آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
  • میگو پفکی
    طرز تهیه میگو پفکی آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
خواص لابستر
پروتئین
5/5 - (1 امتیاز)
بدون نظر

خواص گوشت لابستر یا شاه میگو چیست؟

مینا اسماعیل بیگی 21 آبان 1403 9 دقیقه

لابستر که در ایران به آن شاه میگو یا دراز چنگ نیز گفته می‌شود، یکی از ارزشمندترین و مغذی‌ترین غذاهای دریایی است. در واقع، شاه میگو به دلیل گوشت لذیذ، طعم منحصر‌به‌فرد و البته مجموعه فواید بی‌نظیر، در سرتاسر جهان محبوبیت زیادی داشته و تقریبا جزو غذاهای لوکس رستوران‌های ایرانی نیز محسوب می‌شود. این غذای دریایی، حاوی مقادیر بالایی پروتئین و ترکیبات مغذی بوده که برای حفظ سلامت قلب، بهبود عملکرد مغز و تقویت سیستم ایمنی بسیار مفید هستند. به‌منظور آشنایی بیشتر و بهتر با غذای لابستر ، در این مطلب از اسنپ فود به بررسی ارزش غذایی و انواع آن می‌پردازیم و پس از بررسی مجموعه  کم‌نظیر خواص لابستر ، با روش‌های مختلف پخت آن نیز آشنا می‌شویم.

لابستر چیست؟

لابستر چیست

لابستر (Lobster) موجودی دریایی از خانواده سخت‌پوستان است که در آب‌های کم‌عمق و گرم خلیج فارس، دریای عمان و بسیاری دیگر از نقاط جهان یافت می‌شود. این جانور با پوسته سخت و ضخیم، بدن کشیده و بعضا با شاخک‌ها و چنگال بزرگ، ویژگی‌های ظاهری متمایزی دارد که آن را از سایر موجودات دریایی و انواع ماهی جنوب قابل تشخیص می‌‌کند.

لابسترها که به‌طور معمول در مناطقی با صخره‌ها و سنگ‌های متعدد یافت می‌شوند، دارای پنج جفت پا هستند که دو جفت از آن‌ها برای حرکت و راه رفتن و سه جفت دیگر برای شنا کردن است. همچنین، این موجود دارای یک دم بزرگ و قدرتمند است که علاوه‌بر کمک به شنا، به‌عنوان وسیله‌ای برای دفاع در برابر شکارچیان عمل می‌کند.

شاه میگوها به‌طور کلی به دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند؛ دسته اول که بیشتر در آب‌های سرد اقیانوس‌ها مثل اقیانوس اطلس یافت می‌شوند، دو چنگال بزرگ دارند. دسته دوم غالبا در مناطق گرمسیری زندگی کرده و دارای چنگال‌های بسیار کوچک‌تر یا فاقد آن هستند. البته هر دو نوع شاه میگو مانند گوشت انواع میگو یا خرچنگ، دارای گوشت خوشمزه و مغذی بوده و باب میل علاقه‌مندان به غذاهای دریایی خواهند بود.

غذای دریایی لابستر دارای طبعی گرم و مرطوب بوده و سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین و اسیدهای چرب غیراشباع (امگا ۳) است. در کنار طبع گرم، از دیگر خواص گوشت لابستر می‌توان به چربی و  کالری کم آن اشاره کرد که آن را به گزینه‌ای ایده‌آل برای افرادی که رژیم کم‌چرب داشته و به دنبال کاهش وزن هستند تبدیل کرده است. علاوه‌بر آن، گوشت نرم و لطیف و طعم شیرین(مابین میگو و خرچنگ) شاه میگو، از دیگر ویژگی‌هایی هستند که باعث شده این غذا در دسته‌بندی خوراک‌های دریایی لوکس قرار گیرد.

ارزش غذایی لابستر

ارزش غذایی لابستر

غذای لابستر علاوه‌بر طعم لذیذ، دارای ارزش غذایی فوق‌العاده بالایی است. در حقیقت، گوشت لابستر یکی از منابع امگا ۳ و پروتئین با کیفیت بالا محسوب شده و می‌تواند گزینه‌ای بی‌نقص برای ورزشکاران و افرادی باشد که به دنبال تغذیه سالم و تقویت بدن خود هستند. علاوه‌بر پروتئین و اسیدهای چرب مفید، ماهی لابستر دارای ویتامین B12، E، B6، B3 (نیاسین) و مواد معدنی مهمی مانند فسفر، روی (زینک)، مس، آهن، سدیم، کولین و سلنیوم است. در بخش زیر، برای درک بهتر خواص لابستر ، حقایق تغذیه‌ای موجود در ۱۰۰ گرم گوشت آن را بیان کرده‌ایم:

کالری ۹۸ تا ۱۴۳
چربی کل ۱ تا ۲ گرم
پروتئین ۱۹ تا ۲۸ گرم
کربوهیدرات ۰ تا ۳ گرم
کلسترول ۶۰ تا ۹۰ میلی‌گرم
سدیم ۲۲۷ تا ۷۰۵ میلی‌گرم
کلسیم ۶۳ تا ۱۴۰ میلی‌گرم
پتاسیم ۲۰۸ میلی‌گرم

این ترکیبات مغذی باعث می‌شوند تا لابستر انتخابی عالی برای افرادی باشد که به دنبال یک غذای دریایی سالم و مقوی هستند. با این‌حال، به افرادی که نیاز به کنترل مصرف سدیم دارند، توصیه می‌کنیم در خوردن این غذای دریایی حد تعادل را رعایت کنند. علاوه‌بر آن، ناگفته نماند که اگرچه لابستر دارای کلسترول است، اما مصرف آن در مقادیر معقول به‌عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل، مشکلی ایجاد نمی‌کند؛ در واقع، شاه میگو نسبت به بسیاری دیگر از غذاهای پروتئینی مانند گوشت قرمز، حاوی چربی اشباع کمتری است.

فواید مصرف لابستر

فواید مصرف لابستر

دانستیم لابستر یکی از غذاهای دریایی بسیار مفید است که به دلیل مجموعه ترکیبات مغذی، خواص بسیار زیادی برای بدن دارد. برای مثال، به دلیل کم‌چربی بودن و محتوای بالای پروتئین، گوشت لابستر به‌عنوان یک غذای کم‌کالری شناخته شده و مصرف آن برای کاهش وزن و تناسب اندام مناسب است. اکنون در بخش زیر، به دیگر خواص شاه میگو که در برخی موارد با خواص میگو ، خرچنگ و حتی انواعی از ماهی شباهت دارد، می‌پردازیم:

خواص لابستر برای تقویت سیستم ایمنی

لابستر یکی از منابع غنی روی بوده که برای عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن ضروری است. روی یا زینک، به تقویت پاسخ‌های ایمنی کمک کرده و توانایی بدن در مقابله با عفونت‌ها و انواع بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. این ماده معدنی همچنین به ترمیم بافت‌ها و کاهش التهابات بدن کمک شایانی می‌کند. وجود سلنیوم و ویتامین B12 در گوشت لابستر نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و باعث می‌شود بدن در برابر بیماری‌ها مقاوم‌تر شود.

خواص شاه میگو در کاهش خطر ابتلا به سرطان

لابستر حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ مانند EPA (اسید ایکوزاپنتانوئیک) و DPA (اسید دکوپنتانوئیک) است؛ این ترکیبات خواص ضدالتهابی داشته و می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان کمک کنند. در حقیقت، این اسیدهای چرب می‌توانند در روند جلوگیری از آسیب‌های سلولی که ممکن است منجر به تشکیل سلول‌های سرطانی شوند، تاثیرگذار باشند. ناگفته نماند که مصرف منظم این اسیدهای چرب مفید، قادر است رشد تومورهای سرطانی را نیز مهار کند.

خواص لابستر در حمایت از بارداری سالم

کولین موجود در گوشت لابستر نقش بسیار مهمی در دوران بارداری ایفا می‌کند. به‌عبارتی، این ماده مغذی برای رشد مغز و سیستم عصبی جنین ضروری بوده و به کاهش خطر مشکلات عصبی مادرزادی کمک موثری می‌کند. علاوه‌بر آن، کولین در حفظ سلامت جفت و پیشگیری از نقایص مادرزادی در دوران بارداری نیز موثر است.

خواص لابستر در حمایت از بارداری سالم

خواص شاه میگو در بهبود عملکرد تیروئید

لابستر یکی از منابع طبیعی ید بوده که برای عملکرد غده تیروئید حیاتی است. در واقع، ید به تولید هورمون‌های تیروئیدی که برای تنظیم متابولیسم بدن ضروری هستند، کمک شایانی می‌کند. علاوه‌بر آن، شاه میگو حاوی سلنیوم است که در تقویت عملکرد تیروئید تاثیرگذار بوده و از آسیب‌های اکسیداتیو به غده تیروئید جلوگیری می‌کند. بدیهی است، ترکیب این دو ماده مغذی (ید و سلنیوم) می‌تواند به حفظ سلامت تیروئید و تنظیم متابولیسم بدن کمک قابل‌ملاحظه‌ای کند.

خواص لابستر برای تقویت سلامت قلب

اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در گوشت ماهی لابستر به کاهش التهاب و تنظیم سطح کلسترول خون (کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب) کمک می‌کنند. نتیجه این روند نیز می‌تواند خطر ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی عروقی را به‌طور چشمگیری کاهش دهد؛ چرا که این اسیدهای چرب مفید به کاهش فشار خون کمک کرده و عملکرد رگ‌های خونی را بهبود می‌بخشند.

خواص شاه میگو در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر

مقادیر کولین موجود در شاه میگو به حفظ سلامت مغز کمک کرده و از ایجاد اختلالات شناختی جلوگیری می‌کند. کولین همچنین به ساخت استیل‌کولین (یکی از مهمترین انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز) کمک کرده و از این طریق، در تقویت حافظه نیز موثر است. در واقع، تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف کولین در طول زندگی می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر کمک کند.

خواص لابستر برای سلامت پوست و مو

خواص لابستر برای سلامت پوست و مو

لابستر دارای مقادیر زیادی روی و سلنیوم بوده که برای سلامت پوست بسیار مفید هستند. روی به بهبود روند ترمیم سلول‌های پوستی کمک کرده و از مشکلات پوستی مانند آکنه و جوش جلوگیری می‌کند. از طرفی سلنیوم نیز خواص ضدپیری داشته و می‌تواند از آسیب‌های سلولی و چین و چروک‌های زودرس روی پوست جلوگیری کند. علاوه‌بر آن، ویتامین E شاه میگو نیز به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی عمل کرده و باعث حفظ سلامت و زیبایی پوست و مو می‌شود.

خواص شاه میگو برای عضلات و استخوان

شاه میگو حاوی مقادیر فراوانی پروتئین با کیفیت بالا و همچنین عنصر معدنی فسفر است؛ این ترکیبات مغذی برای رشد و ترمیم بافت‌های عضلانی (ماهیچه‌ای) و استخوانی ضروری هستند. علاوه‌بر آن، فسفر و کلسیم موجود در لابستر، به تقویت دندان‌ها کمک کرده و برای افرادی که به دنبال افزایش تراکم استخوان خود هستند، مفید است. از این رو، مصرف منظم و به‌قاعده گوشت لابستر می‌تواند تا اندازه‌ای به تقویت عضلات و حفظ سلامت بافت استخوانی کمک کند.

خواص لابستر برای دستگاه گوارش

مجموعه پروتئین‌های باکیفیت موجود در غذای لابستر، برای سلامت سیستم گوارشی مفید است؛ به بیان دقیق‌تر، این پروتئین‌ها به حفظ سلامت عضلات صاف روده‌ها کمک موثری می‌کنند. علاوه‌بر آن، مواد معدنی ارزشمندی مانند روی و سلنیوم نیز در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و سیستم متابولیک بدن موثر هستند.

انواع لابستر کدامند؟

انواع لابستر

پس از بررسی خواص لابستر ، اکنون بد نیست که در مورد انواع لابستر بیشتر بدانیم. لابسترها به انواع مختلفی تقسیم شده و هر کدام ویژگی‌ها و طعم خاص خود را دارند. در بخش زیر، به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • لابستر آمریکایی: لابستر آمریکایی که بیشتر در آب‌های سرد اقیانوس اطلس و خلیج ماین یافت می‌شود، دارای دو چنگال بزرگ و قدرتمند بوده و به‌عنوان یکی از لذیذترین لابسترهای دنیا شناخته می‌شود.
  • لابستر کانادایی: نوع کانادایی شباهت زیادی به لابستر آمریکایی داشته و در سواحل کانادا و اطراف خلیج سنت لارنس یافت می‌شود.گوشت این لابستر نسبت به لابستر آمریکایی، کمی سفت‌تر و ضخیم‌تر است.
  • لابستر صخره‌ای: لابستر صخره‌ای بیشتر در آب‌های گرم و در اطراف صخره‌های دریایی زندگی کرده و برخلاف لابسترهای اقیانوسی، چنگال‌های کوچک‌تری دارد؛ گوشت این نوع لابستر نرم و شیرین است.
  • لابستر اروپایی: نوع اروپایی لابستر در سواحل اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه یافت شده و معمولا کوچک‌تر از لابستر آمریکایی است.
  • لابستر استرالیایی: این لابستر در سواحل استرالیا و نیوزیلند یافت شده و با طعم خاص و شیرین خود، در بازارهای بین‌المللی بسیار محبوب است.
  • لابستر سرپهن: این نوع معمولا در آب‌های کم‌عمق یافت می‌شود؛ شاخک و چنگال به‌خصوصی نداشته و بیشترین میزان گوشت آن در ناحیه دم است. گوشت لابستر سر پهن، نرم، آبدار و شیرین است.
  • لابستر خاردار: لابستر خاردار به دلیل داشتن خارها و شاخک‌های تیز در ناحیه سر و قسمت‌های جلوتر بدن خود شناخته می‌شود. این لابستر در آب‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری زندگی کرده و گوشت آن به‌ویژه در قسمت دم، شیرین و آبدار است.

روش های پخت لابستر

روش های پخت لابستر

پس از بررسی مجموعه خواص لابستر ، اکنون نوبت به رایج‌ترین روش های پخت لابستر می‌رسد. روش‌های طبخ مختلفی برای شاه میگو وجود داشته که انتخاب آن، تماما به سلیقه شما بستگی دارد. تنها نکته‌ای که می‌بایست پیش از تهیه و طبخ شاه میگو بدانید این است که حتما از تازگی و کیفیت آن مطمئن باشید؛ چرا که این موجودات دریایی بسیار حساس هستند و بایستی به سرعت مصرف شده یا اینکه در شرایط ویژه نگهداری شوند.

از این رو،  پیشنهاد می‌کنیم پس از انتخاب یکی از روش‌های طبخ زیر، خانواده خود را به این غذای دریایی فوق‌العاده مقوی و لوکس مهمان کنید؛ اما برای برگزاری این ضیافت، پیشنهاد می‌کنیم از سرویس آنلاین پروتئین اسنپ فود استفاده کرده و مرغوب‌ترین، باکیفیت‌ترین و تازه‌ترین نوع لابستر یا شاه میگو را خریداری کنید. در ادامه، محبوب‌ترین روش‌های پخت غذای دریایی لابستر را بیان می‌کنیم:

  • بخارپز کردن: در این روش، لابستر معمولا بین ۸ تا ۱۰ دقیقه در معرض بخار آب داغ قرار می‌گیرد که باعث حفظ طعم طبیعی و مواد مغذی آن می‌شود.
  • آب‌پز کردن: در این شیوه، لابستر را به مدت ۶ تا ۸ دقیقه در آب جوش قرار می‌دهند تا گوشت آن کاملا نرم شود؛ سپس به‌صورت سالاد یا همراه با کره ذوب‌شده میل می‌کنند.
  • گریل کردن: گریل کردن لابستر باعث می‌شود گوشت آن طعم دودی و منحصر‌به فردی پیدا کند؛ این روش بیشتر برای سرو لابستر به صورت غذای اصلی استفاده می‌شود.
  • سرخ کردن: سرخ کردن لابستر باعث می‌شود که گوشت آن کمی ترد شده و طعم لذیذتری پیدا کند؛ در این شیوه، می‌توان از سیر، گیاهان معطر و ادویه‌های مختلف برای طعم‌دهی بیشتر استفاده کرد.
  • کباب کردن: در این روش، لابستر معمولا از وسط بریده شده و روی ذغال یا در فر با حرارت بالا، کباب می‌شود. برای طعم‌دهی بهتر می‌توان از کره ذوب‌شده، سیر، لیمو و سبزیجات معطر استفاده کرد.
  • سوشی: در برخی کشورها، گوشت لابستر به‌صورت خام و به‌شکل سوشی سرو می‌شود.

موارد منع مصرف لابستر

برای بهره‌مندی حداکثری از خواص لابستر، بهتر است با موارد منع مصرف آن نیز آشنا باشیم. به‌طور کلی، مصرف لابستر برای اکثر افراد بی‌خطر است، اما افرادی که شرایط خاص پزشکی مانند موارد زیر را دارند، باید پیش از مصرف آن با پزشک مشورت کنند:

  • آلرژی به غذاهای دریایی
  • نقرس یا مشکلات مفصلی
  • مشکلات قلبی
  • کلسترول بالا
  • زنان باردار

تندرستی بیشتر با خواص لابستر

خواص لابستر

غذای دریایی لابستر یا شاه میگو، نه‌تنها از طعم خوشایند و مطبوعی برخوردار است، بلکه فواید بی‌شماری برای حفظ سلامت بدن دارد. این ماده خوراکی سرشار از پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری بوده که می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی، سلامت قلب و عروق و حتی بهبود وضعیت پوست و مو کمک کنند. علاوه‌بر این، انواع مختلف لابستر و روش‌های متنوع پخت آن، به افراد این امکان را می‌دهد تا این غذای خاص و لذیذ را به شیوه‌های گوناگون طبخ کرده و علاوه‌بر تنوع در رژیم غذایی، گامی موثر در حفظ سلامت خود و خانواده‌شان بردارند.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود