قهوه از زمانهای قدیم محبوب بوده و امروزه نیز بدون اقرار بازار نوشیدنیها را در تسلط خود دارد. در حال حاضر میتوان انواع مختلفی از قهوه را امتحان کرد اما اکثر مردن طعم قهوهای را دوست دارند که بیشتر مطابق با میلشان باشد. یکی از طعمهایی که طرفداران زیادی دارد، «کاپوچینو» است. کاپوچینو عاشقان سینه چاک خود را دارد و خیلی از افراد معتاد به خوردن روزانه این نوشیدنی دلپذیر شدهاند. اما در این مقاله وبلاگ اسنپ فود به این می پردازیم که کاپوچینو چیست؟ و طرز تهیه آن چگونه است؟
کاپوچینو چیست؟

کاپوچینو فقط قهوه است. اما با اسپرسو و شیری تهیه میشود که با بخاردهی روی آن حالتی خامهای و کفدار ایجاد شده است. شیر کاپوچینو را میتوان با خامه جایگزین کرد. علاوه بر این، طعمهایی از سایر قهوهها نیز وجود دارند که طعمی مشابه با کاپوچینو دارند. این طعمها عبارتند از:
- ماکیاتو
- کورتادو
- فلت وایت
کاپوچینو جدا از طعم باشکوهش حقایقی پنهان نیز در پشت خود دارد. یکی از آنها 8 نوامبر روز ملی کاپوچینو است که در این روز در ایتالیا برای صبحانه مصرف میشود.
اسپرسو خوب و خوشمزه
یک کاپوچینو خوب باید طعم اسپرسو، اسیدیته کم، ساختار غنی و کف را داشته باشد. اگر در فنجان خود هیچ طعم اسپرسو پیدا نکردید، پس نسبت مواد آن خوب نیست. اغلب کاپوچینو با شیر زیاد سرو میشود. اگر طعم قهوه به اصطلاح سوزانده شده باشد، این امر میتواند به دو دلیل اتفاق بیفتد. اول اینکه ممکن است شیر در دمای بالا و به مدت طولانی گرم شده باشد. دوم اینکه شات اسپرسو خیلی طول کشیده است تا آماده شود.
مشخصات کاپوچینو
مشخصات کاپوچینو طبق جدول زیر است:
منشأ | ایتالیا |
تاریخ معرفی | قرن 17 در اروپا |
رنگ | بژ، قهوهای تیره، سیاه، سفید و قهوهای روشن |
طعم قهوه | با شیر میتوان مقدار طعم قهوه را کنترل کرد |
طرز تهیه | دستی و دستگاهی (اسپرسوساز) |
تاریخچه کاپوچینو
نام کاپوچینو از نام لاتین «Caputium» گرفته شده است، اما بعداً توسط آلمانیها و اتریشیها به «Kapuziner» تغییر یافت. این نام به معنی «کلاه» است. اصطلاح کلاه از آن جهت آمده است که انگار چیزی خامهای روی نوشیدنی را پوشانده است. کاپوچینو از زمان جنگ جهانی دوم وجود داشت و اولین مورد تهیه آن در دهۀ 1930 به دلیل ساخته شده دستگاههای اسپرسو ایجاد شد.
با این حال، این نوشیدنی به دلیل حجیم و پیچیده بودن دستگاه قهوه، تنها در چند کافی شاپ موجود بودند. زمانها گذشت و در کاپوچینو تعدادی تغییر ایجاد شد، به طوری که کاپوچینو امروزی با شیر بخارپز و خامه ساخته میشود. این نوشیدنی ابتدا در سراسر انگلستان و قارۀ اروپا گسترش یافت. سپس در استرالیا معرفی شد و گسترش خود را ادامه داد تا اینکه کاپوچینو امروزه به یکی از نوشیدنیهای محبوب تبدیل شد.
انواع کاپوچینو
یک کاپوچینو سنتی شامل یک تا دو پیمانه قهوه است که روی آن لایههایی از شیر بخارپز و کفدارشده قرار گرفته است، اما این طرز تهیه یک دستور آماده سازی کلی است. برای تهیه بهترین نوشیدنی باید ابتدا با انواع کاپوچینو آشنا شوید:
- کاپوچینو یخ زده یا کاپوچینو فردو یک نسخه سرد از کاپوچینو گرم است. در ایتالیا، این نوشیدنی دارای شیر سرد و کفدار است. در آمریکا اغلب یک نوشیدنی سرد به همراه یخ است.
- کاپوچینو مرطوب که به نامهای کاپوچینو چیارو یا کاپوچینوهای سبک نیز معروف است، با شیر خیلی گرم تهیه میشود. این کاپوچینو حالت کرمی دارد و شبیه به کافه لاته است اما مقدار کف آن بیشتر است.
- کاپوچینوهای خشک همچنین به عنوان کاپوچینو اسکوررو یا کاپوچینوهای تیره شناخته میشوند، نسبت به سایر کاپوچینوها شیر کمتری دارند. کمی شیر بخارپز شده با آن مخلوط میشود اما شیر خامهای بیشتری روی نوشیدنی وجود دارد. طعم اسپرسو در این نوشیدنی قویتر است و قسمت مایع نوشیدنی از رنگ تیرهتری نسبت به کاپوچینوی کلاسیک برخوردار است. فوم شیری بالای نوشیدنی باعث عایق شدن نوشیدنی میشود و مدت زمان بیشتری آن را داغ نگه میدارد.
- کاپوچینو طعمدار در ایالات متحده بسیار محبوب است. معمولاً از شربتهای ساده طعمدار برای افزودن طعم دلخواه در این نوشیدنی استفاده میشود. طعمهای محبوب شامل وانیل، شکلات، کارامل، نعناع، تمشک و دارچین هستند. گاهی اوقات، مواد افزودنی دیگری مانند پودر دارچین یا کاکائو، یا سس کارامل یا سس شکلات روی کف کاپوچینو اضافه میشوند.
طرز تهیه آسان کاپوچینو خانگی
کاپوچینو در سه مرحله ساده در خانه تهیه میشود.
- اولین مورد تهیه قهوه است. اساس کار این است که قهوه را دم کنید و شیر بخارپز شده را داخل آن بریزید.
- میزان شیرینی کاپوچینو بستگی به سلیقه شما دارد. از یک فنجان اندازه گیری برای تعیین مقدار قهوه استفاده کنید.
- شیر گرم شده را میتوان از طریق حرارت دادن در مایکروویو یا روی اجاق گاز به دست آورد. بعد از آن، شیر را داخل قهوه بریزید و آن را هم بزنید.
طرز تهیه کاپوچینو به روش سنتی
کاپوچینو سنتی با دو یا یک قهوه اسپرسو که با لایههایی از کف شیر پوشانده شده یا بخارپز شده است تهیه میشود. شیر سرد یا کفدار نیز ایتالیا به نوشیدنی اضافه میشود. این نوشیدنی خوشمزه با استفاده از شیر کف داده شده یا شیر کمتر داغ شده نیز تهیه میشود که خامهای بوده و طعم آن رقیقتر است.
گذشته از مراحل انجام کار، شما هنوز به تجهیزات لازم برای تهیه یک کاپوچینو خوب نیاز دارید. تجهیزاتی مانند اسپرسو یا دانههای قهوه بو داده تیره، آسیاب شده یا وسایل اندازه گیری، همگی میتوانند کیفیت تهیه این نوشیدنی را افزایش دهند.
پس در تهیه کاپوچینو به روش سنتی یا مدرن باید سه مرحله زیر را انجام دهید:
- ریختن قهوه داخل فنجان
- ریختن شیر داخل فنجان
- هم زدن مخلوط با قاشق
ارزش غذایی کاپوچینو
ارزش غذایی در 23 گرم | مقدار |
کالری | 100 |
کربوهیدرات | 18 گرم |
چربی | 3 گرم |
قند | 13 گرم |
آهن | 0.36 میلیگرم |
سدیم | 95 میلیگرم |
اسیدهای اشباع | 1.5 گرم |
اسیدهای چرب ترانس | 1 گرم |
طرز تهیه کاپوچینو ایتالیایی
کاپوچینوی ایتالیایی با اسپرسوساز ساخته میشود و برای ساخت آنها نیاز به مهارت خاصی است. در ایتالیا، کاپوچینو توسط فردی به نام باریستا (Barista) آماده میشود. باریستا ابتدا شات اسپرسو را میکشد. سپس او شیر را آماده میکند. دستگاههای اسپرسوساز اغلب دارای نازل بخار هستند که میتوانند برای بخارپز کردن و کفدار کردن شیر استفاده شوند.
بخار تحت فشار از نازل بیرون میآید و مقدار زیادی حباب ریز و گرمای فراوان تولید میکند. همچنین، به دلیل تولید کف میتواند حجم شیر را دو برابر کند! وقتی شیر به خوبی آماده شد، باریستا شیر را روی اسپرسو و در فنجانی که از قبل آماده شده است، به صورت لایه لایه اضافه کرده و در پایان نوشیدنی را سرو میکند.
خواص کاپوچینو
خوردن کاپوچینو در ایتالیا بسیار محبوب است. بسیاری از مردم هنوز تصور میکنند که کاپوچینو برای سلامتی مضر است. حقیقت این است که اگرچه افراط در خوردن هر چیزی خوب نیست اما اگر در حد اعتدال مصرف شود، میتواند برای سلامتی مفید است.
در زیر به برخی از خواص نوشیدن کاپوچینو اشاره میکنیم:
- حاوی آنتی اکسیدانهای قوی است که سطح کلسترول را در بدن بررسی میکند.
- برای افرادی که از برخی بیماریهای مزمنی مانند بیماری قلبی رنج میبرند، کاپوچینو میتواند در صورت مصرف به میزان مناسبی خطر مرگ را کاهش دهد.
- باعث افزایش هوشیاری میشود.
- به بهبود حافظه و تقویت ذهن کمک میکند.
- زنانی که روزانه چند فنجان کاپوچینو مینوشند، خطر سکته مغزی خود را تا بیست درصد کاهش میدهند.
- آنتی اکسیدانهای موجود در کاپوچینو از آسیب بافت جلوگیری میکنند.
- حاوی مواد معدنی است که استفاده مناسب از انسولین را در بدن افزایش میدهد.
- این نوشیدنی برای دندان مناسب است و باعث لکهدار شدن دندانها نمیشود.
- قهوه بو داده در کاپوچینو دارای چندین خاصیت ضد باکتریایی هستند.
- به هضم غذا کمک میکند.
- سیستم گوارش را تمیز میکند.
فواید سلامتی کاپوچینو
از مهمترین مزایای کاپوچینو برای سلامتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاپوچینو میتواند از بیماریهای قلبی محافظت کند.
- خطر سکته مغزی را کاهش دهد.
- افرادی که روزانه مقدار زیادی کاپوچینو مینوشند (حدود پنج فنجان یا بیشتر) احتمال کمتری دارد به دیابت نوع دو مبتلا شوند. این شکل از دیابت زمانی رخ میدهد که بدن شروع به مقاومت در برابر انسولین خود میکند.
- در جلوگیری از بیماری آلزایمر مؤثر است.
- به کاهش سنگ کیسه صفرا کمک میکند.
- خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان کبد و خطر ابتلا به سیروز کبدی را کاهش میدهد.
- افرادی که روزانه بیش از چهار فنجان کاپوچینو مینوشند، 50 درصد کمتر در معرض ابتلا به سرطانهای دهان هستند.
- میتواند به جلوگیری از یک نوع بسیار شایع سرطان پوست کمک کند.
کاپوچینو سالمتر از سایر قهوه ها
کاپوچینو سالمتر از قهوههای دیگر نیست! همۀ قهوهها سالم هستند و از نظر انواع متفاوت خواهند بود. همۀ قهوهها از نظر مزایا و سلامتی یکسان هستند. اما تنها چیزی که قهوهها را از یکدیگر متفاوت میکند، طعم و توانایی آن در بیدار نگه داشتن فرد است.
تفاوت بین کاپوچینو و لاته
علی رغم میزان محبوبیت کاپوچینو، بسیاری از دوستداران قهوه هنوز برای تشخیص تنوع بین کاپوچینو و لاته دچار مشکل هستند. بنابراین، تفاوت بین کاپوچینو و لاته این است که کاپوچینو شیر گرم شده بیشتر و لایه سنگینتری از فوم دارد. فوم یک کرم است که در بالای نوشیدنی قرار دارد. از نظر اعتیادآور بودن، هر دوی این نوشیدنیها ویژگی مشابهی دارند.
تفاوت اسپرسو و کاپوچینو
بین اسپرسو و کاپوچینو سه تفاوت عمده وجود دارد. افزودن شیر تفاوت اصلی بین دو نوشیدنی است. کاپوچینو به دلیل داشتن کف و بافت کرمی معروف است، در حالی که اسپرسو به دلیل داشتن طعم قوی قهوه شهرت دارد. اندازه این دو نوشیدنی متفاوت است. قهوه اسپرسو معمولاً در هر وعده 2 تا 3 اونس است. یک کاپوچینو کوچک حدود 8 اونس خواهد بود. این بدان معناست که شما میتوانید از خوردن چندین فنجان کاپوچینو لذت ببرید.
اگرچه طعم هر دوی این نوشیدنیها یکسان است اما افزودن شیر طعم آنها را به شدت تغییر میدهد. اسپرسو طعم شدیدتری دارد و معمولاً بدون افزودنی خاصی سرو میشود. از سوی دیگر، کاپوچینو میتواند غلیظ، خامهای و کفدار باشد. طعم اسپرسو هنوز در این نوشیدنی وجود دارد اما با شیر کاهش پیدا میکند. کاپوچینو را میتوان با افزودنیهای مختلفی سرو کرد.
قیمت کاپوچینو چقدر است؟
قیمت کاپوچینو در کشورهای مختلف متفاوت است. براساس منبعی که توسط روزنامه نگاری به نام الکسا وست نوشته شده، هنگ کنگ و دبی در فروش گران ترین کاپوچینوها با 4.35 دلار برای هر نوشیدنی رتبه یک را کسب کردهاند، در حالی که فرانسه از هنگ کنگ و دبی که کاپوچینوی آنها به قیمت 4.21 دلار فروخته میشود، فاصله چندانی ندارند.
از سوی دیگر، ترکیه و به طور خاص استانبول، ارزانترین کاپوچینو را میفروشد. کاپوچینویی با برچسب قیمتی 1.75 دلار را میتوانید در استانبول پیدا کنید.
راهکاری آسان برای تهیه کاپوچینو
اهل کشوری باشید ممکن است تهیه قهوه ساز در آن سخت باشد، اما همیشه میتوانید پودر قهوه اسپرسو بخرید. به عنوان مثال، در ایران فروشگاههای زیادی وجود دارند که پودر کاپوچینو میفروشند. برای تهیه کاپوچینو لزوماً نیازی به پودر قهوه کاپوچینو ندارید.
یک پودر معمولی قهوه و تهیه شیر بخارپز کافی است تا طعم کاپوچینوی شما فوق العاده شود. همچنین، استفاده از پودرهای آماده تجاری مانند ترابیکا و کافی میکس در بازار به فروش میرسند. ترابیکا یک برند مشهور اندونزیایی است که قهوه کاپوچینو تورابیکا آن از همه محبوبتر است. کافی میکس مخلوط قهوه فوری، کافی میت (پودر خامه) و شکر است.
کلام آخر
کاپوچینو یکی از منحصر به فردترین نوشیدنیهای جهان است زیرا دارای ظاهری زیبا و طعمی فوق العاده است. کاپوچینو به دلیل منحصر به فرد بودن در طعم و ظاهر یکی از شناخته شدهترین قهوههاست. با وجود ویژگیهای مشابه لاته، کاپوچینو هنوز بسیار محبوبتر از آن است. میتوان طرح روی کاپوچینو را به شکل قلب طراحی کرد تا لذت نوشیدن این قهوه خوشمزه برای همیشه در یاد و خاطر افراد باقی بماند.