آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
  • میگو پفکی
    طرز تهیه میگو پفکی آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
گل رز
انواع گل و گیاه
به این مقاله امتیاز دهید
بدون نظر

معرفی گل رز ، گل سرسبد جذاب و خوشبو

مینا اسماعیل بیگی 06 اردیبهشت 1403 8 دقیقه

اغلب ما زمانی که قصد خرید یا درست کردن یک سبد گل را داریم، به گل رز به عنوان یکی از انتخاب‌های همیشگی فکر می‌کنیم. گل شاخه بریده رز در انواع مختلفی پرورش داده می‌شود و زیبا، جذاب، چشم‌نواز و خوشبو است. تنوع رنگ گل رز را می‌توان از ویژگی‌های این گیاه دانست که موجب محبوبیت آن می‌شود. اکنون ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که انواع گل رز چیست یا این گل را چگونه پرورش می‌دهند؟ در ادامه این مطلب از مجله اسنپ فود قصد داریم تا به این سوالات پاسخ داده و شما را با خصوصیات و مشخصات گل رز آشنا کنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

معرفی گل رز

گل رز در مناطق مختلف کره زمین گسترش داشته و دارای ۱۴۰ گونه است که از این تعداد، ۹۵ گونه منشا آسیایی و ۱۸ گونه منشا آمریکایی دارند. منشا مابقی گونه‌های رز هم به دو قاره اروپا و آفریقا باز می‌گردد. کشورهای ایالات متحده آمریکا، هلند، انگلستان، کنیا، آفریقای جنوبی، کلمبیا، هندوستان و اکوادور را می‌توان مهم‌ترین تولیدکنندگان گل رز در جهان دانست. گل رز محبوب‌ترین گل در جهان شناخته شده و انواع این گل به ویژه گل رز قرمز به عنوان نماد عشق و دوستی شناخته می‌شوند.

معرفی گل رز

خصوصیات گل رز

در میان انواع گل رز، بلندترین گونه آن به طول ۷ متر می‌رسد. برخی از گونه‌های رز دارای خواص دارویی هستند و از آن‌ها در تولید مکمل‌های غذایی نیز استفاده می‌شود. از فصل بهار تا اواسط تابستان را می‌توان زمان گلدهی انواع رز دانست و گل‌های خوشبویی دارد. گونه‌های مختلف گل رز، گلبرگ‌هایی به رنگ سفید، صورتی، قرمز و زرد دارند که بسیار چشم‌نواز و زیبا هستند. برخی از گونه‌های این گل به میوه هم تبدیل شده که با نام Ripple hip شناخته می‌شود. این گیاه، ساقه‌ای خاردار و برگ‌هایی سبز رنگ با اندازه متوسط دارد.

  • نام انگلیسی: Rose
  • نام علمی: Rosa spp
  • خانواده: Rosaceae
  • دوره زندگی: چند ساله

تاریخچه گل رز

تاریخچه گل رز به پیش از دوره ظهور انسان‌ها در کره زمین باز می‌گردد. این گل احتمالا اولین بار توسط مصریان و ۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح مورد استفاده قرار گرفت، چراکه آثار گل‌های خشک شده رز در گور مصریان کشف شده است. در داستان‌های کهن هندی نیز نام گل رز دیده می‌شود که آن را به عنوان خدای مهر معرفی کرده‌اند.

تاریخچه گل رز

جالب است بدانید که اروپایی‌ها تا قرن ۱۲ میلادی هنوز با گل رز آشنا نبودند و این گل در طول جنگ‌های صلیبی از سوریه به اروپا برده شد. رفته رفته این گل به سرتاسر دنیا معرفی شد و امروزه از گل‌های محبوب در میان تمام مردم دنیا شناخته می‌شود.

انواع گل رز

در ادامه معرفی گل رز به بررسی انواع این گل می‌رسیم. همان‌طور که گفتیم تنوع گل رز از جذاب‌ترین ویژگی‌های این گل است و نمی‌توان تمامی گونه‌های این خانواده را یک‌جا معرفی کرد! پس در ادامه انواع دسته‌های رز را بر اساس سیستم تقسیم‌بندی آمریکا بررسی می‌کنیم:

  • رز هیبریدی چای: گل‌هایی بزرگ با ۳۰ تا ۵۰ گلبرگ که از ترکیب رزهای اروپایی و چینی به وجود آمده است.
  • رز گراندیفلورا: گل‌هایی بالارونده و زیردسته رز هیبریدی چای هستند که خوشه‌ای در یک ساقه رشد می‌کنند.
  • رز فلوریبوندا: گل‌های خوشه‌ای که در چرخه ۶ تا ۷ هفته‌ای گل می‌دهند و نگهداری از آن‌ها ساده‌تر است.
  • گل رز پولیانتا: کوچک‌تر اما شبیه به رز فلوریبوندا بوده و در حصار و لبه دیوار باغ‌ها پرورش داده می‌شوند.
  • رزهای مینیاتوری: گل‌های زینتی و قابل رشد در منزل هستند که تا اندازه ۳۰ تا ۷۰ سانتی‌متر رشد می‌کنند.
  • رز بوته‌ای: این گل‌های خوشبو مقاومت خوبی در برابر سرما و گرما دارند و اندازه آن‌ها بین ۱.۵ تا ۴.۵ متر است.
  • رزهای بالارونده: تمامی گل‌هایی که توانایی بالا رفتن از دیوارها و حصارها را دارند، در این دسته جای می‌گیرند.
  • رز چینی: گل‌هایی کوچک با عطر کمتر، اما گلبرگ‌های پررنگ‌تر هستند که اصالت آن‌ها به شرق آسیا می‌رسد.
  • رز دمشقی: همان گل محمدی معروف خودمان است که از دمشق به اروپا رفت.
  • رز ایرانی: درختچه این گل ۵۰ تا ۶۰ سانتی‌متر طول دارد و بومی ایران و افغانستان محسوب می‌شود.
  • رز هلندی: گیاهانی خوشبو با ارتفاع ۶۰ تا ۹۰ سانتی‌متر است که گل‌های بزرگ و زیبایی دارد.
  • گل سرخ: دسته رزهای قرمز یا سرخ، از معروف‌ترین انواع گل رز هستند که نمونه‌های بسیاری دارند.

نکته: از انواع رز سرخ می‌توان به گل سرخ فرانسه، نسترن، گل سرخ مينياتوری، گل چای، گل سرخ بَنگال و… اشاره کرد.

کاشت گل رز

در ادامه معرفی گل رز به شیوه کاشت و پرورش آن می‌پردازیم. بسیاری از افراد علاقه دارند تا این گیاه را در باغچه منزل خود بکارند و از زیبایی آن لذت ببرند. در انتخاب گل رز برای کاشت در باغچه، دقت داشته باشید که نوع گل رز با آب‌وهوا و شرایط منطقه زندگی شما سازگار باشد. گل رز را می‌توان از ۲ طریق کاشت بذر و قلمه زدن در گلدان تکثیر داد که در ادامه با این روش‌ها آشنا می‌شوید.

کاشت گل رز

۱. کاشت بذر گل رز

در این روش به بذر گل رز نیاز دارید که می‌توانید این بذر را به صورت آماده خریداری کرده یا خود شما آن را از گیاه به دست آورید. مراحل زیر، نحوه کاشت رز با استفاده از بذر را شرح می‌دهد:

  • ابتدا بذرهای گیاه را با آب مقطر استریل کنید تا آماده شود.
  • بذر‌ها را با مقداری ماسه داخل یک کیسه بریزید و به مدت ۲ ماه در یخچال قرار دهید تا شرایط خواب زمستانی برای گیاه شبیه‌سازی شود. در این مدت باید رطوبت موردنیاز بذرها را نیز فراهم کنید.
  • دو سوم گلدان را با خاک مناسب پر کنید و بذرها را در عمق ۳.۵ سانتی‌متری خاک بکارید و روی آن‌ها خاک بریزید.
  • گلدان را در محیطی با دما و نور مناسب قرار دهید و آن را آبیاری کنید تا پس از ۱۰ هفته بذرها جوانه بزنند.
  • زمانی که گیاه بزرگ شده و ساقه رز قوی‌تر شد، می‌توانید آن را به خاک باغچه منتقل کنید.

۲. قلمه زدن گل رز

امکان تکثیر گل رز با روش قلمه زدن نیز وجود دارد که در این روش باید به شیوه زیر عمل کنید:

  • ساقه مناسبی را انتخاب کنید و آن را با طول ۱۵ سانتی‌متر، به صورت اریب و با زاویه ۴۵ درجه برش بزنید.
  • دو سوم قلمه را داخل خاک فرو کرده و پای آن را محکم کنید تا قلمه ثابت بماند.
  • دمای مناسب رشد گیاه را با قرار دادن یک پلاستیک سوراخ‌دار روی قلمه فراهم کنید تا یک محیط گلخانه‌ای به وجود آید.
  • آبیاری منظم قلمه را فراموش نکنید تا پس از ۲ ماه گیاه رشد کرده و جوانه بزند.

قلمه زدن گل رز

زمان کاشت گل رز

همان‌طور که گفتیم چند روش برای تکثیر گل رز وجود دارد؛ پس معرفی بهترین زمان برای کاشت گل رز، با توجه به شیوه تکثیر آن متفاوت خواهد بود. بهترین زمان کاشت گل رز بر اساس روش تکثیر به شرح زیر است:

  • کاشت بذر: فصل پاییز
  • قلمه زدن: فصل بهار
  • پیوند زدن: اواسط فصل تابستان

علت گل ندادن رز

در این بخش از معرفی گل رز قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که چرا گل رز، گل نمی‌دهند؟ اصلی‌ترین دلیل گل ندادن این گیاه را می‌توان کمبود نور دانست. انواع رز باید در طول روز، مقدار نور کافی جذب کنند تا انرژی لازم برای گلدهی در اختیار گیاه قرار گیرد. به خاطر داشته باشید که گل رز، گیاهی آفتاب‌دوست است که سایه همیشگی را تحمل نمی‌کند. از دیگر دلایل عدم گلدهی رز هم خاک سنگین و رسی و آبیاری کم است.

نیازهای گل رز

اگر قصد پرورش و نگهداری از گل رز در منزل را دارید، باید با نیازهای رویشی این گیاه به طور کامل آشنایی داشته باشید. فراموش نکنید که توجه به نیازهای گل رز، نقش اصلی در موفقیت کاشت و پرورش این گیاه دارد.

نیازهای گل رز

آبیاری گل رز

آبیاری رز یکی از نکات مهم درباره نگهداری این گیاه است. انواع رز به آبیاری منظم و حداقل هفته‌ای دو بار نیاز دارند و این آبیاری باید به صورت کامل و عمقی باشد. زمانی که سطح خاک خشک شد، نشان‌دهنده موعد آبیاری گیاه رز است. معمولا گل رز در مناطق مرطوب رشد بهتری دارد؛ چراکه در این مناطق، خطر خشک شدن ریشه، سلامت گیاه را تهدید نمی‌کند.

بهترین زمان برای آبیاری رز، صبح‌ها است و آبیاری گیاه در هنگام ظهر یا شب انتخاب مناسبی نخواهد بود. البته آبیاری بیش از حد گل رز نیز توصیه نمی‌شود، به ویژه اگر رز را در گلدان کاشته‌اید. پوسیدگی ریشه در اثر آبیاری زیاد در گلدان‌های پلاستیکی، یکی از عوامل از بین رفتن گیاه خواهد بود.

خاک مناسب برای گل رز

برای کاشت گل رز، خاک باید زهکش مناسبی داشته باشد و خاک‌های کاملا رسی با بافت ریز، برای پرورش رز مناسب نیستند. خاک لومی برای کاشت این گل بهترین انتخاب است که البته نباید استفاده از کود را فراموش کنید. به طور کلی گل رز را می‌توان در باغچه‌هایی کاشت که خاک آن‌ها بیش از حد رسی نباشد. در اواخر زمستان یا اوایل بهار نیز خاک را با افزودن مقداری کود دامی یا ورمی کمپوست تقویت کنید تا مواد آلی لازم را به دست آورد. دقت داشته باشید که در پرورش این گیاه، pH خاک باید بین ۶.۵ تا ۶.۸ باشد.

نور و دمای مناسب برای گل رز

گل رز برای رشد به حدود ۶ تا ۸ ساعت نور خورشید در طول روز نیاز دارد. کاشت این گل زیر یک درخت یا در محیطی سایه انتخاب نادرستی است. بهترین ساعات برای جذب نور توسط گل رز، نور صبحگاهی است، چراکه از یک سو موجب خشک شدن شبنم روی گلبرگ‌ها شده و از سوی دیگر نور شدید ظهر و عصر ممکن است گلبرگ‌های رز را بسوزاند.

بهترین دما برای نگهداری گل رز، بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد است. گیاه رز در هوای سرد (کمتر از ۵ درجه) به حالت خواب می‌رود. اگر انواع گل رز را در مناطق سردسیر بکارید، باید در طول زمستان سطح گل را بپوشانید تا از سرمای هوا در امان باشد. البته این گل دماهای بسیار بالا را نیز نمی‌پسندند و بر رشد گیاه تاثیر نامطلوب خواهد داشت.

آیا گل رز سمی است؟

حال که با ویژگی‌ها و نیازهای گل رز آشنا شدید، احتمالا این سوال برای شما پیش می‌آید که گل رز سمی است یا خیر؟ گل رز از جمله گل‌هایی است که می‌توان بدون هیچ نگرانی در منزل نگهداری کرد، چراکه گل رز سمی نیست! این گل نه تنها برای انسان‌ها، بلکه برای حیوانات خانگی مانند سگ یا گربه نیز خطری نخواهد داشت و در دسته گیاهان غیرسمی جای می‌گیرد.

آیا گل رز سمی است؟

گل رز از باغچه خانه تا سبد گل هدیه…

در این مطلب به طور مفصل درباره گل رز، ویژگی‌ها و نیازهای آن صحبت کردیم. انواع گل رز بهترین انتخاب برای هدیه به عزیزان شما یا گیاهی مناسب برای کاشت در باغچه منزل است و اغلب افراد نیز خرید گل رز را از گل فروشی‌های شهر خود انجام می‌دهند. حال، اگر شما نیز در فکر رفتن به یک گل فروشی و خرید رز هستید، کافی است تا این کار را به اسنپ فود بسپارید.

شما می‌توانید با مراجعه به بخش سفارش گل و گیاه آنلاین در سایت یا اپلیکیشن اسنپ فود، خرید انواع گل رز یا دیگر گل‌های محبوب خود را انجام دهید. سفارش شما در مدت زمان کوتاهی آماده شده و به آدرس شما ارسال می‌شود.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود