجم بگیرند.
- مرحله دوم: فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. یک قالب با قطر ۲۱ سانتیمتری را کاملاً با کره یا روغن چرب کنید و سپس آرد بپاشید تا کل قالب آردی شود.
- مرحله سوم: آرد و بیکینگ پودر را با هم مخلوط کرده، سه بار الک کنید و کنار بگذارید.
- مرحله چهارم: کره ذوب شده و آب داغ را با هم ترکیب کرده و به خوبی هم بزنید تا برای استفاده در مراحل بعد آماده شود.
- مرحله پنجم: آرد و بیکینگ پودر را با مخلوط تخم مرغها ترکیب کنید و با یک قاشق و تنها در یک جهت هم بزنید.
- مرحله ششم: ترکیب آب و کره را به خمیر کیک اسفنجی اضافه کنید و سپس خمیر را در قالب بریزید.
- مرحله هفتم: قالب را برای نیم ساعت در طبقه وسط فر بگذارید تا کیک پخته شود. برای اطمینان از پخت کیک، آن را با خلال دندان امتحان کنید. اگر کیک کاملا پخته بود، قالب را از فر خارج کنید و اجازه دهید تا کمی خنک شود و سپس کیک را از قالب بیرون بیاورید.
- مرحله هشتم: در ادامه، کیک را برای ۶ تا ۸ ساعت در دمای محیط بگذارید تا خنک شود؛ سپس آن را تزیین کرده و برای سرو آماده کنید.
راستی اگر به کیک هویج هم علاقه دارید، طرز تهیه کیک هویج را در وبلاگ اسنپ فود دنبال کنید.
طرز تهیه کیک اسفنجی وانیلی با پف زیاد
کیک اسفنجی وانیلی با بافت مخملی خاص خود، پایه بسیاری از کیکها است. البته این کیک را میتوان در کنار نوشیدنی و به تنهایی نیز سرو کرد و از خوردن آن لذت برد.
مواد لازم برای کیک اسفنجی وانیلی
در جدول زیر، مواد اولیه لازم برای تهیه کیک کاستلا پنبه ای را معرفی کردهایم:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
کره (همدمای محیط) | ۲۲۵ گرم |
تخم مرغ (همدمای محیط) | ۴ عدد |
شیر کم چرب (همدمای محیط) | نصف پیمانه (۱۲۵ میلیلیتر) |
عصاره وانیل (یا پودر وانیل) | ۲ قاشق غذاخوری (۱ قاشق چایخوری) |
آرد چند منظوره | یک و سه چهارم پیمانه (۲۶۵ گرم) |
آرد ذرت | یک چهارم پیمانه |
بیکینگ پودر | ۲ قاشق غذاخوری |
شکر | یک و نیم پیمانه |
نمک | سه چهارم قاشق غذاخوری |
دستور پخت کیک اسفنجی وانیلی
طرز تهیه کیک اسفنجی وانیلی مطابق مراحل زیر است:
- مرحله اول: فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. قالب کیک با قطر ۲۰ سانتیمتر را نیز چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید.
- مرحله دوم: تخم مرغ، شیر و عصاره وانیل را در یک کاسه با هم ترکیب کنید و هم بزنید. (مواد مرطوب)
- مرحله سوم: آرد گندم، آرد ذرت، بیکینگ پودر و نمک را با هم مخلوط کرده و سپس الک کنید. حالا آردها را همراه با شکر در کاسهای بزرگ بریزید. (مواد خشک)
نکته: در صورت تمایل میتوانید آرد ذرت را حذف کرده و آن را با نصف پیمانه آرد چند منظوره جایگزین کنید. البته آرد ذرت، بافت کیک را مخملیتر میکند.
- مرحله چهارم: یک سوم کره را داخل مواد خشک بریزید و با سرعت کم همزن، هم بزنید. بعد از اینکه کره مقداری ترکیب شد، مواد را برای ۱۰ ثانیه با بالاترین سرعت، هم بزنید.
- مرحله پنجم: دوباره یک سوم دیگر از کره را داخل مواد بریزید و همان کارهای قبلی را انجام دهید. در نهایت برای یک سوم آخر کره نیز همان فرایند را تکرار کنید.
- مرحله ششم: حالا، مواد خشک با کره ترکیب میشود و حالت ماسه مرطوب به خود میگیرد. در ادامه کمکم مواد مرطوب را اضافه کنید و با سرعت بالای همزن برقی هم بزنید تا کاملاً یکدست شود.
- مرحله هفتم: خمیر کیک را داخل قالب بریزید و به مدت ۲۵ دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید. بعد از گذشت این زمان، پخته شدن کامل کیک اسفنجی را با خلال دندان امتحان کنید. اگر کیک به خوبی پخته بود، آن را از فر خارج کرده و برای ۱۵ دقیقه در دمای محیط بگذارید تا حرارت کیک کاهش یابد
- مرحله هشتم: سپس کیک اسفنجی را از قالب خارج کنید و فرصت دهید تا به خوبی خنک شود. در نهایت کیک را مطابق سلیقه خود تزیین کرده و سرو کنید.
طرز تهیه کیک اسفنجی برای ۴ نفر به روش ویکتوریا
کیک اسفنجی ویکتوریا کیک مورد علاقه ملکه ویکتوریا است که به عنوان کیک مهمانی چای انگلیسیها سرو میشود. این کیک را معمولاً با لایهای از مربا و یا خامه و گاهی پودر قند سرو میکنند. طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه هم دقیقا به همین شکل است و تفاوت زیادی ندارد.
مواد لازم برای کیک اسفنجی ویکتوریا
مواد لازم برای درست کردن کیک اسفنجی ویکتوریا در جدول زیر ارائه شده است که با این میزان مواد اولیه میتوان برای ۴ نفر کیک درست کرد. در طرز تهیه کیک اسفنجی برای 15 نفر هم باید میزان مواد اولیه را به نسبت افزایش دهید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد چند منظوره | ۱ پیمانه |
بیکینگ پودر | ۱ قاشق چایخوری |
کره | ۱ پیمانه |
پودر شکر | ۱ پیمانه |
تخم مرغ | ۲ عدد |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چایخوری |
شیر کم چرب | نصف پیمانه |
مربا، خامه و پودر قند (برای تزیین) | به مقدار لازم |
دستور پخت کیک اسفنجی ویکتوریا
طرز تهیه کیک اسفنجی ویکتوریا مجلسی را به ترتیب مراحل زیر دنبال کنید:
- مرحله اول: فر را با دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. قالب کیک به قطر ۲۰ سانتیمتر را به خوبی چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید.
- مرحله دوم: آرد و بیکینگ پودر را درون یک کاسه متوسطه مخلوط کرده و سپس ۳ بار الک کنید.
- مرحله سوم: کره و پودر شکر را با همزن برقی به خوبی هم بزنید تا کاملاً سبک شوند. تخم مرغها را یکی یکی اضافه کنید و هر بار پس از افزودن تخم مرغ، اجازه دهید تا به خوبی با مواد ترکیب شود و سپس تخم مرغ بعدی را اضافه کنید. در ادامه طرز تهیه کیک اسفنجی ویکتوریا، وانیل را هم داخل مواد بریزید.
- مرحله چهارم: حالا ترکیب مواد مرحله قبل را همراه با شیر و به طور متناوب روی آرد بریزید و هم بزنید تا مواد ترکیب شوند.
- مرحله پنجم: خمیر کیک اسفنجی را داخل قالب بریزید و قالب را در فر بگذارید. حدود ۲۰ دقیقه منتظر بمانید و سپس کیک را با خلال دندان امتحان کنید تا مطمئن شوید که کاملاً پخته است. کیک اسفنجی را از فر خارج کنید و اجازه دهید تا کمی خنک شده و سپس آن را از قالب بیرون بیاورید.
- مرحله ششم: کیک اسفنجی را برش بزنید، روی لایههای کیک مربا و خامه بمالید و روی کیک پودر قند بپاشید.
طرز تهیه کیک اسفنجی ژاپنی
کیک ژاپنی پنبه ای بافتی نرم و شبیه پنبه دارد و طرز تهیه کیک ژاپنی اسفنجی هم مشابه سایر کیکهای اسفنجی است که تنها بعضی نکات آن متفاوت خواهد بود. در ادامه این بخش با طرز تهیه کیک اسفنجی ژاپنی به طور کامل آشنا میشوید.
مواد لازم برای کیک اسفنجی ژاپنی
مطابق جدول زیر، مواد اولیه کیک پنبه ای ژاپنی را آماده کرده و برای درست کردن این کیک دست به کار شوید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد چند منظوره | ۱۰۰ گرم |
کره ذوب شده | ۷۵ گرم |
شیر | ۴ قاشق غذاخوری (۶۰ میلیلیتر) |
تخم مرغ | ۶ عدد |
شکر کاستور (شکر دانهریز قنادی) | ۸۰ گرم |
دستور پخت کیک اسفنجی ژاپنی
مراحل طرز تهیه کیک ابری ژاپنی به ترتیب زیر است:
- مرحله اول: برای تهیه کیک نرم ژاپنی ابتدا آرد را ۳ بار الک کنید و داخل کاسهای متوسط بریزید. کره ذوب و خنک شده را به آرد اضافه کرده و به خوبی هم بزنید.
- مرحله دوم: شیر را به ترکیب کره و آرد بیفزایید و هم بزنید تا یکدست شود.
- مرحله سوم: زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید. زردههای تخم مرغ را هم بزنید، آنها را کمکم به ترکیب آرد و کره اضافه کرده و مخلوط کنید تا خمیر کیک به دست آید.
- مرحله چهارم: سفیدههای تخم مرغ را حدود ۱۵ ثانیه با سرعت کم همزن، هم بزنید و سپس شکر را اضافه کنید. به هم زدن سفیدهها و شکر ادامه دهید، تا حدی که سفیده تخم مرغ سفت شود.
- مرحله پنجم: یک چهارم از مایه کیک را داخل سفیده زده شده بریزید و با قاشق کمی هم بزنید تا رقیق شود. سپس بقیه مایه را هم اضافه کنید و آنها را به آرامی و با حالت دورانی هم بزنید تا یکدست شوند. البته مواد را بیش از حد هم نزنید تا پف سفیده نخوابد.
- مرحله ششم: در ادامه طرز تهیه کیک پنبه ای ژاپنی، داخل یک قالب به قطر ۲۰ سانتیمتر را چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید. مواد کیک را داخل قالب بریزید و چند ضربه به آن بزنید تا حبابهای اضافه داخل خمیر کیک خارج شوند.
- مرحله هفتم: کیک ژاپنی نرم را در پایینترین قفسه فر و داخل حمام آب گرم بگذارید. بعد از حدود یک ساعت در دمای ۱۶۰ درجه سانتیگراد، کیک اسفنجی ژاپنی آماده است.
نکته: در طرز تهیه کیک ژاپنی پنبه ای برای درست کردن حمام آب گرم میتوانید داخل سینی فر یا داخل قالب کیکی که بزرگتر از قالب کیک شما است، کمی آب بریزید و قالب کیک را داخل آب قرار دهید.
نکات مهم در طرز تهیه انواع کیک اسفنجی
برای داشتن یک کیک اسفنجی خوشمزه و حرفهای، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- پیش از تهیه کیک اسفنجی، مواد اولیه کیک شامل تخم مرغ و شیر را از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسند.
- در ۲۰ دقیقه اول از پخت کیک اسفنجی درون فر، درب فر را به هیچ وجه باز نکنید، چراکه این کار باعث میشود تا پف کیک بخوابد.
- در هنگام ریختن خمیر کیک داخل قالب، دقت کنید که باید حداقل یک سوم قالب خالی بماند تا فضای کافی برای پف کیک وجود داشته باشد.
- اگر در طرز تهیه کیک اسفنجی از آرد نانوایی استفاده کنید، بافت کیک سنگین میشود. به خاطر داشته باشید که آرد مناسب برای پخت این کیک، آرد چند منظوره قنادی است.
- در طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه ابتدا یک قابلمه نچسب انتخاب کرده و کف آن را چرب کنید. خمیر کیک را پس از آماده شدن داخل قابلمه بریزید و آن را چند بار روی سطح کار بکوبید تا حبابهای داخل خمیر خارج شود. شعله گاز را با حرارت ملایم روشن کنید و روی آن شعله پخشکن بگذارید. حالا قابلمه را روی شعله پخشکن قرار دهید و ۴۵ دقیقه منتظر بمانید تا کیک بپزد. در انتها پخت کیک را با خلال دندان بررسی کنید.
روش نگهداری از کیک اسفنجی
حال که روشهای مختلفی از طرز تهیه کیک اسفنجی را میدانید، بهتر است تا با شیوه نگهداری از آن نیز آشنا شوید. زمانی که کیک اسفنجی کاملا خنک شد، آن را در ظرفی دربدار قرار دهید و در یخچال بگذارید. اگر کیک اسفنجی را به شیوه درست نگهداری کنید، در حدود یک هفته سالم میماند، اما بدون شک کیک تازه طعم جذابتری دارد.
جلوگیری از خراب شدن کیک اسفنجی
بافت کیک اسفنجی در معرض هوای آزاد خشک شده و کیک سفت میشود؛ پس برای جلوگیری از خراب شدن این کیک، یک ظرف مناسب انتخاب کنید و دقت داشته باشید که درب ظرف به خوبی بسته شود. همچنین اگر کیک در محیط مرطوب یا ظرفی خیس قرار بگیرد، خراب خواهد شد.
ساده و خوشمزه، به سبک انواع کیک اسفنجی
کیک اسفنجی به دلیل بافت ترد و شباهتی که به اسفنج دارد، به این نام معروف شده است. این کیک به روشهای متفاوتی در نقاط مختلف دنیا درست میشود؛ اما پای ثابت مواد اولیه آن، تخم مرغ، آرد، شکر و بیکینگ پودر است که در انواع مختلف کیک، مواد دیگری هم به آن اضافه میکنند. اگر طرز تهیه این کیک را به خوبی یاد بگیرید، درست کردن هر نوع کیکی برای شما آسان خواهد بود.
نکته: برای مدل کیک تولد پسرانه، میتوانید از طراحیهای خلاقانه و رنگهای جذاب استفاده کنید که همواره توجه کودکان را جلب میکند.
البته، اگر به هر دلیلی امکان تهیه این کیک در خانه را ندارید، میتوانید با استفاده از سرویس سفارش آنلاین شیرینی ، در کمتر از چند دقیقه به محبوبترین کیک و شیرینیهای موردنظر خود دسترسی داشته باشید.
در پایان اگر قرار است این کیک اسفنجی را به عنوان کیک تولد استفاده کنید، پیشنهاد میکنیم تا مقاله تزئین کیک تولد را هم بخوانید.
سوالات متداول
چرا کیک اسفنجی من پف نکرد؟
از جمله دلایل پف نکردن کیک اسفنجی میتوان به هم نزدن تخم مرغ به اندازه کافی و باز کردن درب فر در ۲۰ دقیقه اولیه پخت کیک اشاره کرد. همچنین پس از آماده شدن مایه کیک، باید آن را بلافاصله در قالب ریخته و داخل فر بگذارید، چراکه معطل ماندن خمیر کیک نیز از دیگر دلایل پف نکردن آن است.
آیا میتوان کیک اسفنجی را بدون فر درست کرد؟
بله، برای این کار مایه کیک را داخل قابلمه بریزید و قابلمه را چند بار روی سطح کار بکوبید تا حبابهای داخل مایه خارج شوند. حالا قابلمه را روی شعله ملایم گاز با شعله پخشکن قرار دهید تا پس از ۴۵ دقیقه کیک پخته و آماده سرو شود.
چرا بافت کیک اسفنجی پس از مدتی خشک شد؟
کیک اسفنجی بافت نرم و جذابی دارد، اما این کیک در معرض هوای آزاد خشک و سفت میشود. برای جلوگیری از این اتفاق، کیک اسفنجی را در یک ظرف دربدار قرار دهید و درب ظرف را به خوبی ببندید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402