با انواع سانسوریا و خصوصیات و نیازهای این گیاه آشنا شوید
سانسوریا از جمله گیاهان مقاوم و زیبایی است که احتمالا شما نیز تاکنون انواع این گیاه را در بسیاری از منازل، مکانهایی عمومی یا گل فروشیها دیدهاید، حتی اگر نام آن را ندانید! البته سانسوریا تنها یک نوع گیاه با شکلی ثابت نیست و انواع سانسوریا در مدلها و رنگهای مختلف وجود دارد. اکنون این سوال پیش میآید که انواع سانسوریا چیست و این گیاه برای رشد چه نیازهایی دارد؟ در ادامه این مطلب از مجله اسنپ فود قصد داریم تا به طور مفصل درباره گل سانسوریا صحبت کنیم، پس تا انتها همراه ما باشید.
معرفی سانسوریا
در دسته گیاهان آپارتمانی، سانسوریا یکی از محبوبترینها است، چراکه مقاومت بالایی دارد. این گیاه را در زبان فارسی با نامهای مختلفی همچون شمشیری، گیاه مار یا زبان مادر شوهر نیز میشناسند و گونهای همیشه سبز است. جالب است بدانید که سانسوریا علاوه بر زیبایی و مقاومت بالا، نقش موثری در تصفیه هوای محیط دارد. این گل میتواند گازهای مضر مانند تولوئن و فرمالدئید را جذب کرده و حتی در طول شب نیز اکسیژن تولید کند.
انواع سانسوریا بومی آسیا و آفریقایی غربی هستند، اما امروزه در نقاط مختلفی از جهان دیده میشوند. گیاه سانسوریا را به دلیل مقاومت بالا در شرایط نامطلوب مانند کمبود نور، آبیاری کم و… به عنوان نماد پاکی، پشتکار و سرسختی شناخته میشود.
خصوصیات گیاه سانسوریا
گل سانسوریا تنوع زیادی دارد که تمامی گونهها، گیاهانی همیشه سبز با ساقه زیر زمینی هستند که برگها از این ساقه رشد میکنند. برگهای سانسوریا در انواع این گیاه، اندازه متفاوتی داشته که ارتفاع آنها با توجه به نوع گیاه، از ۱۵ سانتیمتر تا ۲ متر متغیر خواهد بود. این برگها به رنگ سبز، ابلق و مهتابی دیده میشوند و حتی تعداد برگها در گونههای مختلف یکسان نیست.
برخلاف تصور برخی افراد، گیاه سانسوریا نیز گل میدهد که این گلها رنگ سبز یا سفید دارند و پس از رسیدن گیاه به سن بلوغ میرویند. این گلها در فصل بهار و تابستان رشد میکنند که با وجود بوی خوب، جنبه تزئینی ندارند. اگر گیاه شما گل داد، باید گلها را جدا کنید تا گیاه انرژی خود را تنها برای برگها صرف کند.
- نام انگلیسی: Snake Plant و Magic Sword
- نام علمی: Sansevieria
- خانواده: Asparagaceae
- دوره زندگی: چند ساله
انواع سانسوریا
تنوع سانسوریا را میتوان یکی از ویژگیهای مهم این گیاه دانست. جالب است بدانید که سانسوریا بیش از ۳۰ گونه مختلف دارد که در ادامه مهمترین و محبوبترین انواع این گیاه آپارتمانی جذاب را معرفی کردهایم.
۱. سانسوریا شمشیری (Sansevieria Trifasciata)
این گیاه بومی غرب آفریقا است و به خاطر شکل شمشیر مانند خود با این نام شناخته میشود. سانسوریا شمشیری دارای دو نوع ابلق و ساده است که در نوع ساده، برگها رنگ سبز کمرنگ داشته و نوارهای افقی سبز تیره در تمام قسمتهای برگ دیده میشود. در نوع ابلق سانسوریا شمشیری، رنگ و شکل گیاه دقیقه مشابه شمشیری ساده است، اما یک نوار باریک و زرد رنگ، دور تا دور برگ را میپوشاند. در نگهداری از سانسوریا شمشیری ابلق توجه داشته باشید که گیاه به نور بیشتری نیاز دارد.
۲. سانسوریا پاکوتاه (Sansevieria Trifasciata var. Hahnii)
همانطور که از نام علمی آن مشخص میشود، سانسوریا پاکوتاه واریتهای از نوع شمشیری است که برگهایی با طول کمتر و کوتاهتر دارد. سانسوریا پاکوتاه نیز دو نوع ابلق و ساده داشته که در نوع ساده رنگ برگها، سبز روشن با نوارهای افقی تیره است و نوع ابلق یک نوار طلایی نیز دور برگها دارد. برای نگهداری از این گیاه توجه داشته باشید که سانسوریا پاکوتاه برای نگهداری در آپارتمان به نور متوسط نیاز دارد.
۳. سانسوریا پتنس (Sansevieria Patens)
برگهای سانسوریا پتنس حالت استوانهای داشته و در وسط آنها یک شیار دیده میشود. برگهای این گیاه به رنگ سبز تیره با نوارهای افقی سبز روشن هستند که برگها در جهات مختلف خم شدهاند. سانسوریا پتنس بومی شرق آفریقا است و به صورت برگهای مارپیچی شکل دیده میشود. این نوع سانسوریا به نور بیشتری نیاز دارد و از جمله زیباترین انواع گیاه سانسوریا است.
۴. سانسوریا نیزه آفریقایی یا لولهای (Cylindrica Sansevieria)
این گیاه را با نامهای مختلفی همچون سانسوریا لولهای، نیزه آفریقایی، استوانهای، سیلندریکا، مدادی و سانسوریا رنگی نیز میشناسند و ظاهر زیبایی دارد. برگهای این گیاه به صورت یک لوله یا استوانه بوده که به سمت بالا رشد میکنند و قطر آنها حدود ۳ سانتیمتر است. ارتفاع این گیاه در آپارتمانها در حدود ۵۰ سانتیمتر خواهد بود، اما در محیطهای طبیعی و به ویژه در زادگاه خود، تا ۲ متر نیز رشد میکنند. نوک برگهای لولهای شکل را به شیوه مخصوص و با رنگهای مصنوعی رنگ میکنند تا ظاهر گیاه برای فروش جذابتر شود.
۵. سانسوریا مهتابی (Sansevieria Moonshine)
این نوع گیاه سانسوریا، برگهایی پهن و بلند با ترکیبی از رنگهای سبز روشن، نقرهای و خاکستری دارد که ارتفاع آن در محیطهای مناسب به ۱ متر هم میرسد. سانسوریا مهتابی باید نور زیادی دریافت کند و این نور برای حفظ رنگهای زیبای گیاه ضروری است. از دیگر نامهای این نوع سانسوریا میتوان به سانسوریا یخی و سانسوریا نقرهای اشاره کرد. از ویژگیهای خاص این گل، تولید گلهای سفید رنگ و خوشبو است که آن را متمایز میکند.
۶. سانسوریا گراسیلیس (Sansevieria Gracilis)
این گیاه بومی منطقه آریزونا است و ارتفاعی کمتر از ۴۵ سانتیمتر دارد. برگهای سانسوریا گراسیلیس، حالت لولهای شکل داشته که از ترکیب رنگ سبز روشن و تیره به وجود میآیند و به صورت خمیده رشد میکنند. این گیاه نیازمند دریافت نور زیاد و مستقیم است که البته در نور کم هم زنده میماند، اما رنگ برگها به صورت سبز یکدست در میآید. سانسوریا گراسیلیس در اواخر پاییز، گلهایی خوشهای و خاکستری رنگ میدهد که بسیار زیبا هستند.
۷. سانسوریا ماسونی یا باله نهنگی (Sansevieria Masoniana)
این گیاه بومی آفریقا بوده و دارای برگهای پهن سبز تیره با لکههای روشن است. همین حالت برگها، علت نامگذاری این گیاه به سانسوریا باله کوسه یا نهنگ محسوب میشود. این گیاه جذاب، ممکن است تا ارتفاع ۱.۵ سانتیمتر رشد کند و از محبوبترین انواع سانسوریا است. برای نگهداری از سانسوریا ماسونی دقت داشته باشید که گیاه به دریافت نور زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد.
۸. سانسوریا فیشری (Sansevieria Fischeri)
برگهای این گیاه دارای لبههای چین خورده است که آن را از دیگر انواع سانسوریا متمایز میکند و به همین دلیل با نام سانسوریا لبه چیندار نیز شناخته میشود. برگها از ترکیب نوارهایی به رنگ سبز تیره و روشن به وجود آمدهاند و دور برگ را نواری به رنگ قهوهای روشن و طلایی میپوشاند. این گیاه بومی آمریکا است و به نور زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد. سانسوریا فیشری در فصل تابستان گلهایی لولهای و سفید رنگ میدهد.
۹. سانسوریا موزی (Sansevieria Ehrenbergii Banana)
گیاه بومی آفریقا با برگهای گوشتی بوده که این برگها قایقی شکل با طرحهای راه راه هستند. برگها، تنوع رنگ زیادی از سبز تا سبز مایل به آبی روشن دارند که شیوه رشد آنها، از یک برگ مستقیم در مرکز است. در واقع برگها به طور متناوب از سمت مخالف برگ میانی رشد میکنند. سانسوریا موزی برای رشد و زندگی به نور زیاد، البته به طور غیر مستقیم نیاز دارد.
۱۰. سانسوریا بلک گلد (Sansevieria Black Gold)
بلک گلد یکی از انواع سانسوریا با ظاهر زیبا و جذاب است که برگهایی به رنگ سبز تیره دارد. لبههای برگ با یک نوار زرد طلایی پوشانده شدهاند که ضخامت این لبه رنگی، بیشتر از دیگر گونهها است. بلک گلد بومی نیجریه و کنگو بوده و برای رشد به نور زیاد و مستقیم نیاز دارد. برگهای این گیاه کوتاهتر از دیگر نمونههای سانسوریا است و تا ۳۵ سانتیمتر رشد میکند. لبههای طلایی و مارپیچی شکل سانسوریا بلک گلد، موجب زیبایی بیشتر این گیاه شده است.
تکثیر گیاه سانسوریا
حال که انواع سانسوریا را همراه با عکس هر یک از آنها دیدید، اکنون این سوال پیش میآید که گیاه سانسوریا را چگونه تکثیر میکنند؟ این گیاه را میتوان با ۳ روش قلمه زدن، پاجوش و تقسیم بوته تکثیر کرد که در ادامه هر یک را معرفی میکنیم.
۱. قلمه زدن سانسوریا
در روش قلمه زدن، ابتدا باید برگهای سالم را انتخاب کرده و سپس با استفاده از یک قیچی یا چاقو استریل شده، آنها را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر ببرید. قلمهها را به مدت ۲۴ ساعت در دمای محیط نگهداری کنید تا خشک شوند. سپس آنها را از سمتی که برش خوردهاند، در یک گلدان کوچک بکارید. البته در روشی دیگر میتوانید قلمهها را به صورت عمودی در آب قرار دهید و زمانی که ریشه کردند، آنها را در خاک گلدان بگذارید.
۲. تکثیر سانسوریا از طریق پاجوش
پاجوش جوانههای جانبی گیاه هستند که از کنار گیاه اصلی میرویند. برای تکثیر سانسوریا، پاجوشهای قویتر را انتخاب کنید که ارتفاع بیشتری (در حدود ۲۰ سانتیمتر) داشته باشند. پاجوش را ببرید و در یک گلدان کوچک بکارید. زمانی که پاجوش ریشه بدهد، رشد خود را آغاز میکند که البته باید برای این فرایند صبور باشید، چراکه به زمان زیادی نیاز دارد.
۳. تقسیم بوته برای تکثیر سانسوریا
در این روش به یک گیاه مادر نیاز دارید که باید به اندازه کافی رشد کرده و دارای برگهای متعدد باشد. گیاه را از گلدان خارج کنید و با استفاده از یک چاقو استریل، قسمتی از گیاه را که در زیر خاک قرار دارد، به چند بخش تقسیم کنید. در این روش دقت داشته باشید که هر بخش جدا شده، دارای ریزوم باشد. حالا هر قسمت را در یک گلدان جداگانه بکارید و در انتظار رشد گیاه بمانید.
زمان تکثیر سانسوریا
همانطور که گفتیم، انواع سانسوریا را میتوان با چند روش مختلف تکثیر کرد. اکنون به این سوال میرسیم که بهترین زمان برای تکثیر و کاشت سانسوریا چه زمانی است؟ اگر قصد دارید تا سانسوریا را قلمه زده یا با دیگر روشهای ممکن تکثیر کنید، وقت آن فصل بهار است. در بهار گیاه شما قابل رشد بوده و در کاشت آن موفق خواهید شد.
نیازهای سانسوریا
پس از کاشت یا خرید گیاه سانسوریا باید بدانید که این گیاه چه نیازهایی دارد. سانسوریا هم مانند آگلونما از جمله گیاهان مقاوم آپارتمانی است، اما مقاومت این گیاه بدین معنا نیست که سانسوریا هیچ رسیدگی و مراقبتی نیاز ندارد! در ادامه این بخش با نیازهای سانسوریا برای رشد آشنا ميشوید.
آبیاری سانسوریا
سانسوریا از جمله گیاهان با نیاز آبی محدود است و آبیاری زیاد موجب پوسیدگی ریشهها و در نتیجه خشک شدن خود گیاه میشود. سانسوریا را در فصلهای خنک سال، هر ۱۴ روز یک بار و در فصلهای گرم، هر ۱۰ روز یک بار آبیاری کنید. البته این زمان به صورت حدودی است و باید گیاه را هر هفته بررسی کنید؛ اگر ۲ سانتیمتر ابتدای خاک خشک بود، گیاه سانسوریا به آبیاری مجدد نیاز دارد. در ضمن توجه داشته باشید که ته گلدان باید سوراخ بوده و آب اضافه شده، رفته رفته از زیر گلدان خارج شود.
خاک مناسب و کود برای گیاه سانسوریا
گیاه سانسوریا به خاکی با بافت نیمه سنگین نیاز دارد و این خاک باید ترکیبی از ماسه، شن و رس باشد. همچنین سانسوریا در خاکی با pH اسیدی بین ۴ تا ۷ رشد میکند. یکی از نکات مهم درباره خاک مناسب سانسوریا، اضافه کردن مواد آلی به ترکیب خاک است. هر ۶ ماه یک بار باید بخش بالایی خاک را تعویض کرده و هر سال برای عوض کردن کل خاک گلدان اقدام کنید.
برای کوددهی به سانسوریا، کودهای حیوانی و شیمیایی مناسب نیستند و باید کود گیاهان آپارتمانی یا کود مخصوص سانسوریا را به کار ببرید.
نور و دمای مناسب برای گل سانسوریا
سانسوریا نسبت به کمبود نور هم مقاوم است و به همین دلیل میتوان از این گیاه به راحتی در منزل نگهداری کرد. سانسوریا به نور متوسط نیاز دارد که این نور باید به شکل غیر مستقیم باشد. توجه کنید که نور مستقیم، برگهای گیاه را خم و پژمرده میکند. بهتر است که انواع سانسوریا را به فاصله دو متر از پنجرههای سمت جنوبی و غربی منزل خود فاصله دهید تا نور خورشید به گیاه آسیب نزند.
دمای بین ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را میتوان شرایط ایدهآل برای نگهداری از سانسوریا معرفی کرد. این گیاه به سرمای هوا یا دماهای بسیار بالا حساس بوده و آسیب میبیند، پس آن را در نزدیکی وسیله گرمایشی یا سرمایشی منزل خود قرار ندهید.
آیا گل سانسوریا سمی است؟
سانسوریا تنها در حالتی سمی است که برگهای گیاه بلعیده شود. سانسوریا را از دسترس کودکان یا حیوانات خانگی خود دور کنید تا آن را به اشتباه نخورند. بلعیدن گل سانسوریا در کودکان با علائمی همچون درد در ناحیه دهان، افزایش بزاق دهان و حالت تهوع همراه است. علائم مسمومیت با سانسوریا در حیوانات خانگی هم به صورت ترشح بزاق، درد، حالت تهوع، استفراغ و اسهال خواهد بود. البته توجه داشته باشید که لمس گیاه سانسوریا موجب مسمومیت نمیشود.
انواع سانسوریا، زیبایی بخش منازل همراه با تصفیه هوا!
در این مطلب به طور مفصل به معرفی گیاه سانسوریا پرداختیم و اطلاعات کاملی درباره انواع سانسوریا، روشهای تکثیر و نیازهای این گیاه را ارائه کردیم. با خرید سانسوریا میتوانید یک تیر و چند نشان بزنید تا علاوه بر داشتن یک گیاه آپارتمانی زیبا و مقاوم، هوای منزل را تصفیه کرده و میزان اکسیژن را افزایش دهید.
حال اگر شما نیز به خرید انواع سانسوریا فکر میکنید، اسنپ فود در خدمت شما است. با سفارش آنلاین گل و گیاه اسنپ فود، خرید انواع گیاهان آپارتمانی و گلهای شاخه بریده به سادگی چند کلیک انجام میشود. برای این کار کافی است تا به سایت یا اپلیکیشن اسنپ فود مراجعه کرده و گلهای خود را در محل آدرس ثبت شده تحویل بگیرید.
شما تاکنون تجربه نگهداری از کدام نوع سانسوریا را داشتهاید و نظر شما درباره این گیاه چیست؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران اسنپ فود به اشتراک بگذارید تا از نظر شما نیز استفاده کنیم.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402