آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • تشخیص روغن خراطین اصل از تقلبی
    تشخیص روغن خراطین اصل از تقلبی شهریور 22, 1403
  • رفع سردی مرغ
    چگونه سردی مرغ را بگیریم؟ شهریور 22, 1403
  • مراقبت بعد از واکسن گربه
    مراقبت بعد از واکسن گربه شهریور 21, 1403
صفحه پیدا نشد!
عرق شیرین بیان
دسته‌بندی نشده
به این مقاله امتیاز دهید
بدون نظر

شیرین بیان چیست و چه خواصی دارد؟

مینا اسماعیل بیگی 22 مرداد 1403 6 دقیقه

شیرین بیان یکی از گیاهان مهم دارویی در طب سنتی است که به خاطر خواص ضد التهابی و ضد‌میکروبی خود شناخته می‌شود. این گیاه، یک تقویت‌کننده طبیعی سیستم ایمنی بدن است و تأثیر فوق‌العاده‌ای در تسکین معده ‌درد دارد. در این میان، عرق شیرین بیان یکی از فراورده‌های طبیعی این گیاه است که خواص دارویی مشابهی داشته و در کنترل و بهبود مشکلات زیادی نظیر مشکلات تنفسی، گوارشی، پوستی و… مؤثر است. در این مقاله از اسنپ فود، با تفصیل بیشتری به خواص و مضرات این عرق گیاهی پرداخته‌ایم و امیدواریم که تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

‌معرفی عرق شیرین بیان

شیرین بیان گیاهی چوبی و چند ساله است که به صورت خودرو رشد می‌کند و ارتفاع آن به 1 تا 2 متر می‌رسد. این گیاه، بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و مناطق معتدل آسیا است و در ایران، در نواحی خراسان، فارس، کردستان، آذربایجان غربی و شرقی به صورت خودرو رشد می‌کند. آن را با نام علمی (Glycyrrhiza glabra) می‌شناسند. این عبارت نامی یونانی است. گلیکیس به معنای شیرین و ریزا به معنی ریشه است. کلمه گلابرا نیز به معنی صاف و بدون کرک ترجمه شده است که اشاره به بی‌کرک بدون این گیاه دارد. ریشه و ساقه‌های زیر‌زمینی این گیاه، بلند و پرچین بوده و به حالت افقی و زیر‌زمینی پخش می‌شوند. این ریشه‌ها پوسته‌ای قهوه‌ای یا سیاه و مغزی زرد رنگ داشته و مصارف دارویی بسیاری دارند.

مهم‌ترین ماده اصلی موجود در این ریشه‌ها، ترکیبی به نام اسید گلیسریزیک است که 50 برابر شیرین‌تر از شکر بوده و میزان آن با افزایش سن گیاه، بیشتر می‌شود. با این وجود باید بدانید که طعم عصاره شیرین بیان بسته به انواع مختلف آن و شرایط اقلیمی رشد گیاه متفاوت خواهد بود. برای مثال، شیرین بیان اسپانیایی طعم ملایمی دارد، در حالی که شیرین بیان یونانی نسبتا تلخ است.

عرق شیرین بیان نیز حاصل تقطیر ریشه‌های این گیاه در دیگ‌های سنتی یا صنعتی است که بخش عمده‌ای از خواص دارویی گیاه در آن حفظ می‌شود. این عرق گیاهی منبع خوبی از ویتامین‌های گروه B و ویتامین  Eاست. علاوه بر آن، حاوی ترکیبات فلاونوئیدی و بتاکاروتن‌ها است و مواد معدنی مفیدی مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن و روی را در خود جای داده است.

شرایط نگهداری عرق شیرین بیان

شرایط نگهداری عرق شیرین بیان

در صورت امکان عرق گیاهی را از بطری پلاستیکی به یک بطری شیشه‌ای با درب محکم منتقل کرده و آن را در مکانی خشک و خنک و دور از تابش نور خورشید قرار دهید. همچنین به تاریخ انقضای درج شده روی بطری توجه داشته باشید و عرق گیاهی را در بازه زمانی تعیین‌شده مصرف کنید.

عرق شیرین بیان در چه غذاهایی استفاده می شود ؟

از ریشه شیرین بیان به‌عنوان یک شیرین‌کننده طبیعی در انواع خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود. جالب است بدانید که این ماده یک چاشنی محبوب در آشپزی چینی است و از آن برای طعم دادن به انواع سوپ‌ها و غذاهایی که در سس سویا جوشانده می‌شوند، استفاده می‌شود. همچنین این ماده، عنصر اصلی نوشابه غیر‌الکلی و معروف مصری به نام عرقسوس است. به‌علاوه، فروش آن به صورت یک نوشیدنی پرطرفدار در بازارهای سوریه هم رواج دارد. برای استفاده از خواص درمانی عرق شیرین بیان در نوشیدنی‌ها می‌توانید از ترکیب چند عرق گیاهی مختلف استفاده کنید یا آن را در چای، نسکافه یا قهوه خود بریزید.

عرق شیرین بیان در چه غذاهایی استفاده می شود ؟

خواص و طبع شیرین بیان

این عرق گیاهی طبعی گرم و خشک داشته و فواید درمانی قابل توجهی برای کنترل و بهبود بسیاری از بیماری‌ها دارد. برای مثال به موارد زیر توجه کنید:

  • خاصیت خلط ‌آور این گیاه، جلوی انسداد مجاری تنفسی را می‌گیرد و مخاط چسبنده و قدیمی این نواحی را برطرف می‌کند.
  • عرق شیرین ‌بیان حاوی ترکیبات مفیدی مانند ترکیبات فلانوئیدی و بتاکاروتن‌ها است و مواد معدنی مهمی مانند منیزیم و کلسیم را در خود جای داده است. به همین دلیل مصرف آن، یکی از راهکارهای طبیعی مؤثر برای مقابله با استرس و افسردگی است. همچنین این عرق گیاهی، غدد فوق کلیوی را تقویت می‌کند و باعث تنظیم هورمون‌های آدرنالین و کورتیزول در بدن خواهد شد.
  • خاصیت ضد‌باکتریایی این عرق گیاهی، مانع پوسیدگی دندان‌ها می‌شود و از بروز مشکلاتی مانند ورم لثه‌ها، پیشگیری می‌کند.
  • استفاده از عرق شیرین بیان تأثیر فوق‌العاده‌ای در رفع عطش دارد. برای درست کردن یک شربت گوارای طبی در این مورد می‌توان از ترکیب خاکشیر، شربت بهارنارنج و عرق شیرین بیان استفاده کرد.
  • عرق شیرین بیان، با مهار رشد هورمون دی‌هیدروتستوسترون، باعث تحریک رشد موها خواهد شد و در جلوگیری از ایجاد شوره سر هم مؤثر است.
  • مصرف این عرق گیاهی، دردها و انقباض‌های دوران قاعدگی را کاهش می‌دهد و علائم نامطلوب یائسگی مانند گرگرفتگی را برطرف می‌کند.
  • عرق شیرین بیان، حاوی ترکیبی فلاونوئیدی به نام گلابریدین است که جلوی آسیب اکسیداتیو سلول‌های مغزی را گرفته و باعث بهبود عملکرد حافظه و مغز می‌شود.
  • استفاده از این عرق گیاهی به افزایش طول عمر و پیشگیری از بروز سرطان کمک می‌کند. در صورت ابتلا به سرطان نیز می‌توان به‌عنوان یک درمان تکمیلی و کاهش عوارض شیمی‌درمانی روی خواص آن حساب کرد.
  • ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و در رأس آن‌ها گلابریدین موجود در این گیاه، جلوی تشکیل پلاک در شریان‌های قلب و عروق افراد دیابتی را می‌گیرد و باعث ایجاد یک جریان خون روان و بدون مانع در این بیماران خواهد شد.
  • مصرف منظم این عرق گیاهی پرخاصیت، باکتری‌های مفید معده را افزایش می‌دهد و به طور ضمنی، تأثیر مثبتی در بهبود هضم غذا و پیشگیری از یبوست خواهد داشت.
  • عرق شیرین بیان، میزان اسید معده را تنظیم کرده و مشکلاتی مانند زخم معده، درد و سوزش این عضو را التیام می‌بخشد و برای کنترل رفلاکس معده نیز موثر است.
  • شیرین بیان گیاهی است که با افزایش سطح هورمون تستوسترون و تعداد اسپرم در مردان، به درمان اختلالات نعوظ و ناباروری در مردان کمک می‌کند.
  • استفاده از این عرق گیاهی برای برطرف کردن مسمومیت غذایی، کمک به دفع سموم بدن و بهبود کبد چرب مفید است.

خواص عرق شیرین بیان

نحوه مصرف عرق شیرین بیان

روش مصرف عرق شیرین بیان به صورت عمومی به شکل زیر است. اما توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به بیماری‌های خاص یا بودن در شرایط خاص، حتما باید درباره مصرف این عرق گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.

  • دوز مصرف عرق شیرین بیان برای بزرگسالان: روزی 3 بار، به اندازه 1 فنجان در وسط غذا میل شود.
  • دوز مصرف عرق شیرین بیان برای کودکان: روزی 3 بار نصف فنجان در وسط غذا میل شود.

نحوه مصرف عرق شیرین بیان

مضرات عرق شیرین بیان

مراقب محدودیت‌ها و عوارض جانبی مصرف این عرق گیاهی باشید و در‌این‌باره به موارد زیر توجه کنید:

  • شیرین بیان و عرق این گیاه در عملکرد هورمون استروژن تأثیر دارد. بنابراین، مصرف این عرق گیاهی برای افراد مبتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان و فیبروئید رحمی و به طور کلی کسانی که دچار شرایط حساس هورمونی هستند، توصیه نمی‌شود.
  • مصرف این عرق گیاهی باعث افزایش فشار خون می‌شود و ممکن است عوارض قلبی نظیر آریتمی قلبی و نارسایی احتقانی قلب را به‌دنبال داشته باشد. لذا افراد مبتلا به فشار خون بالا باید در مصرف این عرق گیاهی احتیاط کنند.
  • زیاده‌روی در مصرف این عرق گیاهی در دوران بارداری و شیردهی عوارض ناخوشایندی به‌دنبال دارد. برای مثال، اسید گلیسیریزیک موجود در ریشه شیرین بیان می‌تواند باعث ایجاد اختلال در رشد مغزی جنین شود. همچنین ممکن است مادر دچار زایمان زودرس یا سقط جنین شود.
  • عرق شیرین بیان، سطح پتاسیم بدن را کاهش داده و باعث تضعیف ماهیچه‌ها می‌شود.
  • زیاده‌روی در مصرف این عرق گیاهی، باعث افزایش وزن خواهد شد.

مضرات عرق شیرین بیان

عرق شیرین بیان مرغوب را از اسنپ فود سفارش دهید…

اگر به‌دنبال عرقیجات گیاهی باکیفیت هستید، اسنپ فود را از قلم نیندازید. این سایت، بخشی تحت عنوان عطاری آنلاین دارد که می‌توانید با مراجعه به آن و چند کلیک، تمام اقلام مورد نظر خود از قبیل ادویه‌ها، چاشنی‌ها و عرقیجات گیاهی را با بهترین کیفیت خریداری کرده و صرفه‌جویی قابل ملاحظه‌ای در وقت و انرژی خود داشته باشید. امیدواریم خرید اینترنتی خوب و رضایت‌بخشی در پیش داشته باشید.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2712 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود