غذاهای مخصوص شب عید نوروز با 15 انتخاب هیجان انگیز
عید نوروز در پیش است و از جنبوجوشهایی مثل خانه تکانی و خرید عید که بگذریم، کم کم باید به فکر چیدن سفره هفت سین و تدارک غذای مخصوص شب عید نوروز باشیم.
هر شهری در ایران برای این شب بخصوص، غذای خاص خود را دارد و البته بعضی انتخابها مثل سبزی پلو با ماهی یا زرشک پلو با مرغ، انتخابهایی همهپسند هستند که در سراسر ایران معروفاند. فلسفه پشت تمام این تکاپوها، جاری کردن خیر و برکت به زندگی است و هر انتخاب، نمادی از باوری اسطورهای است که در ذهن و زبان ایرانیان ریشه دارد. برای مثال، قدیمیها معتقد بودند که با خوردن رشته پلو در شب سال نو، سررشته امور در طول سال از دستشان خارج نمیشود یا پختن برنج در شب سال نو در خانه، برکت را وارد زندگیشان خواهد کرد.
حالا اگر دوست دارید بدانید غذای شب عید ایرانی ها و فلسفه ی آن چیست، با ما همراه شوید. در ادامه مطلب، غذاهای مخصوص شب عید نوروز را معرفی کردهایم.
غذاهای مخصوص شب عید نوروز
رشته پلو، سبزی پلو با ماهی، دلمه برگ مو، قیمه مشهدی با رشته پلو، خورش قورمه سبزی، ترش تره گیلانی، شور ماهی پلو، قیمه نثار قزوینی، کلم پلو شیرازی و … ، از غذاهای شب عید نوروز هستند که در ادامه به طور کامل درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
رشته پلوی شب عید و در دست گرفتن سر رشته امور
خوردن رشته پلو عید نوروز در مناطق مختلفی از ایران مثل آذربایجان، کرمانشاه، اراک، زنجان و سمنان رایج است. این برنج مخلوط، ترکیبی از رشته پلویی و برنج ساده است که میتوان آن را با دورچینهای متنوعی مثل خرما، کشمش و زرشک زینت داد. دستتان در انتخاب خورش غذا هم حسابی باز است و میتوانید همراه آن خورش قیمه یا قورمه سبزی سرو کنید یا اینکه لابهلای برنج، گوشت قلقلی، گوشت مرغ، بوقلمون یا ماهیچه گوسفندی قرار دهید.
البته زنجانیها در شب سال نو، رشته پلو را با ماهی تدارک میبینند و سمنانیها در طرز تهیه رشته پلو ، علاوه بر رشته پلویی از سبزیهای محلی این منطقه مثل پاکلاغی، شنگی (تره کوهی)، سلم (اسفناج کوهی) و… هم استفاده میکنند.
تهیه رشته پلو برای شب یلدا یا چهارشنبهسوری هم مرسوم است. انتخاب این غذا بهعنوان یکی از غذاهای مخصوص شب عید نوروز ، نمادی از عمر دراز و با برکت و در دست گرفتن سررشته امور است.
سبزی پلو با ماهی ، نمادی از سبزی، ثروت و برکت
اکثر ایرانیها طرز تهیه سبزی پلو با ماهی را میدانند و با این غذای خوشعطر و بو در شب سال نو خاطرات زیادی دارند. این غذای سنتی و پرطرفدار از ترکیب برنج با سبزی پلویی طبخ میشود و به طور معمول سبزی پلویی باید شامل تره، جعفری، گشنیز، شوید، شنبلیله و سیر تازه باشد. در انتخاب ماهی هم دست شما باز است و میتوانید انواع ماهیهای لذیذ شمالی یا جنوبی مثل ماهی سفید، قزل آلا، سالمون و.. را طبخ کنید یا با طرز تهیه ماهی شکم پر مخصوص عید نوروز در کنار سبزی پلو، سفره مفصلتری بچینید. البته این را هم بگوییم که اصالت این غذا به شمال کشور بازمیگردد و معمولا در این مناطق همراه ماهی سفید پخته میشود.
ایرانیها اعتقاد داشتند که خوردن غذای سبزی مثل سبزی پلو شب عید، برکت و نشاط را وارد زندگی آنها خواهد کرد و این سبزی و زایندگی در کنار ماهی که نمادی از حیات است و برنجی که با خود برکت میآورد، همه چیز را برای یک آغاز دلنشین در سال جدید فراهم خواهد کرد.
کوکو سبزی و خوش فکری در سال نو
کوکو سبزی غذایی نامآشنا در میان ایرانیها است که در رایجترین شکل خود از ترکیب تخممرغ با سبزیهای معطر، گردوی خردشده و زرشک تهیه میشود. فارغ از رنگ سبز این غذا و باور به شگون و برکت خوردن غذاهای سبز در شب عید نوروز، کوکو سبزی خواص فراوانی دارد. بنابراین، از آنجا که در گذشته دسترسی به ماهی برای همه مردم مقدور نبود، عدهای طرز تهیه کوکو سبزی را پیش میبردند.
جالب است بدانید که در گذشته مردم معتقد بودند که خوردن کوکو سبزی، فعالیت فسفرهای مغز را تقویت میکند و اگر چیزی را در خانه تکانی جابهجا کرده باشند، به «کو…کو» کردن نمیافتند.
هم بستگی اعضای خانواده در سال جدید با دلمه برگ مو عید نوروز
پخت این غذای لذیذ شب عید، انتخابی رایج در میان آذریها است و عدهی بسیاری طرز تهیه دلمه برگ مو را برای سال نو در پیش میگیرند. مواد اصلی تشکیلدهنده آن شامل گوشت، برنج و سبزیجات معطر است که به حالتی شکیل و زیبا در میان برگهای مو پیچیده میشوند.
همین پیچش زیبا، نمادی از دور هم جمع شدن اعضای خانواده است و البته برخی هم معتقدند که انتخاب این غذای لذیذ سنتی بهعنوان یکی از غذاهای مخصوص شب عید نوروز ، آنها را به آرزوهایشان میرساند.
قیمه مشهدی با رشته پلو و شگون شب عید
اگر تا به حال قیمه مشهدی را نچشیدهاید، در شب سال نو با اهالی خراسان همراه شوید و تجربه جدیدی را رقم بزنید. ادویههای این قیمه بهمراتب مفصلتر از قیمههای معمولی است و در طرز تهیه قیمه مشهدی از مواد مختلفی مثل هل سبز ساییدهشده، جوز هندی، دارچین، زنجبیل، زعفران، زردچوبه و… استفاده میشود.
خراسانیها معتقدند که سرو این خورش کمنظیر با رشته پلو در شب عید نوروز، شگون دارد و باعث خوشیمنی خواهد شد.
کوفته محلی چهارمحال و بختیاری و سفری به رسوم شب عید
یکی از رسوم دیرینه اهالی شهرکرد این است که در شب عید، گوشتهای کوفته را در هاونی سنگی میکوبند، سپس به آن سبزیجات معطر، برنج نیمدانه خیسخورده، نمک و ادویه اضافه کرده و همه مواد را ورز میدهند. در ادامه از این مواد، کوفتههایی با مغز آلو، کشمش و خرما درست کرده و بهعنوان یکی از بهترین غذاهای شب عید نوروز میل میکنند.
خورش سبزی یا قورمه سبزی با فراوانی نعمت در سال جدید
این خورش، یکی از غذاهای ملی ایران است که در هر شهری، شیوه طبخ خود را دارد. البته به طور معمول، مواد اصلی تشکیلدهنده در طرز تهیه خورشت قورمه سبزی شامل گوشت، پیاز، لوبیا(چیتی، قرمز یا چشم بلبلی)، لیموعمانی و سبزی قورمه هستند. یک قورمه سبزی جاافتاده حسابی به روغن میافتد و عطر و بوی فوقالعادهای دارد.
جالب است بدانید که این غذا در مناطق کوهستانی ایران، به خصوص نواحی غرب، بهترین غذای شب عید است و وجود سبزی در آن، وفور نعمت در سال جدید را نوید میدهد.
ترش تره گیلانی ، انتخاب بیرقیب گیلانی ها در شب عید
در طرز تهیه ترش تره ، ترکیبی از سیر فراوان، تخممرغ و سبزیجاتی مثل جعفری، گشنیز، اسفناج، تره و نعنا خشک استفاده شده و این غذا با چاشنیهایی مثل آبغوره مصرف میشود. ترش تره را بیشتر بهعنوان نوعی غذای گیاهی میشناسند. بااینحال، در شب سال نو، در کنار آن انواع ماهیهای صید روز هم سرو میشود تا همه چیز برای یک شام بهیادماندنی در شب عید نوروز مهیا شود.
کلم پلوی شیرازی در شب سال نوی شیرازی ها
باز هم به یک غذای سبز میرسیم، غذایی که اصالت آن به شهر شیراز میرسد و برای طبخ آن از ترکیب برنج با کلم قمری، سبزیجات و ادویههای مختلف استفاده میشود. کلم پلوی شیرازی را در کنار گوشت قلقلی سرخشده سرو میکنند و ترکیب سبزیجات آن هم معمولا شامل تره، شوید، ریحان و ترخون است.
به طور معمول، شیرازیها در شب عید نوروز، طرز تهیه کلم پلو را پیش میبرند و پخت آن بهعنوان غذایی سبز در شب سال نو شگون دارد.
کوفته همدانی و تخم مرغ شانسی عید نوروز
کوفته همدانی حاصل ترکیب گوشت گوسفند با لپه، برنج، آرد و ادویه است که مغز آن با انواع مواد دلخواه مثل آلو، گردو، زرشک و… پر میشود. در نهایت، کوفته همدانی را داخل سسی مخصوص از پیازداغ، رب و… میپزند و آن را با سبزی خوردن، دوغ، انواع ترشی و.. سرو میکنند. البته پخت آبگوشت هم بهعنوان یکی از غذاهای مخصوص شب عید نوروز در بعضی مناطق همدان رایج است.
پخت کوفته همدانی برای ناهار سیزده بدر هم مرسوم است و جالب است بدانید که یکی از رسوم همدانیها این است که داخل یکی دو تا از کوفتهها، یک سکه یا مغز گردوی کامل یا خرمای هستهدار قرار میدهند و معتقدند کسی که این کوفته قسمت او میشود، سالی پربرکت خواهد داشت.
ته چین مازندرانی ، غذای مخصوص شب عید
ته چین مازندرانی غذایی نامآشنا در این خطه است که پخت آن محدود به غذای شب عید نوروز نیست و شامل بسیاری از مناسبتهای دیگر مثل شب یلدا، مناسبتهای مذهبی و… هم میشود. این غذای خوشمزه محلی، حاصل ترکیب گوشت مرغ یا جوجه محلی با برنج، زعفران، کشمش و زرشک است که طعم بینظیر آن با مخلفات مخصوص شمالی مثل سیرترشی و زیتون پرورده کامل میشود.
باقالی پلو با ماهی دزفولی ، غذایی اصیل و به یادماندنی در شب سال نو
طبخ باقالی پلوی دزفولی کمی متفاوت از باقالی پلوهایی است که تا به حال خوردهاید. برای تهیه این غذای لذیذ، باقالی سبز را با پوست، شسته، خرد کرده و در روغن سرخ میکنند. سپس آن را همراه شوید با برنج دم میگذارند و همراه با ماهی شیربت سرو میکنند. ماهی شیربت، نوعی ماهی بومی رودخانه دزفول است و به این ترتیب، همه چیز مهیا است تا در شب سال نو، یک غذای محلی دزفولی را نوش جان کرده و خاطرهای فراموشنشدنی بسازید. البته این را هم بگوییم که گاهی باقالی پلوی دزفولی با خورش قورمه سبزی سرو میشود و داخل خورش، لوبیای چشم بلبلی میریزند.
سوتی پلوی اردبیل ، غذایی جذاب برای شب سال نو
سوتی پلو یکی از آن غذاهای جذاب و مقوی آذری است که اصالت آن متعلق به شهر اردبیل است. این پلوی خوشطعم، حاصل پخت برنج با ترکیب شیر، آب، زردچوبه، نمک و کره است که در انتهای پخت، با خرما و کشمش تفتخورده و با برنج زعفرانی تزئین میشود. سوتی پلو یکی از غذاهای مخصوص شب عید نوروز در اردبیل است که معمولا همراه ماهی دودی سرو میشود و البته پخت آن در شب چهارشنبه سوری هم مرسوم است.
قیمه نثار قزوینی ، انتخابی لاکچری برای شب عید
در طرز تهیه قیمه نثار قزوینی ، از ترکیب گوشت راسته گوسفند یا گوساله، برنج، پیازداغ، خلال بادام و پسته، خلال پوست پرتقال و زرشک استفاده میشود. علاوه بر اینها، ادویه مخصوص و مفصلی دارد که عطر و بوی رویایی آن را چندبرابر میکند و در آن ترکیب مواد مختلفی مثل جوز هندی، پودر زنجبیل، هل سبز، میخک و… به کار رفته است.
قیمه نثار، از معروفترین غذاهای قزوین است که پخت آن بهعنوان یکی از غذاهای شب عید نوروز در این شهر مرسوم است و طرفداران زیادی دارد.
شورماهی پلوی بوشهری و تجربه یک غذای لذیذ محلی
برای تهیه این غذای لذیذ محلی، ماهی شور را با پیازداغ، کشمش، لیموعمانی و انواع ادویهها میپزند و آن را همراه با شوید پلو سرو میکنند. البته یک روش دیگر برای سرو این غذا هم به این صورت است که ماهی و کشمش تفتخورده را لابهلای شوید پلو بریزند.
پخت این غذا در بوشهر طرفداران زیادی دارد و اهالی این شهر از آن بهعنوان یکی از غذاهای محبوب شب عید نوروز نام میبرند.
تهیه غذای شب عید نوروز را به اسنپ فود بسپارید…
سعی کردیم در این مقاله خلاصهای از طرز تهیه 15 غذای عید نوروز در شهرهای مختلف را برای شما بیان کنیم. با این حال، اگر ترجیح شما این است که غذای شب عید نورز را به صورت آماده سفارش دهید، روی همراهی اسنپ فود حساب کنید. شما میتوانید با سفارش آنلاین غذا از این سایت، بهترین و خوشمزهترین غذاهای مورد علاقه خود را برای این شب خاص سفارش دهید و لحظات خوشی را در کنار عزیزانتان سپری کنید.
سوالات متداول
فلسفه درست کردن خورش قورمه سبزی در شب سال نو چیست؟
وجود سبزی در این خورش، نمادی از رویش و وفور نعمت در سال جدید است و به همین دلیل، در بسیاری از نقاط ایران برای شب عید نوروز طبخ میشود.
غذاهای مخصوص شب عید نوروز در همدان چیست؟
کوفته همدانی و آبگوشت، 2 نمونه از غذاهای معروف این شهر برای شب سال نو هستند.
غذای شب عید نوروز در دزفول چیست؟
دزفولیها برای این شب خاص، باقالی پلو با ماهی شیربت میپزند و گاهی بهجای ماهی در کنار این پلوی محلی، خورش قورمه سبزی با لوبیا چشم بلبلی سرو میکنند.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402