هر منطقه از ایران به دلیل منابع گیاهی خاص خود دارای ترشیها و مرباهای خاصی است. مرباهای شمالی هم یکی از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین مرباها به حساب می آید. در این مقاله از اسنپ فود قصد داریم که شما را با طرز تهیه مرباهای شمالی متنوعی آشنا کنیم.
مربای شقاقل، از خوشمزه ترین مرباهای شمالی
اسم مربای شقاقل را کمتر کسی شنیده است. گیاه شقاقل یکی از گیاهان مهم و مفید برای سلامتی قلب و عروق، معده، کلیه و کبد است. اهمیت شقاقل در درمان سردرد، کاهش وزن و تنظیم فشار خون باعث گرایش مردم شمال به تهیه مربای شقاقل شده است.

طرز تهیه مربای شقاقل
- برای تهیه مربای شقاقل ابتدا گیاه را شسته و به مدت 48 ساعت در آب سرد بخیسانید. دقت کنید که آب سرد را در این دو روز باید چند بار عوض کنید.
- پس از دو روز، پوست شقاقلها را پا چاقو تمیز کرده و در آب جوش بریزید. به مدت 1 ساعت صبر کنید.
- بعد از 1 ساعت، مجدداً آب را عوض کرده و در آب بگذارید تا کاملاً بپزد
- شقاقلهای پخته شده را مجدداً به مدت 48 ساعت در آب سرد قرار داده و آب را عوض کنید.
- شقاقلها را از آّب سرد خارج کرده و در آب و شکر قرار داده و بگذارید حداکثر 1:30 ساعت بجوشد.
- در پایان پخت شقاقلها در آب و شکر، گلاب و هل را به ظرف افزوده و در یخچال بگذارید.
مربای آلو جنگلی
یکی از خوراکی های خوشمزه ای که در جنگل های شمال یافت می شود، آلوست. یکی از مرباهای شمالی هم آلو جنگلی است که طرفداران بسیار زیادی دارد.

طرز تهیه مربای آلو جنگلی
- برای تهیه این مربا کافی است که آلوهای سفتی را انتخاب کرده و به خوبی بشویید.
- آلوها را در آب در حال جوش ریخته و 1 تا 2 دقیقه صبر کنید.
- پس از این زمان کوتاه، آلوها را سریع در آبکش ریخته و روی آنها آب سرد بریزید.
- به آرامی پوست آلوهای جنگلی را بگیرید.
- شکر و آب را در ظرفی ترکیب کنید به نحوی که شکر کاملاً حل شود. سپس آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا کم کم به جوش بیاید.
- آلوهای جنگلی را به آب و شکر اضافه کرده و بگذارید تا آب جوش آید و سپس حرارت را کم کنید تا همچنان بجوشد.
- مربا کم کم قوام میگیرد و سفتی متعادلی به دست می آورد.
- مربا را از روی حرارت برداشته و وانیل به آن اضافه کنید.
- پس از آنکه مربا سرد شد، در ظرف های در دار قرار داده و در یخچال نگهداری کنید.
مربای بهارنارنج، از خوشمزه ترین مرباهای شمالی
یکی از مرباهای شمالی که در سراسر ایران طرفداران زیادی دارد، مربای بهارنارنج است. برای تهیه مربای بهارنارنج از گلبرگ های درخت نارنج استفاده میشود. برای تهیه مربای بهارنارنج به گلبرگ های نارنج، آب، شکر و آبلیمو نیاز داریم. دستورپخت این مربا در ادامه ارائه خواهد شد.

دستور پخت مربای بهارنارنج
- ابتدا گلبرگهای شکوفههای نارنج را از هم جدا کرده و به مدت 24 ساعت در آب سرد خیس کنید. در این مدت 3-4 بار آب ظرف را عوض کنید.
- اگر تمایل داشته باشید، میتوانید ظرف آب را در این مدت در یخچال نگهداری کنید. پس از آن آب سرد را خالی کرده و با آب ملایم روی حرارت ملایم قرار داده و صبر کنید تا بجوشد.
- پس از 3 الی 4 دقیقه آن را در آبکش ریخته و مجدداً با آب ولرم روی حرارت ملایم قرار دهید. این مرحله را چند بار تکرار کنید تا تلخی آن کامل از بین برود.
- در حدود 1 کیلوگرم شکر در آب گرم ریخته و روی حرارت ملایم به خوبی مخلوط کنید تا آماده محلول کمی غلیظ شود.
- سپس گلبرگهای نارنج را در این شهد بریزید و بگذارید روی همان حرارت ملایم بجوشد تا غلظت متعادلی به دست آورد.
- در مرحله آخر که مربا قوام خود را به دست آورد، کمی آبلیمو اضافه کنید و دوباره بگذارید بجوشد تا طعم یکنواخت و متعادلی به دست آورد. به این ترتیب یکی از خوشمزه ترین مرباهای شمالی را درست کرده اید.
مربای تمشک از بهترین مرباهای شمالی
مربای تمشک یکی از خوشمزه ترین مرباهای شمال است. مردم مازندران در فصل تابستان این مربای خوش آب و رنگ را درست میکنند. این مربا که در خطه شمال ایران درست میشود، از تمشکهای جنگلی به دست می آید. نقشی که در تقویت سیستم ایمنی، مقاومت بدن در برابر سرطان و بهبود عملکرد قلب و عروق دارد، باعث محبوبیت آن شده است.
طرز تهیه مربای تمشک جنگلی
- ابتدا تمشک را به طور کامل بشویید. برای شستن کامل آن باید تشتی را پر آب کرده و تمشک ها را در آن بریزید. سپس 15 دقیقه صبر کرده و سپس آبکشی کنید.
- بعد از شستشوی کامل، تمشکها را در قابلمه ریخته و لابهلای آن شکر بریزید. قابلمه را به مدت 6 ساعت در یخچال قرار دهید تا آب بیندازد. دقت کنید که تمشکهای ترش به 1.5 کیلوگرم شکر نیاز دارند اما تمشکهای متوسط در حد 1 کیلوگرم شکر هم برایشان کافی است.
- بعد از این 6 ساعت قابلمه را روی حرارت زیاد بگذارید، در قابلمه را بسته و بگذارید تا به جوش بیاید. پس از آنکه به جوش آمد، حرارت را کم کرده و در قابلمه را بردارید. صبر کنید تا مربای شفافی با غلظت کافی به دست آید.
- وقتی بعد از 1 ساعت، مربا به مقدار کافی غلیظ شد، گلاب را به قابلمه بیفزایید.
- در این مرحله باید شعله را خاموش کرده و در نهایت مقداری اندکی وانیل به مربای تمشک جنگلی خود اضافه کنید.
مربای ازگیل وحشی
برای تهیه مربای ازگیل هم بهتر است دستورالعمل ساده ای که در ادامه شرح میدهیم استفاده کنید.

طرز تهیه مربای ازگیل
- برای تهیه یکی دیگر از مرباهای شمالی باید ابتدا ازگیل ها را شسته و سپس آنها را به دو نیم تقسیم کنید تا هسته هر کدام به راحتی جدا شود.
- ازگیل ها را در قابلمه لعابی ریخته و بین آنها شکر بپاشید.
- قابلمه را به مدت 1 شب در یخچال بگذارید تا کامل آب بیندازد.
- پس از این مدت زمان، قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید و 1 لیوان آب به آن اضافه کنید.
- باید در قابلمه را ببندید و بگذارید تا 30 دقیقه روی حرارت ملایم بجوشد.
- در مرحله بعد باید در قابلمه را بردارید و 30 دقیقه روی حرارت ملایم بگذارید تا قوام لازم را به دست آورد. مقدار کافی قوام مربا از کپک زدن آن جلوگیری می کند.
- در نهایت آبلیمو را به قابلمه اضافه کرده و بگذارید تا کمی به جوش بیاید. افزودن آبلیمو از شکرک زدن مربای ازگیل جلوگیری میکند
- شما می توانید در تهیه این مربا از عسل نیز استفاده کنید تا طعم متفاوتی داشته باشد.
مربای بالنگ، سوغات خطه شمال
بالنگ یکی از میوههای خوشمزه ای است که از آن خوشمزه ترین مربا را تولید میکنند. هرچند محبوبیت میوه و مربای بالنگ به حدی است که مردم مناطق مختلف ایران درست میکنند اما شیوه شمالیها برای تهیه این مربا در ادامه توضیح داده میشود.

دستور پخت مربای بالنگ
- برای تهیه مربای بالنگ بعد از شستشو و خشک کردن بالنگ ها، پوست زرد روی میوه ها را به طور کامل جدا کنید. سپس قسمت سفید آنها را جدا کرده و برای مراحل بعدی کناری بگذارید.
- قسمت سفید بالنگ را به صورت مکعبی و ریز خرد کنید.
- بالنگها را در قابلمه ریخته و روی آن را تا نیمه قابلمه آب بریزید. لازم است که 5 الی 6 دقیقه روی حرارت ملایم اجاق گاز بجوشد. پس از آن بالنگها را آبکشی کنید.
- این مرحله 3 بار تکرار میشود. در نهایت، بالنگها را در قابلمه ریخته و به اندازه 2 بند انگشت روی آن آب میریزیم.
- قابلمه را به مدت 24 ساعت در ظرف آب سرد قرار دهید تا کامل خنک شود.
- پس از آن نوبت به آب و شکر را روی حرارت ملایم هم می زنیم تا به خوبی مخلوط و غلیظ شود. پس از آن نوبت به افزودن جوهر لیمو می رسد.
- صبر کنید که به مدت 10-15 دقیقه روی حرارت کم بجوشد. سپس هل و بالنگها را به این مایع بیفزایید. بگذارید با حرارت ملایم بجوشد تا رنگ و غلظت مناسبی به دست آورد.
- اکنون نوبت آن رسیده است که مربای خنک شده را در ظرف های در دار ریخته و در یخچال قرار دهید.
جمع بندی
مرباهای شمالی به علت طعم و عطری که دارند میان مردم سراسر ایران از محبوبیت ویژه ای برخوردارند. شما میتوانید با مطالعه این مقاله اسنپ فود یکی از انواع مرباهای خطه شمال را به آسانی در منزل درست کرده و برای وعده صبحانه نوش جان کنید. اکنون نوبت شماست که مربای شمالی مورد پسند خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران