آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
  • میگو پفکی
    طرز تهیه میگو پفکی آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
طرز تهیه نان فطیر
آموزش آشپزی
3.8/5 - (16 امتیاز)
بدون نظر

طرز تهیه نان فطیر محلی به 3 روش + نکات پخت

مینا اسماعیل بیگی 22 اردیبهشت 1402 7 دقیقه

آیا شما هم اهل پختن نان در خانه هستید؟ از قدیم طبخ نان در خانه رایج بوده و بسیاری از زنان با طرز تهیه نان فطیر و دیگر انواع نان اصیل ایران آشنایی کامل داشتند. به طوری که این کار به عنوان یک هنر برای زنان قدیمی محسوب می‌شد. البته امروزه تهیه نان با تنوع بیشتری انجام می‌شود. اگر شما هم دوست دارید با نحوه طبخ نان فطیر سنتی آشنا شوید، ادامه این مطلب را دنبال کنید.

نان فطیر محلی

تعداد نفرات ۴ نفر
زمان آماده‌سازی 1 ساعت
زمان پخت 30 دقیقه
میزان سختی متوسط

نان فطیر چیست؟

نان فطیر چیست؟

نان فطیر نوعی نان محلی و سنتی ایرانی است که طعم شیرین و جذابی دارد. از آن جایی که تهیه نان فطیر به تجهیزات خاصی نیاز ندارد، از گذشته مورد توجه واقع شده است. امروزه این نان را در فر می‌پزند، اما در گذشته طبخ نان فطیر را با وسایل سنتی مانند تنور و ساج انجام می‌دادند. در واقع، امکان تهیه نان فطیر به روش سنتی یا با استفاده از تجهیزات امروزی وجود دارد.

طرز تهیه نان فطیر اراک

طرز تهیه نان فطیر اراک

خلاقیت افراد باعث شده تا با اضافه کردن چاشنی‌هایی مانند دارچین، زنجبیل و حتی برخی سبزیجات خشک بتوان نانی به مراتب خوشمزه‌تر طبخ کرد. در این بخش با روش تهیه نان فطیر سنتی شهر اراک آشنا می‌شویم.

مواد اولیه نان فطیر اراک

در طرز تهیه فطیر خانگی، ابتدا مواد زیر را آماده کنید. ادویه نان فطیر شامل زردچوبه، پودر زنجبیل، پودر هل و زعفران دم کرده است.

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد ۲ و نیم پیمانه
شکر نصف پیمانه
تخم مرغ ۱ عدد
شیر نصف پیمانه
خمیر مایه 1 قاشق چای‌خوری
زعفران دم کرده 2 قاشق غذاخوری
زردچوبه نصف قاشق چای‌خوری
پودر زنجبیل ۱ قاشق چای‌خوری
پودر هل یک چهارم قاشق چای‌خوری
نمک یک چهارم قاشق چای‌خوری
روغن مایع یک چهارم پیمانه

برای رومال کردن فطیر به مواد اولیه زیر نیاز دارید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
شیره انگور ۱ قاشق سوپخوری
زرده تخم مرغ ۱ عدد
کنجد به مقدار کافی

دستور پخت نان فطیر محلی اراک

دستور پخت نان فطیر محلی اراک

برای طرز تهیه نان فطیر شیرین، مراحل زیر را قدم به قدم دنبال کنید:

  • مرحله اول: برای طرز تهیه نان فطیر ابتدا یک قابلمه بزرگ انتخاب کنید که بتوان به راحتی مواد را درون آن مخلوط کرد. سپس شیر، شکر و خمیر مایه را داخل قابلمه ریخته و هم بزنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا خمیر مایه به عمل آید.
  • مرحله دوم: برای حل شدن شکر می‌توانید قابلمه را کمی روی حرارت بگذارید، اما اصلاً نباید اجازه دهید مواد بجوشند. راه حل ساده‌تر این است که شیر را از قبل کمی گرم کنید و شکر را درون آن ریخته و هم بزنید تا حل شود. در ادامه تخم مرغ و روغن را به قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله سوم: آرد، پودر هل، نمک، پودر زنجبیل و زردچوبه را مخلوط کنید و سه بار الک کنید.
  • مرحله چهارم: در این مرحله مخلوط آرد را به ترکیب اضافه کنید. اضافه کردن آرد را کم کم انجام دهید و پس از هر بار خمیر را به خوبی هم بزنید تا بیش از حد سفت نشود.
  • مرحله پنجم: در این بخش از طرز تهیه نان فطیر، پس از اینکه خمیر آماده شد، باید آن را حدود 15 تا 20 دقیقه ورز دهید تا نه تنها بافت خمیر یک‌دست و لطیف شود، بلکه تمامی مواد به خورد هم بروند.
  • مرحله ششم: روی خمیر را با یک پارچه ضخیم یا حوله بپوشانید و حدود یک ساعت در دمای محیط استراحت دهید.
  • مرحله هفتم: پس از عمل آمدن خمیر، هوای آن را با ورز دادن خارج کنید. از خمیر چانه‌های 45 گرمی تهیه کرده، روی آن‌ها را بپوشانید و 10 دقیقه دیگر استراحت دهید. چانه‌ها را با وردنه به قطر 1 سانتی متر باز کنید.
  • مرحله هشتم: شیره انگور و زرده تخم مرغ را مخلوط کرده و روی نان‌ها بمالید؛ سپس روی آن‌ها کنجد بپاشید.
  • مرحله نهم: فر را با دمای 180 درجه سانتی گراد روشن کرده و 15 دقیقه منتظر بمانید تا کاملا گرم شود. در انتها سینی فر را چرب کرده و نان های فطیر را روی سینی بگذارید. نان‌ها را به مدت 30 دقیقه در طبقه میانی فر قرار دهید تا کاملا پخته شوند.

نکات مهم در تهیه نان فطیر

برای آن که بهترین و خوشمزه‌ترین نان فطیر را تهیه کنید، نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • در هر مرحله از ورز دادن خمیر اگر لازم بود می‌توانید کمی آرد را به ترکیب اضافه کنید، یا دست خود را چرب کرده تا خمیر را راحت‌تر ورز بدهید.
  • در طرز تهیه نان فطیر میزان شیرینی نان به ذائقه شما بستگی دارد؛ می‌توانید با کم یا زیاد کردن میزان شکر، شیرینی فطیر را مطابق سلیقه خود تنظیم کنید.
  • قبل از استفاده از آرد حتما آن را چند بار الک کنید تا سبک شود.
  • تخم مرغ و شیر را قبل از تهیه نان از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسند.
  • برای تهیه رومال نان فطیر، باید زعفران و زرده تخم مرغ را با هم مخلوط کنید؛ حتی می‌توانید دانه‌های کنجد را درون مایع رومال بریزید تا بهتر به سطح نان فطیر بچسبند.

طرز تهیه نان فطیر ملایر

طرز تهیه نان فطیر همدانی با شیوه پخت آن در اراک تفاوت چندانی ندارید. تنها تفاوت آن حذف پودر زنجبیل و زعفران دم کرده از مواد اولیه است. همچنین در مراحل تهیه خمیر مقداری گلاب نیز به آن اضافه می‌کنند تا عطر بهتری داشته باشد. به طور کلی برخی ادویه‌های مورد استفاده در تهیه این نان محلی را می‌توان مطابق سلیقه افراد تغییر داد.

طرز تهیه نان فطیر مغزدار اردبیل

طرز تهیه نان فطیر مغزدار اردبیل

معمولاً برای تهیه نان فطیر اردبیل، مغز نان را با چاشنی‌های مختلفی مانند ترکیب شکر، گلاب، زعفران دم کرده و روغن مایع تهیه می‌کنند. این کار نه تنها در طعم، بلکه در مغذی کردن نان بسیار مؤثر است.

مواد اولیه نان فطیر مغزدار

مواد اولیه تهیه نان فطیر مغزدار به شرح زیر هستند:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد 3 پیمانه
شکر 1 قاشق غذاخوری
روغن مایع 5 قاشق غذاخوری
تخم مرغ 2 عدد
ماست شیرین 2 قاشق غذاخوری
زردچوبه یک سوم قاشق چای‌خوری
خمیر مایه 1 قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده 2 قاشق غذاخوری
نمک نصف قاشق چای‌خوری
آب ولرم نصف استکان

برای تهیه مواد میانی فطیر مغزدار مواد اولیه زیر را آماده کنید:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد 1 پیمانه
شکر نصف پیمانه
روغن مایع 4 قاشق غذاخوری
پودر زنجبیل به مقدار لازم
پودر هل به مقدار لازم
زعفران دم کرده به میزان لازم
گلاب به میزان لازم

تهیه رومال فطیر مغزدار اردبیل با استفاده از مواد اولیه زیر انجام می‌شود:

مواد لازم مقدار مورد نیاز
شیر 1 قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ 1 عدد
زعفران دم کرده به مقدار لازم
کنجد به مقدار لازم

دستور پخت نان فطیر اردبیل

دستور پخت نان فطیر اردبیل

دستور پخت نان فطیر مغزدار، به شرح زیر است:

  • مرحله اول: در ابتدا مواد میانی نان را تهیه کنید. برای این کار آرد را داخل تابه ریخته و 10 تا 15 دقیقه با شعله ملایم تفت دهید. روغن را نیز اضافه کرده و هم بزنید تا مخلوط شوند.
  • مرحله دوم: شکر را به مواد داخل تابه افزوده و به خوبی هم بزنید تا کاملا حل شود. در نهایت نیز، دیگر مواد میانی شامل پودر هل، پودر زنجبیل، گلاب و زعفران دم کرده را نیز اضافه کنید؛ سپس تابه را از روی حرارت بردارید.
  • مرحله سوم: برای آماده‌سازی خمیر نان، تخم مرغ را داخل یک ظرف بزرگ شکسته و هم بزنید. سپس ماست را به همراه آب ولرم، روغن مایع، خمیر مایه، نمک، شکر، زردچوبه و زعفران دم کرده به تخم مرغ اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید.
  • مرحله چهارم: آرد را 3 بار الک کرده، آرام آرام به مواد اضافه کنید و خمیر را ورز دهید تا دیگر به دست نچسبد. خمیر را در یک کاسه چرب شده قرار داده، روی آن را بپوشانید و 1 ساعت استراحت دهید.
  • مرحله پنجم: پس از پایان این مدت زمان، خمیر را مجددا ورز داده و چانه‌های 45 گرمی از آن تهیه کنید.
  • مرحله ششم: سپس با استفاده از قاشق مواد میانی را در وسط خمیر قرار داده و آن را طوری پهن کنید که مواد میانی با سطح بیرونی خمیر مخلوط نشود.
  • مرحله هفتم: با ترکیب کردن شیر، زرده تخم مرغ و زعفران دم کرده، مواد رومال را درست کنید و با استفاده از برس روی هر خمیر نان بمالید.
  • مرحله هشتم: فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد روشن کرده و منتظر بمانید تا گرم شود. سینی فر را چرب کرده، خمیرها را درون آن با فاصله بچینید و حدود 30 دقیقه داخل فر بگذارید تا نان‌ها پخته شوند. ‌

نکات مهم در طرز تهیه نان فطیر مغزدار

نکات مهم در طرز تهیه نان فطیر مغزدار

برای تهیه این نان مغزدار، نکات زیر را به کار ببرید:

  • در صورتی که در اضافه کردن آرد زیاده‌روی کنید، خمیر سفت و نان طبخ شده خشک خواهد شد.
  • برای اینکه نان‌های نرمی داشته باشید، بعد از پخت، آن‌ها را درون یک پارچه تمیز قرار دهید.
  • اگر دوست دارید نان‌های نرم‌تری داشته باشید، می‌توانید هنگام طبخ، یک کاسه آب نیز داخل فر بگذارید.
  • در صورتی که خمیر هنگام ورز دادن سفت بود، با اضافه کردن کمی شیر و روغن مایع، لطافت و نرمی خمیر را افزایش دهید. اما در صورت چسبنده بودن، با اضافه کردن آرد مشکل را برطرف کنید.
  • برای برشته شدن سطح نان می‌توانید در انتها پخت، گریل فر را مدت کوتاهی روشن کنید.
  • برای خوشمزه شدن مغز میانی نان، ترکیب گردو با سبزی‌های محلی را هم امتحان نمایید.

نان فطیر محلی، نانی خوشمزه و دلچسب…

طرز تهیه فطیر بسیار راحت است و از آن جایی که مواد اولیه این نان در هر خانه‌ای پیدا می‌شود، می‌توان آن را به آسانی در منزل تهیه کرد. لازم به ذکر است که اگر نان فطیر درست نگهداری شود، تا یک هفته قابل استفاده خواهد بود. در برخی از دستورها نیز می‌توان نان فطیر را بدون مایه خمیر تهیه کرد.

البته، اگر به هر دلیلی مایل به تهیه نان فطیر یا انواع نان در منزل نبودید، می‌توانید از اسنپ فود کمک بگیرید. به این منظور، وارد قسمت خرید آنلاین نان می‌شوید و نان‌های موردعلاقه خود را اینترنتی و غیر حضوری سفارش می‌دهید.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود