معرفی ادویه کاری همراه با خواص، مضرات، ترکیبات و نگهداری از آن
ادویهها نقش مهمی در آشپزی و تهیه غذاهای مختلف به ویژه در کشورهای آسیایی دارند و ادویه کاری یکی از آنها است. زمانی که حرف از معرفی ادویه کاری به میان میآید، باید نکات مختلفی همچون خواص و مضرات، انواع، روش نگهداری و غذاهایی که در آنها از ادویه کاری استفاده میکنند را بررسی کرد. ادویه کاری طبع گرمی دارد و به عنوان چاشنی غذاهایی همچون انواع خورشت استفاده میشود. با مجله اسنپ فود همراه شوید تا اطلاعات کاملی را درباره ادویه کاری به دست آورید.
معرفی ادویه کاری
ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که ادویه کاری چیست؟ کاری نوع ادویه است که از ترکیب ادویههای دیگر تهیه میشود. اما چرا این ادویه را با نام کاری میشناسند؟ در گذشته که کشور هندوستان تحت استعمار بریتانیا بود؛ انگلیسیها اصطلاح «کاری» را برای توصیف طیف گستردهای از ادویههای هندی به کار بردند و کاری توسط انگلیسیها به اروپا برده شد.
این ادویه را با نام ادویه خورشتی نیز میشناسند، چراکه کاربرد اصلی آن در تهیه غذاهای خورشتی است. کاری از ترکیب ادویههای مختلف تهیه شده و به همین دلیل با کم یا زیاد کردن یک ماده، عطر و طعم و حتی رنگ آن متفاوت خواهد بود. جالب است بدانید که در کشورها و حتی شهرها و مناطق مختلف، انواع ادویه کاری در طعمهای متفاوت تهیه میشود و به ندرت میتوان دو ادویه کاری با طعمی یکسان تهیه کرد. به طور کلی ادویه کاری تندی ملایم با طبع گرمی دارد و رنگ آن زرد متمایل به نارنجی است.
شرایط نگهداری ادویه کاری
برای نگهداری از ادویه کاری، آن را در ظرفی شیشهای یا پلاستیکی دربدار بریزید و دقت داشته باشید که ظرف کاملا خشک و تمیز باشد. ظرف نگهداری از ادویه را هم در محیطی خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم خورشید قرار دهید. دقت کنید که محیطی گرم، مرطوب یا در معرض نور خورشید، موجب خراب شدن و تغییر نامطلوب ادویه کاری میشود. اغلب افراد ادویه کاری را در ظروف مخصوص ادویه و در کابینت نگهداری میکنند.
انواع ادویه کاری چیست؟
ترکیب ادویههای مختلف، انواع کاری را میسازد که تفاوت آنها به مقدار و نوع ادویههای استفاده شده بستگی دارد. بیشترین تنوع کاری مربوط به کشور هند است که از انواع ادویه کاری هندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانسک (Dhansak): این ادویه طعم شیرین و ترش متمایزی دارد و به عنوان چاشنی در تهیه غذاهای مختلف استفاده میشود.
- کورما (Korma): کورما با طعمهایی مانند هل و دارچین شناخته میشود و از جمله طعمدهندههای جذاب غذا در هندوستان است.
- ویندالو (Vindaloo): در فهرست ادویههای هندی ویندالو نیز جای میگیرد. این ادویه را با عطر و طعم دانه زیره سیاه و برگ بو میشناسند.
ترکیبات ادویه کاری
همانطور که گفتیم کاری از ترکیب ادویههای مختلف تهیه میشود، پس در این بخش به معرفی ترکیبات ادویه کاری میپردازیم. برخی افراد ادویه کاری را مطابق سلیقه خود تهیه کرده و ممکن است از برخی ترکیبات استفاده نکنند. با این وجود برای درست کردن کاری، ادویههای زیر کاربرد دارد:
- بادیان رومی
- برگ بو
- برگ کاری
- پاپریکا
- پودر سیر
- تخم گشنیز
- جوز هندی
- دارچین
- دانه خردل
- دانه رازیانه
- زردچوبه
- زعفران
- زنجبیل
- زیره سبز
- سیاه دانه
- فلفل قرمز
- میخک
- هل
ادویه کاری در چه غذاهایی استفاده می شود؟
دامنه کاربرد ادویه کاری بسیار گستره است و در تهیه غذاهای مختلف استفاده میشود. ادویه کاری را معمولا در هنگام تفت دادن گوشت به غذا اضافه میکنند تا بوی زهم گوشت را از بین ببرد. البته علاوه بر خورشت و غذاهای مختلف، برای درست کردن برخی از دیگر خوردنیها مانند ترشی نیز ادویه کاری کاربرد دارد.
از جمله کاربردهای ادویه کاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انواع خورشت مانند قورمه سبزی، قیمه، فسنجان، خورشت بادمجان، خورشت بامیه و…
- انواع پیتزا
- فلافل
- دمی استانبولی (گوجه)
- مرغ و ماهی
- بعضی از ترشیها مانند ترشی لیته و بادمجان شکمپر
فواید ادویه کاری
ادویه کاری کاربرد بسیاری دارد و علت استفاده از آن عطر و بوی جذابی است که به غذا میدهد. علاوه بر این، ادویه کاری خواص و فواید مختلفی را برای بدن به دنبال دارد. از جمله خواص ادویه کاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به دلیل محتوای کلسیم، منیزیم و فسفر موجود در ادویه کاری، مصرف این ادویه موجب سلامت و استحکام بافتهای استخوانی میشود.
- ادویه کاری حاوی آنتی اکسیدانهایی است که از تجمع رادیکالهای آزاد در بدن جلوگیری میکند. با توجه به خطر رادیکالهای آزاد برای سلولهای بدن، این ادویه برای سلامت سلولها مفید است.
- فلفل قرمز یکی از ترکیبات موجود در ادویه کاری بوده که دارای کپسایسین است. این ماده در کنار آنتی اکسیدانهای موجود در کاری، باعث خواص ضد سرطانی کاری میشود.
- زیره و گشنیز از جمله ترکیبات موجود در ادویه کاری با خواص آنتی باکتریال است و به همین دلیل این ادویه توانایی مقابله با باکتریها و قارچها را دارد.
- استفاده از این ادویه موجب میشود تا غذایی که میخورید، به شیوه بهتری هضم شود. هضم بیشتر و بهتر غذا، سلامت سیستم گوارش را به دنبال دارد.
- کورکومین و ویتامین C موجود در ادویه کاری، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. از این روی مصرف این ادویه احتمال ابتلا به بیماریهای ویروسی مختلف را کاهش میدهد.
ارزش غذایی ادویه کاری
ارزش غذایی ادویه کاری نیز یکی از دیگر مطالبی است که باید درباره آن صحبت کنیم. در هر ۱۰۰ گرم از ادویه کاری، ۳۲۵ کیلوکالری انرژی وجود دارد، اما با توجه به اینکه در هر بار تهیه غذا، تنها مقدار کمی ادویه کاری استفاده میشود؛ میزان کالری این ادویه در غذای شما زیاد نخواهد بود. در جدول زیر ارزش غذایی ادویه کاری در هر ۱۰۰ گرم از این ادویه معرفی شده است:
مواد تشکیلدهنده | مقدار | ویتامینها | مقدار |
پروتئین | ۱۲.۶۶ گرم | ویتامین B1 | ۰.۲۵ میلیگرم |
کربوهیدرات | ۵۸.۱۵ گرم | ویتامین B2 | ۰.۲۸ میلیگرم |
آب | ۹.۵۲ گرم | ویتامین B3 | ۳.۴۷ میلیگرم |
چربی | ۱۳.۸۱ گرم | ویتامین B4 | ۶۴.۲۰ میلیگرم |
فیبر | ۳۳.۲۰ گرم | ویتامین B5 | ۰.۰۰ میلیگرم |
قند | ۲.۷۶ گرم | ویتامین B6 | ۱.۱۵ میلیگرم |
مس | ۰.۸۲ میلیگرم | ویتامین B9 | ۱۵۴.۰۰ میکروگرم |
منیزیم | ۲۵۴.۰۰ میلیگرم | ویتامین B12 | ۰.۰۰ میلیگرم |
کلسیم | ۴۷۸.۰۰ میلیگرم | ویتامین C | ۱۱.۴۰ میلیگرم |
فسفر | ۳۴۹.۰۰ میلیگرم | ویتامین E | ۲۱.۹۹ میلیگرم |
سدیم | ۵۲.۰۰ میلیگرم | ویتامین K | ۹۹.۸۰ میکروگرم |
آهن | ۲۹.۵۹ میلیگرم | ویتامین A | ۴۹.۰۰ میکروگرم |
روی | ۴.۰۵ میلیگرم | ویتامین D | ۰.۰۰ میکروگرم |
مضرات ادویه کاری
حالا که با ارزش غذایی و خواص ادویه کاری آشنا شدید، باید بدانید که مانند هر ماده غذایی دیگر، ادویه کاری نیز مضراتی دارد. در ادامه مضرات و خطرات ادویه کاری را معرفی کردهایم:
- ادویه کاری طبع گرمی دارد، پس زیادهروی در مصرف آن توصیه نمیشود، به ویژه در افراد گرم مزاج!
- خوردن زعفران برای خانمهای باردار به ویژه در ماههای اول بارداری ممنوع است، چراکه منجر به سقط جنین میشود. اگر در ترکیبات ادویه کاری، مقدار زعفران زیاد باشد، مصرف آن برای خانمهای باردار ممنوع است.
- افرادی که به سنگ صفرا یا التهاب کبد مبتلا هستند، نمیتوانند از ادویه کاری استفاده کنند.
- پودر کاری روند انعقاد خون را تحت تاثیر قرار داده و به عنوان یک رقیقکننده خون شناخته میشود. اگر از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید، در مصرف ادویه کاری احتیاط به خرج دهید.
ادویه کاری برای کودکان
یکی از سوالات مهم درباره ادویه کاری این است که آیا میتوان در غذای کودکان از ادویه کاری استفاده کرد؟ برخی افراد تصور میکنند که غذای کودک باید کاملا بدون افزودن هیچ نوع ادویهای تهیه شود، اما اینطور نیست. پس از ۸ ماهگی نوزاد میتوان از ادویه کاری برای تهیه غذاهای او استفاده کرد و آسیبی به سلامت نوزاد نمیزند. در این سن احتمال بروز حساسیت کمتر است، اما دقت داشته باشید که زیادهروی در افزودن کاری و دیگر ادویه به غذای کودک نیز به هیچ وجه توصیه نمیشود.
ادویه کاری؛ پرمصرف و مفید!
در این مطلب از مجله اسنپ فود به معرفی ادویه کاری پرداختیم و اطلاعات کاملی را درباره آن ارائه کردیم. کاری از جمله ادویههای پرکاربرد در آشپزی است که فواید مختلفی را برای بدن به همراه دارد. بدون شک شما نیز در هنگام تهیه بسیاری از غذاها از ادویه کاری استفاده میکنید. این ادویه را میتوان از عطاریها و ادویه فروشیهای مختلف تهیه کرده و در منزل مورد استفاده قرار داد.
راهی آسان برای خرید ادویه کاری، سفارش آن از عطاری آنلاین اسنپ فود است. برای این کار میتوانید به سایت یا اپلیکیشن اسنپ فود مراجعه کرده و تنها با چند کلیک ساده، ادویههای موردنظر خود را سفارش دهید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402